Teksti Anu Virnes-Karjalainen
Kuvat Fabian Björk
Kuka? Marjut Pajusaari-Savelius, 68. Opiskeli eläkkeelle jäätyään Töölön aikuislukiossa ja osallistui ylioppilaskirjoituksiin.
Aloitin koulutieni keskuskansakoulussa Rovaniemellä, jonne perheeni oli muuttanut isän työn perässä. Olin innoissani, koska suurten ikäluokkien ansiosta koulussa oli valtavasti lapsia. Vanhempani olivat suht iäkkäitä ja veljenikin on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Halusin leikkiseuraa.
Kun keväällä jaettiin hymytyttö- ja hymypoikapatsaita, minä sain Jörö-Jukka-kuvakirjan.
Opettaja otti minut heti silmätikukseen. Jouduin usein jälki-istuntoon ja luokasta käytävällekin; jopa ulos pihalle asti. Syytä en muista. Enkö sitten vain seurannut opetusta tai olin muuten vain vilkas. Sitä ihmettä tuli katsomaan koko koulu.
Minusta opettaja oli ilkeä ja vielä aivan noita-akan näköinen. Hänellä oli nenän pielessä syylä, aivan kuin satujen noidilla. Kun keväällä jaettiin hymytyttö- ja hymypoikapatsaita, minä sain Jörö-Jukka-kuvakirjan. En siitä lannistunut vaan ajattelin mielessäni, että en minä ole sellainen. Kotona sanoin, että kaikki saivat samanlaiset kuvakirjat.
Parin vuoden päästä saimme uuden opettajan ja koulukin alkoi sujua. Pääsin oppikouluun, jossa olinkin luokkani paras 8,5 keskiarvolla. Kotona ei uskottu, että sillä keskiarvolla voisi olla priimus. Loukkaannuin niin verisesti, että löin homman kolmeksi vuodeksi kokonaan ranttaliksi. Opinto-ohjaaja ja vanhempani olivat sitä mieltä, että lukioon ei kannattaisi mennä. Uskoin heitä ja pyrin kauppaoppilaitokseen. Korvaani kuitenkin särähti, kun oppikoulun kevätjuhlassa rehtori puhui meistä ”koulunsa keskeyttäjinä”. En minä ollut mitään keskeyttänyt.
IT-ala vei mennessään
Kauppaopistosta työelämään miltei revittiin. Pääsin pian valtiolle töihin. Helsinkiin muuton jälkeen aloitin tiehallituksessa, jossa opiskelin työn ohessa ATK-tehtäviin, kuten alaa silloin kutsuttiin. IT-ala on aina viehättänyt minua. Siinä ei koskaan tiedä tarpeeksi vaan aina saa oppia uutta. Osa nuoruuteni työkavereista aloitti niihin aikoihin iltalukion, mutta minä jänistin silloin. Opiskelun sijaan menin naimisiin.
Eläkkeelle jäin kuntoutusalalta kouluttajan töistä. Suurin osa työkavereistani oli akateemisesti koulutettuja ja se, etten ollut käynyt lukiota vähän hävettikin minua. ”Ei sitä sinusta päälle päin huomaa”, joku joskus lohdutti.
Psykologiasta innostuin heti ja luin siitä kaikki kurssit.
Oikea aika opiskelulle tuli kolme vuotta sitten eläkkeelle jäämisen myötä. Halusin opiskella yleissivistäviä aineita. Ylioppilaskirjoituksia en edes ajatellut. Kieltenopiskelustakin oli aikaa jo 50 vuotta. Innostus kasvoi, kun opinnot etenivät, sain hyviä arvosanoja ja pystyin omaksumaan uutta. Myös aikaisemmin opittu palautui mieleen. Esimerkiksi kielissä muistin sanoja, joita nuoret opettajat eivät edes tunnistaneet, mutta vanhemmat tiesivät, että niitä tosiaan käytettiin puoli vuosisataa sitten.
Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen päätin tähdätä kirjoituksiin. Halusin opintoihin ryhtiä ja päämäärän.
Mennyt sai selityksen
Kävin terveystiedosta, historiasta ja filosofiasta kursseja, mutta psykologiasta innostuin heti ja luin siitä kaikki kurssit. Kun opiskelimme oppimistyylejä, tajusin myös sen, millainen oppija itse olen. Opin näkemällä ja tarvitsen liikettä. Alan kiemurrella, jos pitää istua liian kauan. Siitä osin varmaan johtuivat myös lapsuuteni hankalat koulukokemukset.
Olen oppinut tuntemaan itseäni paremmin.
Opiskelutoverini Töölön Yhteiskoulun aikuislukiossa olivat miltei kaikki nuorempia, mutta joka kurssilla oli myös muutama ikätoveri. Nuoret ovat suhtautuneet todella hyvin. Itse arastelin asiaa alussa heitä enemmän. Ikä näkyi eniten siinä, että tarvitsen aikaa uuden oppimiseen. Myös kotitehtävät veivät paljon aikaa. Mieheni tuki opintoja hienosti. Hän antoi opiskelurauhan kuuntelemalla televisiota kuulokkeilla, koska tarvitsin täyden hiljaisuuden.
Opiskeluja en malttanut pitää salassa vaan hölötin pojilleni ja heidän vaimoilleen opiskeluistani. Taisin sillä tavalla luoda itselleni paineita pärjäämisestä.
Kirjoitukset jännittivät
Ylioppilaskirjoitukset tein kolmessa osassa. Ensimmäiseksi kirjoitin äidinkielen. Jännitin tilannetta kovasti enkä varmaan nukkunutkaan kuin neljä tuntia koetta edeltävänä yönä. Osaisinko soveltaa oppimaani? Osaanko käyttää ajan oikein? Seuraavissa kokeissa oli jo helpompaa. Tuloksia en uskaltanut pitkään aikaan käydä katsomassa, mutta sitten uteliaisuus voitti.
Opiskelu on antanut todella paljon. En tiennyt, mitä odottaa ja matka on ollut yllätyksiä täynnä eikä mitään negatiivista ole tullut vastaan. Olen oppinut tuntemaan itseäni paremmin. Miten muuten olisin koskaan tiennyt, kuinka paljon pidänkään vaikkapa runojen tulkinnasta. Äidinkieli oli mieliaineeni. Jokainen opiskelija löytää varmasti omansa.
Lopulliset kirjoitusten tulokset tulevat vasta toukokuun lopulla. Jos kaikki menee hyvin, pidän kotona juhlat. Eihän sitä koskaan tiedä, josko vielä palaan koulun penkille. Nyt on kuitenkin aikaa muille harrastuksille, omaelämänkertakirjoittamiselle, luonnossa liikkumiselle ja lavatansseille. Olen myös aina ollut kiinnostunut teatterista, mutta en ole harrastajateatteria vielä ehtinyt kokeilla.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.