MUODINLUOJAN PUUTARHA
YVES SAINT LAURENTIN puutarha, viralliselta nimeltään kasvitieteellinen puuutarha Jardin Majorelle tarjoaa uskomatonta rauhaa Marrakechin ihmisvilinän keskellä.
Ranskalainen kuvataiteilija Jacques Majorelle (1983–1962) perusti puutarhan vuonna 1924. Yleisölle se avattiin vuonna 1947.
Ranskalainen muotitaiteilija Yves Saint Laurent hankki puutarhan omistukseensa 1980-luvulla. Hän kohensi puutarhaa ja restauroi rakennuksia miesystävänsä ja yhtiökumppaninsa Pierre Bergén kanssa. Yves Saint Laurentin kuoltua vuonna 2008 hänen tuhkansa ripoteltiin puutarhaan.
Kasvitieteellisen puutarhan lisäksi alueella sijaitsee islamilaisen taiteen museo ja kauppa, josta voi ostaa pieniä YSL-tuotteita.
Jardin Majorelle, Rue Yves Saint Laurent, Marrakech. Avoinna ma–su 8–12 ja 15–18. Sisäänpääsy 30 dirhamia, alle 3 euroa.
SADUNKERTOJIEN TORI
MARRAKECHISSA TUSKIN VOI käydä ilman, että päätyisi Sadunkertojien torille, paikalliselta nimeltään Jemaa el Fna.
Muistan ensimmäisen vierailuni torilla reilut 20 vuotta sitten. Myyntikojuja oli vain muutamia, ja torin täyttivät eksoottiset taiteilijat. Tarinankertojat keräsivät ympärilleen sankat joukot väkeä, akrobaatit temppuilivat, tulennielijät ja käärmeenlumoojat käärmekoreineen ja pilleineen olivat mystinen näky. Kerjäläislasten anovat katseet käänsivät sydäntäni.
Nyt olen hämmentynyt. Erilaisia myyntikojuja on silmänkantamattomiin, tunnelma on kuin suomalaisilla maalaismarkkinoilla. Lukuisista ruokakojuista nousee höyry, joka muovaa pimenevän maiseman utuisen taianomaiseksi. Väkeä on pilvin pimein. Jotain kuitenkin puuttuu.
Kerjäläislapsia en näe, onneksi. En näe myöskään ensimmäistäkään akrobaattia, kädestäennustajaa, tarinankertojaa, tulennielijää tai käärmeenlumoojaa. Syykin selviää. He ovat juuri nyt, vierailumme aikana, lakossa parantaakseen työolojaan.
Paras paikka saada hyvä yleisnäkymä Sadunkertojien torista on aukion laidassa olevan ravintolan toisen kerroksen terassi. Koska muutkin turistit ovat sen oivaltaneet, sisäänpääsystä peritään 10 dirhamia, vajaat kaksi euroa, johon sisältyy juoma, esimerkiksi kivennäisvesi.
TINGITYT TULIAISET
SEKÄ MARRAKECHIN ETTÄ Agadirin basaareissa on mukava vaellella. Kaupankäynti ei ole ollenkaan niin aggressiivista kuin saattaisi kuvitella. Tinkiminen kannattaa täälläkin.
Mukavia tuliaisia ovat esimerkiksi kaktussilkistä tehdyt pöytä- ja kaitaliinat. Kaktussilkki ei oikeasti ole silkkiä, vaan rayonin ja puuvillan sekoitusta.
Perheen naisia voi ilahduttaa argantuotteilla tai pieninä kuutioina myytävillä kiinteillä parfyymeilla, joissa tuoksuina on esimerkiksi ambra, myski tai jasmiini. 100 gramman kuutio maksaa 20 dirhamia, alle 2 euroa. Suosittuja tuliaisia ovat myös hopeakorut, nahkatuotteet ja edulliset mausteet.
VUOHIA PUISSA
AGADIRIN YMPÄRISTÖSSÄ TÖRMÄÄ näkyyn, joka hätkähdyttää: vuohet ovat kiivenneet puuhun aterioimaan!
Puut ovat arganpuita. Vuohet eivät syö puun lehtiä, vaan arganpuun hedelmiä: pähkinöitä, jotka ovat vihertäviä ja muistuttavat ulkonäöltään vähän oliiveja.
Sorkkaeläimelle puuhun hypähtäminen ja piikkisillä oksilla kiipeily eivät ole ihan helppo juttu, joten vain paikalliset vuohet ovat oppineet taidon. Kiertelevien paimentolaisten, nomadien, vuohet hamuilevat herkkuhedelmiä sorkat tukevasti maan tasalla.
Paimenille vuohien erikoinen taito tuo mahdollisuuden lisätienestiin. Tämän kuvan ikuistaminen maksoi 20 dirhamia, vajaat kaksi euroa.
ARGAN ON MAROKON AARRE
EHDOTON TULIAINEN MAROKOSTA on pikkupullo arganöljyä, jota ylistetään ihonhoidon laatutuotteeksi.
Arganöljyä saadaan Argania spinosa -puiden hedelmistä. Aikoinaan arganpuita kasvoi yleisesti Pohjois-Afrikassa, nykyään lähinnä Marokossa juuri Agadirin alueella ja paikoin naapurimaassa Algeriassa.
Ravinteikkaan arganöljyn uskotaan elvyttävän ihoa ja liennyttävän ikääntymisen merkkejä. Öljyä käytetään myös hoitona auringonpolttamiin, psoriasikseen, kuivaan ihoon ja akneen. Arganista tuotetaan myös ruokaöljyä.
Jos arganöljy on maineensa mukaan aarre käyttäjälleen, se on arkipäivän aarre myös lukuisille köyhille ja kouluttamattomille marokkolaisille naisille, joita öljyn teko työllistää.
Arganöljy valmistetaan naisvoimin yhä perinteiseen tapaan käsityönä – ja työläästi.
Öljytuotteita myyvän kaupan pihapiirissä pääsemme tutustumaan myös tuotantolaitokseen. Toistakymmentä eri-ikäistä naista istuu salin lattialla vieri vieressä kukin omassa tehtävässään. Prosessi on pitkä.
Naiset ovat keränneet arganpuiden hedelmät, ja hedelmät on kuivatettu auringossa. Yhdestä kuivatusta hedelmästä saadaan kaksi kolme pähkinää napauttamalla sitä terävästi kalikalla. Pääsemme kokeilemaan. Naisia naurattaa, sillä lopputulos on odotettu. Kukaan meistä ei osaa oikeanlaista halkaisutekniikkaa ilman neuvoja.
Pähkinät paahdetaan tai ollaan paahtamatta riippuen siitä, mihin tarkoitukseen öljyä tehdään. Ruokaöljy syntyy paahdetuista ja ihoöljy paahtamattomista pähkinöistä.
Yhden ruokaöljylitran synnyttämiseen tarvitaan 40 kiloa arganhedelmiä. Litra ihoöljyä on vielä tiukempaa nestettä: raaka-aineena on 80 kiloa hedelmiä.
Pähkinöitä kuorivien naisten kädet käyvät vikkelästi. Kuorituista pähkinöistä puristetaan öljykin käsivoimin. Myllyn varressa ovat salin rotevimmat naiset.
Pikkupullo arganöljyä maksaa myymälässä 150 dirhamia, vähän yli 13 euroa.
EIJA AATELA TEKSTI / EIJA AATELA JA 123RF KUVAT
Oma Aika 7/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.