Teksti Anu Virnes-Karjalainen
Kuvat Fotolia
Oma aika 4/2013
Suomalaisten alkoholinkäyttö on kolminkertaistunut viime vuosikymmenten kuluessa. Ennen alkoholi kuului erityistilanteisiin eikä kotona ollut tapana juoda.
”Nyt alkoholivapaita tilanteita on hyvin vähän ja useimmiten alkoholia käytetään kodeissa. Otetaan olut saunan jälkeen tai viiniä ruoalla”, sanoo tutkija Pia Mäkelä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.
Kun ennen kokoonnuttiin kahvikupin ääreen, nyt seurustelujuomana on usein olut tai lasi viiniä.
Tämän päivän kuusikymppiset ovat ensimmäinen sukupolvi, joiden elämään alkoholi on kuulunut enemmän tai vähemmän koko aikuisiän.
”Olut tuli vuonna 1969 kauppoihin, naisten asema vapautui ja asenteet alkoholia kohtaan alkoivat lientyä. Etenkin tämän ikäryhmän naisten alkoholin käyttö on lisääntynyt merkittävästi, jopa kuusinkertaistunut. Miesten alkoholinkäyttö on tuplaantunut.”
Kansainvälisesti Suomi ei ole poikkeus. Muissa Pohjoismaissa ja esimerkiksi Irlannissa, Englannissa ja Hollannissa kehitys on ollut samansuuntaista. Myös muiden maiden osalta käyttömäärät ovat lähentyneet toisiaan.
”Vielä 1960-luvun alussa Ranskassa alkoholia kului kymmenkertaisesti Suomeen verrattuna. Nyt olemme suurin piirtein samalla tasolla. Suomessa käyttö on lisääntynyt, Ranskassa vähentynyt. Modernisaatio on eri maissa tarkoittanut erilaisia asioita”, Mäkelä kertoo.
Taukoja on pidettävä
Vaikka kerralla juotujen annosten määrä on useimmilla alle riskirajan, 1–4 annosta, käyttökertoja on entistä enemmän. Etenkin lomalla käyttökertojen määrä kasvaa, kun aikaa on. Terveyden kannalta tässä on riskinsä. ”Alkoholin käytössä täytyy olla taukoja, päiviä ja viikkoja. En voi suositella kenellekään päivittäistä käyttöä, edes pieniä määriä”, sanoo dosentti, ylilääkäri Mauri Aalto Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Myös potilastyötä tekevä Aalto sanoo usein kuulevansa potilaiden sanovan, ettei heille voi syntyä riippuvuutta.
”Kenelle vain voi syntyä riippuvuus, kun käyttö jatkuu tarpeeksi pitkään. Myös vahvat ihmiset sairastuvat alkoholismiin. Suurin altistava tekijä alkoholiongelmalle on alkoholinkäyttö”, tiivistää Aalto.
Alkoholin riskirajoina pidetään miehillä 24 viikkoannosta ja naisilla 16 annosta. Kertakulutuksen riskirajat ovat miehillä 7 annosta ja naisilla 5 annosta alkoholia.
”Nämä ovat riskirajoja, eivät turvarajoja. Ongelmia voi syntyä jo pienemmistäkin määristä, ja rajojen ylittävissä määrissä riski on huomattavasti kasvanut”, Aalto muistuttaa.
Vaikutukset ovat yksilöllisiä
Jos alkoholia käyttää lähes päivittäin vaikkapa kuukauden kesäloman ajan, terveyshaittoja voi tulla.
”Uniongelmat, kohonnut verenpaine, vatsavaivat, ahdistuneisuus, alakulo”, Aalto listaa tavallisimpia ongelmia.
Alkoholin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Perusterveellä ihmisellä, jolla ei ole lääkityksiä, vaikutukset voivat olla pienemmät kuin ihmisellä, jolla on lääkitystä vaativia sairauksia.
”Yli 50-vuotiaille kehittyy kuitenkin ikääntymisen aiheuttamia muutoksia. Esimerkiksi vettä on elimistössä selvästi vähemmän kuin nuoremmalla.”
Juotu alkoholi jakautuu kehon nestemäärään. Mitä pienempi nestemäärä on, sitä suurempi on alkoholin vaikutus. Naisten sietokyky on alhaisempi, koska he ovat usein pienikokoisempia ja kehossa on enemmän rasvaa ja vähemmän vettä kuin miehillä. ”Viinipullosta tulee kovemmat promillet 60-vuotiaana kuin 20-vuotiaana. Osa ihmisistä osaa iän myötä vähentää juuri tästä syystä, osa ei. Yli 50-vuotiaille syntyy edelleen alkoholiriippuvuuksia”, Aalto muistuttaa.
Elimistö sopeutuu alkoholiin nopeasti. Mitä enemmän juo, sitä nopeammin maksa alkoholia polttaa. Myös aivojen ja hermoston kestokyky kasvaa. Hermosto yrittää toimia alkoholista huolimatta ja siksi se mukautuu: Alkoholin humalluttava vaikutus pienenee ja juodut määrät todennäköisesti suurenevat. Tähän ei tarvita jatkuvaa, runsasta käyttöä, vaan siihen riittävät yksittäiset toistuvat nauttimiskerrat.
Älä ota krapularyyppyä
Krapulan voimakkuus on suhteessa sitä edeltäneeseen humalaan. Krapulan hoidossa auttavat vain aika ja lepo, ja ainoa tapa välttää krapula on olla juomatta itseään humalaan.
Kun nauttii juomia tarpeeksi hitaasti, maksa ehtii polttaa alkoholia niin, ettei humalaa pääse tulemaan. Yksi alkoholiannos palaa 1,2–2,4 tunnissa riippuen henkilön painosta ja maksan kunnosta.
”Jos tuntee tarvetta krapularyyppyyn, ongelma on jo olemassa. Ryyppy poistaa oireet aiheuttamalla uuden päihtymystilan. Uusi krapula voi kuitenkin olla entistäkin voimakkaampi”, Aalto huomauttaa.
Jos lomalla on tullut juotua enemmän kuin olisi pitänyt, elimistölle täytyy antaa aikaa toipua.
”Elimistön täytyy totutella myrkyttömään tilaan. Se voi kestää loman jälkeen jopa 2–3 viikkoa. Vähentäminen kannattaa tehdä asteittain ja aloittaa hyvissä ajoin.”
Ongelmat hyötyjä suuremmat
Kertyvät haitat kertovat liiallisesta alkoholinkäytöstä.
”On tarkkailtava, tuleeko haittoja, eikä tuijottaa vain käyttörajoja. Ongelma on, että esimerkiksi kohonnutta verenpainetta ei itse havaitse.”
Jos vaikka unenlaatu kesällä heikkeneekin, lomalla sillä ei ole niin merkitystä. Ongelman huomaa vasta kun pitäisi jaksaa palata töihin.
”Jos oma alkoholinkäyttö huolestuttaa, siitä kannattaa puhua läheisille. Terveyskeskuksista, työterveyshuollosta ja A-klinikoilta saa apua. Siellä keskustellaan, sovitaan hoidoista ja seurannoista.”
Alkoholi on osallisena jopa 70 eri sairaudessa, joko laukaisevana tekijänä tai sairautta pahentavana tekijänä.
”Moni kokee saavansa alkoholista apua vaikkapa stressiin tai ahdistuneisuuteen. Ja näin voi toki ollakin. Ongelmat voivat olla kuitenkin hyötyjä suuremmat.”
Alkoholi tuo nopeaa mielihyvää. Ihmissuhteiden ja harrastusten tuoma mielihyvä on hitaampaa ja vaatii vaivannäköä.
”Lomalla tähän olisi aikaa. Kannattaa kokeilla”, Aalto vinkkaa.
Kertakäytön rajat
Keskikokoiselle terveelle työikäiselle miehelle kertakäytön ylärajaksi suositellaan enintään 7 annosta ja keskikokoiselle terveelle työikäiselle naiselle enintään 5 annosta.
Lähteet: Suomi juo. Suomalaisten alkoholinkäyttö ja sen muutokset 1968-2008. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Teema 8/2010. Paihdelinkki.fi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.