KUVITUS PIA HOLM
Oma Aika 7-8/2015
1 KUN AVIOLIITTO SOLMITAAN
● Saavatko puolisot osuuden toistensa omaisuudesta?
Avioliiton solmiminen ei vaikuta omistussuhteisiin. Nimiperiaatteen mukaan molemmat puolisot omistavat nimissään olevan omaisuutensa ja vastaavat omista veloistaan.
Jos puolisot eivät ole tehneet avioehtosopimusta, he saavat naimisiinmenon jälkeen avio-oikeuden toistensa avio-oikeudenalaiseen omaisuuteen. Tämä ei anna kuitenkaan omistusoikeutta mihinkään tiettyyn omaisuuteen. Avio-oikeuden konkreettinen merkitys tulee ilmi vasta omaisuuden osituksessa avioliiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan.
Jos puolison omaisuus on jonkin muun määräyksen, esimerkiksi testamentin tai lahjakirjan nojalla, aviooikeudesta vapaata omaisuutta, toinen puoliso ei saa avio-oikeutta
● Milloin avioliiton elatusvelvollisuus alkaa?
Elatusvelvollisuus alkaa avioliiton solmimisesta.
● Mitä avioliiton elatusvelvollisuus tarkoittaa?
Elatusvelvollisuus tarkoittaa sitä, että molempien puolisoiden tulee ottaa kykynsä mukaan osaa yhteisen talouden menoihin.
Tämä velvollisuus huomioidaan esimerkiksi haettaessa sosiaalisin perustein myönnettäviä tukia. Hakemuksissa kysytään molempien puolisoiden tulot ja varallisuus.
● Onko avopuolisoiden tai kihlakumppanien välillä elatusvelvollisuutta?
Avopuolisoiden ja kihlakumppanien välillä ei ole lakisääteistä elatusvelvollisuutta. Sosiaalietuuksien harkinnassa vaikuttavat kuitenkin usein myös puolison tulot. Avopuoliso tai kihlakumppani voi poikkeustapauksissa saada avustusta kuolleen kumppaninsa kuolinpesältä, jos tämä on ollut käytännössä toisen elatuksesta riippuvainen ja on elatuksen tarpeessa.
● Voiko avio-oikeuden puolison omaisuuteen poistaa jo ennen avioliiton solmimista?
Avio-oikeuden voi poistaa tekemällä avioehtosopimuksen ja lähettämällä sen rekisteröitäväksi maistraattiin jo ennen avioliiton solmimista.
● Mitä jos avioehtosopimus on allekirjoitettu puolisoiden kesken, mutta se on jäänyt rekisteröimättä maistraatissa?
Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ovat tiukat. Rekisteröimätön avioehtosopimus on pätemätön.
● Voiko vain toinen puoliso lähettää allekirjoitetun avioehtosopimuksen rekisteröitäväksi maistraattiin?
Kyllä voi.
● Puoliso muuttaa asumaan toisen puolison vuokraamaan asuntoon. Kuka vastaa vuokrasta?
Jos puoliso ilmoitetaan myös asukkaaksi kyseiseen asuntoon, he vastaavat vuokrasta yhteisvastuullisesti, vaikka vuokrasopimus olisikin vain toisen nimissä.
● Joutuvatko puolisot vastuuseen toistensa veloista?
Nimiperiaatteen mukaan puolisot vastaavat itse omista veloistaan. Yhteisvastuu voi perustua sopimukseen tai esimerkiksi takaukseen puolison velasta. Yhdessä otetuista veloista puolisot vastaavat yleensä yhteisvastuullisesti.
Jos toisen puolison velan pantiksi on annettu yhdessä omistettua omaisuutta, voi tätä kautta menettää pantiksi annetun omaisuuden.
Molemmat puolisot vastaavat yhteisvastuullisesti toisen puolison ottamasta elatusvelasta, esimerkiksi ruokakaupan tilille ostetusta ruoasta. Yhteisvastuuta elatusvelasta ei kuitenkaan synny, jos velkoja tiesi, että puolisot asuvat välien rikkoutumisen vuoksi erillään.
RAHA-ASIOISTA KANNATTAA PUHUA
Raha saa aikaan riitoja, jos puolisot käyttävät sitä hyvin eri tavalla tai jos rahan käyttöön liittyy salailua. Taloudellisten asioiden miettiminen avioliiton aikana voi tuntua ikävältä, mutta jokaisen kannattaa tehdä se. Monenlaisia taloudellisia tilanteita voi tulla eteen nyt ja tulevaisuudessa. Monet asiat ovat myös järjestettävissä oikeudenmukaisesti avioliiton aikana, jos siihen löytyy tahtoa. Rauhallisuus raha-asioissa vaikuttaa positiivisesti myös rakkauteen.
2 AVIOLIITON AIKANA
● Voiko puoliso myydä arvopapereita ilman toisen suostumusta?
Puoliso voi myydä arvopapereita yksin, jos arvopaperit ovat puolison omissa nimissä eivätkä ne ole minkään yhdessä otetun lainan vakuutena.
● Voiko puoliso myydä yksin omissa nimissään olevan, perheen käytössä olleen kesämökin?
Voi myydä.
● Voiko puoliso myydä yksin omissa nimissään olevan perheen yhteisen kodin?
Ei voi myydä. Kodin myyntiin tarvitaan toisen puolison suostumus.
● Kertyykö kotityöstä eläkettä?
Eläkettä kartuttavia sosiaalietuuksia ovat esimerkiksi äitiys-, isyys- ja vanhempainraha, työttömän ansiopäiväraha, kuntoutusraha, sairauspäiväraha sekä tapaturma- ja liikennevakuutuslakien ansionmenetyskorvaus. Myös opiskelusta karttuu eläkettä, jos tutkinnon suorittaa valmiiksi.
Nämä jaksot kartuttavat työeläkettä kuitenkin vähän verrattuna työssä käyntiin.
Palkattomista sosiaalietuuksista kertyy työeläkettä edellyttäen, että työuransa aikana tekee työeläkevakuutettua ansiotyötä yhteensä 17 128,41 euroa (vuoden 2015 taso).
Jos puoliso jää vapaaehtoisesti kotiin sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kolme vuotta eikä hae työttömyyskorvauksia, hänelle ei kerry eläkettä lainkaan.
● Voiko myöhemmin aiheutua hankaluuksia, jos toinen maksaa asuntolainan ja toinen ostaa ruoat?
Avioliiton aikana kumpikin puoliso osallistuu yhteisiin menoihin kykynsä mukaan. Jos puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ei ole yleensä merkitystä sillä, jos toinen maksaa asuntolainaa ja toinen enemmän kulutukseen meneviä kuluja.
Jos puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen, eikä heillä ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, maksujen jakautumisessa kannattaa olla tarkempi. Pidemmän päälle ei ole tasapuolista, jos toinen kerryttää varallisuuttaan maksamalla takaisin omaa lainaansa toisen maksaessa ruoat, joista ei jää näkyvää varallisuutta.
3 ENTÄ JOS PUOLISO VELKAANTUU?
● Voiko puoliso ottaa velkaa ilman toisen suostumusta?
Oikeustoimikelpoinen henkilö saa ottaa velkaa ilman puolisonsa suostumusta.
● Minkälaisissa tilanteissa puoliso voi ylivelkaantua?
Yritys voi mennä konkurssiin. Takaus voi langeta maksettavaksi. Puoliso voi myös elää yli varojensa ja ottaa esimerkiksi kalliita pikavippilainoja. Tapoja on monia.
● Mitä voi tehdä, jos näkee toisen velkaantuvan eikä puhuminen auta?
Avioehtosopimuksella saa eroteltua varat ja velat siten, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Jos puoliso ei suostu tekemään avioehtosopimusta, avioerohakemuksen vireilletulopäivä on ositusperustepäivä, jonka mukaan määräytyy ositettavaan omaisuuteen kuuluvat velat ja varat. Avioliiton elatusvelvollisuus jatkuu silti avioliiton päättymiseen saakka.
● Voiko varakkaampi puoliso menettää omaisuuttaan puolisonsa ulosottovelkojille?
Puolisoilla on erilliset varallisuudet. Ulosottovelallisen velkaa ei voi maksaa hänen puolisonsa varallisuudesta. Jos puolisot omistavat ulosmitatun omaisuuden, esimerkiksi kiinteistön yhdessä, koko kiinteistö voidaan joutua ulosmittaamaan toisen puolison velasta. Velkojille menee tällöin ainoastaan velallispuolison osuus kauppahinnasta.
● Voiko velallispuolison velkaa ulosmitata hänen puolisonsa tuloista?
Ei voi. Velkoja ulosmitataan vain velallisen omista tuloista.
● Vaikuttavatko puolison tulot velkaantuneen puolison ulosotossa?
Velallisen ja hänen perheensä toimeentuloa varten jätetään aina ulosmittaamatta suojaosuus. Kun suojaosuutta lasketaan, otetaan huomioon velallisen elatuksen varassa oleva avio- tai avopuoliso ja samassa taloudessa asuvat omat ja puolison alaikäiset lapset sekä ottolapset. Puolisokäsite tulkitaan tässä laajasti. Jos puolisolla tai lapsilla on omia tuloja, jotka ylittävät suojaosuuden, 680,70 euroa kuukaudessa, heitä ei huomioida suojaosuutta määrättäessä.
● Jos hakee velkajärjestelyä, onko puolison tuloilla merkitystä?
Hakemukseen täytyy listata molempien puolisoiden tulot ja menot. Puolison tuloilla on merkitystä siihen, kuinka suuresta osasta perheen yhteisistä menoista kumpikin puoliso vastaa.
● Miten avioliitto vaikuttaa sosiaalitukiin?
Puolison tulot ja varallisuus vaikuttavat sosiaalitukiin, toimeentulotukeen, asumistukeen ym. Puolisoilla on elatusvelvollisuus toinen toisiaan kohtaan. Tämän vuoksi puolison tulot huomioidaan, vaikka hän ei tosiasiassa elättäisikään toista.
● Voiko taata ystävänsä velan kysymättä puolisoltaan?
Henkilökohtaisen takauksen voi antaa. Puoliso voi myös antaa toisen velan vakuudeksi omissa nimissään olevaa omaisuutta. Puoliso ei voi antaa pankille vakuudeksi mitään yhdessä omistettua omaisuutta ilman toisen puolison suostumusta.
● Mitä jos puoliso joutuu velan maksumieheksi?
Velan maksaminen vaikuttaa olennaisesti koko perheen talouteen sekä puolison varallisuuteen. Ositustilanteessa voi tulla arvioitavaksi, onko puoliso käyttänyt rahavarojaan tuhlaavaisesti tai sillä tavoin, että toinen puoliso olisi oikeutettu vastikkeeseen omaisuuden osituksessa. Jos puoliso on ylivelkainen, vastikevaatimuksella ei ole käytännössä merkitystä.
● Entä jos puoliso joutuu konkurssiin?
Omaisuuden menetyksen määrään vaikuttaa se, onko kyseessä henkilökohtainen konkurssi vai esimerkiksi puolison omistaman yrityksen konkurssi. Aiheesta on artikkeli Oman Ajan numerossa 4/2015.
Avioliittolain mukaan toisen ei tarvitse omaisuuden osituksessa luovuttaa omaa omaisuuttaan tasinkona puolisonsa konkurssipesälle, jos toinen puoliso on konkurssissa.
Jos lahjoittaa irtainta omaisuutta puolisolleen, lahjoituksesta täytyy tehdä ilmoitus maistraatille, jos haluaa välttää sen, etteivät puolison velkojat pääse takaisinsaantikanteilla vaatimaan lahjoituksen perumista.
4 KUN AVIOLIITTO PÄÄTTYY
● Milloin lakisääteinen elatusvelvollisuus päättyy?
Lakisääteinen elatusvelvollisuus päättyy avioliiton päättyessä avioerotuomioon tai toisen kuolemaan.
● Voiko elatusvelvollisuus jatkua avioerotuomion jälkeen?
Puolisot voivat sopia ja vahvistuttaa kunnan sosiaalilautakunnassa elatusapusopimuksen myös avioliiton jälkeiseltä ajalta. Käräjäoikeus voi myös poikkeustapauksissa velvoittaa toisen maksamaan elatusapua puolisolleen. Oikeuskäytännössä puolisolle määrätyn elatusavun määrä on ollut yleensä pieni, ja elatusavun maksuvelvollisuus on kestänyt lyhyen määräajan. Elatusavun tuomitseminen avioliiton jälkeen on hyvin poikkeuksellista.
● Voiko elatusvelvollisuus jatkua puolison kuoleman jälkeen?
Elatusvelvollisuus päättyy puolison kuolemaan. Kuolleen puolison kuolinpesästä voidaan maksaa avustusta leskelle, mikäli tämän toimeentulo on ollut kuolleesta puolisosta riippuvainen ja hän on elatuksen tarpeessa. Jos asia on riitainen, asian ratkaisee pesänselvittäjä tai -jakaja.,
● Onko puolisoilla elatus-velvollisuus avioeron harkinta-aikana?
Kyllä on. Harkinta-aikana puoliso on oikeutettu samantasoiseen elatukseen kuin avioliiton aikana, vaikka puolisot olisivat jo muuttaneet erilleen.
● Kuka on oikeutettu perheeläkkeeseen?
Perhe-eläkkeeseen ovat oikeutettuja leski, alle 18-vuotiaat lapset ja alle 22-vuotiaat opiskelevat lapset. Leskeneläkettä maksetaan, jos puolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi.
Jos yhteistä lasta ei ole, leskeneläkettä saa puoliso, joka edunjättäjän kuollessa oli täyttänyt 50 vuotta tai oli pitkäaikaisesti työkyvytön. Lisäksi edellytetään, että avioliitto oli solmittu ennen kuin leski oli täyttänyt 50 vuotta ja edunjättäjä 65 vuotta ja se oli kestänyt vähintään viisi vuotta. Kansaneläkelain mukaista leskeneläkettä ei makseta 65 vuotta täyttäneelle leskelle.
● Mitä jos puoliso hukkaa jatkuvasti omaisuuttaan?
Avio-oikeusyhteyden saa katkeamaan hakemalla avioeroa. Omaisuuden hukkaamisesta on kirjoitettu Oman Ajan numerossa 11–12/2014.
● Mitä muita eläkkeitä leski voi saada?
Leski voi saada perhe- tai huoltoeläkettä tapaturma-, liikenne-, sotilastapaturma-, sotilasvamma- tai potilasvahinkovakuutuksesta. Leski voi saada korvauksia myös työnantajan ryhmähenkivakuutuksesta tai sairauskassasta. Hän voi saada myös yksityisiä eläkkeitä.
● Onko eronnut puoliso oikeutettu saamaan eläkkeitä ex-puolisonsa jälkeen?
Eronnut puoliso ei ole oikeutettu mihinkään lakisääteisiin eläkkeisiin aiemman puolisonsa jälkeen. Jos yksityisen vakuutuksen edunsaajaksi on määritelty omaiset, eronnut puoliso ei kuulu edunsaajiin. Eronnut puoliso täytyy määrätä yksityisen vakuutuksen edunsaajaksi nimeltä mainiten, mikäli puoliso haluaa, että myös ex-puoliso on edunsaaja hänen jälkeensä. Näin harvemmin on.
● Mitä jos avio-oikeuden alainen ja sen ulkopuolinen omaisuus sekoittuvat avioliiton aikana?
Jos myöhemmin on näytettävissä, miltä osin avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta on sekoittunut avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, tämä voidaan puolison vaatimuksesta huomioida omaisuuden osituksessa tai erottelussa. Jos omaisuus on sekoittunut pitkän ajan kuluessa siten, ettei omaisuutta tai kulutusta voida erotella, omaisuus katsotaan helposti avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi. Riitaisan vaatimuksen ratkaisee ensisijassa pesänjakaja.
● Mitä pidetään lyhyenä avioliittona?
Osituksen sovitteluvaatimuksissa lyhyt avioliitto on alle viisi vuotta kestänyt liitto.
● Voiko avioehdon tehdä avioliiton aikana?
Kyllä voi. Avioehtosopimuksen voi tehdä missä vaiheessa avioliittoa tahansa.
● Voiko aiemmin tehdyn avioehdon mitätöidä?
Tehdyn avioehtosopimuksen voi avioliiton aikana mitätöidä tai muuttaa tekemällä uuden avioehtosopimuksen ja rekisteröimällä sen maistraatissa.
● Miksi avioehtosopimus kannattaa joskus purkaa?
Joskus avioliiton alkuvaiheessa tehty, avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avioehtosopimus voi myöhemmin johtaa kohtuuttomaan tilanteeseen. Tällainen on esimerkiksi, jos vaimo on ollut yhteisestä päätöksestä kotona ja varallisuus on pääosin miehen nimissä.Tällöin avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus johtaisi vaimon kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen sekä erotilanteessa että silloin, jos avioliitto loppuisi miehen kuolemaan. Kotona työnsä tehneelle vaimolle ei käytännössä jäisi omaisuutta.
Merkittävää on myös se, että aviooikeudenalaista omaisuutta voi omaisuuden osituksessa siirtää puolisolta toiselle ilman verovaikutuksia, mikäli osituksessa ei käytetä osituksen ulkopuolisia rahavaroja.
Jos avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta siirretään omaisuuden erottelussa puolisolta toiselle, nämä kaikki siirrot ovat verotuksellisesti varainsiirtoveron alaisia kauppoja tai vaihtoja.
Avioehtosopimuksen purkaminen voi olla myös osa puolisoiden ja yhteisten lasten perintöverosuunnittelua.
● Entä jos omaisuuden ositus tai erottelu johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen?
Puoliso voi vaatia omaisuuden osituksen tai erottelun sovittelua. Puolisot tai leski ja toisen puolison kuolinpesä voivat myös sopia asiasta. Jos asia ei ratkea sopimuksin, asian päättää ensisijassa pesänjakaja. Osituksen tai erottelun moitekanteen johdosta lopullisen päätöksen tekee tuomioistuin.
Esimerkki
Kotiäiti voi joutua erossa hankalaan taloudelliseen tilanteeseen
Puolisoilla oli takanaan pitkä avioliitto. Vaimo oli ollut yhteisellä päätöksellä kotona lapsia hoitamassa.
Miehellä oli paljon perintöomaisuutta, jonka hän oli saanut testamentilla vanhemmiltaan. Testamentissa oli avio-oikeuden poissulkeva määräys. Esimerkiksi puolisoiden asunto oli rahoitettu miehen perintövaroin.
Vuosien varrella liitto oli muuttunut kumppanuudeksi, ja mies löysi 58-vuotiaana uuden kumppanin ja erosi vaimostaan. Miten ero vaikutti kummankin taloudelliseen tilanteeseen avioeron hetkellä ja tulevaisuudessa?
Vaimon lainmukainen tilanne
Vaimolla oli avio-oikeus puolisoiden avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Koska suurin osa omaisuudesta oli miehen avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta, ositettavaa omaisuutta ei ollut kovin paljon. Tämä yhteinen omaisuus jakautui arvomääräisesti puoliksi siten, että molemmat saivat puolet tästä omaisuudesta.
Miehen lain mukainen elatusvelvollisuus päättyi avioerotuomioon. Tämän jälkeen hänellä ei ollut enää elatusvelvollisuutta entistä puolisoaan kohtaan.
Vaimolle ei ollut kertynyt juurikaan eläkettä, koska hän ei ollut ollut lasten syntymän jälkeen työelämässä. Vaimo ei ollut eron jälkeen oikeutettu miehen jälkeen mahdollisesti jääviin perhe-eläkkeisiin tai vapaaehtoisiin eläkkeisiin.
Mitä vaimo voi tehdä?
Koska miehen avio-oikeuden ulkopuolinen omaisuus perustuu testamentin määräykseen, pesänjakaja ei voi sovitella tätä omaisuutta avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi, elleivät asianosaiset itse toisin sovi.
Vaimo voi vaatia elatusapua ex-mieheltään perustuen siihen, että hän on elatuksen tarpeessa ja ollut puolisonsa elatuksesta riippuvainen. Elatusavun määrä ei perustu siihen, mikä elintaso puolisoilla oli avioliiton aikana.
Käytännössä vaimo jää hankalaan taloudelliseen tilanteeseen.
Miehen lainmukainen tilanne
Miehelle erotellaan omaisuuden erottelussa omaisuus, jonka hän on saanut perintönä. Muu avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan puolisoiden kesken.
Miehen lakisääteiset työeläkkeet eivät kuulu ositettavaan omaisuuteen. Mies saa nämä eläkkeet aikanaan, kun hän tulee eläkeikään.
Mies on velvollinen elättämään vaimoaan avioliiton harkinta-ajan loppuun saakka. Tämän jälkeen hänellä ei ole lakisääteistä elatusvelvollisuutta entistä vaimoaan kohtaan, ellei siitä ole erikseen muuta sovittu tai tuomioistuin muuta päättänyt.
Miten tilanteen olisi voinut hoitaa toisin avioliiton aikana?
Aviopari olisi voinut maksaa vaimolle vapaaehtoista eläkettä avioliiton aikana. Tällainen eläke on tavallisesti nostettavissa takaisin ja se kuuluu vaimon avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen.
Puolisot olisivat myös voineet tehdä avioehtosopimuksen, jossa olisi tasattu omaisuuseroa. Avioehtosopimuksessa olisi voitu esimerkiksi sopia, että vaimon yksityinen eläke on avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta sekä osa miehen perimästä omaisuudesta on testamenttimääräyksestä huolimatta avio-oikeuden alaista omaisuutta.
Miten asian voi hoitaa oikeudenmukaisemmin eron yhteydessä?
Puolisoilla on oikeus sopia omaisuuden osituksesta toisin verrattuna siihen, miten ositus lain mukaan tehtäisiin. Jos laista poikkeavaan sopimiseen on perusteet, myös verottaja on hyväksynyt lakimääräyksistä poikkeavia ositussopimuksia ilman verovelvollisuuksia. Myös avioliiton jälkeisestä elatusavusta voi tehdä sopimuksen ja vahvistuttaa sen kunnan sosiaalilautakunnassa tai käräjäoikeudessa. Näin toimien myös entisen pitkäaikaisen vaimon asema tulisi paremmin turvatuksi.
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.