KUVITUS PIA HOLM
Oma Aika 9/2015
Asuntokauppaa koskeva sääntely jakautuu karkeasti kahteen eri tilanteeseen: uuden asunnon kauppaan ja käytetyn asunnon kauppaan. Kaupanteossa tyypillisempi on käytetyn asunnon kauppa, ja tässä käsitellään siihen liittyviä ongelmatilanteita.
Suullinen vai kirjallinen tarjous?
Asuntokaupassa suullisesti annettu ostotarjous sitoo antajaansa, samoin siihen annettu vastaus. Kiinteistönvälittäjälle tarjous on tehtävä kirjallisesti.
Jotta osapuolille ei jää epäselvää tarjouksen tai vastauksen sisällöstä, ne kannattaa tehdä aina kirjallisesti.
Ehdollinen ostotarjous on mahdollinen
Ostotarjouksen voi tehdä myös ehdollisena. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tarjouksen ehdot merkitään selvästi.
Ehdollisuuden tyypillisiä perusteita ovat tarjouksen tekijän oman asunnon myynti, pankkilainan saamisen epävarmuus tai ennen kauppaa tilatun kuntotarkastuksen vaikutus kauppaan.
Myyjän tilanteesta ja kärsivällisyydestä riippuu, kannattaako kaupat tehdä ilman ehtoja annetun alemman tarjouksen tekijän kanssa vai jäädäkö odottamaan korkeamman tarjouksen antajan ehtojen täyttymistä.
Myyjä saa päättää, kenelle myy asuntonsa. Hänen ei ole pakko myydä asuntoa, vaikka saisi pyyntihintaa vastaavan tai sen ylittävän tarjouksen. Asunnon voi myydä myös parasta tarjousta alempaa hintaa tarjoavalle.
Monta käsirahaa ei saa ottaa
Käsiraha on asuinhuoneiston kaupassa yleisesti käytetty keino varata myynnissä oleva asunto itselle. Kun myyjä on ottanut sen vastaan, hän ei saa samasta asunnosta ottaa toista käsirahaa tai tarjousta ennen kuin ensimmäinen käsiraha on palautettu tarjouksen tekijälle.
Jos myyjä on ottanut päällekkäisiä käsirahatarjouksia, tarjoukset eivät sido tarjouksen tekijöitä.
Jos kauppa tehdään, käsiraha lasketaan kokonaan osaksi kauppahintaa.
Milloin käsiraha jää myyjälle ja milloin se pitää palauttaa?
Jos kauppa jää tekemättä tarjouksen tekijästä johtuvasta syystä, myyjällä on oikeus pitää käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus. Menetetyn käsirahan määrä voi olla enintään neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta.
Jos myyjä ei hyväksy ostotarjousta tai kauppa jää tekemättä muusta kuin tarjouksen tekijästä johtuvasta syystä, myyjän on viipymättä palautettava käsiraha tarjouksen tekijälle.
Jos käsirahaa vastaanotettaessa on sovittu kaupan ehdoista, ja myyjä kieltäytyy tekemästä kauppaa niillä ehdoilla, myyjän on palautettava käsiraha tarjouksen tekijälle. Lisäksi hänen on maksettava käsirahan suuruinen hyvitys.
Millainen on asunnon virhe, joka vaikuttaa kauppaan?
Asunnon virheestä puhutaan, jos asunto ei vastaa sitä, mitä on sovittu myyjän ja ostajan välillä tai jos asunto ei vastaa myyjän ennen kauppaa antamia tietoja, joiden voidaan olettaa vaikuttaneen siihen.
Asunnon virheestä on kyse myös silloin, jos myyjä ei ole kertonut ostajalle sellaista asuntoa koskevaa erityistä seikkaa, josta hänen voidaan olettaa tienneen.
Myyjän tiedonantovelvoitteen laiminlyöntiä arvioidessa otetaan huomioon, onko ostajalla ollut mahdollista havaita asia asunnon tarkastuksessa, onko ostaja asettanut joitain erityisvaatimuksia, jotka myyjä on tiennyt – ja näiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.
Asunnossa on myös virhe, jos myyjä on antanut asunnon ympäristöstä tai alueen palveluista harhaanjohtavan tiedon tai jättänyt kertomatta sellaista, jolla on vaikutusta asunnon käyttöön tai sen arvoon.
Edelleen asunnossa on virhe, jos se on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää. Tässä otetaan huomioon asunnon hinta, ikä, alueen tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset ja muut seikat.
Kaupan olosuhteet kokonaisuutena ratkaisevat
Virheitä arvioitaessa kiinnitetään huomiota kaupan olosuhteisiin kokonaisuutena. Käytetyt asunnot poikkeavat toisistaan huomattavasi niiden iästä, sijainnista, käytetystä rakennustekniikasta ja korjauksista riippuen.
Asunnon ikä on yksi vaikuttava seikka: mitä vanhemmasta asunnosta ja peruskorjaamattomasta asunnosta on kyse, sitä suuremmalla syyllä ostajan tulee ymmärtää, että asunto saattaa tarvita remonttia.
Pelkkä ikä ei kuitenkaan kerro suoraan asunnon kunnosta, joka riippuu myös käytetyistä materiaaleista ja asunnon kulumisesta.
Huolellinen silmämääräinen tarkastus riittää
Ostajan on tarkastettava asunto ennen tarjouksen tekemistä. Ostaja ei saa vedota virheenä seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa. Jos ostaja on jättänyt käyttämättä tarkastusoikeuden, hän ei voi vedota virheenä asioihin, jotka olisivat olleet havaittavissa.
Tarkastamiseen riittää huolellinen, silmämääräinen tutustuminen kohteisiin.
Rakenteita ei tarvitse avata eikä ostajan oleteta olevan rakennusalan ammattilainen.
Myyjän ilmoittamia tietoja, kuten esimerkiksi remontin tai sen osan valmistumisajankohtia, ostajan ei tarvitse tarkastaa.
Tyypillisiä asioita, joita ostajan oletetaan pystyvän huomaamaan ovat mm. asunnon pintamateriaalien kulumat, mahdolliset näkyvät tai muuten aistittavat kosteusongelmat, hajuhaitat ja ympäristön liikenteen melu.
Ostaja ei menetä oikeutta vedota virheeseen, jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti. Siitä voi olla kyse esimerkiksi silloin, jos myyjä on peitellyt tiedossa olevaa virhettä.
Myyjän vastuu asunnon virheestä voi säilyä
Myyjä vastaa virheestä, joka asunnossa on silloin, kun asunnon hallinta siirtyy ostajalle. Hän on vastuussa siitä siinäkin tapauksessa, että virhe ilmenee vasta myöhemmin.
Kauppakirjan merkintä siitä, että ostaja ostaa asunnon ”sellaisena kuin se on” ei rajoita myyjän vastuuta asunnon virheistä.
Myyjän virhevastuuta on mahdollista rajoittaa siten, että tiedossa oleva virhe yksilöidään kauppakirjaan. Sellainen voi olla vaikkapa tiedossa oleva korjaamaton vesivahinko tai kodinkoneen rikkinäisyys.
Ostajan pitää ilmoittaa asunnon virheestä ripeästi
Ostajan pitää tehdä myyjälle ilmoitus virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksista kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on sen havainnut. Muutoin oikeus vedota virheisiin voi loppua.
Virheestä ja vaatimuksesta on ilmoitettava myyjälle kahdessa vuodessa siitä, kun ostaja on saanut asunnon hallinnan.
Ilmoituksen määräaikaa ei siis lasketa kauppakirjan allekirjoituspäivästä, ellei ostajalla ole ollut hallintaa jo entuudestaan tai ellei ostaja ole kauppakirjan allekirjoituspäivänä saanut hallintaa.
Jos myyjä on elinkeinonharjoittaja, kahden vuoden määräaikaa ei sovelleta.
Kohtuullista aikaa virheen havaitsemisesta virhe- ja vaatimusilmoitukseen arvioidaan tapauskohtaisesti. Arviointiin vaikuttaa myös se, miten ostaja on toiminut virheen havaittuaan.
Myyjän pitäisi virheilmoituksen jälkeen päästä perehtymään virheisiin ja osallistumaan niiden selvittelyyn, sen korjaustavan suunnitteluun. On myös mahdollisuus tehdä sovintotarjous.
Ostajan ei pitäisi aloittaa purku- ja korjaustöitä ennen kuin myös myyjä on voinut tutustua virheisiin.
Virhe laskee asunnon kauppahintaa
Ostajalla on oikeus virhettä vastaavaan tai muuten virheeseen nähden kohtuulliseen kauppahinnan alennukseen. Käytännössä kyse on ostajan maksaman kauppahinnan palauttamisesta virhettä vastaavalla määrällä.
Palautettavalle määrälle myyjän on maksettava tuottokorkoa maksupäivästä lukien.
Jos virheestä aiheutuu ostajalle olennaista haittaa, eikä muuta seuraamusta voida pitää kohtuullisena, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. Kaupan purkamisessa ostaja palauttaa asunnon hallinnan sekä asuntoa koskevat osakekirjat ja myyjä kauppahinnan tuottokorkoineen.
Uuden asunnon kaupassa ostaja voi vaatia myyjää korjaamaan virheen. Sen sijaan käytetyn asunnon kaupassa myyjällä ei ole oikeutta korjata virhettä, vaan kauppahinnan alennus on ensisijainen keino.
Ostajalla on lisäksi oikeus saada korvausta virheen vuoksi kärsimästään vahingosta, ellei myyjä osoita, ettei virhe johdu huolimattomuudesta hänen puoleltaan.
Alennus on kokonaisarvio, ei korjauskulujen määrä
Vähäisempikin virhe riittää hinnan alennuksen perusteeksi, mikäli se on vaikuttanut kauppaan. Jos virhe on kokonaisharkinnan perusteella vähäinen, ostaja ei voi tehokkaasti vedota virheeseen.
Kauppahinnan alennuksen määrä saadaan vertaamalla virheellistä asuntoa siihen, mitä ostaja oli sopinut tai voinut perustellusti edellyttää ostaneensa.
Kauppahinnan alennus ei yleensä ole virheen korjauskulujen määrä. Tämä sen vuoksi, että käytetyn asunnon korjaus – esimerkiksi kylpyhuoneen vesivahingon korjaus – nostaa valmistuessaan asunnon arvoa ja pidentää kylpyhuoneen huoltoväliä.
Jos taas kaupan kohteen kylpyhuone on remontoitu juuri ennen kauppaa, ostaja voi edellyttää, että korjaukset on tehty korjausajankohdan mukaisten määräysten mukaisesti ja kylpyhuone on uutta vastaavassa kunnossa. Jos korjauksessa on virhe, virheen merkitys ja hinnanalennuksen määrä on lähellä korjauskustannuksia.
Kauppahinnan alennuksen määrä perustuu kaupan olosuhteiden kokonaisharkintaan. Alennusta määritettäessä kiinnitetään huomiota virheellisen asunnon käyttöarvoon, ulkonäköön ja vaihtoarvoon.
Kaupan purku on poikkeus
Kaupan purkaminen edellyttää, että virhe on olennainen, eikä muu seuraus olisi kohtuullista. Kaupan purkamisen kynnys on korkeahko.
Virheen on katsottu olevan olennainen, jos sen korjauskustannukset ovat enemmän kuin puolet kauppahinnasta.
Jos kauppa puretaan sen jälkeen, kun asunto on luovutettu ostajan hallintaan, ja ostaja on saanut asunnosta merkittävää tuottoa tai hyötyä, ostajan on suoritettava myyjälle kohtuullinen korvaus. Hyötyä tai tuottoa ostajalle on voinut syntyä esimerkiksi siitä, että hän on pidemmän aikaan saanut asunnosta vuokratuloa.
Jos ostaja on ehtinyt tehdä asuntoon tarpeellisia tai hyödyllisiä korjauksia tai muutoksia, ostajalla on purun yhteydessä oikeus saada kohtuullinen korvaus asuntoon pannuista kustannuksista.
Tarpeellisia tai hyödyllisiä kustannuksia ovat esimerkiksi lattiamateriaalin tai keittiön kodinkoneiden uusiminen. Hallinnan aikana maksettuja yhtiövastikkeita ei voi purkutilanteessa saada korvauksena myyjältä.
Ellei kauppakirjassa ole muuta sovittu, myyjä vastaa asunnosta aiheutuvista, asunto-osakeyhtiölle suoritettavista maksuista asunnon hallinnan luovutukseen saakka ja ostaja sen jälkeen. Tällaisia maksuja ovat mm. yhtiövastikkeet, vesimaksut, kaapeli-tv-liittymämaksut ja autopaikkamaksut.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.