Pietarissa kahvilat houkuttelevat keskustan jokaisessa korttelissa. Hinta- ja laatutaso sopii joka lompakolle, mutta mikään pihistelijän ihannekohde Pietari ei ole.
Kun matkakassaa on vielä reilusti jäljellä, aloita reissu istahtamalla Singerin eli ompelukonetehtailijan talossa sijaitsevaan Kirjojen kahvilaan, Dom Knigiin. Jugendrakennusta voisi kutsua paikalliseksi Akateemiseksi kirjakaupaksi.
Tilaa toisen kerroksen kahvilassa pöytään kannullinen teetä, voisarvia tai mustikka- tai hunajalettuja. Hintakin on hunajainen, mutta tunnelmasta maksaa mielellään. Ne paikallisetkin, joilla on varaa, istuvat keskittyneinä kirja kädessä ruukkupalmujen katveessa ja luovat välillä mietteliään katseen Kazanin katedraalille.
Täällä on helppo antaa itsestään fiksu vaikutelma, vaikka miettisi vain eilisen saippuasarjan tapahtumia.
Toiseksi paras kahvilatunnelma on leipomoitten kahviloissa. Kävelymatkalla Iisakin kirkolle Malaja Morskajaa pitkin ei kannata pysähtymättä ohittaa Busea. Lämpimien pullien tuoksu huumaa, ja leivosvalikoimat ovat mielikuvitukselliset. Varaudu jonottamaan – myös istumapaikkaa!
STOLLE LEIPOO PIIRAAT
Kaupungin parhaat ja ihanan rasvaiset piirakat leipoo Stolle. Ne on täytetty kaalilla, lihalla, lohella, sienillä tai makeilla hilloilla. Yhden annoksen ja teekupillisen hinta jää alle kolmen euron, ja suolainen piirakka täyttää mainosti lounaan tarpeen.
Stollella on lukuisia kahviloita, yksi aivan valtakadulla romanttisen Moika-kanavan liepeillä.
Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat rouvat poikkeavat kahviloihin kernaasti yksinään ja nauttivat kerralla parikin tuhtia, kermaista herkkua. Hekin näyttävät mietteliäiltä – tuumailu kuuluu kulttuuriin. Ehkä kahvihetki on heidän ainoa rauhallinen hetkensä päivässä. Makeaan hemmotteluun jokaisen rahat tuntuvat riittävän.
Jos kaipaa neuvostoaikojen nostalgiaa, varma paikka on Pishechnaja-kahvila. Kolhiintuneet tuolit raapivat lattiaa, ja aika on pysähtynyt 1970-luvulle. Mummeli tilaa kerralla kuusi suussa sulavaa munkkirinkilää, ja kun maistat itse yhtä, haet heti viisi lisää, kaikki yhteensä alle kaksi euroa.
Kuuluisan hotelli Astorian kello viiden teellä voikin sitten leikkiä pohattaa.
NAISET TURKEISSAAN
Naisten katselu on Pietarissa huvia yhtä hyvin miehelle kuin naiselle. Sortimenttia riittää: tuolla mummo luutii kirkon edustaa, tuolla kaunotar taiteilee mukulakivillä kymmensenttisillä koroillaan kuin trapetsilla.
Turkisten vastustajille Pietari ei talviaikaan sovi ollenkaan. Kaduilla joka toinen vastaantuleva nainen on sonnustautunut turkkiin, kuka merkkivaatteeseen, kuka kuoriaisten nakertamaan karvakasaan.
Oikeastaan ainoa järkevä päällysvaate kylmille, tuulisille ja kosteille kaduille on turkki. Kaiva siis komerojen periltä omasi. Kiität sitä vielä monta kertaa, sillä pakkanen pureutuu luihin ja ytimiin, lähes sieluun asti.
Venäläinen nainen saattaa ihmetellä, miten suomalainen nainen ei tunnu tarvitsevan miestä mihinkään. Toisen maailmansodan jälkeen Pietarissa ei juuri ollut miehiä, ja niinpä jokainen mies oli kultaa kalliimpi. Koska miehistä on ollut puutetta, heitä arvostetaan. Toisaalta Venäjällä on helppo olla nainen, sillä voimakkaisiin naisiin on totuttu. Naiset ja miehet tarvitsevat toisiaan, ja perheyhteys on laajempi kuin meillä.
DLT ON TAVARATAIVAS
Tavaratalo DLT:tä voisi verrata New Yorkin Bergdorf-Goodmaniin tai pariisilaisiin tavarataloihin. Tunnelma on lievästi sanottuna ylellinen ja hintataso sen mukainen.
DLT:hen kannattaa suhtautua kuin museoon ikään: tarjolla ovat kaikki muotimaailman huippumerkit Guccista Lanviniin. Kosmetiikkaosastolta löytyy merkkejä, joita ei kotimaasta saa, kuten Bobbi Brown tai Laura Mercier.
Museotunnelma tulee siitäkin, että paikalla on enemmän myyjiä ja turvamiehiä kuin asiakkaita. He eivät kuitenkaan häiritse, vaan tervehtivät mahdollista asiakasta kohteliaasti ja antavat tämän fiilistellä rauhassa.
Jos näet toisen asiakkaan, katso häntä tarkasti: asu on kallis, päällä roikkuu tavaraa kymppitonnien arvosta ja kainalossa kiikkuu viereisestä myymälästä hankittu Diorin laukku.
Toisenlaista kaupankäyntiä harjoitetaan toreilla. Sennayan eli Heinätorin lähistöllä mummut myyvät niin rintamerkkejä, tuoretta kalaa kuin leivonnaisiakin. Iso rusinainen rahkapiirakka neljälle hengelle maksaa runsaan euron.
PIDÄ LAUTASESTA KIINNI
On kohtalokasta antaa Pietarista hyvien ruokapaikkojen nimiä ja osoitteita. Ravintoloita suljetaan ja avataan, ne muuttavat ja niitä kunnostetaan uuteen uskoon. Se, mikä toimi eilen, ei luultavasti maistu enää huomenna.
Ravintoloiden hintataso on suunnilleen sama kuin kotimaassa, samoin trendit. Sushia saa monin paikoin, mutta kannattaa ehkä katsoa, missä sushinsa nauttii.
Moni pietarilainen syö yhä kolmen ruokalajin lounaan, johon kuuluvat salaatti, keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Suosittu, trendikäs ja varma keskeinen lounaspaikka on esimerkiksi Marketplace. Annokset ovat raikkaita ja leivonnaiset ekohenkisiä. Juomaksi maistuu karpaloinen mors-mehu. Pöytää voi joutua jonottamaan.
Matkalla Iisakin kirkolle kannattaa pysähtyä Gostissa. Tunnelma on rento, annokset valtavat ja tarjoilijat puhuvat hyvää englantia.
Kieviläistä kanaa voi maistaa monissa ravintoloissa Eremitaasin nurkilla, esimerkiksi Pushka Inn -ravintolassa (Moika 14). Jos ilta on kulunut taide-elämysten parissa Mariinski-teatterissa, viereisessä korttelissa sijaitseva Teatro tyydyttää niin pienen kuin isonkin nälän. Pöytä on syytä käydä varaamassa ennen balettiesitystä.
Italialaisen ruoan, pizzan ja pastan ystävät herkuttelevat Mamma Romassa. Ketjulla on Pietarissa kymmenkunta ravintolaa eri puolilla kaupunkia. Jos lounasaikaan haluaa löytää edullisen ruokapaikan, kannattaa seurata, mistä portista paikalliset livahtavat sisään. Kansan suosimat pikkuravintolat eivät välkyttele mainostauluja.
Mutta pidä kiinni lautasestasi! Pietarilaiset tarjoilijat ovat vikkeliä ja kiikuttavat puolitäyden vatisi keittiöön, jos jätät haarukan liian pitkäksi aikaa lepäämään lautaselle.
MIELIPAIKKOJA MONEEN MAKUUN
Suomen Pietarin-instituutin johtajalla Elina Kahlalla on kaupungissa omat lempipaikkansa: Feodorovskaja-kirkko, jossa juhlittiin elokuussa Romanovien dynastian 400-vuotisjuhlaa, Suuri Tallikatu, jossa instituutti sijaitsee ja Aleksandrovskin puisto patsaineen ja runositaatteineen.
”On huikeaa työskennellä talossa, johon Uno Cygnaeus perusti ensimmäisen suomalaisen kansakoulun. Aleksandrovskissa ihailen paasiin ja pysteihin kaiverrettuja Puskinin säkeitä. Pohdiskelu, oleskelu ja mietiskely on ihmisiinkin sisäänkirjoitettua. Arjestahan ei täällä selviä ilman pohdiskelua.”
Elina Kahla sai ensimmäisen kosketuksen Pietariin 7-vuotiaana.
”Tulimme turistimatkalle autolla isän ja äidin kanssa. Mieleeni ovat painuneet Eremitaasin kauniit ovenkahvat.”
Pietarissa on helppo – ja pakkokin – nousta arjen yläpuolelle. Pietarilaiset arvostavat juhlia ja laittautuvat niihin. Ihmisissä on spontaania lämpöä ilman pönötystä ja suureellisuutta. Jos vaivaudut opettelemaan kyrilliset kirjaimet ja pari sanaa venäjää, jopa yrmeimmän kassarouvan huulille kohoaa ystävällinen hymy.
Nuoretkin käyvät oopperassa ja baletissa. Vierailu Mariinski-teatterissa on joka ruplan arvoinen, vaikka turisteilta kiskotaan paikallisiin verrattuna moninkertainen hinta.
Mihailovski-teatteri, joka sijaitsee aivan Venäläisen taiteen museon vieressä, on arvostuksessa nousemassa jopa Mariinskin ohitse. Lippujen hinnat ovat suolaiset, mutta elämys katsomossa unohtumaton.
KIRJAILIJOIDEN JALANJÄLJISSÄ
Romantikko ei Pietarissa pety. Kävelyt Moika-joen rannalla ja silloilla on luotu haaveiluja ja halailuja varten. Yksi silloista on nimetty Suudelmien sillaksi.
Kirjailijoiden jalanjäljissä on Pietarissa helppo taivaltaa. Voit osallistua retkeen, jossa kuljetaan Fjodor Dostojevskin kirjojen maisemissa. Kaznatseiskajan kujan varrella Dostojevski kirjoitti Rikoksen ja rangaistuksen. Aleksander Pushkinin kotimuseo on venäläisille lähes pyhä paikka. Myös Anna Ahmatovalla on oma neuvostoajan arkea hyvin kuvaava kotimuseonsa.
Vladimir Nabokovin museossa voit nähdä mummojen istuvan katsomassa kirjailijan elämästä kertovaa videota – saattaa olla, että kyseessä ei ole pelkkä suuri rakkaus sanataiteeseen, vaan halu tulla lämmittelemään kodikkaaseen museoon.
Kirjailijoiden reittien lisäksi Pietariin voi tutustua kulkemalla C.G. Mannerheimin, V. I. Leninin tai Vladimir Putinin maisemissa. Aurora-laivalta ammuttiin lokakuun vallankumouksen merkkilaukaus. Laiva on kommunistisen vallankumouksen symboli ja suosittu turistikohde.
Mikä estää kulkemasta läpi Vladimir Putinin pietarilaista elämänpolkua vaikka aamulenkillä, aloituspisteenä Baskovin kuja 12, josta presidentti aloitti taipaleensa vaatimattomasta kommunalkasta, yhteisasuntolasta (www. Eclectica.ru).
Mannerheimin kierros kelpaa aloittaa Hotelli Marsalin baarista. Baarista saa Marskin nimikkovodkaa. Marsalkka asui perheineen Moika-kanava 29:ssa, kunnes joutui muuttamaan sieltä taloudellisten syiden takia.
VIISI PAKOLLISTA NÄHTÄVYYTTÄ
Jos aikaa on vain viikonlopun verran, ehdit käydä läpi viisi ”pakollista” nähtävyyttä, vaikka vähän hengästyisitkin: Eremitaasin, Venäläisen taiteen museon, Verikirkon, Kazanin tuomiokirkon ja Pyhän Nikolauksen kirkon.
Ihmeteltävää riittää yksistään Pietarin metroasemilla, joilla saattaa riippua kristallikruunuja. Yhdellä zetonilla kuljet maan alla vaikka koko päivän asemia taivastelemassa.
Laukuista, kännyköistä ja kameroista on syytä pitää huoli: kamerasta saattaa häipyä objektiivi suojatietä ylittäessä.
Eremitaasissa pelkkä Talvipalatsin sisustus salpaa hengen. 350 huoneen läpijuoksu antaa vain pintaraapaisun taideaarteista.
Museon kokoelmat kattavat lähes kaiken. Rembrandtin Danaen edessä on aina tungosta: katsojien kauhistuneet ilmeet johtunevat siitä, että vuonna 1985 teos yritettiin tuhota rikkihapolla ja viiltelemällä. Sen restaurointi kestikin 12 vuotta.
Verikirkko, oikeastaan Kirkko veren päällä, on kuin nonparellein koristeltu pääsiäiskaramelli. Sisältä jokainen sentti on peitetty mosaiikein. Välillä kirkko toimi jopa perunavarastona, ja 1970-luvulla suunniteltiin sen räjäyttämistä. Vieressä sijaitsevan Venäläisen museon Benois-siipi esittelee venäläistä modernia taidetta.
Tulet taideähkyyn, mutta samalla mieleen jää kaivertamaan halu: tätä lisää ja vielä pidemmällä ajalla!
ULLA-MAIJA PAAVILAINEN TEKSTI / PHILIP LASZLO KUVAT
Oma Aika 8/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA