Toimittaja Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuva Fotolia
Asiantuntija Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen, Keski-Suomen Keskussairaala ja Terveystalo
Lähde Anna Hannuksela-Svahn: Huuliherpes eli yskänrokko, Terveyskirjasto
1. Moni kantaa virusta
60 prosenttia aikuisista kantaa herpes simplex 1-tyypin virusta, joka tunnetaan myös huuliherpeksenä tai yskänrokkona. 2-tyypin virusta kantaa noin 20 prosenttia aikuisista. Se aiheuttaa tulehduksen sukuelinten alueella.
2. Tarttuu hyvin helposti
Herpes tarttuu hyvin helposti silloin, kun iholla on rakkuloita tai rupia. Silloin kannattaa olla suutelematta, ottaa käyttöön oma kasvopyyhe ja pestä käsiä usein.
Jos herpes tarttuu, se ei yleensä oireile heti, vaan virus jää lepäämään. Kasvoissa se odottelee tyypillisesti kolmoishermon juuressa. Kun kehomme puolustuskyky herpaantuu, virus herää ja siirtyy hermoa pitkin iholle tai limakalvolle: huuleen, nenänpäähän tai vaikka silmäkulmaan.
3. Aurinko herättää herpeksen
Flunssa, stressi ja kuukautiset ovat tavallisia syitä, jotka herättävät herpeksen. Kesällä herpes voi olla varma vieras, sillä auringon ultraviolettisäteily heikentää ihon puolustusjärjestelmää ja ihon palaminen auringossa altistaa herpekselle. Uv-säteilyltä kannattaa suojata myös huulet.
Herpeksen puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa, joten siitä ei kannata potea huonoa omaatuntoa. Herpes paranee 2–4 viikossa.
Kun kehomme puolustuskyky herpaantuu, virus herää ja siirtyy hermoa pitkin iholle tai limakalvolle.
4. Silmän alueella vaarallinen
Kun herpes on puhkeamassa, iho kihelmöi, kutiaa ja kirvelee. Se voi olla myös tunnoton. Rakkulat nousevat muutamassa tunnissa, viimeistään seuraavana päivänä.
Yleensä oireet menevät itsestään ohi, mutta joskus ne voivat olla rajuja: rakkuloita voi nousta laajalle alueelle, voi nousta kuume ja olo on hyvin huono. Silloin pitää lähteä heti lääkäriin samoin kuin silloin, jos herpes puhkeaa silmäluomiin tai nenään, sillä virus voi levitä silmään.
Pienet vauvat tai syöpälääkitystä saavat voivat saada rajun infektion, joten heitä ei kannata pusutella yskänrokkoisena.
5. Lääke lievittää oireita
Herpekseen ei ole parantavaa hoitoa eikä ehkäisevää rokotetta. Oireita lievittäviä lääkkeitä on. Apteekissa myytävät voiteet helpottavat vain hyvin lieviä oireita.
Voimakkaampiin oireisiin, tai jos ne ovat nenän tai silmän alueella, tarvitaan suun kautta otettava lääkekuuri. Lääke ei tapa virusta, mutta lievittää oireita nopeammin. Jos herpes uusii usein, kannattaa lomareissulle pyytää lääkeresepti mukaan.
Joskus tarvitaan estolääkitys.Viruslääkettä syödään vähän päivittäin puolen vuoden ajan. Lääke ei menetä silloin tehoaan.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA