teksti Ilona Piironen
Kuva Fotolia
Milloin läheiselle täytyy miettiä uusia keinoja taloudellisten asioiden hoitamiseksi?
Kun hän ei enää pysty hoitamaan omia taloudellisia asioitaan fyysisen esteen tai henkisen esteen vuoksi, henkilö velkaantuu ja laskut jäävät hoitamatta tai kun hän ei enää pysty ottamaan kantaa isoihin taloudellisiin päätöksiin, joita on välttämätöntä tehdä.
Täytyykö aina hakea edunvalvojaa, jos epäilee läheisen oikeustoimikelpoisuutta?
Ei tarvitse. Edunvalvojaa ei tarvita, jos asiat hoituvat muulla tavoin. Usein lapset tai puoliso hoitavat läheisen taloudellisia asioita ilman virallista asemaa läheisen edustajana. Ensisijainen keino on hoitaa asioita valtakirjan avulla. Jos henkilö on tehnyt edunvalvontavaltuutuksen, valtuutuksen voimaan saattaminen on ensisijainen edunvalvontaan nähden.
Jos pankki kieltäytyy maksamasta laskuja tai henkilöllä ei ole ketään läheistä asioiden hoitajaa, henkilölle on haettava julkista edunvalvojaa.
Miksi edunvalvojaa ei kannata aina hakea?
Edunvalvontaa sääntelee laki holhoustoimesta ja tarkat määräykset siitä, miten omaisuutta hoidetaan ja miten siitä tehdään vuosittain tilitys. Tilitysten tekemisessä voi olla iso työ omaisuuden laadusta ja laajuudesta riippuen. Jos asiat hoituvat hyvin muuten, viralliselle edunvalvonnalle ei ole tarvetta.
Kuka voi puuttua asiaan, jos epäilee jonkun tarvitsevan apua talousasioiden hoitamiseen?
Kuka tahansa voi tehdä maistraatille ilmoituksen edunvalvonnan tarpeessa olevasta henkilöstä. Maistraatti aloittaa tällöin viran puolesta selvityksen asiasta, jos ilmoitus on ollut perusteltu.
Myös hoitava lääkäri voi ilmoittaa asiasta. Tuomioistuimen tuomarilla ja määrätyllä pesänjakajalla on velvollisuus puuttua asiaan, jos on syytä epäillä oikeustoimikelpoisuutta.
Kuka valitaan edunvalvojaksi?
Ensisijaisesti edunvalvojaksi yritetään löytää joku henkilön läheinen. Jos sellaista ei ole, edunvalvojaksi määrätään yleensä yleinen edunvalvoja. Yleisillä edunvalvojilla on hyvin paljon asiakkaita. Tämän vuoksi yksilöllisempää edunvalvontaa saa, jos edunvalvojana toimii läheinen tai muu itse valittu luotettu henkilö.
Kuka arvioi henkilön oikeustoimikelpoisuuden?
Yleensä hoitava lääkäri antaa pyynnöstä arvion potilaan edunvalvonnan tarpeesta. Apuna käytetään usein MMSE-testiä, mutta tämä ei yksin riitä arvion perusteeksi.
Mikä on MMSE-testi?
MMSE on lyhyt muistin ja tiedonkäsittelyn arviointiin tarkoitettu ns. minitesti. MMSE on helppo ja vakiintunut yleiseen käyttöön sekä antaa helposti dokumentoitavan numeerisen arvon tulokseksi. Se soveltuu edenneen dementia-asteisen muistisairauden seulontaan ja seurantaan, mutta ei varhaisen tai lievän muistisairauden seulontaan. Koulutustaso ja sosiaalinen asema vaikuttavat testitulokseen.
Mitä oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa?
Oikeustoimikelpoinen on täysi-ikäinen henkilö, jolla on riittävä ymmärryskyky oikeustoimeen. Tyypillisiä oikeustoimia ovat vaikkapa kauppa, vaihto tai lahja. Oikeustoimikelvottoman henkilön eli vajaavaltaisen puolesta toimii hänen edunvalvojansa.
Oikeustoimikelpoisen tekemät sopimukset ovat lähtökohtaisesti päteviä. Poikkeuksena voi olla tilanne, jossa henkilö ei sopimuksen tekohetkellä ole kunnossa hetkellisen psyykkisen häiriön tai esimerkiksi vahvan humalatilan takia.
Jos oikeustoimikelvoton tekee sopimuksen, se ei ole pätevä, vaikka toinen osapuoli ei olisi tiennyt oikeustoimikelvottomuudesta. Vajaavaltainenkin voi tehdä vähäisiä ja tavanomaisia oikeustoimia esimerkiksi ruokaostoksilla.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.