Artikkeli

3 + 1 pahinta unihäirikköä

Yömyssy rentouttaa ja helpottaa nukahtamista, mutta alkoholi myös muuttaa luonnollista unirytmiä ja vaikeuttaa syvässä unessa pysymistä.

1. Kah­vin ko­fei­i­ni vai­kut­taa pi­ris­tä­väs­ti, mut­ta ei vä­hen­nä unen tar­vet­ta. Ko­fei­i­ni vai­keut­taa nu­kah­ta­mis­ta, kos­ka se sal­paa nuk­ku­mis­ta edis­tä­vän vä­lit­tä­jä­ai­neen ade­no­sii­nin toi­min­taa. Ko­fei­i­ni myös vä­hen­tää sy­vän unen mää­rää, sil­lä se siir­tää sy­vän unen vai­het­ta myö­hem­mäk­si.

Herk­kyys ko­fei­i­nil­le li­sään­tyy iän myö­tä. Jos olet herk­kä ko­fei­i­nin vai­ku­tuk­sil­le, pi­täi­si päi­vän vii­mei­nen ku­pil­li­nen juo­da kel­lo 14.

2. Al­ko­ho­li ren­tout­taa, ja sik­si yö­mys­sy saat­taa aut­taa nu­kah­ta­maan ja vai­pu­maan sy­vään uneen, mut­ta sii­hen sen hyvä vai­ku­tus päät­tyy­kin. Kun al­ko­ho­li on haih­tu­nut eli­mis­tös­tä, tu­lee vie­roi­tu­soi­rei­ta, jot­ka te­ke­vät unes­ta pin­nal­lis­ta ja saa­vat he­räi­le­mään. Al­ko­ho­li myös muut­taa luon­nol­lis­ta uni­ryt­miä ja vai­keut­taa sy­väs­sä unes­sa py­sy­mis­tä.

3. Tek­niik­kaa, kän­ny­köi­tä ja tab­let­ti­tie­to­ko­nei­ta ei pidä tuo­da vuo­tee­seen, sil­lä nii­den si­ni­nen valo jar­rut­taa pi­me­ä­hor­mo­nin eli me­la­to­niin tuo­tan­toa ai­vois­sa. Myös työ­a­si­at kul­keu­tu­vat tek­nii­kan mu­ka­na vuo­tee­seen.

4. Lii­al­li­set vi­rik­keet häi­rit­se­vät un­ta. Huo­nou­ni­nen ei kat­se­le il­lal­la jän­ni­tys­tä tai toi­min­taa te­le­vi­si­os­ta. Sän­gys­sä voi lu­kea kir­jaa, mut­ta herk­kä­u­ni­sen ei pidä lu­kea työ­hön liit­ty­vää kir­jal­li­suut­ta, sil­lä se saa ai­vot as­ka­roi­maan.

Lue Myös