Keski-ikäisten solmiessa avioliiton takana on elettyä elämää. Monella on ollut aiempia suhteita ja lapsiakin niistä. Usein on kertynyt jo itsehankittua tai perittyä omaisuutta.
On järkevää selvittää ennen avioliiton solmimista, millä tavalla aiemmat suhteet vaikuttavat uuden liiton taloudellisiin asioihin. Halutaanko esimerkiksi tehdä avioehtosopimus, jos tulevista puolisoista toisella on omaisuutta avioliittoon mentäessä tai jos kihlakumppanit ovat saamassa perintöjä?
Omaisuuden ositukset tai erottelut aiemmista liitoista kannattaa tehdä ennen uuden avioliiton solmimista.
Jos ositusta ei ole tehty, puolisolla voi olla velvollisuus maksaa osituksen johdosta suurikin tasinko ensimmäisen avioliiton puolisolle. Tämä voi tulla eteen myöhemmin ikävänä yllätyksenä, johon ei ole taloudellisesti varauduttu.
Avioehtosopimus
Jos molemmilla tai toisella puolisolla on omaisuutta ennen avioliiton solmimista, on järkevää tehdä avioehtosopimus, jossa poistetaan puolison avio-oikeus joko koko omaisuuteen tai ainakin ennen avioliittoa jommallakummalla olleeseen omaisuuteen, tämän sijaan tulevaan omaisuuteen ja omaisuuden tuottoon.
Avioehtosopimus voidaan tehdä myös niin, että se rajaa avio-oikeuden pois ainoastaan puolisoiden lahjana tai perintönä saamasta omaisuudesta.
Kun avioehtosopimus koskee ennen avioliittoa omistettua omaisuutta, myöhempiä vaiheita helpottaa, jos tuolloin omistettu omaisuus kirjataan. Avioliiton kuluessa on suositeltavaa kirjata, mihin tämä omaisuus myyntien ja uudelleensijoitusten yhteydessä myöhemmin menee.
Ositus ja tasinko
Avioeron jälkeen tehtävässä omaisuuden osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan yleensä tasan. Osituksessa lasketaan molempien puolisoiden omaisuuksien säästöt yhteen ja jaetaan puoliksi. Tämä on avio-osuus, joka kummankin puolison kuuluu laskennallisesti saada osituksen jälkeen.
Varakkaampi puoliso maksaa laskennallisesti toiselle puolisolle tasinkoa, jolla varallisuuden erot tasoitetaan. Käytännössä omaisuus jaetaan molemmille niin, että molemmat saavat arvomääräisesti yhtä paljon. Yhteisomistussuhteet tosin yleensä puretaan.
Jos osituksen tulos olisi kohtuuton, ositusta voidaan poikkeuksellisesti sovitella.Avioerotilanteissa tulee usein riitaa, jos jaettavaksi tulee myös toisen puolison lahjana tai perintönä saamaa omaisuutta.
Tämä omaisuus kuuluu ositettavaan omaisuuteen, ellei avioehtosopimuksella ole niin sovittu tai ellei lahjakirjassa tai testamentissa ole määrätty, ettei saajien aviopuolisoilla ole avio-oikeutta saatuun omaisuuteen.
Nykyään vanhempien on tärkeää tehdä testamentti jo pelkästään tämän määräyksen vuoksi. Kirjaamalla testamenttiin avio-oikeuden pois sulkevan määräyksen voi vaikuttaa tulevaisuudessa siihen, onko lasten aviopuolisoilla avio-oikeutta vanhemmilta perittyyn omaisuuteen.
Jos avio-oikeuden pois sulkeva määräys sisältyy testamenttiin tai lahjakirjaan, sitä ei voi omaisuuden osituksessa tai erottelussa sovitella. Määräys on ehdottomampi kuin puolisoiden kesken avioehtosopimuksessa sovittuna.
Lapsettomat liitot
Jos puolisoilla ei ole omia lapsia, he perivät lain mukaan toisensa. Testamentilla voi halutessaan muuttaa tätä perimystä.
Lain mukaan lapsettomien puolisoiden omaisuus jaetaan heidän omien perillistensä kesken vasta viimeksi eloon jääneen kuoltua. Pelkän avioehtosopimuksen tekeminen ei vaikuta perimykseen puolisoiden välillä.
Uusperheen lapset
Jos puolisoilla on aiempia liittoja ja lapsia näistä liitoista tai olennaista varallisuutta, on järkevää tehdä testamentti ja avioehtosopimus – hyvissä ajoin.
Etenkin uusperheiden jälkeisissä perinnönjaoissa syntyy helposti riitaa lesken ja aiemmasta avioliitosta olevien lasten välillä tai molempien puolisoiden kuoltua eri liitoista olevien lasten välillä. Järkevä avioehtosopimus ja testamentti auttavat vähentämään tulevia riitaisuuksia.
Testamentilla voi suojata leskeä tai turvata lasten perinnön. Testamentilla voi esimerkiksi antaa leskelle hallintaoikeuden toisen puolison kesäpaikkaan. Muutoin hänellä ei välttämättä olisi tätä oikeutta. Eri perheiden lasten tasapuolinen kohtelu kannattaa miettiä tarkkaan, jotta vältetään myöhemmät riidat.
Testamentin teko on sen verran monimutkaista, että asiantuntijan apu on tarpeen.
Asiantuntijamme otk, varatuomari ja asianajaja Ilona Piironen on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.