Teksti Teija Laakso
Kuvat Juha Puikkonen
Nauti hemmotteluhoidoista
Budapest on tunnettu terveyskylpylöistään, joiden vedet tulevat maanalaisista lähteistä ja tuoksuvat siksi aavistuksen mullalle.
Terveyskylpylöissä kuri on tiukkaa – ilman uimalakkia on turha yrittää altaaseen – ja kylvettäjät riuskoja. Paikalliset käyvät niissä lääkärin määräyksestä ja turistit lähinnä ihmettelemässä.
Uimapuku ja uimalakki on hyvä pakata Budapestiin mukaan, mutta kannattaa tutustua myös kaupungin muihin kauneus- ja hyvän olon hoitoihin. Erilaiset hieronnat, spa- ja jalkahoidot sekä manikyyrit ovat laadukkaita ja Suomen hintatasoon verrattuna edullisia. Esimerkiksi tunnin hieronta ja spa-käynti hyvätasoisessa hoitolassa maksaa noin 30–40 euroa, kampaajakäynnit saman verran. Ne kannattaa varata englanninkielisten nettisivujen kautta hyvissä ajoin etukäteen.
Kylpylä- tai spa-käynti sopii myös matkan loppuhuipennukseksi. Vie matkalaukku hotelliin säilytykseen ja mene kylpylään köllöttelemään viimeiseksi päiväksi, niin rentoutunut olo säilyy koti-Suomeen asti. Spa-käyntiin kannattaa varata reilusti aikaa, sillä samaan hintaan saa jäädä nauttimaan infrapunasaunasta ja porekylvystä.
Budapestin perinteikkäiden kylpylöiden, Szécheneyin (kuvassa), Géllertin ja Rudaksen, lisäksi kaupungissa on moderneja kylpylöitä ja spa-hoitoja paljon Suomea edullisemmin hinnoin.
Vehreä Margit-saari
Budapestin lukemattomissa puistoissa käyskentelee ilokseen pitkälle syksyyn. Margit-saari on paikallisten suosima idylli keskellä Tonavaa, Pestin hallintokortteleista hieman pohjoiseen. Loka–marraskuussa ruska pukee koko saaren kauniiseen väriloistoon.
Saaren puut ja kukkaloisto ovat peräisin Habsburgien ajoilta.1800-luvulla saari oli varattu ylhäisön käyttöön, ja köyhälistö pidettiin pääsymaksuilla saarelta poissa. 1900-luvun alusta siitä tehtiin yleinen puisto.
Enää saarelle ei mennä siipirataslaivoilla, vaan Margitin siltaa pitkin esimerkiksi raitiovaunuilla 4 ja 6 tai bussilla numero 234. Eläkeläisille joukkoliikenteen käyttö on Budapestissa ilmaista, joten kannattaa ottaa eläkeläiskortti mukaan. Yksityisautoilu saarella on kielletty.
Margit-saaren rantoja kiertää viiden kilometrin mittainen lenkkipolku. Halutessaan voi vuokrata myös tuktuk-pyörän, nauttia ulkoilmaoopperasta tai vesiputousten tanssista musiikin tahtiin, istahtaa kahville tai ottaa mukaan omat piknik-eväät. Niin paikallisetkin tekevät, etenkin viikonloppuisin.
Margit-saaren rantoja kiertää viiden kilometrin mittainen lenkkipolku.
Vuokraa pyörä menopeliksi
Pyörä on loistava tapa liikkua Budapestissa. Se on arvioitu maailman seitsemänneksi ystävällisimmäksi pyöräilykaupungiksi: pyörätiet on merkitty katuun, ja esimerkiksi kaupungin pääbulevardia ja luksusmerkkiliikkeiden miehittämää ostoskatua, Andrássya, reunustavat hevosväylät on nykyään pyhitetty pyörille.
Budapest on arvioitu maailman seitsemänneksi ystävällisimmäksi pyöräilykaupungiksi. Joka puolella keskustaa on pyörävuokraamoita. Jos haluat, pyörä tuodaan suoraan hotellille.
Vihreitä MOL Bubi -kaupunkipyöriä voi lainata puoleksi tunniksi eri puolilla kaupunkia olevista pyöräparkeista. Ennakkoon netistä hankittava pyöräpassi maksaa vuorokaudeksi 500 forinttia, vajaat kaksi euroa, kolme vuorokautta 1 000 forinttia. Joka puolella keskustaa on myös pyörävuokraamoita, joista pyörä toimitetaan tarvittaessa suoraan hotellille. Puolen päivän vuokraushinta on 2 000 forinttia, noin 8 euroa.
Margit-saaren lisäksi hyvä retkikohde on kaupunginpuisto Varosliget. Siellä sijaitsevan linnan kohdalla kannattaa hypätä pois pyörän selästä: linnassa on nähtävillä kaikki päärakennustyylit 1 000 vuoden ajalta.
Pyörämatkan päässä sijaitseva Müpa-taidepalatsi Komor Marcell Utcalla on elämys kulttuurin ystävälle. Sen poikkitaiteellinen tapahtumakalenteri on täynnä erilaisia klassisen musiikin, jazzin, nykymusiikin ja sirkustaiteen esityksiä.
Antiikin ystävä ottaa suunnan kohti Falk Miksa Utcaa, jonne ovat keskittyneet Budapestin antiikkiliikkeet. Miten hienoja art deco -kalustoja niiden ikkunoista näkeekään!
Antiikin ystävä ottaa suunnan kohti Falk Miksa Utcaa, jonne ovat keskittyneet Budapestin antiikkiliikkeet.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.