Teksti Minna Hietakangas
Kuvat Tuukka Ervasti
1. Yövy Vaxholmissa
Terassille omenapuiden katveeseen on katettu kahvit ja uunituoreet pullat, sockerbullar. Ne on leiponut majapaikan emäntä Linda Wahlström.
Kaikki on paikoillaan Wahlströmin perheen Vaxholm Bed & Breakfast -majoituksessa: Kahvitteluhetkeen on katettu valkoiset posliinit. Keittiön ikkunalla kukkivat hortensiat ja pelargonit, ja olohuone valkoisine sohvineen ja kirjahyllyineen on kuin ruotsalaisesta sisustuslehdestä. Viereen istahtaa perheen paijaamista janoava koira.
Tukholman keskustasta koilliseen sijaitsevaa Vaxholmia voisi kutsua Tukholman saariston pikkupääkaupungiksi. Se on hyvä lähtöruutu saaristokierrokselle, päiväreissulle tai vaikka pitkän kesäviikonlopun viettoon.
Pikkukaupunki on pullollaan pittoreskejä puutaloja ja romanttisia huviloita, joiden pihoilta aukeaa näkymä merelle. Tämähän on kuin Solsidanissa, ja kohta varmaan Alex, Anna, Fredde ja Mickan huiskuttelevat aidan takaa.
2. Maista lähiruokaa satamassa
Punajuuri narskahtaa suussa juuri sen kypsyisenä kuin pitääkin. Juures on päässyt salaattiin luottokumppaninsa, grillatun vuohenjuuston kupeeseen. Bistro Sva Marga Mat tarjoilee Vaxholmin satamassa maukasta ruokaa, jonka aineksista suuri osa on luomua ja läheltä.
Lähituottajilta päätyy pöytään juustoja, lihaa, hunajaa ja vihanneksia. Ravintolan omistaja Amanda Bjuhr kertoo, että ravintolalla on myös oma kaupunkipuutarha, jossa kesäisin kasvatetaan yrtit ja vihannekset.
Hevoskastanjan katveesta kelpaa katsella sataman kesäkuhinaa. Kivenheiton päässä ovat lukuisat houkuttelevat putiikit, käsityöläisliikkeet ja pienet taidegalleriat.
3. Melo kajakilla saaren ympäri
Viileä merivesi tipahtelee paljaille käsivarsille. Aurinko välkehtii merenpinnassa – aivan vieressä. On täydellinen kesäpäivä kiertää kajakilla Grindan saaren ympäri. Kajakki on loistava tapa liikkua saaristossa, sillä meloen pääsee maiseman sisään, eikä vain katsele sitä. Metsästä kuuluu rytinää, ja rannassa vilahtaa valkohäntäpeura.
Reilun kuuden kilometrin reissuun kuluu leppoisalla tahdilla puolitoista tuntia. Perillä Grinda Värdshusissa odottaa merellinen lounas, jossa solmivat mehukkaan liiton simpukat, katkaravut, sesongin vihannekset ja tuhti keko aiolia. Punakattoisen jugendhuvilan terassi onkin paras paikka nauttia kesäpäivästä Grindalla, ellei sitten halua piipahtaa sulattelemaan ruokaa luontopolulle.
Luonnonkaunis saari sopii hyvin päiväretkikohteeksi rauhallista ulkoilmaelämää rakastavalle, vaikka se on Tukholman saarista suosituimpia. Grindan nykyinen isäntä Jan Pfister kertoo, että Nobel-säätiön ensimmäinen johtaja Henrik Santesson osti saaren ja rakennutti huvilan vuonna 1906. Hän myi saaren vuonna 1944 Tukholman kaupungille, minkä jälkeen Grindasta tuli kaupunkilaisten lomakeidas.
4. Pyöräile Möjan mummolasaarella
Soratie rapisee mustan Monark-pyörän renkaiden alla. Tien varrella pilkahtavat ikivanhat omenapuut ja tammet sekä puuhuvilat. Polkupyörä on paras tapa tutustua Möjaan; kuin palaisi lapsuuden kesiin ja mummolaan.
Tie mutkittelee tanssilavan ja koulun ohi. Möjan ala-asteella on 25 oppilasta. Vastaan jyrähtää mönkijä, joka taitaa olla saarelaisten yleisin kulkuneuvo. Saarella asuu noin 270 ihmistä ympärivuotisesti. He toivottaisivat lapsiperheet tervetulleiksi, mutta saarelle muuttaa varakkaita eläkeläisiä.
Kodikas Möja sopii hyvin saaristohyppelijälle, jonka reissukassa ei ole suuren suuri. Aamulla linnunlaulu kantautuu ikkunasta hostellissa, joka nököttää kallion päällä. Mitään muita ääniä ei sitten kuulukaan levollisella saarella. Retkimajan emäntääkään ei näy. Vieraille hän on jättänyt oven auki ja kirjoittanut nimet huoneiden oviin.
Möjan kirkko ja merelle katsova hautausmaa ovat hyvä paikka muistella saaristolaisten vuosisataista elämää. Vaikka sitä, miten kesäkuussa 1719 venäläiset polttivat saaren, ja vain pieni kappeli Bergin kylässä säästyi.
5. Löydä päivän kalansaalis
Kapean kinttupolun päässä Ramsmoran kylässä Möjan saarella sijaitsee Wikströms Fisk, jonka seiniä koristavat vanhat verkot, kohot ja airot. Kalastaja Rune Wikströmiä ei näy. Hän on ujo. 74-vuotias pappa, kolmannen polven kalastaja, suuntaa vesille kesät talvet.
Ravintolaa jatkaa tytär Stina Wikström miehensä Matsin kanssa. Pöytiin kannetaan herkullista ja konstailematonta kalaruokaa. Alkupalaksi tarjottavan kalalautasen kyytipojaksi tuodaan Möjan omaa akvaviittia.
Koska listalla on sitä, mitä Rune onnistuu pyytämään, ravintolasta tai netistä on turha etsiä menua. Se on kalaverkossa.
”Kukaan ei oikein tiedä, miten isä onnistuu saalista saamaan. Mutta meidän pitää tarvittaessa ruokkia sata ihmistä kolmella ahvenella”, Stina vitsailee.
Ravintola on täynnä. Tämä tunnelma ei synny laskelmoiden.
6. Tee retki Trouvillen hiekkarannalle
Idässä ulkosaaristossa sijaitseva Sandhamn on nimensä veroinen: tasaista kangasmetsää ja hienoa hiekkaa. Saarella asuu ympärivuotisesti kourallinen ihmisiä, mutta heinäkuussa siellä bilettävät Ruotsin seurapiirit. Laituri pullistelee upeita purjeveneitä ja moottorijahteja, onhan satama myös Ruotsin kuninkaallisen purjehdusseuran kotisatama.
Sandhamn on vanhimpia lomanviettopaikkoja Tukholman saaristossa, sillä jo 1865 tulivat ensimmäiset kesävieraat höyrylaivalla.
Trouvillen hiekkaranta on täydellinen piknikille. Ranta sopii pikkulapsillekin. Auringosta ja eväistä voi nauttia myös rantakallioilla.
7. Mutkittele saarilabyrintissä
Jo venematka Tukholman saaristossa on elämys. Saarihyppelyyn on tarjolla runsaasti reittejä ja yhteysaluksia.
Vauhtia halajava kokeilee kyytiä kovapohjaisessa kumiveneessä eli rib-veneessä. Varusteet ovat 55 solmun eli sadan kilometrin tuntivauhdin mukaiset: laskettelulasit ja pipo, takin päälle pelastusliivi. Sitten istutaan kahareisin istuimelle ja tartutaan kauhukahvasta.
Muhkea vene kiitää kapeissa salmissa tärisyttävää vauhtia ja tekee kaarroksia, joissa kannattaa kuunnella kapteenin neuvoja. Jännitä siis vatsalihakset.
8. Lähde safarille saareen
Ruotsalaisten yrittäjien kekseliäisyys on ihailtavaa, mutta norjalaisella Torkild Berglundilla se on omaa luokkaansa. Ennen hän oli töissä lentoyhtiöllä, nyt hän pyörittää avovaimonsa Kristina Bonden kanssa Island Lodge -nimistä luksuslomapaikkaa. Pariskunta on keksinyt siirtää Afrikasta tutun safarimajoituksen Bergholmenin saarelle.
Mäntyjen katveessa on seitsemän 18 neliön pyöreää telttaa, jotka tarjoavat viiden tähden hotellimajoitusta.
Safarielämyksiin kuuluvat ulkosuihku, kelluva sauna, puilla lämpiävä palju ja illallinen meren rannalla. Huippukokki valmistaa ruoan ulkokeittiössä ja vieraat nauttivat herkut terassilla.
Rantakalliolla istuessa voisi kuvitella itsensä retriittiin aurinkotervehdystä tekemään. Mutta niemennokan takaa näkyviin lipuva suuri risteilyalus muistuttaa, että ollaan sittenkin aivan niiden reitillä.
9. Hemmottele itseäsi meren ääressä
Kun haluat vain olla, Värmdössä sijaitseva Djurönäset on mainio paikka rentoutumiseen. Hotellin spa ja sen yhteydessä oleva joogasali kutsuvat hemmottelemaan itseään. Jos sattuisi olemaan liikkeellä isommalla porukalla, rannassa on puusauna vuokrattavana. Siitä voi pulahtaa mereen tai paljuun.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.