Artikkeli

Herpes kukkii kesällä - tiedä siitä nämä 5 asiaa

Huuliherpes on tavallinen ja yleensä harmiton tauti. Aurinko saattaa saada lomalaisen huulet kukkimaan. Toisille herpes aiheuttaa toistuvan ja kivuliaan tulehduksen, johon tarvitaan lääkekuuri.

1. Moni kan­taa vi­rus­ta

60 pro­sent­tia ai­kui­sis­ta kan­taa her­pes simp­lex 1-tyy­pin vi­rus­ta, joka tun­ne­taan myös huu­li­her­pek­se­nä tai ys­kän­rok­ko­na. 2-tyy­pin vi­rus­ta kan­taa noin 20 pro­sent­tia ai­kui­sis­ta. Se ai­heut­taa tu­leh­duk­sen su­ku­e­lin­ten alu­eel­la.

2. Tart­tuu hy­vin hel­pos­ti

Her­pes tart­tuu hy­vin hel­pos­ti sil­loin, kun ihol­la on rak­ku­loi­ta tai ru­pia. Sil­loin kan­nat­taa ol­la suu­te­le­mat­ta, ot­taa käyt­töön oma kas­vo­pyy­he ja pes­tä kä­siä usein.

Jos her­pes tart­tuu, se ei yleen­sä oi­rei­le heti, vaan vi­rus jää le­pää­mään. Kas­vois­sa se odot­te­lee tyy­pil­li­ses­ti kol­mois­her­mon juu­res­sa. Kun ke­hom­me puo­lus­tus­ky­ky her­paan­tuu, vi­rus he­rää ja siir­tyy her­moa pit­kin ihol­le tai li­ma­kal­vol­le: huu­leen, ne­nän­pää­hän tai vaik­ka sil­mä­kul­maan.

3. Au­rin­ko he­rät­tää her­pek­sen

Fluns­sa, stres­si ja kuu­kau­ti­set ovat ta­val­li­sia syi­tä, jot­ka he­rät­tä­vät her­pek­sen. Ke­säl­lä her­pes voi ol­la var­ma vie­ras, sil­lä au­rin­gon ult­ra­vi­o­let­ti­sä­tei­ly hei­ken­tää ihon puo­lus­tus­jär­jes­tel­mää ja ihon pa­la­mi­nen au­rin­gos­sa al­tis­taa her­pek­sel­le. Uv-sä­tei­lyl­tä kan­nat­taa suo­ja­ta myös huu­let.

Her­pek­sen puh­ke­a­mi­seen ei voi it­se vai­kut­taa, jo­ten sii­tä ei kan­na­ta po­tea huo­noa omaa­tun­toa. Her­pes pa­ra­nee 2–4 vii­kos­sa.

Kun ke­hom­me puo­lus­tus­ky­ky her­paan­tuu, vi­rus he­rää ja siir­tyy her­moa pit­kin ihol­le tai li­ma­kal­vol­le.

4. Sil­män alu­eel­la vaa­ral­li­nen

Kun her­pes on puh­ke­a­mas­sa, iho ki­hel­möi, ku­ti­aa ja kir­ve­lee. Se voi ol­la myös tun­no­ton. Rak­ku­lat nou­se­vat muu­ta­mas­sa tun­nis­sa, vii­meis­tään seu­raa­va­na päi­vä­nä.

Yleen­sä oi­reet me­ne­vät it­ses­tään ohi, mut­ta jos­kus ne voi­vat ol­la ra­ju­ja: rak­ku­loi­ta voi nous­ta laa­jal­le alu­eel­le, voi nous­ta kuu­me ja olo on hy­vin huo­no. Sil­loin pi­tää läh­teä heti lää­kä­riin sa­moin kuin sil­loin, jos her­pes puh­ke­aa sil­mä­luo­miin tai ne­nään, sil­lä vi­rus voi le­vi­tä sil­mään.

Pie­net vau­vat tai syö­pä­lää­ki­tys­tä saa­vat voi­vat saa­da ra­jun in­fek­ti­on, jo­ten hei­tä ei kan­na­ta pu­su­tel­la ys­kän­rok­koi­se­na.

5. Lää­ke lie­vit­tää oi­rei­ta

Her­pek­seen ei ole pa­ran­ta­vaa hoi­toa ei­kä eh­käi­se­vää ro­ko­tet­ta. Oi­rei­ta lie­vit­tä­viä lääk­kei­tä on. Ap­tee­kis­sa myy­tä­vät voi­teet hel­pot­ta­vat vain hy­vin lie­viä oi­rei­ta.

Voi­mak­kaam­piin oi­rei­siin, tai jos ne ovat ne­nän tai sil­män alu­eel­la, tar­vi­taan suun kaut­ta otet­ta­va lää­ke­kuu­ri. Lää­ke ei tapa vi­rus­ta, mut­ta lie­vit­tää oi­rei­ta no­pe­am­min. Jos her­pes uu­sii usein, kan­nat­taa lo­ma­reis­sul­le pyy­tää lää­ke­re­sep­ti mu­kaan.

Jos­kus tar­vi­taan es­to­lää­ki­tys.Vi­rus­lää­ket­tä syö­dään vä­hän päi­vit­täin puo­len vuo­den ajan. Lää­ke ei me­ne­tä sil­loin te­ho­aan.

Lue Myös