Ahvenanmaalta löytyy pientä luksusta: Smakbystä, Strömsö-sarjasta tutun huippukokki Michael Björklundin ravintolasta ja tapahtumakeskuksesta. Smakbyn suojissa toimii myös tislaamo, jossa Ahvenanmaan kuuluisat omenat saavat entistä jalomman muodon.
Sommelieriksi opiskeleva Janne Salokoski on järjestänyt Erika Ikoselle ja Oskar Fridolfssonille tastingin. Erikan suosikiksi valikoituu omenaviini, Oskar pitää väkevästä Apelbrandista.
Apelbrand on Ahvenanmaan erikoisuus, jota kannattaa ehdottomasti maistaa.
- Erinomainen tilaisuus. On tärkeää tukea paikallisia tuottajia, Erika pohtii.
Apelbrand on tislattu kahteen kertaan ja se on kypsynyt tammitynnyreissä vähintään kuusi vuotta. Juomaa kutsuttiin aikaisemmin Ålvadosiksi, kunnes Calvados huomautti asiasta. Joviaalit ahvenanmaalaiset katsoivat parhaaksi olla riitelemättä asiasta.
Omat ruodot mukaan?
Smakbyssä on myös syötävä voissa paistettuja ahvenfileitä. Ne tarjotaan keitettyjen perunoiden, kesän vihannesten ja tuoreilla yrteillä maustetun voikastikkeen kera.
- Tapana on, että jos joku löytää ahvenesta ruodon, hän saa kokilta pusun, Smakbyn jokapaikanhöylä Nora Rosenström kertoo.
Smakbyssa saa maistella perinteisiä ahvenanmaalaisia makuja.
Jälkiruoaksi on luonnollisesti Ahvenanmaan pannukakkua. Kastelholman alueella pannukakku tehdään riisipuuroon, kun taas Maarianhaminan suunnalla mannapuuroon.
- Tässä on kaksi koulukuntaa. Mutta kiistat eivät ole kauhean kovia, Nora kertoo.
Ahvenanmaalle mahtuu kaksi koulukuntaa, kun puhutaan pannukakusta. Riisi- vai mannapuuroon tehtynä?
Eivät tietenkään. Se ei oikein sopisi kuvaan leppoisasta Ahvenanmaasta.
Mantereen vinkkelistä, ja tutkimustenkin mukaan, ahvenanmaalaiset ovat muita suomalaisia terveempiä, onnellisempia ja varakkaampia.
- Niin se taitaa olla. Mutta ei se ole asia, mitä ajattelisi sen kummemmin.
Rauhallinen Eckerö
Eckerössä sijaitsee C.L.Engelin piirtämä hulppea posti- ja tullitalo, nykyinen kulttuurikeskus, joka toimi aikoinaan Venäjän valtakunnan porttina länteen. Meille tulee outo tunne, että seisoisimme keskellä Helsingin Senaatintoria. Eckerön nähtävyyksiin kuuluu myös pieni, mutta hyvin jykevällä kellotornilla varustettu keskiaikainen kivikirkko.
Bomarsundin linnoituksen oli aikoinaan määrä turvata Venäjän valtakunnan läntinen raja. Mutta paikalla, missä taannoin sijaitsi halkaisijaltaan parisataametrinen pyöreä päälinna, näkyy nykyään vain muurien jäänteitä. Raunioiden vieressä laiduntavat lampaat silmäilevät vierailijoita epäluuloisesti.
Paikkakunnan uusinta matkailutarjontaa edustaa Smart Park -huvipuisto. Siellä voi – muiden houkutusten lisäksi – uusia Bomarsundin taistelun vesisodan muodossa.
Tjudö on omenapuiden täyttämä pupujen paratiisi
Matkamme on edennyt Tjudöön, Ahvenanmaan kuuluisille omenanviljelyalueille. Omenafarmari Jan Mattsson on luvannut esitellä meille maitaan.
Omenafarmari Jan Mattsson kertoo Ahvenanmaan ilmaston sopivan omenoiden viljelyyn.
Hän odottaa meitä mehutehtaansa edessä, jossa valmistetaan mantereellakin tuttuja Grannas-mehuja. Ajamme vähän matkan päähän, jossa kahden ison mäen välissä on omenapuita niin, että silmissä vilisee. Tässä tarhassa niitä on kuulemma 3 000 puuta hehtaarilla.
Viljelijä Matsson ja 3 000 omenapuuta hehtaarilla.
- Alueella on oma mikroilmasto, joka sopii hyvin omenanviljelyyn. Aurinko paistaa paljon, syksyt ovat lämpimiä ja mäet suojaavat puita talven kylmiltä pohjoistuulilta, Jan kertoo.
Aivan kuin vähän matkan päässä omenapuun oksa olisi heilahtanut. Ei kai sentään omenavarkaita?
- Tarhassa on paljon pupuja. Pienet jäniksenpoikaset mahtuvat aidan raoista ja muutamasta jäniksestä kehkeytyy kesän aikana iso suku. Ennen talven tuloa ne on kuitenkin hävitettävä, sillä kun muu ravinto loppuu, ne siirtyvät jyrsimään puiden runkoja.
Getan vuoren luikertelijat
Käväisemme lähistöllä olevalla näköalapaikalla, Geta-vuorella, jossa on muun muassa pieni kahvila, minigolfrata sekä puinen näkötorni, josta avautuu hieno panoraama merelle.Getan korkein huippu kohoaa 107 metriin merenpinnasta. Rinteen alaosassa on paljon jyrkänteitä ja luolia.
Getaa arvostavat kiipeilijät – ja matelijat. Getassa on havaittu kanerva- eli kangaskäärme, jota ei mantereella esiinny ollenkaan.
Ahvenanmaan luonnon varsinainen superjulkkis taitaa olla kuitenkin täpläverkkoperhonen.
Täpläverkkoperhonen on kuollut sukupuuttoon mantereelta, mutta Ahvenanmaalta löytyy vielä lajille sopivia niittyjä ja ketoja.
Saarilla yritetään tosissaan
Toisen Ahvenanmaan päivämme olemme omistaneet Maarianhaminalle. Tapaamme oppaamme Merja Karlssonin Lars Sonckin suunnitteleman kirkon portailla, esplanadin päässä.
On varhainen aamu, mutta ilmassa väreilee jo puiston lehmusten makea tuoksu. Esplanadilla kävelee pari meriharakkaa. Ranta ei ole kaukana.
Merellinen Maarianhamina.
Merja on siviiliammatiltaan käsityönopettaja. Hän tuli aikoinaan Kemiöstä Ahvenanmaalle kesätöihin ja jäi sille tielleen. Maakuntaan muuttaneella on perspektiiviä tarkastella saaren elämää useammastakin näkökulmasta.
- Ahvenanmaalla ollaan yritteliäitä. Saariston pientiloilla leipä on ollut tiukassa, joten ihmisten on pitänyt opetella monia eri taitoja ja elinkeinoja. Ahvenanmaalla on nykyäänkin todella paljon pienyrityksiä.
Saamme Merjalta myös tilastotietoja. Saarelaiset elävät vauraasti, pitkään ja terveellisesti, eivätkä juuri tappele.
Edes Sottungan tilastotiedot eivät riko kokonaisuutta. Aikaisemmin joku saattoi saada käsityksen, että sadan hengen Sottungassa oli vaarallisempaa kuin konsanaan komisario Wallanderin Ystadissa.
- Taannoin ruotsinlaivoilla tapahtuneet pahoinpitelyt merkittiin sen kunnan piikkiin, jonka alueella alukset tapahtumahetkellä olivat. Laivathan ovat aina aamuyöllä Sottungassa, Merja naurahtaa.
Taidekäsitöitä ja omenoita
Suuntaamme yhdessä rantaan, taidekäsityöläisten yhdessä pitämään Salt Konsthantverkiin. Rakennuksen alakerrassa on myyntitiloja ja yläkerrasta löytyy taiteilijoiden työpaja.
Kankaanpainaja Ann Granlund Salt Konsthantverk -liikkeessä.
Iloksemme törmäämme jälleen ahvenanmaalaisiin omenoihin. Kankaanpainaja Ann Granlund on pakkaamassa maakunnan omenanviljelijöiden tilaamia töitä, joihin on ikuistettu komea punaposkinen herkku. Lajikkeena saattaa olla vaikkapa Heta, Summer red tai myöhään kypsyvä Lobo.
- Näin kesäisin on paljon puuhaa ja kauppa käy. Mutta talvikaudella on todella hiljaista, kun turistit lähtevät. Meitä ahvenanmaalaisia on kovin vähän, tänne tarvittaisiin lisää väkeä, Ann pohtii.
Vähän matkan päässä veneenrakentajat ovat tuumaustauolla. Valmistumassa on kaljaasi, perinteinen puurakenteinen kaksimastoinen laiva, josta paikkakuntalaiset ovat kovin ylpeitä.
Kumpi pannukakku voittaa?
Teemme vielä pienen kierroksen Maarianhaminan puutalokortteleissa, joissa näkyy muun muassa Suomen ensimmäisen naisrakennusmestari Hilda Hongellin käden jälki.
Keskustan kävelykadulla on aistittavissa suuren maailman meininkiä. Itsensä kultamaalilla sivellyt katutaiteilija patsastelee ja kättelee ohikulkijoita.
Bagarstugan on perinteinen ja hurmaava kahvila Maarianhaminassa.
Laiva mantereelle lähtee pian. Mutta vielä ehdimme eleganttiin Bagarstugan Cafe & Vin -kahvilaan tekemään vertailevaa pannukakkututkimusta. Kumpi voittaa, riisi- vai mannapuuroon tehty pannukakku? Matkaa itse paikan päälle ja valitse suosikkisi.
Faktaa Ahvenmaasta
● Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva ruotsinkielinen maakunta, jolla on itsehallinto sekä oma lippu, omat postimerkit, omat autojen rekisterikilvet sekä oma internet-maatunnus (ax).
● Valuuttana on euro, mutta monet palvelupisteet ottavat vastaan myös Ruotsin kruunuja.
● Ahvenanmaalla on noin 28 500 asukasta, joista noin 11 000 asuu maakunnan ainoassa kaupungissa, Maarianhaminassa.
● Yhteensä yli 6 700 saarta, joista asuttuja on 60.
Miten Ahvenanmaalle pääsee?
Isot laivat
Finnlines: Naantali–Långnäs–Kapellskär
Tallink Silja: Turku–Maarianhamina/Långnäs–Tukholma ja Helsinki–Maarianhamina–Tukholma
Viking Line: Turku–Maarianhamina/Långnäs–Tukholma ja Helsinki–Maarianhamina–Tukholma
Saaristolautat
Ålandstrafiken: Korppoo–Ahvenanmaa ja Kustavi/Vuosnainen–Ahvenanmaa
Lennot
Finnair: Helsinki–Maarianhamina
NextJet: Turku–Maarianhamina
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.