En ryhdy arvioimaan nousukulmaamme, mutta hirmuiselta se tuntuu. Eikä tämä tammien, pyökkien, karhunvatukoiden ja piikkipensaiden reunustama sateinen metsäpolku, joka näyttää jatkuvan taivaisiin, osoita loppumisen merkkiä. Puuskutamme eteenpäin ja ylöspäin, pysähdymme, hengitämme hetken ja puuskutamme taas.
Emme ole polulla yksin. Ohitsemme kiirehtää harmittavan vauhdikkaasti muita sadeviittaisia olentoja. Nousun lomassa saamme juuri ja juuri hengähdettyä heille ”Buén Camino”, kuten peregrinojen tapaan kuuluu. Buén Camino! Totisesti!
Mutta tätähän Camino on: hyvää ja hankalaa vuoron perään, turhautumista ja tuskaa, iloa ja elämyksiä. Pitäisihän meidän se jo tietää. Olemme Caminolla jo viidettä kertaa – nyt matkalla Santiago de Compostelasta Finisterraan.
El Camino, Tie, on tuhatvuotinen pyhiinvaellusreitti, joka vie lähes 800 kilometriä halki Pohjois-Espanjan, Pyreneiltä Santiago de Compostelaan Pyhän Jaakobin eli Santiagon haudalle.
Lähtöpäätös syntyy viidessä minuutissa
Ensimmäisestä matkasta on nyt seitsemän vuotta.
Lähtöpäätös syntyy nopeasti. Eräässä tiedotustilaisuudessa sanon Santiago de Compostelaa käsittelevän, noin viiden minuutin keskustelun jälkeen toimittajakollega Pirkko Vekkelille, jota en ollut koskaan ennen tavannut, että olen aina halunnut lähteä Caminolle.
”Niin minäkin”, Pirkko sanoo. ”Lähdetäänkö?”
”Lähdetään”, sanon minä. Ja siinä se on.
Vuoden päästä huhtikuussa olemme matkalla. Lennämme Madridiin ja matkustamme sieltä yöjunalla Sarriaan, josta on hieman yli sata kilometriä Santiago de Compostelaan. Vähintään se määrä kävelyä vaaditaan, jotta saa pyhiinvaeltajan passin, credencialin, ja Caminostaan katedraalitoimiston myöntämän todistuksen, compostelan. Sadasta kilometristä mekin arvelemme selviävämme.
Torkumme seisaaltamme junan käytävällä, sillä juna on aivan täysi ja meillä on vain seisomapaikat. Netistä ostetut makuuvaunupaikkalippumme eivät Madridin rautatieaseman lipputoimistossa yllättäen kelvanneetkaan. Puuttui luottokortin numero, jolla liput oli maksettu. Juuri se luottokortti, tarjeta, oli tarpeettomana jätetty kotiin. No, olemme kuitenkin junassa. Seikkailu on alkanut.
Haluamme nauttia, emme kiirehtiä läpi
Caminoa ovat kulkeneet yli tuhannen vuoden aikana miljoonat pyhiinvaeltajat kuninkaista kerjäläisiin. Pyhiinvaellus oli sovitus tai rukous. Se vapautti synneistä ja paransi sairauksista. Se oli yhteyden ja avun hakemista, pyhän kokemista. Sitä se on monelle edelleen.
Suurin osa Caminon kulkijoista on espanjalaisia, ja yleisin syy vaellukseen on uskonnollinen. Muutkin syyt ovat nykyisin hyväksyttyjä, ja niitä myös kysytään: usko, henkisyys, luonto, kulttuuri, urheilu? Me Pirkon kanssa merkitsemme syiksemme luonnon ja kulttuurin. Kulkurin kaihoa ei listalla ole.
Koko Caminon kulkeminen yhdellä kertaa vie hyväkuntoiselta neljästä kuuteen viikkoa. Siitä emme edes haaveile. Meidän eläkeikää lähestyvien ”tätien” kunto on vaatimatonta koiranulkoiluttajatasoa. Emme myöskään kuvittele kävelevämme 20–30 kilometriä päivässä, kuten opaskirjoissa oletetaan. 10–15 kilometriä riittää meille. Haluamme nauttia Caminolla olosta, emme kiirehtiä sen läpi.
Teemme alustavan matkasuunnitelman. Se muuttuu moneen kertaan.
Navarran kuninkaan puoliso rakennutti sillan pyhiinvaeltajia varten Puente la Reinaan.
Munkki valvoo untamme ja herättää laululla
Sarrian asemalla on vielä pimeää, kun juna aamukuuden jälkeen pullauttaa ulos meidät ja muut pyhiinvaeltajat. Vyötämme rinkkamme, kiristämme vaelluskenkämme ja tartumme sauvoihimme. Ensimmäiset askeleemme Caminolla! Jännittää.
Kuljemme ensin poispäin Santiago de Compostelasta eli lähdemme Sarriasta pohjoiseen, Samokseen. Pienen hurmaavan kylän täyttää miltei laidasta laitaan 1 500 vuotta vanhan luostarin mahtava olemus. Joen ylle kurottuvat kukkivat puut, ja luostarin hanhet sukivat kaulojaan rantaniityllä. Olemme tulleet paratiisiin.
Samoksen benediktiiniläisluostarin makuusali on suuri ja kylmä. Meitä on vain kuusi yöpyjää, vaikka kerrossänkypaikkoja on yli neljällekymmenelle. Munkki mustassa kaavussaan valvoo pöytänsä ääressä nukkujien unta ja herättää meidät aamulla laulamalla. Makuupussin ja paksujen villahuopien turvin tarkenee, vaikka nenääni hiukan paleltaa.
Ennen nukahtamista Pirkko ilmoittaa, että mehän teemme Caminosta kirjan. Hänellä on jo valmiina nimikin: Tätinä taipaleella. Uskallan hieman epäillä. Tämähän on vasta vaelluksemme ihka ensimmäinen päivä. Matkalla ovat selvästi Rouva Intomieli ja Rouva Varmistelija.
Kuljemme ajassa, jota ei enää ole
Tottumattomalle vaeltajalle matkanteko on välillä rankkaa, mutta myös riemullista. Joka mutkan takana on uutta nähtävää ja koettavaa, ja Galician luonto lumoaa. Vanhat tammet ja ikivihreät puut muodostavat vihreää valoa säteileviä lehtitunneleita. Sammaleisilla oksilla kasvaa päällyskasveina murattia ja pieniä orvokkeja.
Kuljemme läpi pienten kivisten kylien ja palaamme aikaan, jota ei enää ole. Vanhat kiviristit, cruceirot, suojelevat yhä kulkijoita tienristeyksissä. Laitumilla näkee karjaa paimentavia paimenia koirineen. Kanat tepastelevat tantereilla, kukot varoittelevat talonväkeä meistä kulkijoista, koirat tuijottelevat pihoiltaan.
On lampaita, vuohia ja lehmiä ja tietenkin niiden tuoksua, joka tulvii sieraimiimme niin pelloilta kuin kujilta.
Aquiadan ikivanhan kylän pienessä baarissa kaksi vanhaa rouvaa vakuuttaa yhteen ääneen:
”Me arvostamme maisemaamme ja täällä asumista.”
Barbadelossa yövymme viehättävässä, vanhassa maalaistalossa. Ferreirosissa syömme hieman nuhjuisessa kyläbaarissa Caminon parhaan pasta-annoksen. Päivällisen päätteeksi emäntä kaataa meille tuhdit lasilliset orujoa, paikallista yrttiviinaa.
”Digestiiviksi”, hän selittää.
Kiireettömät aamut kostautuvat
Majapaikkamme Portomarinissa Miño-joen rannalla on uusi ja siisti yksityinen majatalo, refugio. Niitä on viime aikoina tullut kunnallisten ja kirkollisten rinnalle.
Yhteismajoituksissa voi kokea jotain entisajan pyhiinvaelluksen tiiviistä tunnelmasta. Makuusaleissa on totuttava monenlaisiin ääniin ja hajuihin. Ja on siedettävä vieraiden ihmisten lähellä oloa.
Toisaalta, vuoteesi on valtakuntasi, eikä sen rajoja liikaa kolkutella. Jos haluat olla rauhassa, saat olla rauhassa. Ja sitähän useimmat Caminolta hakevat: keskittymistä omaan itseen, omaan vaellukseen.
Uusien ihmisten kohtaaminen on kuitenkin matkan sokeri ja suola. Jalkaongelmista kärsivä nuorimies, madridilainen Fernando, on ihan oikealla pyhiinvaelluksella. Metsätaipaleella ennen Palas de Reitä ohitamme hänet ja hän meidät muutaman kerran. Kun Fernando taas ontuu kohti ja hymyilee, tätien hoivavietti herää. Tarvitseeko hän kenties laastaria, urheiluteippiä, hedelmäsokeria, jotain?
Fernando ei tarvitse apua, mutta kertoo, että hänen veljensä on joutumassa suureen leikkaukseen ja että hän on isänsä kanssa matkalla Santiagon haudalle rukoilemaan. Buén Camino -toivotuksemme saattelee hänet jälleen hitaaseen matkaan.
Vaellus vaatii veronsa meiltäkin. Huomaamme tarvitsevamme paljon unta. Päiväunista tulee miltei rutiinia. Emmekä me lähde pimeälle polulle kuudelta aamulla kuten monet.
Kiireettömät aamumme kostautuvat hellepäivinä, jolloin iltapäivän aurinko tekee parhaansa puristaakseen meistä viimeisetkin hikipisarat. Alamme ymmärtää siestan merkityksen.
Meistä tulee osa kulkijoiden heimoa
Camino on suhteellisen hyvin merkitty keltaisin nuolin tai simpukkatunnuksin, ja opaskirjan karttamerkinnät ovat riittävän tarkat. Mutta peregrinoilta, jotka hamuavat joka hetki uutta katsottavaa, voi jokin nuoli tai simpukka jäädä näkemättäkin.
Onneksi kylien asukkaat osoittavat aitoa kiinnostusta ja avuliaisuutta pyhiinvaeltajia kohtaan. Pikkukylässä vanha nainen viittoo pihaltaan oikean suunnan eksymistä yrittäville. Vähän myöhemmin valkotukkainen herrasmies tarjoaa kyydin ihan oikeasti eksyneille.
Päivä päivältä alamme luottaa yhä enemmän niin jalkoihimme kuin itseemme – ja Caminoon. Pienistä ongelmista huolimatta kaikki järjestyy. Yhteyden tunne niin luontoon, itseen kuin kanssakävelijöihin vahvistuu.
Läheisiltä tuntuvat myös ne miljoonat ihmiset, jotka tuhannen vuoden aikana ovat ennen meitä kulkeneet tämän tien. Olemme samaa kulkijoiden heimoa. Kun pysähtyy katsomaan taakse jäänyttä maisemaa, tuntee olevansa maailmanvalloittaja. Kaiken tämän maan olen kävellyt omakseni!
Osa vaeltamisen viehätystä on myös se, että vaeltajan päiväjärjestys on yhtä yksinkertainen kuin lapsen. Kuljet, syöt ja nukut. Etkä huolehdi huomisesta. Opimme pian, että ruokaa saa, majapaikkoja löytyy ja että vesihuoltokin pelaa. Useimmissa Caminon varren kylissä on yleisiä kaivoja, joista vaeltaja saa juomakelpoista vettä. Pirkko luottaa enemmän ostoveteen, mutta minä pärjään kaivoveden varassa ongelmitta.
On vaeltajalla toki jokapäiväiset velvoitteensa: pyykinpesu, päiväkirjan pito ja tärkeimpänä jalkojen rasvaus aamuin illoin.
Jäämme nuorien urhojen jalkoihin
Hospital de la Cruz, Palas de Rei, Melide... Kiviset kylät ja viihtyisät pikkukaupungit seuraavat toinen toistaan kumpuilevassa maalaismaisemassa. Romaaniset kirkot tulevat tutuiksi, osa muistakin nähtävyyksistä. Kaikkea ei jaksa eikä tarvitsekaan, sillä itse vaeltamisessa on elämystä tarpeeksi.
Huhtikuun lopun viileähkö sää on muuttumassa lämpimäksi. Tammiin puhkeavat pienet lehdet.
Tienvarsilla kukkivat esikot, orvokit, leinikit ja muut. Eukalyptuspuut ovat ilmestyneet maisemaan ja levittävät vahvaa tuoksuaan.
Pysähtelemme usein, otamme valokuvia, piirtelemme, syömme eväitä luonnossa. Tai nautimme sekä lounaaksi että illalliseksi edullisen kolmen ruokalajin päivän menun viinipulloineen. Kulkurin vapaus maistuu makealta.
Palas de Reissä meitä istuu terassin pöydän ääressä melkoinen joukko peregrinoja eri maista.
Tanskalainen Gert on saanut matkan 50-vuotislahjaksi perheeltään. Tasavuodet ovat hyvä hetki pysähtyä ja ottaa aikaa itselleen. Saksalaisnainen pohtii elämänmuutosta, ruotsalais-perulaista avioparia kiehtoo kulttuuri. Norjalaiset työkaverukset ovat reippaita ulkoilmaihmisiä, joskin Grete-Helene tunnustaa salaa Signeltä, että hän nauttisi enemmän meidän hitaasta vaellustyylistämme kuin kymmenien kilometrien kiireisistä päivämatkoista. Espanjalainen Antonio on lomautettu.
Caminon voi tehdä myös ratsain tai polkupyörällä. Polkupyöräilijöihin opimme suhtautumaan nihkeästi, sillä olemme kapealla polulla monta kertaa vähällä jäädä ohitsemme surutta pyyhältävän pyöräilijän alle.
Melidessä refugion pitäjä majoittaa meidät huoneeseen, johon hän sijoittaa myös kymmenkunta polkupyöräilevää peregrinoa. Kun nuoret salskeat urhot pikkukalsareissaan ryntäilevät ohitsemme suihkuun, kaksi pientä tätiä tuntee taas jäävänsä jalkoihin. Onneksi hospitalera ymmärtää vihdoin ahdinkomme ja avaa meitä varten uuden huoneen.
Katedraalissa ilo täyttää mielen
Mitä lähemmäksi Santiago de Compostela tulee, sitä lyhyemmäksi käyvät päivämatkamme. Ja sitä useammin yövymme vähän mukavammin, eli pienissä kodikkaissa perhehotelleissa 25 euron huonehintaan.
Viimeisen yön ennen Santiagoa aiomme viettää Monte de Gozossa, josta ensimmäisen kerran näkyvät katedraalin tornit. Paikka kaameine parakkirivistöineen on kuitenkin masentava. Päätämme lähteä Santiagoon jo tänään.
Vain viisi kilometriä ja kuljemme läpi vanhaan kaupunkiin vievän portin, Porta do Caminon. Santiago de Compostela ottaa meidät kiviseen mutta lämpimään syleilyynsä.
Seuraavan päivän jumalanpalveluksessa Santiagon mahtavassa katedraalissa pappi luettelee kaupunkiin saapuneita pyhiinvaeltajia ja heidän matkaanlähtöpaikkojaan: dos peregrinas finlandesas de Sarria, kaksi suomalaista pyhiinvaeltajaa Sarriasta.
Ilo täyttää mielen. Tämä ei voi jäädä tähän. Ensi vuonna aloitamme Caminomme alusta, Pyreneiltä!
Katedraaliaukion holvista leijuvat huilun äänet kevyinä kuin saippuapallot.
*****************************************************
5 matkaa, 6 vuotta
Kaiken kaikkiaan kuljemme perus-Caminon neljässä eri osassa. Matkaa jatkamme parisen viikkoa kerrallaan suurin piirtein sieltä, mihin edellisellä kerralla jäimme. Aina eivät jalat kanna riittävän pitkälle, ja joudumme jonkun kerran turvautumaan linja-autoihin tai takseihin.
1. matka vuonna 2007: Sarria−Samos−Sarria−Santiago de Compostela, 135 km. (Lento Madrid, juna Sarria.)
● Ensimmäisen matkan ihmetystä ja hurmaa ei voita mikään! Kevät saapuu Galiciaan ja me sen myötä Santiago de Compostelaan. Katedraalissa vahvistuu päätös: ensi kerralla aloitamme Caminon aivan alusta!
2. matka vuonna 2009: Saint-Jean-Pied-de-Port−Roncesvalles− Pamplona−Belorado, 220 km . (Lento Pariisi, juna Saint-Jean-Pied-de-Port.)
● Pyreneiden mahtavissa maisemissa vaellamme Ranskasta Espanjaan Kaarle Suuren ja Napoleonin jalanjäljillä. Pamplonassa muistelemme Ernest Hemingwayta ja maistelemme pinchoja, pikkusuolaisia.
3. matka vuonna 2010: Logroño−Burgos−Sahagún, muutama aiemmin kävelty reittiväli bussilla, jalan 180 km . (Lento Barcelona, juna Logroño.)
● Suuri mutavaellus, kymmenen päivää sadetta, räntää, rakeita ja mutaa! Mieliala on yhtä synkeä kuin niskaamme painavat pilvet. Mutta päihitämme ”vaaralliset” Oca-vuoret! Ne jäivät viime vuonna väliin.
4. matka vuonna 2011: León−Astorga−O’Cebreiro−Samos, 195 km. (Lento Madrid, juna León.)
● Muhkeat kanervapensaat peittävät Iragon vuoret punaiseen ja vihreään samettiin. Rautaristi Cruz de Ferro ei säväytä, mutta O’Cebreirossa olemme pilvien yläpuolella. Samoksessa palaamme alkuun. Olemme nyt kävelleet läpi koko Pohjois-Espanjan. Huikeaa ja haikeaa.
5. matka vuonna 2013: Santiago de Compostela−Finisterra, 87 km . (Lento Madrid, yöbussi Santiago de Compostela.)
● Vaellus on kuin uudestisyntymistä. Sitä kaipaa aina uudelleen. Matka meren äärelle Finisterraan, maan loppuun, on ylimääräinen osuus Caminoa. Se on kaunis ja aivan liian lyhyt. Finisterran majakan takana aurinko alkaa laskeutua mereen. Tämän pidemmälle ei pääse omin jaloin...
Liisa Jäppinen Pirkko Vekkeli
****************************************
El Camino, tie, vie Jaakobin haudalle
● Perimätiedon mukaan apostoli Jaakob vanhempi, espanjaksi Santiago, teki lähetystyötä Espanjassa. Kun Jaakob koki marttyyrikuoleman Jerusalemissa, hänen opetuslapsensa toivat hänen ruumiinsa Espanjaan. Haudasta tuli 800-luvulla kristikunnan kolmanneksi tärkein pyhiinvaelluskohde Jerusalemin ja Rooman jälkeen. Jaakobin haudalle vie monta tietä. Tunnetuin on lähes 800 kilometrin pituinen Camino Francés, joka alkaa Pyreneiltä, Ranskan Saint-Jean-Pied-de-Portista.
Matkan kustannukset
● Aloituspaikastamme riippuen olemme lentäneet Pariisiin, Madridiin ja Barcelonaan alle 300 eurolla. Lisäksi kustannuksia tulee siirtymistä bussilla tai junalla. Yöpyminen refugiossa tasosta riippuen maksaa 3–12 euroa per yö, 2 hengen huone pikkuhotelleissa tai majataloissa 25–40 euroa.
Kunto, varusteet ja ajankohta
● Hyvä kunto on eduksi, mutta normaalikuntoinenkin pärjää, kunhan ei yritä revitellä liikaa. Tärkein varuste on hyvät, sisään kävellyt vaelluskengät. Rinkan sisältöineen pitää olla kevyt. Kävelysauvat auttavat niin nousuissa kuin laskuissa ja etenkin mudassa. Kunnon opaskirja karttoineen on tarpeen. Jalkarasvaksi tarvitaan valkovaseliinia. Vaellusajankohtana suosimme toukokuuta. Camino ei ole silloin vielä liian täysi kulkijoista.
4 x hyvää yötä
● Barbadelo: A Casa de Carmen. Kotimajoitusta viehättävässä vanhassa maalaistalossa. Erinomaista ruokaa.
● Navarrete: Albergue turistico El Cantaro. Viihtyisä yksityinen albergue ja miellyttävä isäntäpari.
● Santiago de Compostela: Hotel Costa Vella. Pikkuhotellien helmi, jonka ihanassa puutarhakahvilassa viihtyy moni.
● Santiago de Compostela: A Quinta da Auga. Vanhaan paperitehtaaseen rakennettu kartanotyylinen spa-hotelli tarjoaa hemmottelua rankan vaelluksen päätteeksi.
Kirjallisuutta ja linkkejä
LIISA JÄPPINEN JA PIRKKO VEKKELI: TÄTINÄ TAIPALEELLA, HELSINKI-KIRJAT 2012.
SUSANNA LINNA: SIMPUKANKUORELTA KOTIIN, AURINKO KUSTANNUS 2006.
KARI SELÉN: SIMPUKAN TÄHDEN – VAELLUS SANTIAGO DE COMPOSTELAAN, EDITA 2006.
TUIJA WETTERSTRAND: KÄVELLEN SANTIAGO DE COMPOSTELAAN, TUIJA WETTERSTRAND 2011.
SANTIAGO-COMPOSTELA.NET
SANTIAGOTURISMO.COM
JAAKONTIEN YSTÄVÄT R.Y., JAAKONTIE.FI
CONFRATERNITY OF ST. JAMES, CSJ.ORG.UK/
LIISA JÄPPINEN TEKSTI JA KUVAT
Oma Aika 4-5/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.