1. Avioehdon voi tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana
Avioehtosopimuksen voi tehdä ennen avioliittoa tai missä vaiheessa avioliittoa tahansa ennen avioerohakemuksen jättämistä.
Jos avioehtosopimus tehdään ennen avioliittoa, se voidaan rekisteröidä avioliiton solmimisen jälkeen.
2. Aiemmin tehdyn avioehdon voi mitätöitä
Tehdyn avioehtosopimuksen voi avioliiton aikana mitätöidä tai muuttaa tekemällä uuden avioehtosopimuksen ja rekisteröimällä sen maistraatissa.
3. Avioehtosopimus voi olla kohtuuton
Joskus avioliiton alkuvaiheessa tehty, avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avioehtosopimus voi myöhemmin johtaa kohtuuttomaan tilanteeseen.
Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos vaimo on ollut yhteisestä päätöksestä kotona ja varallisuus on pääosin miehen nimissä. Tällöin avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus johtaisi vaimon kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen sekä erotilanteessa että silloin, jos avioliitto loppuisi miehen kuolemaan. Kotona työnsä tehneelle vaimolle ei käytännössä jäisi omaisuutta.
Merkittävää on myös se, että avio-oikeuden alaista omaisuutta voi omaisuuden osituksessa siirtää puolisolta toiselle ilman verovaikutuksia, mikäli osituksessa ei käytetä osituksen ulkopuolisia rahavaroja.
Jos avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta siirretään omaisuuden erottelussa puolisolta toiselle, nämä kaikki siirrot ovat verotuksellisesti varainsiirtoveron alaisia kauppoja tai vaihtoja.
Avioehtosopimuksen purkaminen voi olla myös osa puolisoiden ja yhteisten lasten perintöverosuunnittelua.
Ilona Piironen teksti, Fabian Björk kuva
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA