Artikkeli

Kun läheinen kuolee

Hoidettavien käytännön asioiden suuri määrä yllättää usein vainajan läheiset. Perukirja on tehtävä huolellisesti.

Lä­hei­sen me­ne­tys osuu väis­tä­mät­tä jo­kai­sen koh­dal­le. Su­run kes­kel­lä jou­tuu sil­loin hoi­ta­maan käy­tän­nön asi­oi­ta, joi­den suu­ri mää­rä tu­lee usein yl­lä­tyk­se­nä.Hau­ta­jais­jär­jes­te­lyi­den aloit­ta­mi­nen on vai­na­jan lä­hei­sen en­sim­mäi­siä teh­tä­viä. Kuo­lin­to­dis­tuk­sen ja hau­taus­lu­van an­taa yleen­sä vai­na­jaa vii­mei­se­nä hoi­ta­nut lää­kä­ri.

Äkil­li­sen tai odot­ta­mat­to­man kuo­le­man­ta­pauk­sen koh­dal­la po­lii­si teet­tää oi­keus­lää­ke­tie­teel­li­sen ruu­mii­na­vauk­sen kuo­le­man­syyn tut­ki­mi­sek­si. Täl­löin hau­taus­lu­pa saa­daan vas­ta ruu­mii­na­vauk­sen jäl­keen. Sii­hen voi ku­lua usei­ta viik­ko­ja.

Hau­taus­toi­mis­to aut­taa

Hau­taus­toi­mis­tot ovat tar­vit­ta­es­sa täy­den pal­ve­lun toi­mis­to­ja, jois­ta saa kat­ta­van avun ja pal­ve­lun hau­tauk­seen liit­ty­viin asi­oi­hin. Hau­taus­toi­mis­to va­raa toi­vo­mus­ten mu­kaan siu­naus­pai­kan, muis­to­ti­lai­suu­den pi­to­pai­kan sekä hank­kii pyy­det­tä­es­sä tar­jouk­sia muis­to­ti­lai­suu­den tar­joi­luis­ta.

Jos siu­naus­ti­lai­suu­teen tu­lee pap­pi, hän on yleen­sä vai­na­jan ko­ti­seu­ra­kun­nas­ta, jol­lei omai­sil­la ole niin sa­not­tua per­he­pap­pia. Us­kon­not­to­man muis­to­ti­lai­suu­des­sa voi esiin­tyä lä­heis­ten toi­vo­ma pu­hu­ja.

Kuo­li­nil­moi­tus jul­kais­taan useim­mi­ten en­nen hau­ta­jai­sia, jol­loin se toi­mii sa­mal­la hau­ta­jais­kut­su­na. Jos hau­ta­jai­set jär­jes­te­tään hil­jai­si­na, vain ra­ja­tun lä­hi­pii­rin kes­ken, kuo­li­nil­moi­tus jul­kais­taan hau­ta­jais­ten jäl­keen.

Ny­ky­ään joi­den­kin hau­taus­toi­mis­to­jen kans­sa voi elä­es­sään teh­dä en­nak­ko­suun­ni­tel­man hau­ta­jai­siin­sa ja hau­tauk­seen liit­ty­vis­tä toi­veis­taan. Ne voi toki ker­toa lä­hei­sil­leen­kin.

Täl­lai­set toi­veet hel­pot­ta­vat lä­heis­ten työ­tä, var­sin­kin jos on ole­tet­ta­vaa, et­tä heil­le tu­lee eri­mie­li­syyk­siä jär­jes­te­lyis­tä.

Mo­nil­la on van­ho­ja su­ku­hau­ta­paik­ko­ja, jois­ta saa tie­don seu­ra­kun­ta­yh­ty­mien re­kis­te­reis­tä. Jos hau­ta­paik­kaa ei ole, uu­sia hau­ta­paik­ko­ja voi saa­da useil­ta eri hau­taus­mail­ta. Myös tuh­kan si­rot­te­lu me­reen tai omal­le maal­le on mah­dol­lis­ta

Jos ha­lu­aa hau­da­ta uur­nan tai ar­kun omal­le maal­leen ja pe­rus­taa sin­ne py­sy­vän hau­ta­pai­kan, tar­vi­taan alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton lupa.

Pank­ki­a­si­at en­sin

Vai­na­jan va­ral­li­suus siir­tyy kuo­lin­het­kel­lä kuo­lin­pe­sän osak­kail­le, jot­ka pää­sään­töi­ses­ti yh­des­sä päät­tä­vät kuo­lin­pe­sän asi­oi­den hoi­ta­mi­ses­ta. Pank­ki edel­lyt­tää, et­tä en­nen pank­ki­a­si­oi­den hoi­toa tu­lee esit­tää vir­ka­to­dis­tus. Sii­tä pi­tää il­me­tä, et­tä asi­oi­ta hoi­ta­va on vai­na­jan pe­ril­li­nen tai les­ki.

Yk­si­kin pe­sän osa­kas saa mak­saa vai­na­jan ti­lil­tä las­kua vas­taan pe­sän vel­ko­ja, ku­ten koh­tuul­li­sia hau­ta­jais- ja pe­run­kir­joi­tus­kus­tan­nuk­sia sekä pe­sän hoi­dos­ta, hal­lin­nos­ta ja sel­vi­tyk­ses­tä joh­tu­via tar­peel­li­sia kus­tan­nuk­sia.

Osa­kas voi ti­la­ta pe­run­kir­joi­tus­ta var­ten sal­do-, kor­ko- ja muut tar­peel­li­set to­dis­tuk­set vai­na­jan va­ral­li­suu­des­ta, lai­nois­ta ja vas­tuis­ta kuo­lin­päi­väl­tä.

Osa­kas saa tie­to­ja vai­na­jan pank­ki­a­si­oi­den ti­lan­tees­ta kuo­lin­päi­väl­tä ja sen jäl­kei­sel­tä ajal­ta. Vai­na­jan tal­le­lo­ke­ron si­säl­lön hän saa lu­et­te­loi­da yh­des­sä pan­kin edus­ta­jien kans­sa.

Osa­kas voi myös lo­pet­taa vai­na­jan ti­lil­tä suo­ra­ve­loi­tuk­set ja muut tois­tu­vat mak­sut.

Yh­tei­set pank­ki­a­si­at

Kaik­kien kuo­lin­pe­sän osak­kai­den suos­tu­mus tar­vi­taan, kun nos­te­taan va­ro­ja kuo­lin­pe­sän ti­lil­tä, lo­pe­te­taan kuo­lin­pe­sän ti­le­jä, myy­dään ar­vo­pa­pe­rei­ta, tyh­jen­ne­tään pan­kin tal­le­lo­ke­ro tai säi­ly­tys, teh­dään uu­sia so­pi­muk­sia tai sel­vi­te­tään tie­to­ja vai­na­jan eli­nai­kai­sis­ta pank­ki­a­si­ois­ta.

Kuo­lin­pe­sän osak­kai­den on si­ten joko käy­tä­vä pan­kis­sa yh­des­sä tai val­tuu­tet­ta­va joku hoi­ta­maan kuo­lin­pe­sän pank­ki­a­si­oi­ta puo­les­taan.

Val­ta­kir­jan tu­lee ol­la tar­kas­ti yk­si­löi­ty. Val­ta­kir­ja­mal­lin saa pan­keis­ta ja nii­den in­ter­net­si­vuil­ta.

Tes­ta­men­tin et­sin­tä

Tes­ta­ment­tia kan­nat­taa et­siä en­sim­mäi­sek­si vai­na­jan pan­kis­sa ole­vas­ta tal­le­lo­ke­ros­ta tai asi­a­kir­ja­säi­ly­tyk­ses­tä. Jos täl­lais­ta ei ole, tes­ta­ment­ti on yleen­sä säi­lös­sä vai­na­jan ko­dis­sa tär­kei­den asi­a­kir­jo­jen yh­tey­des­sä. Tes­ta­ment­te­ja on to­sin löy­ty­nyt mitä mer­kil­li­sim­mis­tä pai­kois­ta, ku­ten suk­ka­laa­ti­kois­ta ja pat­jan al­ta. Tes­ta­ment­tia kan­nat­taa myös ky­syä la­ki­mie­hel­tä, jon­ka epäi­lee teh­neen tes­ta­men­tin.

Vain tes­ta­men­tin al­ku­pe­räis­kap­pa­le pä­tee. Jäl­jen­nök­sel­lä ei ole mer­ki­tys­tä, tai ai­na­kin se ai­heut­taa vai­kei­ta näyt­tö­ky­sy­myk­siä.

Pe­ru­kir­ja on kai­ken pe­rus­ta

Pe­ru­kir­ja teh­dään pe­rin­tö­ve­ro­tus­ta var­ten. Se on tär­keä asi­a­kir­ja myö­hem­min ja pe­rin­nön­ja­os­sa.

Jos asi­at myö­hem­min rii­tau­tu­vat, tar­kas­te­taan usein pe­ru­kir­jas­ta, mi­ten ne on sii­hen kir­jat­tu.

Jos kuo­lin­pe­säs­sä on pal­jon omai­suut­ta tai pal­jon osak­kai­ta tai epä­sel­viä ky­sy­myk­siä, on tä­män vuok­si syy­tä kään­tyä pe­ru­kir­jan te­os­sa asi­an­tun­ti­jan puo­leen.

Niin var­mis­te­taan, et­tä pe­ru­kir­jaan tu­le­vat mer­ki­tyik­si kaik­ki tar­peel­li­set asi­at ja et­tä pe­ru­kir­ja on pe­rin­tö­ve­ro­tuk­sen kan­nal­ta jär­ke­vä ja oi­kein laa­dit­tu.

Pe­ru­kir­ja ja sen pe­rus­teel­la vah­vis­tet­tu pe­rin­tö­ve­ro­tus vai­kut­ta­vat myös pe­ri­tyn omai­suu­den ve­ro­tuk­seen myö­hem­mis­sä omai­suu­den luo­vu­tuk­sis­sa.

Pe­run­kir­jaan mer­kit­tä­vät tie­dot

Pe­ru­kir­jaan kir­ja­taan kaik­ki kuo­lin­pe­sän osak­kaat, hei­dän su­ku­lais­suh­teen­sa vai­na­jaan sekä mah­dol­li­nen tes­ta­ment­ti ja tes­ta­men­tin saa­jat.

Pe­ru­kir­jaan mer­ki­tään vai­na­jan va­rat, ve­lat ja ta­kauk­set kuo­lin­het­kel­lä. Vai­na­jan vel­koi­hin mer­ki­tään myös suo­ra­nai­set pe­run­kir­joi­tuk­sen jär­jes­tä­mi­seen ja hau­ta­jai­siin liit­ty­neet ku­lut, jot­ka ote­taan huo­mi­oon vä­hen­nyk­se­nä pe­rin­tö­ve­ro­tuk­ses­sa.

Jos tes­ta­ment­ti on eh­dit­ty an­taa tie­dok­si pe­ril­li­sil­le, on sel­ke­ää kir­ja­ta myös tie­to tes­ta­men­tin tie­dok­si­an­nois­ta ja mah­dol­li­sis­ta tes­ta­men­tin hy­väk­sy­mi­sis­tä ja la­ki­o­sa­vaa­ti­mus­ten te­ke­mi­ses­tä.

Pe­ru­kir­jaan tu­lee mer­ki­tä an­ne­tut en­nak­ko­pe­rin­nöt ja sel­lai­set lah­jat, jot­ka pe­ril­li­nen tai tes­ta­men­tin­saa­jat ovat saa­neet vai­na­jal­ta kol­men vii­mei­sen vuo­den ku­lu­es­sa en­nen tä­män kuo­le­maa.

Pe­ru­kir­jaan mer­ki­tään niin ikään pe­rit­tä­vän kuo­le­man joh­dos­ta kuo­lin­pe­säl­le tai ni­me­tyil­le edun­saa­jil­le hen­ki­va­kuu­tuk­sen no­jal­la mak­se­tut va­kuu­tus­kor­vauk­set.

Les­ki pe­run­kir­joi­tuk­ses­sa

Jos vai­na­ja oli kuol­les­saan avi­o­lii­tos­sa, pe­ru­kir­jaan mer­ki­tään myös les­ken va­rat ja ve­lat sekä se, oli­ko puo­li­soil­la avio-oi­keut­ta toi­nen tois­ten­sa omai­suu­teen.

Pe­ru­kir­jas­sa täy­tyy ot­taa kan­taa tär­kei­siin asi­oi­hin. Nii­tä on esi­mer­kik­si se, ve­to­aa­ko les­ki pe­rin­tö­kaa­ren sään­nök­seen, jon­ka mu­kaan hä­nel­lä on oi­keus pi­tää ja­ka­mat­to­ma­na hal­lus­saan puo­li­soi­den vii­mei­nen yh­tei­nen koti ja siel­lä ole­va koti-ir­tai­mis­to, el­lei hä­nel­lä it­sel­lään ole vas­taa­vaa asun­toa. Les­ken hal­lin­ta­oi­keus vä­hen­tää pe­ril­lis­ten pe­rin­tö­ve­ro­ja.

Jos les­kel­lä on ol­lut puo­li­so­aan enem­män avio-oi­keu­den alais­ta omai­suut­ta, pe­ru­kir­jaan kir­ja­taan niin ikään, ve­to­aa­ko les­ki oi­keu­teen­sa ol­la luo­vut­ta­mat­ta omaa omai­suut­taan ta­sin­ko­na kuol­leen puo­li­son­sa kuo­lin­pe­säl­le.

Täl­lä on myö­hem­min­kin vai­ku­tus­ta sii­hen, mi­ten puo­li­soi­den yh­tei­nen avio-oi­keu­den alai­nen omai­suus ja­kau­tuu ja mi­ten omai­suut­ta ve­ro­te­taan.

Jos en­sik­si kuol­leen puo­li­son kuo­lin­pe­sä on osit­ta­mat­ta ja ja­ka­mat­ta vie­lä les­ken kuo­lin­het­kel­lä, tä­män pe­ru­kir­jaan tu­lee kir­ja­ta myös omai­suus, joka en­sik­si kuol­leen puo­li­son kuo­lin­pe­säl­lä on jäl­jel­lä.

Alai­käis­tä tai edun­val­von­nas­sa ole­vaa osa­kas­ta edus­taa hä­nen edun­val­vo­jan­sa. Jos edun­val­vo­ja on it­se sa­man kuo­lin­pe­sän osa­kas, tar­vi­taan edun­val­vo­jan si­jai­nen.

Pe­sän­sel­vit­tä­jän mää­rä oi­keus

Osak­kaat voi­vat ha­kea kuo­lin­pe­sään pe­sän­sel­vit­tä­jää. Pe­sän­sel­vit­tä­jän ja -ja­ka­jan mää­rää kuo­lin­pe­sään tuo­mi­ois­tuin.

Pe­sän­ja­ka­jan mää­rää­mi­nen edel­lyt­tää, et­tä pe­run­kir­joi­tus on toi­mi­tet­tu. Pe­sän sel­vi­tyk­ses­tä joh­tu­vat kus­tan­nuk­set mak­se­taan pe­sän va­rois­ta.

Jos tuo­mi­ois­tuin on mää­rän­nyt kuo­lin­pe­sään pe­sän­sel­vit­tä­jän, on pe­sän­sel­vit­tä­jäl­lä yk­si­noi­keus kuo­lin­pe­sän pank­ki­ti­lien käyt­töön. Kuo­lin­pe­sän osak­kail­la ei täl­löin ole edes yh­des­sä oi­keut­ta käyt­tää vai­na­jan ti­le­jä.

Pal­jon käy­tän­nön asi­oi­ta

Lä­hei­sen kuol­tua omais­ten on hoi­det­ta­va myös pal­jon käy­tän­nön asi­oi­ta. Kun kuo­lin­to­dis­tus on an­net­tu, vi­ra­no­mai­set il­moit­ta­vat tie­don kuo­le­mas­ta vä­es­tö­re­kis­te­riin.

Tätä kaut­ta tie­to kuo­le­mas­ta me­nee esi­mer­kik­si pan­keil­le, Ke­lal­le ja elä­keyh­ti­öi­hin. Ke­las­ta ja elä­keyh­ti­öis­tä kan­nat­taa sel­vit­tää, on­ko mah­dol­li­suut­ta ha­kea per­he-eläk­kei­tä.

Per­he-elä­ket­tä voi saa­da les­ki, alai­käi­nen lap­si tai 18–20-vuo­ti­as vai­na­jan lap­si, joka vie­lä opis­ke­lee.

Vai­na­jal­la saat­taa myös ol­la oi­keus hau­tau­sa­vus­tuk­siin ai­em­man työ­nan­ta­jan tai am­mat­tiyh­dis­tyk­sen kaut­ta. Jos vai­na­ja on asu­nut yk­sin, on hyvä teh­dä pos­til­le il­moi­tus pos­tin kään­tä­mi­ses­tä jon­kun lä­hei­sen osoit­tee­seen.

Kuo­le­mas­ta on syy­tä il­moit­taa yh­dis­tyk­siin, jois­sa vai­na­ja on toi­mi­nut. Toi­si­naan yh­dis­tyk­set ha­lu­a­vat muis­taa vai­na­jaa muis­to­ti­lai­suu­des­sa. Myös leh­ti­ti­lauk­set ja pu­he­lin­liit­ty­mät kan­nat­taa lo­pet­taa.

Di­gi­taa­li­nen jää­mis­tö

Vies­tin­tä­vi­ras­to on an­ta­nut maa­lis­kuus­sa uu­den oh­jeen, jon­ka mu­kaan te­ley­ri­tyk­sel­lä on oi­keus luo­vut­taa vai­na­jan vies­tit ja nii­hin liit­ty­vät tun­nis­ta­mis­tie­dot sekä tie­to­jen hal­lin­noin­tiin tar­vit­ta­vat kir­jau­tu­mis­tun­nuk­set kuo­lin­pe­sän osak­kail­le.Te­leyh­ti­öt voi­vat näin luo­vut­taa kuo­lin­pe­sän osak­kai­den val­tuut­ta­mal­le hen­ki­löl­le vai­na­jan säh­kö­pos­ti­ti­lien sa­la­sa­nat ja mat­ka­pu­he­li­men avaa­mi­seen tar­vit­ta­vat pin- ja puk-koo­dit.

Lain­mu­kais­ta vel­vol­li­suut­ta tie­to­jen luo­vut­ta­mi­seen te­ley­ri­tyk­sel­lä ei kui­ten­kaan ole. Vies­tin­nän luot­ta­muk­sel­li­suut­ta mää­rit­te­le­vät pe­ri­aat­teet kos­ke­vat kui­ten­kin läh­tö­koh­tai­ses­ti elos­sa ole­via.

Työ­nan­ta­jan oi­keuk­sis­ta työn­te­ki­jän säh­kö­pos­ti­vies­tei­hin kuo­le­man­ta­pauk­ses­sa on sää­det­ty työ­e­lä­män tie­to­suo­ja­lais­sa. Työ­nan­ta­ja voi ra­joit­taa työ­an­ta­jan työ­ko­nei­den ja ver­kon käyt­töä niin, et­tä vai­na­jan yk­si­tyi­nen­kin kir­jeen­vaih­to jää pii­loon.

Myös vies­tin lä­het­tä­jän te­ki­jä­noi­keu­det ja eril­li­set sa­las­sa­pi­to­mää­räyk­set saat­ta­vat ra­joit­taa kuo­lin­pe­sän val­tuuk­sia.

Säh­kö­pos­tis­sa ole­viin vies­tei­hin voi si­säl­tyä ra­ha­nar­voi­sia oi­keuk­sia sekä myös vai­na­jaa ja kuo­lin­pe­sää si­to­via vel­voit­tei­ta.

Mai­nin­ta tes­ta­ment­tiin

Di­gi­taa­li­sen jää­mis­tön sel­vit­tä­mis­tä voi hel­pot­taa kir­joit­ta­mal­la tes­ta­ment­tiin, ke­nel­lä on oi­keus di­gi­taa­li­seen jää­mis­töön ja mis­sä esi­mer­kik­si sa­la­sa­no­ja säi­ly­te­tään. Tes­ta­men­til­la voi myös kiel­tää di­gi­taa­li­sen jää­mis­tön si­säl­lön sel­vit­tä­mi­sen.

Vies­tin­tä­vi­ras­to ei ota oh­jees­saan kan­taa sa­la­sa­noin suo­jat­tui­hin so­si­aa­li­sen me­di­an ei­kä mui­hin verk­ko­pal­ve­lui­hin.

Ul­ko­mais­ten pal­ve­lin­ten yl­lä­pi­tä­mien säh­köis­ten pal­ve­lui­den käy­tän­nöt hen­ki­lön kuol­les­sa vaih­te­le­vat hy­vin pal­jon. Toi­sis­ta vai­na­jan tal­let­ta­mia tie­to­ja voi saa­da ja toi­sis­ta ei lain­kaan.

Hel­sin­gin yli­o­pis­ton si­vii­li­oi­keu­den pro­fes­so­ri Ur­po Kan­gas on kir­joit­ta­nut ai­hees­ta vii­me vuo­den lo­pul­la il­mes­ty­neen kir­jan Di­gi­taa­li­nen jää­mis­tö­va­ral­li­suus.

Asi­an­tun­ti­jam­me otk, va­ra­tuo­ma­ri ja asi­a­na­ja­ja Ilo­na Pii­ro­nen on eri­kois­tu­nut per­he- ja pe­rin­tö­oi­keu­teen.

Lue Myös