”Investment manager NN X-pankista, hyvää iltapäivää. Kiinnostaisiko verottoman tulon saaminen?”
Tähän vakiovastaukseni on: ”Kiitos, kuulemiin.”
Pitemmälle pääsee joskus provisiopalkkainen puhelinmyyjä: ”NN Y-yhtiöstä, päivää. Kiinnostaako ilmainen varainhoitoneuvonta? Milloin haluaisitte tulla käymään?”
Jos sijoituspäätösten tekemistä pelkäävällä henkilöllä on paljon rahaa ja halua sijoittaa arvopapereihin, apua saa varainhoitajalta. Varainhoitaja ei pelkää. Hän kun ei sijoita omia rahojaan.
Varainhoitopalvelua tarjoavat koti- ja ulkomaiset pankit ja pankkiiriliikkeet. Tavanomaisin varainhoitosopimus on täyden valtakirjan sopimus. Siinä sijoituspäätökset tekee varainhoitaja.
Sopimus voi olla myös suppeampi, jolloin lopulliset päätökset saatetaan alistaa sijoittajalle. Mitä suurempi summa on sopimuksen kohteena, sitä enemmän on vaihtoehtoja ja joustoa. Jos kykenet viihdyttämään varainhoitajaasi esimerkiksi hyvänä golfarina, saatat päästä golfkentällekin keskustelemaan sijoittamisesta. Ilman asiakasta ei sovi varainhoitajankaan työaikana kentälle mennä.
Ripaus yksilöllisyyttä kuuluu varainhoitosopimukseen. Sopimusta tehtäessä asiakkaan halut ja tilanne kartoitetaan yksityiskohtaisesti. Osa tästä on illuusion luomista mittojesi mukaan tehdystä sopimuksesta, osa oikeasti vaikuttavaa keskustelua.
Varainhoito on Suomessa luvanvaraista, ja viranomaisia varten on pakko saada aikaan tietyt dokumentit. Kanssasi sovitaan, kuinka suuri osa salkustasi saa sisältää osakeriskiä ja kuinka suuri osa sijoitetaan korkopapereihin. Enempää yksilöllisyyttä on harvoin tarjolla.
Varainhoito on kallista tai hyvin kallista. Asiakkaan mielenrauhaa se ei juuri häiritse, sillä suuri osa palkkiosta kerätään ilman, että hän huomaa sitä.
Nyrkkisääntö on, että vuosittain vähintään kolme prosenttia asiakkaan hoidettavista varoista siirtyy varainhoitajaorganisaatiolle erilaisina palkkioina.
Varainhoitaja toimii usein ankaran tulostavoitteen alla: Tulos tai ulos. Tulos ei kuitenkaan tarkoita asiakkaan salkun menestymistä, vaan varainhoitoyhteisön saamia palkkioita.
Joku miettii, että hän maksaa mielellään kolme prosenttia, kun varainhoitaja tienaa hänelle 30 prosenttia. Ikävä kyllä, markkinoita viisaampia varainhoitajia ei ole. Nousussa tienaa ja laskussa menettää, oli varainhoitaja tai ei.
Varainhoitajan hyvyyttä vakuutetaan sijoittajalle näyttämällä, miten hyvin hänen varainhoitoperiaatteillaan hoidettu sijoitussalkku on kehittynyt vertailuindeksiin nähden.
Tässä on oltava tarkkana. Ajanjaksoa vähän sovittelemalla varainhoitaja löytää kyllä sellaisen vertailuindeksin, jonka hän on voittanut. Jos teet varainhoitosopimuksen, sovi vertailuindeksi ja raportointikausi etukäteen sekä varmista, että indeksi kuvaa juuri niitä markkinoita, joille sinun varasi sijoitetaan.
Yksi arvottomimmista myyntikikoista on esittää pro forma -laskelmia.
Niillä näytetään, että jos kaupiteltua sijoitusstrategiaa olisi noudatettu viimeiset viisi, kuusi tai seitsemän vuotta, voittoa olisi ropissut paljon.
Usein on kysymys näppärästä tietokoneen käytöstä ja sellaisen ajanjakson etsimisestä, jonka aikana olisi käynyt hyvin.
Paperille saa aina nousevan numerosarjan. Kun se on luotu, esite onkin valmis: on syntynyt vaikkapa sijoittajan hypervoittostrategia.
Pro formaa minulle kauppaavan pakeilla en kauan aikaani kuluta, mutta kun olemme erotessamme kätelleet, lasken, ovatko kaikki sormeni tallella.
Varainhoidon huipulla ovat kansainväliset pankit. Ne tarjoavat analysointivoimaa ja monipuolisesti sijoituskohteita. Varainhoitoasiakkaaksi pääsy edellyttää noin viiden miljoonan euron sijoitusta, mutta yksilöllisyyttä tällä ei vielä saa.
Asiakkaat jaetaan riskiluokkiin. Luokkien perusteella sijoitus jaetaan osake- tai korkopainotteisiin osiin. Luokkia hoidetaan kuten rahastoja. Luottamusta nakertaa se, jos pankki haluaa päästä eroon suuresta omasta tai asiakkaan arvopaperipotista. Se voidaan jakaa varainhoitoasiakkaiden salkkuihin.
Asiakkaan kanssa voidaan sopia vaikka jokaisesta sijoituksesta erikseen. Tällöin salkun tulee olla vähintään 50 miljoonan euron luokkaa, ei siis suomalaisen yksityishenkilön juttu.
Toinen varainhoitajaryhmä ovat isohkot kotimaiset tai vähän kansainvälistyneet pankit. Niiden ”varainhoitokone” muistuttaa isompien esikuvaa. Sijoittaminen pyritään monistamaan. Varoja hoidetaan kuin sijoitusrahastossa; saman riskiluokan sijoitukset ovat ikään kuin rahasto. Asiakkaaksi pääsee yleensä noin 100 000 euron salkulla. Yksilöllisyyttä ja neuvotteluitakin voi saada.
Varainhoitoasiakkaiden salkut täytetään mieluiten pankin omilla rahastoilla. Näin pankki saa varainhoitopalkkion lisäksi rahastopalkkiot ja rahaston kaupankäynnin palkkiot.
Ahneimmat viritelmät ovat rahastojen rahastot: pankki perustaa rahaston, joka sijoittaa rahastoihin. Jos asiakas haluaa salkkuunsa vaikkapa Japanin rahastoa, jollaista pankilla ei ole, se saattaa myydä asiakkaalle rahastonsa, joka on sijoittanut ulkomaisen pankin Japanin rahastoon. Näin saadaan palkkiot kotiin – ja vähän kaukonaapurillekin. On oma vika, jos näihin lankeaa, sillä varainhoitoasiakkaan tulee selvittää, mitä salkkuunsa saa.
Pienen varainhoitajan asiakkaaksi pääsee usein muutamalla kymppitonnilla. Se ei ole kustannustehokasta, mutta pakon sanelemaa.
Pienikään varainhoitaja ei elä ilman rahastettavia. Kovin korkeilla palkkioilla kauppoja ei synny. Siksi rahastus toteutetaan eri nimikkeillä. Jos varainhoitoorganisaatiolla on oma rahasto, lisärahastus käy helposti.
Mieleeni on jäänyt surkuhupaisa rahastonhoitaja, joka kierrätti asiakkaansa salkun kerran kuukaudessa saadakseen kaupankäyntipalkkioita ja säilyttääkseen työpaikkansa. Omalla rahastolla tuo olisi onnistunut huomaamattomammin.
Pienten ryhmässä on myös yksittäisiä pörssitaiteilijoita ja guruja, jotka ovat onnistuneet vakuuttavalla esiintymisellään keräämään rahastettavakseen pikkuvarakkaiden joukon.
Karu totuus on, että arvopaperimarkkinat ovat niin suuret, että guruilemallakaan ei synny ylituottoa kuin enintään tuurilla hetkeksi. Toisaalta, jos gurun kuuntelemisesta saa hyvän mielen, mikäpä siinä.
Myönnän, että olen ollut edellä hieman kriittinen, mielestäni aiheesta. Jos haluat lukea kauniimman katsauksen varainhoidosta, lue netistä varainhoitajien omat esittelyt. Lue myös Finanssivalvonnan neuvot.
Ja ennen kuin kirjoitat nimesi sopimukseen, kertaa tämä kirjoitus.
Jarmo Leppiniemi
Oma Aika 9/2013
KIRJOITTAJA ON KAUPPATIETEIDEN TOHTORI JA PROFESSORI AALTO-YLIOPISTOSSA. HÄN TOIMI PITKÄÄN OSAKESÄÄSTÄJIEN KESKUSLIITON PUHEENJOHTAJANA JA ON NYKYÄÄN SEN KUNNIAPUHEENJOHTAJA.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.