Artikkeli

Tämän takia stressi saa muistin pätkimään

Joka kolmannella yli 65-vuotiaalla on muistioireita, mutta muistioireet eivät aina tarkoita muistisairautta.Moni arkinen asia häiritsee muistia. Kiire ja alituiset keskeytykset töissä panevat etenkin työikäisten, alle 65-vuotiaiden, pään koville.

”Jos työ kes­key­tyy koko ajan, aja­tus­työn jou­tuu aloit­ta­maan ai­na alus­ta ja se kuor­mit­taa ai­vo­ja huo­mat­ta­vas­ti”, sa­noo lää­ke­tie­teen toh­to­ri, neu­ro­lo­gi­an eri­kois­lää­kä­ri Mer­ja Hal­li­kai­nen, joka on Itä-Suo­men yli­o­pis­ton Ai­vo­tut­ki­mu­syk­si­kön klii­ni­nen tut­ki­mus­joh­ta­ja.

Koh­tuul­li­nen stres­si hyvä asia

Koh­tuul­li­nen stres­si saa ai­vot työ­hön, mut­ta jos stres­si jat­kuu pit­kään, se hei­ken­tää tark­kaa­vai­suut­ta ja työ­muis­tia. Asi­at ei­vät tah­do py­syä mie­les­sä, sat­tuu unoh­duk­sia ja vir­hei­tä.

Va­ka­va ja pit­kä­ai­kai­nen stres­si voi ai­heut­taa jopa her­mo­so­lu­jen ka­toa hip­po­kam­puk­sen alu­eel­la. Jos hip­po­kam­pus vau­ri­oi­tuu, se ai­heut­taa muis­ti- ja op­pi­mis­vai­keuk­sia.

Jat­ku­va stres­si ku­tis­taa ai­vo­ja

Jos stres­si jat­kuu pit­kään, se saat­taa muut­tua myös työ­uu­pu­muk­sek­si. Työ­uu­pu­mus taas voi li­sä­tä ris­kiä sai­ras­tua myö­hem­min muis­ti­sai­rau­teen.

”Jat­ku­va työst­res­si voi jopa ku­tis­taa ai­voil­le tär­kei­tä alu­ei­ta”, sa­noo Mer­ja Hal­li­kai­nen.

Uni­va­je hei­ken­tää muis­tia

Työst­res­si vai­kut­taa myös unen laa­tuun: jos on uni­va­jet­ta, vi­reys­ti­la on päi­vi­sin huo­no ja se hei­ken­tää muis­tia. Jos kyse on ohi­me­ne­vis­tä muis­ti­on­gel­mis­ta, muis­ti toi­mii taas nor­maa­lis­ti, kun on kii­reen hel­li­tet­tyä saa­nut nu­kut­tua kun­non yö­u­net.

Lue Myös