Teksti Anu Vallinkoski
Kuva Fotolia
Kypsällä iällä eroaminen ei ole enää tavatonta. Yli 60-vuotiaiden parien avioerojen määrä on lähes kolminkertaistunut sitten 1980-luvun lopun. Entistä useammin eroperheiden vanhemmat ovat eläkeläisiä ja lapset jo aikuisia, itsekin perheenäitejä ja -isiä.
”Aikuisten lasten suhtautuminen eroon nousee esiin jokaisella kurssilla”, Eläkeliiton Erosta eheäksi -kursseja vetävä terapeutti Terhi Vedenkivi kertoo.
”Vanhemmat voivat käyttäytyä hullusti”
Vaikka varttuneina eronneiden vanhempien ja aikuisten lasten välit pysyvät tavallisesti hyvinä, ovat ongelmatkin yleisiä.
Vedenkiven mukaan varttuneille ero on usein kipeämpi kuin nuorten perheiden vanhemmille. Syyllisyys ja häpeä painavat enemmän, kun kohtalotovereita ei omassa ikäluokassa juuri ole. Toisaalta eläkeiässä eroava on usein ollut parisuhteessa suurimman osan elämästään. Yksin oleminen on uutta ja hämmentävää. Suru ja viha vellovat.
”Lasten voi olla vaikea ymmärtää vanhempien kriisin syvyyttä. Oma äiti tai isä voi käyttäytyä aivan hullusti, mikä tietysti hämmentää. Lapsia lohduttanee se, että yleensä tämä on ohimenevä vaihe. Pitkämielisyyttä, ymmärrystä ja myötätuntoa siinä vaaditaan”, Vedenkivi tähdentää.
”Lapset pelkäävät vanhempiensa romahtamista”
Usein ero ei tule aikuisille lapsille yllätyksenä, vaan se on pikemminkin odotettu, jopa toivottukin asia. Vanhempien parisuhteen ongelmat pysyvät harvoin lapsilta piilossa.
Joskus lapset kuitenkin vastustavat eroa.
”Usein lapset pelkäävät eroon ja ositukseen liittyviä riitoja ja vanhempien henkistä romahtamista. Lapset voivat ajatella, että olisivat nyt vain sinnitelleet, kun ovat 40 vuotta jo kestäneet. Eron vastustaminen on lapsille suojautumiskeino”, Vedenkivi kertoo.
”Ero voi lyödä kiilan sisarusten välille”
Vastahankaisen suhtautumisen taustalla voi olla myös huoli vanhemmista. Miten isä ja äiti pärjäävät yksin? Vedenkivi kertoo esimerkin tapauksesta, jossa lapset tuomitsivat äitinsä, joka vuosikymmenten pähkäilyn jälkeen otti eron alkoholistimiehestään. Lasten mielestä äiti jätti isän heitteille.
Jos lapset kokevat eron epäoikeudenmukaiseksi, he saattavat asettua uhrina pitämänsä vanhemman puolelle ja jopa hylätä syypääksi katsomansa vanhemman.
Esimerkiksi uskottomuus tai epäreilu ositus voivat olla lapsille syitä asettua petetyn tai varoitta jätetyn vanhemman puolelle.
”Ero voi lyödä kiilan myös sisarusten välille. Yksi asettuu toisen puolelle ja toinen toisen. Usein tällaisen kriisin yhteydessä lapsuuden perhedynamiikka nousee voimalla esiin.”
”Ero on kriisi lapsille ja myös lapsenlapsille”
Vanhemmatkin voivat asettaa lapsille kohtuuttoman taakan. Näin käy helposti etenkin eron alkuvaiheessa.
”Ero on usein kriisi myös lapsille ja lapsenlapsille. Hekin tuntevat surua, pettymystä ja jopa vihaa. Ero rikkoo lapsuudenkodin ja jättää jäljelle vain kaksi erillistä vanhempaa.”
Vanhempien pitäisikin kunnioittaa myös lasten surua, vaikka eron myllerryksessä on tavanomaista, että ilkeät sanat viuhuvat. Entinen kumppani on eronneen silmissä monesti kaiken pahan alku ja juuri. Lasten niskaan likasankoa ei kuitenkaan saisi kaataa. Isän tai äidin mustamaalaaminen tuntuu lapsesta usein hyvin loukkaavalta, sillä vanhemmat ovat yhä osa aikuistakin lasta.
”Älä tee lapsesta terapeuttiasi”
Eronnut voi myös koettaa mollaamalla saada lapset omalle puolelleen, toista vanhempaa vastaan. Vedenkivi tuomitsee tällaisen lojaalisuuden kalastelun. ”Lapsilla ja lapsenlapsilla on oikeus molempiin vanhempiin ja isovanhempiin.”
Aikuisesta lapsesta ei myöskään saa tehdä terapeuttia tai avioerojuristia. Apua kannattaa hakea luotettavilta ulkopuolisilta ja ammattilaisilta mahdollisimman paljon.
”Jos lapsi sanoo, että hän ei jaksa tai pysty auttamaan, pitää hänen sanojaan uskoa ja kunnioittaa. Lapsen omakin elämäntilanne voi olla hankala tai hän voi itsekin käsitellä vanhempiensa eroa. Lapsen riittämättömyyden tunne tai ärtymys ovat merkki siitä, että nyt on raja ylitetty.”
Vedenkivi neuvoo vanhempia ja lapsia sopimaan yhdessä, millaisissa asioissa lapset voivat vanhempiaan auttaa.
”Ero on mahdollisuus tutustua lapsiin”
Vedenkiven mukaan erosta puhumisesta kannattaa puhua. Mistä halutaan keskustella ja mistä ei? Kaikki asiat eivät lapsille kuulu.
”Usein lapset ovat kiinnostuneita erosta ja sen syistä. Ero on osa heidänkin elämäntarinaansa.”
Lapsi muodostaa erosta oman käsityksen, vaikka vanhempi ei siitä mitään puhuisikaan. Jos haluaa, että lapsi kuulee myös oman näkemyksen, kannattaa siitä kertoa.
Monesti käy niin, että erotarinaa kuunnellessaan lapsi saa vastauksen moneen itseään jo nuoresta saakka vaivanneeseen kysymykseen.
Ero on myös mahdollisuus rakentaa omaan lapseen uudenlainen suhde tasavertaisina aikuisina.
”Voi tutustua toisiinsa uudelleen. Kuka ja millainen tyyppi tämä minun vanhempani tai lapseni oikein onkaan?”
”Mieti, millaisen jäljen erossa jätät”
Erosta tulee aina osa suvun tarinaa, joka elää lasten ja lastenlasten muistoissa vielä senkin jälkeen, kun vanhemmat ja isovanhemmat ovat jo kuolleet.
”Ei ole samantekevää, millaisen jäljen itsestään ja erostaan jättää. Muistetaanko äiti tai isä sinä kiukkuisena vanhuksena, joka ei päässyt uhrin roolistaan koskaan eroon? Vai puhutaanko hänestä itsensä kanssa sinuiksi päässeenä mummuna tai pappana?”
Vedenkivi huomauttaa, että esimerkiksi riita epäreilusta osituksesta voi jäädä perinnöksi lapsille.
”Vanhempien kuoltua voi heidän siivoamatta jäänyt lokansa tulla sisarusten väliin. Ei jaetakaan perintöä, vaan sitä vanhaa sekasotkua ja riitaa.”
”Pyydä ja anna anteeksi ennen kuolemaa”
Ero voi jäädä myös lapsille malliksi, jota he toistavat omassa elämässään. Riitaisasti eronneiden vanhempien lapset eroavat todennäköisesti itsekin toraisasti ja päinvastoin.
Vedenkivi tähdentää, että vaikka loka olisikin jo lentänyt, on aina mahdollisuus koettaa siivota jälkiään. Pahastikin rikkoutuneet välit voi yrittää paikata.
”Jokainen päivä tuo uuden mahdollisuuden avata solmuun menneitä suhteita. Olisi kaikille hyvä, ettei tarvitsisi kuolla pois niin, että ei ole pyydetty ja annettu anteeksi”, Vedenkivi sanoo.
Hän kannustaa hieromaan sopua mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Sovun lykkääminen voi tietää menetettyjä vuosia – vuosia pois omien lasten ja lastenlasten elämästä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.