Teksti Helinä Hirvikorpi
Kuvat Fotolia
Oma aika
Jos elintasonsa haluaa säilyttää eläkeläisenä samana kuin töissä ollessa, voi ansaita lisätuloja työskentelemällä osa-aikaisesti tekemällä esimerkiksi projekteja tai tilapäishommia. Myös vapaaehtoinen eläkevakuutus tai käänteinen asuntolaina tuo lisätuloja.
Eläkettä korottaa se, että on töissä mahdollisimman pitkään. Eniten eläke karttuu 63–68 vuoden ikäisenä.
Suomalaisten omaisuus on usein seinissä. Tämä antaa taloudellista turvaa vuokralla asumiseen verrattuna.
KÄÄNTEINEN ASUNTOLAINA
Eläkkeelle jäädessä lapset ovat voineet aikuistua, jolloin ei ehkä tarvitse entisensuuruista asuntoa. Kun myy isomman asunnon ja muuttaa pienempään, välirahasta saa itselleen käyttörahaa.
Omistusasuntoa voi käyttää hyväkseen ja hakea niin sanotun käänteisen asuntolainan. Silloin pankista nostetaan kuukausittain käyttörahaa asunnon arvoa vastaan.
Asuntoon sijoitettu varallisuus otetaan siis osittain kulutukseen. Asunto säilyy yhä omistuksessa ja hallussa, mutta sen arvoa vastaan saa pankista lainarahaa, jota ei makseta takaisin.
Lainasta maksetaan vain korkoja, ja pankki saa lainan takaisin aikanaan kuolinpesältä. Tällä järjestelyllä voi lisätä elinaikana omia tulojaan; varat ovat aikanaan poissa perinnön jakajilta.
Tänä talvena Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA teki Finanssialan Keskusliitolle selvityksen asuntovarallisuuden käyttämisestä kertamaksuiseen, elinikäiseen eläkevakuutukseen.
Tämä lisäeläke jatkuisi aina kuolemaan saakka. Vakuutusyhtiö antaisi tarjouksen siitä, minkä suuruisen kuukausittaisen lisäeläkkeen saisi loppuiäkseen joko käänteisellä asuntolainalla tai asunnonvaihdosta käteen jääneellä summalla.
Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha sanoo ehdotusta hyväksi, koska hänestä ihmisillä täytyisi olla mahdollisuus ostaa kertamaksuinen eläketurva.
VAIKEA SÄÄNNÖSTELY
Käänteistä asuntolainaa käytettäessä suuri ongelma on ollut, että joutuu mitoittamaan asuntovarallisuudesta tulevan rahankäytön varovaisesti ajatellen entä jos elänkin pitkään.
Kuolinpäiväänsä kukaan ei onneksi tiedä, ja siksi tällainen pitkäikäisyyseläke kertaostona on yksi ratkaisu myöhempiin vuosiin. Eläkettä tulisi kuolemaan asti, ja vakuutusyhtiö kantaisi riskin eliniän pituudesta riippumatta.
”Käänteistä asuntolainaa on käytetty jo parikymmentä vuotta erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa asunnot ovat kalliita. Uusi ehdotus toisi monipuolisempaa tarjontaa. Tuottoa voi verottaa normaalisti, mutta pääoman täytyy säilyä siinä verottomana”, Inha sanoo.
Jos ihmisen viimeisinä vuosina muut menot vähenevät, niin terveydenhoito- ja hoivakulut kasvavat. Siksi lisäeläketurvan ostaminen kertamaksulla puolustaa paikkaansa.
Verotusta koskevat säännökset pitäisi uudistaa, ennen kuin tällainen lisäeläkevakuutus voisi tulla markkinoille.
ELÄKEVAKUUTUS AJOISSA
Vielä kymmenen vuotta sitten vapaaehtoisia eläkevakuutuksia markkinoitiin ahkerasti. Maksut ovat olleet verovähennyskelpoisia. Vakuutusten suosio on nyt romahtanut.
Vähitellen säästetty vapaaehtoinen eläkevakuutus olisi pitänyt hankkia nuorempana; kuusikymppisenä se ei enää kannata. Suomessa on noin 800 000 ihmistä, joilla on yksilöllinen eläkevakuutus.
Sen nostaminen on ylimääräistä, veronalaista tuloa. Näitä nostetaan määräajan, esimerkiksi kymmenen vuotta eläkkeelle jäämisestä.
ELÄKKEILLÄ OMA NOUSUTAHTI
Toimeentulon ja sen säilymisen kannalta oleellista on eläkkeen taso ja sen suhde menneeseen omaan palkkatasoon. Ei juuri kannata verrata omaa eläkettä nykyisin työssä olevien palkkatasoon.
Palkat nousevat ripeämmin, mutta myös eläkkeillä on oma nousutahtinsa, joka lasketaan niin sanotun taitetun indeksin mukaan.
Kun on jäämässä eläkkeelle, kannattaa pyytää omalta työeläkelaitokselta laskelma siitä, paljonko eläke tulee olemaan. Yhtiöt lähettävät myös itse työeläkelaskelmia yli 50 vuotta täyttäneille.
HYVÄSTI TYÖSUHDE-EDUILLE
Jos asuu parisuhteessa, talous on vakaammalla pohjalla kuin yksin asuvalla.
Työstä eläkkeelle jäävä menettää työsuhde-etunsa. Jos asuu työsuhdeasunnossa, siitä on muutettava pois. Useilla on työsuhdekännykkä, työpaikan tietokone tai työsuhdeauto, ja niistä on luovuttava.
Työpaikkaruokailu ja työnantajan tarjoamat urheilu- ja kulttuurisetelit jäävät pois. Joillakin työpaikoilla säilyy jäsenyys harrastuskerhoihin. Menetysten vastineeksi työeläkelaitoksen lähettämällä eläkeläiskortilla saa alennuksia.
Työterveyshuolto päättyy, ja eläkeläinen siirtyy terveyskeskusten tai yksityisen terveydenhuollon asiakkaaksi. Terveyskeskusmaksu on yleensä muutaman kympin vuodessa, mutta esimerkiksi Helsingissä siitä juuri luovuttiin.
TYÖNTEKO ELÄKKEELLÄ
Elintaso ei aina muutu äkkiä, vaan ajan mittaan. Jos on ollut työssä sekä yksityisellä että julkisella puolella, niiltä karttuneet eläkkeet voivat alkaa eri aikaan.
Myös puolison jääminen eläkkeelle eri aikaan vaikuttaa elintasoon.
Kun on jäänyt normaalille vanhuuseläkkeelle eikä esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle tai osa-aikaeläkkeelle, voi tehdä sen verran töitä kuin haluaa. Työstä saatu palkka lisää veroja, mutta se ei vaikuta eläkkeen maksuun.
Työssäkäynti kartuttaa eläkettä vielä 63−68-vuotiaana, mutta ei enää sen jälkeen.
VANHUUS TUO UUSIA MENOJA
Myös työttömyydestä tai kotityöstä voi siirtyä vanhuuseläkkeelle. Koska tällöin toimeentulon taso on usein matala, toimeentulo säilyy yleensä eläkkeelle siirryttäessä vähintäänkin ennallaan.
Eläkkeen verotus vaihtelee eläketulon suuruuden mukaan kuten palkkaverotuskin. Verotus voi muuttua tiheästikin, mutta työeläke ei suuresti muutu, eikä eläkeuudistuksia tehdä milloinkaan takautuvasti.
Vanhemmalla iällä saattaa tulla kremppoja ja ylimääräisiä menoja: jos joutuu käyttämään kodinhoitajaa, omavastuuosuus on esimerkiksi sata euroa kuukaudessa. Taloyhtiön putkiremontti taas kirpaisee suurempana yhtiövastikkeena.
ALKAVAT SUUREMPIA
Eläkettä täytyy hakea − se ei ala tulla tilille automaattisesti. Jos työeläke on pienempi kuin 1 302 euroa yksinasuvalla tai 1 159 euroa parisuhteessa asuvalla, saa lisäksi kansaneläkettä Kelalta. Haku käy samalla lomakkeella.
Jos työuraa ei ole lainkaan, kansaneläke on silloin ainoa eläke 65-vuotiaasta ja nykyisin takuueläkkeen muodossa 738 euroa kuukaudessa.
Keskimääräistä eläkettä ei ole kenelläkään. Jokaisen eläke on varsin yksilöllinen palkasta ja työurasta riippuen, vaikka laskentatapa on kaikilla sama.
Alkavat työeläkkeet ovat korkeampia kuin jo nykyisin maksussa olevat eläkkeet. Tämä johtuu siitä, että eläkkeelle siirtyvien palkkataso on yleensä korkeampi kuin jo eläkkeellä olevien palkkataso on aikoinaan ollut.
Suurimmat keskimääräiset työeläkkeet ovat vanhuuseläkkeitä, jolloin työura on jatkunut viralliseen eläkeikään asti. Vuoden 2011 aikana vanhuuseläkkeelle siirtyneillä keskimääräinen eläke oli 1 658 euroa kuukaudessa. Se oli jo 390 euroa suurempi kuin sinä vuonna maksussa olleet eläkkeet.
ELÄKETTÄ LOPPUTUTKINNOSTA
Eläkettä karttuu eniten työstä, mutta sitä kartuttavat jonkin verran myös erilaiset palkattomat ajat ja sosiaalietuudet: äitiyslomat, vanhempainvapaat, työttömyys, vuorotteluvapaat ja aikuisopiskelu.
Jos oma loppututkinto on jäänyt kesken ja sen suorittaa loppuun vaikkapa yli 50-vuotiaana, siitä karttuu eläkettä jopa viiden vuoden ajalta riippumatta siitä, kauanko tutkinnon loppuun suorittaminen tosiasiassa kesti. Eläkkeen karttumisaika vaihtelee tutkinnoittain.
Ikävuosina 18−52 eläkettä karttuu 1,5 prosenttia palkasta, ikävuosina 53−62 karttuma on 1,9 prosenttia. 63−68-vuotiailla on niin sanottu superkarttuma: 4,5 prosenttia palkasta.
TOIMEEN TULLAAN
Työnantaja maksaa eläkemaksuja kuukausittain keskimäärin 17−18 prosenttia palkasta, työntekijä itse noin 5,15 tai 6 prosenttia eli keskimäärin 22,8 prosenttia.
Työntekijän oma maksu vähennetään suoraan kuukausipalkasta verojen tavoin.
Selvitysten mukaan suomalaiset eläkeläiset tulevat hyvin toimeen eläkkeellään, jos työura on ollut normaali eikä pitkiä katkoksia ole ollut.
Artikkelia varten on haastateltu kehityspäällikköö Marjukka Hietaniemeä ja ekonomisti Juha Rantalaa eläketurvakeskuksesta
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.