teksti Heidi Hammarsten
kuva Arsi Ikäheimonen
Espoolaisen Salme Blomsterin, 69, olkapäävaivat alkoivat jo 1990-luvulla: Ensin vasen olkapää ”jäätyi” eli olkanivelen nivelkapseli pak-suuntui ja jäykistyi. Sen jälkeen olkapää jatkoi vihoittelua, ja HUS-erityissairaanhoitopiiriin kuuluvan Jorvin sairaalan lääkärin mukaan hän tarvitsisi leikkauksen.
– Mutta toipumisaika olisi ollut pitkä, siinä olisi voinut mennä puolikin vuotta. Työskentelin toimittajana enkä olisi voinut kirjoittaa. Niinpä päädyttiin perinteisiin hoitokeinoihin kuten fysioterapiaan ja hierontaan, Blomster muistelee.
"Välillä tuntuu, että hoitoon pääsy on terveyskeskuskohtaista ja ylilääkäristä kiinni", Salme Blomster sanoo.
En ole valittajatyyppi
Olkapäät eivät kuitenkaan parantuneet kunnolla. Tilanne päinvastoin paheni, kun Blomster kaatui käsilleen ja oikeakin olkapää alkoi kipuilla.
Vuodesta 2007 hän kävi selittämässä olkapäidensä tilannetta sekä julkisella että yksityisellä puolella. Hän oli lähtenyt vakituisesta työpaikasta yrittäjäksi, pois työterveyshuollon piiristä.
– En ole valittajatyyppi. Menen lääkäriin vasta, kun on ihan pakko.
Vuonna 2013 olkapäät olivat jo niin kipeät, ettei Blomster saanut öisin nukuttua. Terveyskeskuslääkäri laittoi hänelle taas lähetteen erityissairaanhoitoon Jorviin. Blomster ei kuitenkaan päässyt jatkohoitoon, vaan häntä neuvottiin käyttämään edelleen perinteisiä hoitokeinoja.
Blomster päätyi turvautumaan yksityiseen terveydenhoitoon. Diacorissa sovittiin, että olkavammoihin erikoistunut ortopedi Harri Heliö leikkaa molemmat olkapäät kerralla.
Leikkaus vei kivut
– Vasen olkapää oli odotettua huonommassa kunnossa. Kiertäjäkalvosin oli lähes poikki ja tarvittiin iso leikkaus. Toinen olkapää leikattiin vuoden kuluttua. Mutta kivut hävisivät heti leikkauksen jälkeen.
Kokemus on saanut Blomsterin ihmettelemään, millä perusteella hoitopäätökset syntyvät.
– En tiedä, priorisoidaanko vai kuvittelenko turhia, mutta sen jälkeen kun täytin 65, tuntuu siltä, että hoitoon pääsystä on tullut vaikeampaa.
Välillä tuntuu, että tämä on terveyskeskuskohtaista ja ylilääkäristä kiinni.
Blomster pohtii, oliko todellinen syy kieltäytyä hoidosta, etteivät julkisen sektorin kyvyt riittäneet.
– Yritin myös saada maksusitoumuksen Diacorin leikkaukseen, mutta Kivenlahden terveyskeskuksen ylilääkäri kieltäytyi maksamasta. Yhden ortopedin mukaan olkapää oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannattanut leikata. Toisaalta ystäväni sai kyllä maksusitoumuksen jalkavaivansa hoitoon.
Eikö yhteistyötä ole?
Olkapäät eivät ole Blomsterin ainoa ongelma. Hän on sairastanut myös rintasyövän kahdesti ja löytänyt jälleen kyhmyn rinnastaan.
– Gynekologini lähetti minut HUSiin. HUS palautti lähetteen ja ilmoitti, että minun on joko mentävä yksityiselle jatkohoitoon tai tultava terveyskeskuksen lähetteellä.
Eikö yksityisellä ja julkisella sektorilla ole enää yhteistyötä keskenään?
Lähetteen palautus kuulostaa epäloogiselta, sillä yksityisen uniklinikan lähetteellä Blomster on päässyt jatkohoitoon julkiselle sektorille.
– Olin monia kertoja puhunut terveyskeskuksessa unettomuudestani. Asiaan ei kiinnitetty huomiota. Lopulta menin yksityiselle uniklinikalle. Siellä minulle diagnosoitiin keskivaikea raajaliikehäiriö ja keskivaikea uniapnea. Sen jälkeen sain lähetteen Jorviin ja asianmukaista hoitoa.
Nyt Blomster saa nukuttua. Olo koheni muutenkin, muun muassa verenpaine laski normaaliksi.
En voi lopettaa työntekoa
Blomster on ollut terveysongelmiensa takia jo vuosia osatyökyvyttömyyseläkkeellä, mutta hän työskentelee edelleen yrittäjänä.
– Teen mielelläni töitä, mutta en voisikaan lopettaa, jos haluan turvata terveydenhoitoni myös jatkossa. Olen pakkoraossa. Osatyökyvyttömyyseläke rajoittaa työntekomahdollisuutta, teen jo maksimimäärän.
Blomster pitää tilannetta epäreiluna.Työnteko ei kerrytä hänelle enää eläkettä. Veroja hän kyllä maksaa. Mutta saako hän terveydenhoitoa verorahoillaan jatkossakaan?
Koko artikkeli on julkaistu Oman Ajan numerossa 10/2016.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.