Kuvitus PIA HOLM
Monien keski-ikäisten vanhemmat eivät enää pysty huolehtimaan asioistaan. Järkeviä omaisuusjärjestelyjä ei voi enää tehdä, jos vanhus ei ole itse oikeustoimikelpoinen.
Useimmiten vanhusten asiat hoituvat läheisten avustuksella ilman virallista edunvalvontaa. Henkilö on voinut antaa jollekin läheiselle valtakirjan asioidensa hoitamista varten, jos hän ei enää pysty itse hoitamaan asioitaan.
Edunvalvonta on byrokraattista. Edunvalvojaa ei kannata hakea, jos asiat voi järjestää muuten ja läheiset luottavat asioita hoitavaan henkilöön. Tämä on myös oikeuskäytännön kanta.
Edunvalvojaa ei määrätä, ellei siihen ole tarvetta. Näin on siinäkin tapauksessa, että henkilö ei pystyisi täysin itse valvomaan omien asioidensa hoitamista.
ENSIN JOKU YLEENSÄ HUOLESTUU
Edunvalvojan hankkiminen tulee ajankohtaiseksi yleensä silloin, kun esimerkiksi pankki kiinnittää huomiota siihen, ettei henkilö pysty itse hoitamaan tai ymmärtämään omia taloudellisia asioitaan. Hän saattaa esimerkiksi nostaa suuria summia rahaa ja hukata omaisuuttaan.
Edunvalvojaa tarvitaan myös silloin, jos henkilön nimissä täytyy tehdä joitain oikeustoimia, joita hän ei tosi asiassa itse riittävästi ymmärrä. Tällöin on mahdollista hakea edunvalvojaa ainoastaan nimettyjen toimien tekemistä varten.
Toisinaan edunvalvojan hakemisen tarve tulee myös siitä, että havaitaan epäilyksiä henkilön omaisuuden taloudellisesta väärinkäytöstä. Tällöin edunvalvojaa kannattaa hakea.
Lue myös: Milloin tarvitaan edunvalvojaa?
EDUNVALVONNAN LAAJUUS VAIHTELEE
Lievin muoto on hakea edunvalvojaa vain tiettyyn, nimettyyn toimeen. Seuraava vaihtoehto on hakea edunvalvojaa hoitamaan kaikkia henkilön taloudellisia ja henkilökohtaisia asioita.
Edunvalvojan määrääminen on ensisijainen menettelytapa. Silloin henkilön toimintakelpoisuuteen ei puututa, eli hän säilyttää myös itse oikeuden tehdä oikeustoimia ja hallita omaisuuttaan. Edunvalvojan määrääminen riittää, jos henkilö ei voi tehdä oikeustoimia, jotka vahingoittavat hänen talouttaan.
KUKA MÄÄRÄÄ EDUNVALVOJAN?
Maistraatti voi määrätä edunvalvojan, jos henkilö on itse hakenut edunvalvojan määräämistä ja pyytänyt tiettyä henkilöä edunvalvojaksi.
Käräjäoikeus määrää tarvittaessa edunvalvojan, jos hakija ei ymmärrä, mitä edunvalvojan määrääminen hänelle merkitsee. Käräjäoikeus määrää edunvalvojan myös silloin, kun edunvalvojaa hakee joku muu kuin henkilö itse.
KUKA VOI OLLA EDUNVALVOJA?
Edunvalvojaksi voidaan määrätä tehtävään sopiva henkilö, joka antaa tähän suostumuksensa. Ensisijaisesti edunvalvojaksi kannattaa valita sairaan tai vanhuksen lähiomainen tai muu läheinen.
Edunvalvontamääräys voidaan antaa myös oikeusaputoimiston yleiselle edunvalvojalle tai muulle lakimiehelle tai asianajajalle.
Kaupungin yleisellä edunvalvojalla voi olla pääkaupunkiseudulla yli 200 asiakasta. Tämän vuoksi läheinen pystyy edunvalvojana huolehtimaan tarkemmin päämiehen henkilökohtaisten tarpeiden täyttämisestä.
Läheistä ei voi hakea edunvalvojaksi, jos epäillään, että hän käyttäisi väärin päämiehen varoja. Läheistä ei voi hakea edunvalvojaksi nimettyyn toimeen, jos hän on siinä esteellinen.
Edunvalvojan määräämistä voi hakea maistraatti, edunvalvontaan määrättävän vanhempi, aviopuoliso, lapsi tai muu läheinen henkilö.
EDUNVALVOJAN PALKKIO
Edunvalvojalla on oikeus saada lain mukaan palkkio ja kulukorvaus työstään. Jos edunvalvoja on määrätty hoitamaan henkilön yleisiä taloudellisia asioita, palkkion määrään vaikuttavat edunvalvottavan varallisuus ja tulot.
Lue myös: Mitä teen, kun vanhemman kyky hoitaa asioitaan heikkenee?
TOIMINTAKELPOISUUTTA VOIDAAN RAJOITTAA
Jos henkilö, jolla on edunvalvoja, toimii edunvalvojan neuvosta huolimatta oman etunsa vastaisesti tai jos siihen on olemassa ilmeinen vaara, hänen toimintakelpoisuuttaan voidaan rajoittaa.
Toimintakelpoisuuden rajoittamisesta päättää käräjäoikeus. Se voi päättää, ettei henkilöllä esimerkiksi ole oikeutta ottaa velkaa eikä myydä eikä lahjoittaa asuntoaan. Henkilön toimintakelpoisuutta ei saa rajoittaa enempää kuin se on hänen suojaamisekseen tarpeellista.
Jos henkilö nyt ottaisi velkaa tai lahjoittaisi asuntonsa, nämä oikeustoimet olisivat pätemättömiä, koska hänellä ei ollut oikeutta päättää asiasta. Joskus oikeustoimi saattaa kuitenkin tulla sitovaksi, jos vastaanottaja ei tiennyt asiasta ja omaisuutta oli ehditty jo luovuttaa eteenpäin.
VAJAAVALTAISEKSI JULISTAMINEN VIIMEINEN KEINO
Vajaavaltaiseksi julistetulla henkilöllä ei ole omaa oikeustoimikelpoisuutta päättää lainkaan omista taloudellisista asioistaan.
Aikuisen julistaminen vajaavaltaiseksi on äärimmänen keino. Edellytyksenä on, että toimintakelpoisuuden rajoittaminen ja edunvalvojan määrääminen eivät riitä suojaamaan henkilön etuja. Vajaavaltaiseksi julistaminen edellyttää, että henkilö aktiivisesti toimii omien etujensa vastaisesti. Vajaavaltaisia ovat myös alle 18-vuotiaat.
EDUNVALVOJAN TEHTÄVÄN PÄÄTTYMINEN
Käräjäoikeus voi vapauttaa edunvalvojan tehtävästään, kun edunvalvoja sitä pyytää tai kun päämies ei enää tarvitse edunvalvojaa. Edunvalvojan tehtävä päättyy päämiehen kuollessa.
Jos edunvalvojan tehtävä perustuu päämiehen alaikäisyyteen, tehtävä päättyy, kun päämies täyttää 18 vuotta.
MISTÄ EDUNVALVOJA HUOLEHTII?
Useimmiten edunvalvoja määrätään huolehtimaan päämiehensä omaisuudesta ja taloudellisista asioista. Hänet voidaan määrätä huolehtimaan myös yksittäisestä asiasta, esimerkiksi kiinteistön myymisestä tai hallintaoikeudesta luopumisesta päämiehensä puolesta.
Edunvalvojan on myös huolehdittava siitä, että päämies saa sopivan hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. Hänen tulee tarvittaessa olla yhteistyössä esimerkiksi kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.
Lue myös: Kuka hoitaa omaisuutta, jos omat voimat ehtyvät?
EDUNVALVOJA HUOLEHTII OMAISUUDESTA
Edunvalvojan on huolehdittava päämiehensä omaisuudesta siten, että omaisuus ja sen tuotto voidaan käyttää päämiehen hyödyksi ja tämän henkilökohtaisiin tarpeisiin.
Edunvalvojan on muun muassa pidettävä huolta siitä, että päämies saa omista varoistaan riittävästi rahaa henkilökohtaisiin menoihinsa.
Yleensä edunvalvoja ei saa myydä sellaista omaisuutta, jolla on päämiehelle erityistä arvoa tai jota päämies tarvitsee edunvalvonnan aikana tai myöhemmin. Edunvalvoja tarvitsee maistraatin luvan merkittävien oikeustoimien tekemiseen.
Edunvalvoja ei saa lahjoittaa päämiehensä omaisuutta. Jos päämies haluaa antaa tavallisen lahjan esimerkiksi sukulaisen syntymäpäivänä, hänen toiveensa on täytettävä.
Jos päämiehellä on saatavia, edunvalvojan on ilmoitettava maksuvelvolliselle tilitiedot. Sama koskee esimerkiksi oikeutta eläkkeeseen. Lisäksi edunvalvojan on ilmoitettava pankille, kuka saa nostaa päämiehen tilillä olevia rahoja.
EDUNVALVONTA JA KUOLINPESÄ
Jos päämiehestä tulee kuolinpesän osakas, edunvalvojan on lähetettävä maistraatille jäljennös perukirjasta kuukauden sisällä perukirjan laatimisesta. Hänen on päämiehensä puolesta osallistuttava kuolinpesän hoitoon.
Kuolinpesää koskeviin oikeustoimiin, kuten kuolinpesään kuuluvan kiinteistön myymiseen, edunvalvojan on haettava lupaa maistraatilta.
Edunvalvoja ei saa tehdä sopimusta kuolinpesän yhteishallinnosta ilman maistraatin lupaa. Sama koskee perinnöstä luopumista tai päämiehen perintöosuuden luovuttamista, ositusta koskevaa sopimusta tai perinnönjakoa, joka suoritetaan ilman käräjäoikeuden määräämää pesänjakajaa.
TILITYS VAROJEN KÄYTÖSTÄ KERRAN VUODESSA
● Edunvalvonnan alkaessa on tehtävä maistraatille alkutili päämiehen varoista ja veloista. Alkutiliin ilmoitetaan myös arviot omaisuuden, esimerkiksi kiinteistön, arvosta. Alkutili tehdään maistraatin kaavakkeelle kolmen kuukauden kuluessa edunvalvonnan alkamisesta.
● Pankeille ja rahoituslaitoksille tulee ilmoittaa edunvalvonnan alkamisesta ja tilinkäyttöoikeuksien siirtämisestä myös edunvalvojalle.
● Kela tiedustelee automaattisesti, minne tilille edunvalvottavan eläke jatkossa maksetaan. Muille eläkeyhtiöille pitää ilmoittaa maksutietojen muutoksista. On helpointa muuttaa taloutta koskevien asioiden yhteystiedoiksi edunvalvojan osoitetiedot.
● Vuosittain on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä vuositilitys varojen käytöstä. Siihen eritellään edunvalvottavan tulot ja menot kuluneelta vuodelta. Maallikolle vuositilityksen tekeminen saattaa olla suuri työ. Tilitykseen eritellään erikseen esimerkiksi asumisen ja hoidon kustannukset ja päämiehelle annetut käteisvarat.
● Jos edunvalvottavan omaa toimintakykyä ei ole rajoitettu, sekä edunvalvojalla että edunvalvottavalla on oikeus edustaa henkilöä. Edunvalvojan täytyy tiedustella päämiehensä mielipidettä tärkeissä asioissa.
● Tiettyihin oikeustoimiin, esimerkiksi asunnon myyntiin, lainan ottamiseen ja omaisuuden panttaamiseen, edunvalvoja tarvitsee maistraatin luvan.
Näin teet edunvalvontavaltuutuksen
Edunvalvontavaltuutus tehdään kirjallisesti. Se päivätään ja allekirjoitetaan kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Todistajan tulee tietää, että kyseessä on edunvalvontavaltuutus.
Valtakirjalla henkilö nimeää valtuutetun hoitamaan asioitaan. Valtuutetun tulee suostua tehtävään. Valtakirjan tulee olla annettu nimetylle henkilölle.
Siihen voi ilmoittaa toissijaisen valtuutetun, jos ensisijainen valtuutettu ei ota tehtävää vastaan ja varavaltuutetun, jos muut valtuutetut eivät voi esimerkiksi esteellisyyden vuoksi hoitaa tiettyä tehtävää.
Lue myös: Miksi kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus?
Milloin valtuutettu on esteellinen?
Valtuutettu on esteellinen muun muassa, jos hän on valtuuttajan lapsi tai puoliso ja tehtävät oikeustoimet koskevat koko perhettä.
Tämän vuoksi on järkevää määrätä edunvalvontavaltakirjaan aina varavaltuutettu, joka voi olla esimerkiksi lakimies tai muu täysin ulkopuolinen henkilö.
Jos varavaltuutettua ei ole määrätty ja esteetöntä edustajaa myöhemmin tarvittaisiin, lain mukaan määrättyä edunvalvojaa eivät koske edunvalvontavaltakirjan säännöt vaan laki.
Tällöin edunvalvontavaltakirjan tarkkaan mietityt säännöt eivät välttämättä toteudu, koska laki saattaa olla edunvalvontavaltuutuksen sääntöjä tiukempi.
Mitä edunvalvontavaltakirjaan sisällytetään?
Edunvalvontavaltakirjaan ja pelkästään valtuutetun tietoon tuleviin toimiohjeisiin voi kirjoittaa tarkkojakin ohjeita.
Voit määritellä asiat, jotka valtuutus kattaa. Valtuuttaja voi oikeuttaa valtuutetun huolehtimaan esimerkiksi omaisuutensa hoidosta ja muista taloudellisista asioistaan sekä itseään koskevista asioista kuten terveyden- ja sairaanhoidostaan.
Valtuuttaja voi myös määritellä, miten valtuutetun toimintaa valvotaan. Edunvalvontavaltakirjan laatimisessa on hyvä pyytää juristin apua.
Miten edunvalvontavaltakirja vahvistetaan?
Edunvalvontavaltakirja annetaan valtuutetulle. Hänellä on oikeus sen nojalla pyytää lääkärintodistus valtuuttajasta, jos hän havaitsee tai epäilee, että valtakirja pitäisi saattaa voimaan.
Valtuutus tulee voimaan, kun maistraatti on vahvistanut sen. Vahvistamista voi pyytää, kun valtuuttaja on syystä tai toisesta tullut kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Vahvistamista pyydetään hakemuksella, jonka liitteenä tulee useimmiten olla lääkärintodistus valtuuttajasta. Myös jo vahvistetun valtuutuksen mahdollinen peruutus on vahvistettava maistraatissa.
Miten varain- ja omaisuudenhoitoa valvotaan?
Valtuutetun tulee tehtäväänsä ryhtyessään laatia alkutili, eli antaa maistraatille luettelo niistä valtuuttajan varoista ja veloista, joita valtuutus oikeuttaa hänet hoitamaan.
Hänen täytyy myös pitää kirjanpitoa päämiehensä varojen käytöstä. Edunvalvontavaltuutetun ei tarvitse tehdä vuositiliä maistraatille, ellei edunvalvontavaltuutuksessa näin määrätä.
Jos maistraatti epäilee varojen väärinkäyttöä, se voi pyytää valtuutetulta selvitystä valtuuttajan asioiden hoitamisesta.
Tiukinta valvontaa on vuosittain maistraatille tehtävä tili ja lievintä vain alkutilin tekeminen maistraatille ja vasta lopputilin tekeminen perillisille tai muulle oikeutetulle. Tämä on helpointa valtuutetulle.
Tällöin kannattaa antaa toimiohjeissa ohjeita muunlaisesta valvonnasta, jotta läheisille ei tule epäilyksiä ja turhia riitoja varojen väärinkäyttöepäilysten takia. Voidaan esimerkiksi antaa ohjeet, että kun yksi lapsi toimii edunvalvojana, tiliotteet pitää esittää myös muille sisaruksille.
Laki edunvalvontavaltuutuksesta (648/2007) löytyy täältä.
Lue myös: Mitä eroa on edunvalvontavaltuutuksella ja edunvalvonnalla?
Miksi edunvalvontavaltuutus?
● Voin itse valita luotettavan henkilön, joka hoitaa asioita, kun en itse enää pysty siihen.
● Voin antaa valtuutetulle tarkat ohjeet omaisuuden hoidosta, esimerkiksi mikä omaisuus myydään ja mikä omaisuus on säilytettävä.
● Voin antaa valtuutetulle oikeuden myydä kiinteää omaisuutta ilman maistraatin lupaa.
● Voin antaa valtuutetulle lakia laajempia oikeuksia toimia, esimerkiksi luopua testamentista.
● Voin määrittää, miten haluan järjestää valtuutetun toimien valvonnan. Voin antaa ohjeita valtuutetun palkkiosta.
● Valtuutus on varotoimi. Se ei välttämättä tule ikinä voimaan, jos toimikelpoisuuteni säilyy elämän loppuun asti tai tarvetta sen voimaanpanemiselle ei muutoin tule.
Alla näet kolme esimerkkitapausta edunvalvonnasta.
1. Äiti oli kuollut aiemmin
Kysymys:
Äiti oli kuollut aiemmin. Äidin kuolinpesän osakkaita olivat kaksi lasta ja leski. Isä oli asunut yksin puolisoiden yhteisomistuksessa olleessa omakotitalossa. Isä dementoitui niin, ettei hän enää ollut oikeustoimikelpoinen ja joutui muuttamaan palveluasuntoon. Lapset halusivat tehdä osituksen kuolinpesän ja lesken välillä ja saada isän osuuden asunnosta omiin nimiinsä, koska isä ei sitä enää tarvinnut. Miten asia voidaan hoitaa?
Vastaus:
Kiinteistön omistavat puoliksi äidin kuolinpesä ja isä. Leskeksi jääneelle isälle on haettava edunvalvoja edustamaan häntä tehtävissä oikeustoimissa.
Jos omaisuus ositetaan sopimuksin kuolinpesän ja lesken välillä, maistraatista täytyy hakea lupa ositus- ja perinnönjakosopimuksen tekemiseen. Toinen vaihtoehto on hakea käräjäoikeudelta pesänjakaja tekemään omaisuuden ositus ja perinnönjako.
Osituksen jälkeen isä omistaa puolet kiinteistöstä ja kuolinpesä puolet. Jos kuolinpesässä tehdään perinnönjako, molemmat lapset saavat yhden neljäsosan kiinteistöstä.
Edunvalvoja ei saa tehdä päämiehensä puolesta epäedullisia toimia. Hän ei voi esimerkiksi lahjoittaa isän osuutta kiinteistöstä lapsille tai sopia lasten kanssa käypää hintaa alemmasta kauppahinnasta.
Tämän vuoksi lasten ainoa mahdollisuus saada isän osuus kiinteistöstä on tehdä kauppa, jossa lapset ostavat isältä puolet kiinteistöstä. Tähän tarvitaan maistraatin lupa.
Maistraatin lupahakemuksen liitteeksi tarvitaan muun muassa arviolausunto kiinteistöstä, jotta voidaan tarkistaa, että kiinteistö myydään todelliseen käypään arvoon.
Kun maistraatti on antanut luvan kiinteistön myymiselle, edunvalvoja voi isän edustajana myydä puoliosuuden kiinteistöstä suoraan lapsille. Kauppahinta maksetaan todellisena, ja ostajat maksavat myös 4 %:n varainsiirtoveron kauppahinnasta. Kun isä kuolee, lapset perivät muun muassa maksamansa kauppasumman, jos sitä on vielä jäljellä, ja maksavat siitä perintöveron.
Miten asian olisi voinut hoitaa, jos isä olisi ollut vielä oikeustoimikelpoinen?
Ensin olisi voitu tehdä omaisuuden ositus ilman pesänjakajaa tai maistraatin lupaa sopimusosituksin. Tämän jälkeen isä olisi voinut lahjoittaa puoliosuuden kiinteistöstä rintaperillisille tasaosuuksin. Rintaperilliset olisivat saaneet kiinteistön heti omiin nimiinsä ja maksaneet lahjasta lahjaveron. Tällöin kiinteistöstä ei olisi aikanaan isän kuoltua tullut maksettavaksi perintöveroa.
2. Isoäiti kuoli
Kysymys:
Isoäiti kuoli. Hän oli testamentannut osan omaisuudestaan lapselleen ja osan tämän alaikäiselle lapselle. Testamentti ei ollut selkeä. Mitä käytännön toimia tämä aiheutti kuoleman jälkeen ja omaisuuden hoidossa?
Vastaus:
Alaikäisen lapsen edunvalvoja on lain perusteella hänen vanhempansa. Vanhempi ei saa kuitenkaan edustaa lasta oikeustoimessa, jossa vastapuolena on hän itse tai hänen aviopuolisonsa.
Tämän vuoksi kumpikaan lapsen vanhemmista ei saa edustaa häntä isoäidin pesänselvityksessä ja perinnönjaossa. Lapselle on haettava edunvalvojan sijainen edustamaan häntä.
Jos testamentti ei ole selkeä, lienee yksinkertaisinta hakea kuolinpesään pesänselvittäjä ja -jakaja, jolloin hänen ratkaisuunsa perinnönjaosta ei tarvitse hakea maistraatin lupaa. Edunvalvojan sijainen voi hyväksyä pesänjakajan tekemän ratkaisun, jos katsoo sen lapsen edun mukaiseksi. Tämän jälkeen edunvalvojan sijaisen tehtävä päättyy.
Itse omaisuuden taloudellinen hoito on varsinaisen edunvalvojan eli vanhempien vastuulla. Kun omaisuutta on yli 20 000 euroa, edunvalvonta kirjataan maistraatin rekisteriin, ja varsinaisen edunvalvojan on vuosittain tehtävä tili lapsen nimissä olevan omaisuuden hoitamisesta.
3. Äiti oli dementoitunut
Kysymys:
Äiti oli dementoitunut. Hänen pankkiasiansa hoituivat luotettavan naapurin avustuksella. Lapsi halusi ryhtyä äitinsä edunvalvojaksi, jotta olisi saanut olla päättämässä äidin asioiden hoitamisesta. Äidillä ja lapsella oli huonot välit, ja äiti vastusti edunvalvojan määräämistä. Kuka ratkaisi asian ja määrättiinkö edunvalvoja?
Vastaus:
Lapsi saattoi hakea äidilleen edunvalvojan määräämistä äidin kotipaikan käräjäoikeudesta. Kun äiti vastusti edunvalvojan määräämistä, käräjäoikeus järjesti asiassa suullisen istunnon, jossa äitiä kuultiin. Vaikka äiti ei ollut täysin toimintakykyinen, ei ollut epäilystä siitä, etteivätkö äidin taloudelliset asiat olisi hoituneet naapurin avustuksella. Tämän vuoksi perusteita edunvalvojan määräämiseen ei ollut.
Edunvalvontavaltuutuksen voit tehdä itse kirjallisesti. Voit siinä antaa tarkat ohjeet itsesi ja omaisuutesi hoidosta.
Asiantuntijamme otk, varatuomari ja asianajaja Ilona Piironen on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika 5/2013 -lehdessä.
Lue myös:
10 faktaa: Tunne oikeutesi avoliitossa
Kun vanhempasi tarvitsevat apua, aseta rajat - älä uhraudu
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.