Harvoin olen lukenut yhtä monta paksua kirjaa perätysten kuin tänä armon vuonna. Totta puhuen, sivuiltaan ohuempiakin on matkassa, mutta sisältö on ollut painavaa.
1. Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla, 768 sivua, Siltala.
Jo vuonna 2011 ilmestynyt ja kevääksi suomennettu romaani iskee tähän aikaan kuin nuoli. Mikä on muuttunut Brezhnevin ja Stalinin ajoista ja mikä on niiden perintö? Romaani ja opas venäläiseen mieleen. Luin tämän jo keväällä, mutta paksuus ja ajankohtaisuus houkuttivat listaamaan sen tähän.
2. Thomas Piketty: Capital in the Twenty-First Century, 685 sivua, Belknap Harvard.
Nuorena yhteiskuntatieteiden opiskelijana uurastin Karl Marxin Pääoman, ja Piketty piti lukea jo siitä syystä, että siitä kirjoitettiin tämän vuosituhannen Pääomana.
Historian perspektiivi, erityisesti kahden suursodan vaikutus Euroopan ja Yhdysvaltojen talouteen, oli vaikuttavaa luettavaa. Euroopan talouksien hurjat kasvuluvut 1940-1970-luvuilla seurasivat osin myös siitä, että manner oli murskana. Emme halua sellaista talouden kasvualustaa enää, emmehän?
Kiinnostava oli myös supermanager-pohdinta: ketkä voivat rikastua työllä enemmän kuin pääomatulolla? Harvat.
Arvostan Pikettyn eettistä puolta, kuten sitä, että hän korostaa tasa-arvoisen koulutuksen merkitystä yhteiskuntien kehittymisessä ja tulonjaossa - vaikka pääomavaltaisuus on nykyisyyttä ja tulevaisuutta etenkin ikääntyvissä yhteiskunnissa. Siis myös Suomessa.
Erittäin opettavainen teos esimerkiksi meille journalisteille.
3. Joel Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta, 809 sivua, Tammi.
Opiskelin Pikettyä tätä ennen pari kuukautta, tätä luin kaksi iltaa - no, vähän yötäkin… Dickerin kirja on niin jännittävä, että sitä ei voi olla ahmimatta. Kuka oli Harry ja kuka oli Nola? Mutta muitakin salaisuuksia ja salattuja henkilöitä paljastuu, kuten rikas mies ja hänen autonkuljettajansa, joka jää mieleeni kirjan traagisimpana hahmona.
Romaani on vetävästi kirjoitettu, kirjailijan sveitsiläisyydestä huolimatta jotenkin amerikkalaisen tuntuinen, mieleeni tulee esimerkiksi John Irving.
4. Donna Tartt: Tikli, 895 sivua, WSOY.
Luin siis Dickerin jälkeen kirjan, jonka päähenkilön sukunimi on Decker. Theo Deckerin rinnalla pääosaan nousee pieni lintumaalaus, Carel Fabritiuksen Tikli vuodelta 1654. Katastrofit ja pelastavat enkelit muovaavat Theon taivalta vauhdikkaassa, mustanpuhuvassa kerronnassa.Amerikan ääripäät näyttäytyvät New Yorkissa ja Las Vegasissa. Huumeita ja rikoksia riittää.
Hassua ehkä, mutta palasin taajaan kirjaa lukiessani katsomaan kuvaa Fabritiuksen maalauksesta. Ja haaveilen, että käyn katsomassa sen Mauritshuis-museossa Haagissa.
5. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu, 281 sivua, Gummerus.
Tätä kirjaa minulle olivat kaverit kehuneet pitkin kevättä, joten kun se osui kohdalle porilaisessa kirjakaupassa Suomi-Areenalla vieraillessani, ostin sen ja vietin junamatkan Helsinkiin Aleksin ja Viljan ja lestadiolaiselämän seurassa. Minulle olisi riittänyt Viljan ja Aleksin tarina. Kyllä se olisi kantanut ilman blogiosuuksia, jotka ainakin itselleni veivät kirjan pois päähenkilöidensä maailmasta. Pauliina Rauhala kirjoitti tärkeän, hyvän kirjan. Odotan lisää.
6.Colm Tóibín: Brooklyn, 313 sivua, ja Äitejä ja poikia, 315 sivua, Tammi.
En ollut kuullutkaan tästä vuonna 1955 syntyneestä irlantilaiskirjailijasta, kun ostin takakannen tekstin perusteella pokkarina Brooklynin. Kyllä kannatti. Lumouduin täysin. Toibin osaa kuvata ihmisensä niin eläviksi! Saan todistaa kirjoittamisen ihmettä: hienovaraiset, selkeät lauseet kääntyvät eläviksi olennoiksi lukijan mielessä.
Äitejä ja poikia on kokoelma novelleja, ja jokaisessa on asetelma äiti ja poika, tavalla tai toisella. Osa tarinoista on aika hurjia. Toibinin ihmiset jäävät hengittämään mielen pohjalle pitkäksi aikaa. Kesän helmiä, kerta kaikkiaan!
7. Leena Lander: Syyspastoraali (1982) Kirjayhtymä, Tummien perhosten koti (1991) Kirjayhtymä, Tammi, Myrskyn jälkeen (1994) WSOY, Iloisen kotiinpaluun asuinsijat (1997) WSOY.
Usein lomilla palaan johonkin kirjailijaan tai kirjasarjaan, joka on tehnyt minuun vaikutuksen aikanaan.
Aloitin Harjula-trilogian keskeltä, eli Myrskyn jälkeen -romaanista, koska luulin muistavani Tummien perhosten kodin, koska se oli ollut vaikuttava lukukokemus. Eihän se näiin mennyt, koko trilogian kahlasin uudestaan.
Kyllä Lander on loistava kertoja, tuo ihmiset satuttavan lähelle, antaa lukijan pitää heistä ja kavahtaa heitä. Sitten keksin, että haluan tietää, mistä Lander aloitti. Hain siis esikoisteoksen Syyspastoraali. Se oli viihdyttävä historiallinen romaani, mutta vasta 1990-luku teki Landerista tärkeän kertojan.
8.Kati Tervo: Sukupuu, WSOY, Jääkaapin henki (2011) WSOY.
Syksyn uutuuskirjat kutittavat mieltä: kuka vanha suosikkini julkaisee, keitä tuoreita nimiä tulee?
Sunnuntaina 3.8. luin HS:sta kritiikin Kati Tervon romaanista Sukupuu, ja se kiihdytti mieltäni niin, että yritin saman tien ostaa sitä Akateemisesta. Turhaan. Seuraavana päivänä tärppäsi kustantajan kirjakaupassa.
Kylläpä Kati Tervo on onnistunut. Sukupuu on määrittelemättömällä tavalla kiihkeä, tiheätunnelmainen kirja, jonka naiset kertovat omista näkökulmistaan. Kertojaminät peilaavat historiaa ja perheen kipeitä siteitä.
Aiemmin Kati Tervo on ollut minulle tuttu ennen muuta kolumnistina, joka havainnoi arkea mainion lakonisesti ja lempeästi. Jääkaapin henki -kirjoitukset oli nyt pakko lukea uudestaan. Voin tuntea lyhyissä tarinoissa enteitä tulevasta; napakka kieli, sanonnan suoruus ja kolkko huumori.
Sukupuu kaappaa Kati Tervon pois keittiöstä. Isoon saliin.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA