Teksti Terttu Levonen
Kuvat: 123RF, Barcelonan Turistitoimisto ja Terttu Levonen
Antonio Gaudín jäljille
Keskeneräinen Sagrada Familian kirkko on Barcelonan symboli ja ylpeys. Antoni Gaudín (1852–1926) rakennukset olivat aluksi monelle liian erikoisia.
Pyhän perheen kirkkoa hän ehti työstää 40 vuotta, kuolemaansa asti. Vuodesta 1882 rakenteilla olleen kirkon pitäisi valmistua 2026. Silloin torneja on 18, niistä korkein yltää 180 metriin.
Kirkon seiniin ja jopa tornien huippuihin piti tulla runsas koristelu: ihmishahmoja ja orgaanisia muotoja. Alhaalta niitä ei erota.
– Mutta enkelit näkevät ne, Gaudí kuittasi.
Barcelona on modernismin mekka. Gaudín 14 rakennuksesta tunnetuimmat, Casa Battló ja Casa Mila, ovat Passeig de Gràcian varrella.
Luksusbulevardilla on myös muita modernistien suunnittelemia taloja, muun muassa Lluís Domènech i Montanerin Casa Lleó Morera. Opastettu kierros esittelee talon yhden upean jugendkodin taideteoksineen.
Güellin puistossa on muun muassa Gaudín suunnittelemat satulinna, kärpässienitalo ja lohikäärme. Gaudín oma talo on museoitu. Puisto on suosittu piknikpaikka. Suuntaa sinne siis aamutuimaan.
Lue myös: Kolme kiehtovaa vinkkiä Sevillaan
Goottilaiskortteleissa voi tehdä aikamatkan kaupungin historiaan vuosisatojen taa.
Barri Gótic ja menneen ajan lumoa
Kapeat kadut kiemurtelevat keskiaikaisten talojen välissä. Alakerrat ovat täynnä putiikkeja, baareja ja kahviloita. Kadut vievät terassien valtaamille aukioille: viehkolle Placa del Pi´lle tai komealle Placa de Sant Jaumelle. Placa de la Seuta hallitsee mahtava goottilainen katedraali.
Picasso-museo Carre Montcadan keskiaikaisessa palatsissa on niin suosittu, että hanki lippu etukäteen. Laajan kokoelman painopiste on Pablo Picasson nuoruuden eli Barcelonan-ajan töissä.
Lähellä sijaitsee Historiallinen museo. Siellä tutustut muinaisen Barcinon kaivauksiin ja Barcelonan myöhempään historiaan.
Lue myös: Kun kyllästyt Barcelonaan, suuntaa Sitgesiin
Montjuïcin kukkula & Joan Miró
Vuoren huipulla kohoaa 1700-luvun sotilaslinnoitus. Puistomaisessa vehreydessä on paljon nähtävää, muun muassa museoita ja vuoden 1992 olympialaisten kisapaikkoja. Poble Espanyol -kylä esittelee espanjalaista käsityöperinnettä ja rakennustyylejä.
Barcelonan suuren pojan Joan Miró -museo (Fondación Miró) antaa perusteellisen kuvan taiteilijan tuotannosta. Köysiradalla nousu Parc Montjuïciin on huima ja nopea, matkalla eteesi avautuu huikea maisema. Köysiradalla on kolme asemaa: Mirador, Parc Montjuïc ja Castell. Edestakainen matka maksaa 11,50 euroa.
Gaudin mestariteos Casa Battló on auki yleisölle.
La Ramblan ihmisvirtoihin
Kuulu kävelykatu kulkee Katalonia-aukiolta (Plaça Catalunya) rantaan asti. Kukkakojujen, kahviloiden, kaupustelijoiden ja katutaiteilijoiden seassa velloo jatkuva ihmisvirta.
Yli kilometrin mittaista Ramblaa reunustavat komeat rakennukset. Puistokadun yläpäässä on vanha Font de Canaletes -vesiposti. Uskomuksen mukaan siitä juova palaa tänne.
Mercat de la Boqueria -kauppahallin perinteet juontavat 1200-luvulle. Ruokakeitaan viitisen sataa myyntipöytää notkuvat houkuttelevista herkuista: merenelävistä, kinkuista, hedelmistä. Jos haluat välttää ruuhkaa, pistäydy hallissa vaikka aamu-espressolla.
Palau de la Virrenan barokkipalatsissa (Rambla 99) on mielenkiintoinen kuvamuseo Centre de la Imatge. Nykytaidetta esittelee myös entinen luostari Arts Santa Monica (Rambla 7). Maailmankuulun Teatre del Liceu -oopperan saliin ja ylellisiin salonkeihin pääsee päivisin opastetulle kierrokselle.
Ramblan puolivälissä sijaitsee kaunis Plaça Reial. Terasseineen ja suihkulähteineen se on rauhaisa keidas. Koristeelliset katulyhdyt ovat Antoni Gaudín käsialaa.
Ravintoloista Les Quince Nitsin hinta-laatusuhde pitää pintansa: kolmen ruokalajin lounas viineineen (menú al diá) maksaa alle 20 euroa.
Lue myös: Nämä ovat Barcelonan parhaat piilopaikat
Sairaalasta tuli kulttuurikeskus
Modernisti Lluís Domènech i Montanerin (1849–1923) mestariluomus on Santa Creun sairaalakompleksi, ”kaupunki kaupungissa” Sagrada Familian lähellä. Koska valon ja kauniin ympäristön tiedettiin edistävän paranemista, arkkitehti suunnitteli sairaalan sen mukaisesti. Saleissa on korkeat ikkunat ja ihana puisto ympäröi rakennuksia.
Sairaalasta tuli viime vuonna Unescon suojelema Sant Pau Art Nouveau -kulttuurikeskus. Paikka on täynnä modernismin ihmeitä: kupolitorneja, koristepaneeleja, lasimaalauksia ja mosaiikkiseiniä.
Mirón teokset koristavat kaupunkia. Hänen taiteensa laajin kokelma on Joan Miró -säätiössä Montjuicin kukkulalla
Historiaa kauppahallissa
El Born Centre Culturel löytyy Santa Maria del Mare -kirkon naapurustosta. El Bornin komea 1800-luvun kauppahalli muuttui 2013 monipuoliseksi kulttuurikeskukseksi. Se esittelee Katalonian historiaa ja arkeologisia kaivauksia. Ohjelmassa on myös tapahtumia ja konsertteja.
Lue myös: 3 ihanaa kaupunkia Ranskan Kataloniassa
Jamon experience – kaikki kinkusta
Tunnin kestävä audiovisuaalinen ja gastronominen tietoisku kertoo kaiken Iberian-kinkuista. Pääsymaksu (19 euroa, seniorit 15 euroa) sisältää kinkkumaistiaiset juomineen. Sijaitsee Ramblalla kauppahallin lähellä.
Rambla sykkii elämää päivin öin. Bulevardi on turistien ykköskohde – ja paikallisten kulkuväylä.
Kolmen tunnin kävely
Barcelonaan voi tutustua hauskasti freelancer-oppaan johdolla. Kolmen tunnin kävelykierroksella näet nähtävyydet ja kuulet tarinoita kaupungista. Oppaina on opiskelijoita ja eri alojen osaajia. Vaivasta maksat haluamasi summan. Kierrokset ovat espanjaksi tai englanniksi. Kokoontuminen kello 10.45 Jaume I -metroaseman Placa de l`Angelin uloskäynnin vieressä.
Lue myös: Näin majoitut, syöt ja viihdyt Palmassa
Retkikohteita moneen makuun
Sitges: Perinteikäs ja hienoista hiekkarannoistaan kuulu rantakaupunki on puolen tunnin junamatkan päässä Barcelonasta.
Figueras–Costa Brava: Päiväretki vie Salvador Dalín surrealistiseen maailmaan Dalí-museoon ja taiteilijan Port lligatin kylässä sijaitsevaan ateljeekotiin. Figuerasissa voi käydä myös junalla, matka Barcelonasta kestää puolitoista tuntia.
Montserrat: Basilika ja luostari ovat vuoristossa 1 200 metrin korkeudessa. Vuorenjyrkänteelle 1100-luvulla rakennettu basilika on tärkeä pyhiinvaelluspaikka. Sen aarre on musta Neitsyt Maria -patsas.
Sant Paun upea kulttuurikeskus on kaupungin uusin vetonaula.
Designmuseossa riittää nähtävää
Uusi Museu del Disseny on kerännyt saman katon alle design-, grafiikka-, keramiikka- ja tekstiilitaiteen kokoelmat. Viime vuonna avatun museon tehtävä on edistää luovuutta ja vaalia ikivanhaa designperinnettä. Näytteillä on 70 000 esinettä, muun muassa huonekaluja, keramiikkaa, muotia ja graafista suunnittelua. Museokompleksi on Agbar-tornin vieressä. Luodin muotoinen pilvenpiirtäjä on Barcelonan uuden teknologia-alueen symboli.
Lue myös: Sisustusmatka Palmaan - 8 parasta shoppailukohdetta
Els Encants Vells -kirpputorille
Barcelonan vanhin ja suurin kirpputori sai toissavuotisen muuttonsa yhteydessä ylleen valtavan, peilimäisen paneelikaton. Sen suojissa 500 myyjää kauppaa tavaroitaan. Tarjolla on kaikkea mahdollista kapinetta antiikista vaatteisiin. Pieniä löytöjä voi tehdä etenkin aamulla. Paikka kuhisee väkeä neljänä päivänä viikossa (ma, ke, pe, la).
Barcelonan suurin kirppis tarjoaa tavaraa joka lähtöön. Uudistunut tori on saanut katoksen.
Suklaamuseo
Tiesitkö, että Barcelona oli 1700-luvulla Euroopan suklaapääkaupunki? Se ja paljon muuta suklaaseen liittyvää asiaa selviää kaupungin makeimmassa museossa. Pienen sympaattisen yksityismuseon katsastaa nopeasti. Pääsylippu on suklaata ja kahvilassa voi testata tuhtia suklaajuomaa. Museu de la Xocolata (Comerc 36) on El Bornin kulttuurikeskuksen tuntumassa.
Lue myös:
Älä majoitu hotelliin - upeat ranskalaiset majatalot vievät sydämen
Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.