Artikkeli

Näin ratkaistaan riidat perinnönjaossa

Perinnönjakoriitojen syynä on usein, että perittävien mielestä heitä ei ole huomioitu tasapuolisesti testamentissa tai perittävän vielä eläessä. Mikä taho ratkaisee erimielisyydet? Entä millaisia kanteita riidoista saattaa aiheutua?

A|Tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne

Kan­teis­sa on tär­ke­ää erot­taa mää­rä­ai­kaan si­dot­tu tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne sekä muut tes­ta­ment­ti­kan­teet. Jos kuo­lin­pe­sään on mää­rät­ty pe­sän­sel­vit­tä­jä ja -ja­ka­ja, hä­nen vel­vol­li­suu­te­naan on rat­kais­ta asi­at, jot­ka voi­daan rat­kais­ta muil­la tes­ta­ment­ti­kan­teil­la. Pe­sän­ja­ka­ja ei kui­ten­kaan pys­ty rat­kai­se­maan pe­ril­li­sen kuu­den kuu­kau­den mää­rä­ai­kaan si­dot­tua tes­ta­men­tin moi­te­kan­net­ta. Tämä kan­ne kä­si­tel­lään ai­na tuo­mi­ois­tui­mes­sa.

Tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne on la­ki­mää­räi­sen pe­ril­li­sen käy­tet­tä­vis­sä ole­va kan­ne. Se voi pe­rus­tua esi­mer­kik­si sii­hen, et­tä tes­ta­men­tis­sa on muo­to­vir­he tai tes­ta­men­tin te­ki­jä ei ole ol­lut tes­ta­ment­tia teh­des­sään tes­ta­men­tin­te­ko­kel­poi­nen tai et­tä hä­net on tai­vu­tel­tu te­ke­mään tes­ta­ment­ti. Jos tes­ta­ment­ti pe­rus­tuu puut­tu­vaan tai hei­ken­ty­nee­seen tes­ta­men­tin­te­ko­kel­poi­suu­teen, ve­do­taan moi­te­kan­tees­sa usein myös sii­hen, et­tä tes­ta­men­tin te­ki­jän tah­toon on vai­ku­tet­tu.

Tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne on nos­tet­ta­va kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa sii­tä, kun on pe­ril­li­nen saa­nut vi­ral­li­sen tie­don ja oi­ke­ak­si to­dis­te­tun jäl­jen­nök­sen tes­ta­men­tis­ta. Tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne on nos­tet­ta­va tes­ta­men­tin saa­jaa vas­taan tes­ta­men­tin te­ki­jän vii­mei­sen ko­ti­pai­kan kä­rä­jä­oi­keu­des­sa.

Tes­ta­men­tin moit­teel­la pe­ril­li­nen pyr­kii saa­maan tes­ta­men­tin te­hot­to­mak­si sil­tä osin kuin se es­tää hän­tä saa­mas­ta omaa osuut­taan jää­mis­tös­tä. Jos kuo­lin­pe­sään on ha­et­tu pe­sän­ja­ka­ja, mut­ta joku osak­kais­ta nos­taa tes­ta­men­tin saa­jaa vas­taan tes­ta­men­tin moi­te­kan­teen, pe­sän­ja­ka­jan on odo­tet­ta­va tes­ta­men­tin moi­te­kan­teen lain­voi­mais­ta rat­kai­sua en­nen pe­rin­nön­ja­on toi­mit­ta­mis­ta.

 Kan­teet rii­ta-asi­ois­sa

Ar­tik­ke­lis­sa ei ole kä­si­tel­ty kan­tei­ta kat­ta­vas­ti, kos­ka kan­ne­tyyp­pe­jä ja pe­rus­tei­ta on hy­vin mo­nen­lai­sia. Rii­ta-asi­as­sa kan­ne on oi­keus­ju­tun toi­sen asi­a­no­sai­sen eli kan­ta­jan tuo­mi­ois­tui­mes­sa esit­tä­mä vaa­ti­mus toi­sel­le asi­an­osai­sel­le eli vas­taa­jal­le.

Kan­teet ja­e­taan suo­ri­tus­kan­tei­siin eli vaa­di­taan oi­keut­ta tuo­mit­se­maan vas­taa­jan suo­rit­ta­maan tiet­ty asia kan­ta­jal­le eli ase­te­taan hä­nel­le suo­ri­tus­vel­vol­li­suus. Vas­taa­ja voi­daan tuo­mi­ta myös pi­dät­ty­mään jos­ta­kin (kiel­to­kan­ne), tai hä­net vel­voi­te­taan sie­tä­mään jo­ta­kin.

Vah­vis­tus­kan­teel­la kan­ta­ja pyy­tää tuo­mi­ois­tui­men vah­vis­tus­ta sil­le, et­tä hä­nel­lä on jo­kin oi­keus vas­taa­jaan näh­den.

Lai­ha­kin sopu on pa­rem­pi kuin pit­kä rii­ta

Tes­ta­ment­ti- ja pe­rin­nön­ja­ko­kan­tei­den kä­sit­te­ly tuo­mi­ois­tui­mes­sa kes­tää hy­vin kau­an. Kun ih­mis­ten eli­ni­kä on kas­va­nut, moni pe­ril­li­nen on yli 60-vuo­ti­as. Kun pe­rin­nön­ja­ko­rii­ta pit­kit­tyy, moni ei eh­di käyt­tää pe­rin­tö­nä saa­tua va­ral­li­suut­ta ko­vin kau­an, kun ai­kaa ku­luu rii­te­lyyn.

Vii­mei­set kor­keim­man oi­keu­den rat­kai­se­mat ky­sy­myk­set ovat kos­ke­neet pe­rin­nön­ja­ko­ja, jois­sa pe­rin­nön­ja­ko on al­ka­nut to­den­nä­köi­ses­ti yli vii­si vuot­ta sit­ten. Pe­rin­töä ei voi ja­kaa pe­ril­li­sil­le en­nen kuin pe­rin­nön­ja­ko on tul­lut lain­voi­mai­sek­si.

Sik­si voi pe­rus­tel­lus­ti sa­noa, et­tä so­vin­to on mo­nes­ti on­nis­tu­neem­pi rat­kai­su kuin pit­käl­li­nen rii­ta. Jo­kai­nen voi it­se va­rau­tua mah­dol­li­sim­man sel­ke­äl­lä tes­ta­men­til­la ja muil­la mah­dol­li­sil­la asi­a­kir­joil­la sii­hen, et­tä oman pe­rin­nön­ja­on to­teut­ta­mi­ses­ta tu­li­si mah­dol­li­sim­man vä­hän rii­to­ja.

B| Muut tes­ta­ment­ti­kan­teet

Seu­raa­vat mai­ni­tut väit­teet ja rii­dat kos­ke­vat asi­oi­ta, jot­ka kuo­lin­pe­sään mää­rät­ty pe­sän­sel­vit­tä­jä tai -ja­ka­ja voi rat­kais­ta omas­sa rat­kai­sus­saan. Jos pe­sän­ja­ka­jaa ei ole ha­et­tu, asi­ois­ta tu­lee nos­taa kan­ne tuo­mi­ois­tui­mes­sa tes­ta­men­tin saa­jaa vas­taan.

Vaik­ka rat­kai­sun te­ki­si pe­sän­sel­vit­tä­jä tai -ja­ka­ja, hä­nel­le voi esit­tää vaa­ti­mus­ten tu­ek­si sa­man­ta­soi­sen näy­tön kuin tuo­mi­ois­tui­mel­le.

1 Tul­kin­ta­kan­ne

Tes­ta­men­tin tul­kin­ta­kan­ne ei ole var­si­nai­ses­ti mää­rä­ai­kaan si­dot­tu kan­ne. Muut tes­ta­ment­ti­kan­teet on nos­tet­ta­va koh­tuul­li­ses­sa ajas­sa tes­ta­men­tin ja kan­ne­pe­rus­teen tie­dok­si saan­nis­ta.

Tes­ta­men­tin tul­kin­ta­kan­tei­ta voi nos­taa esi­mer­kik­si seu­raa­vis­ta asi­ois­ta, mut­ta ku­ten ai­em­min on to­det­tu, sa­mois­ta asi­ois­ta voi esit­tää väit­tei­tä myös pe­sän­ja­ka­jan rat­kais­ta­vak­si:

Tes­ta­men­tin si­säl­tö on epä­sel­vä: Tar­koi­te­taan­ko tes­ta­men­tis­sa omis­tu­soi­keut­ta vai käyt­tö­oi­keut­ta? Tar­koit­taa­ko ”kaik­ki ir­tai­mis­to” pelk­kää koti-ir­tai­mis­toa vai myös esi­mer­kik­si ar­vo­kas­ta tai­deir­tai­mis­toa? Tar­koit­ta­vat­ko ”kaik­ki ra­ha­va­rat” vain ra­ha­va­ro­ja vai myös ar­vo-osuuk­sia pan­kin ar­vo-osuus­ti­lil­lä, mi­hin ra­ha­va­ro­ja ei ol­lut si­joi­tet­tu tes­ta­men­tin te­ko­het­kel­lä?

Tes­ta­men­tin tar­koi­tus on epä­sel­vä: väi­te­tään, et­tä tes­ta­men­tin te­ki­jän tar­koi­tus on eri­lai­nen kuin tes­ta­men­tin sa­na­muo­to.

Tes­ta­men­tin saa­jien pii­ri on epä­sel­vä: ”Omai­suu­te­ni ja­e­taan ta­san kaik­kien pe­ril­lis­te­ni kes­ken.” So­vel­ta­mis­het­kel­lä joku rin­ta­pe­ril­li­sis­tä on kuol­lut, ja hä­nen si­jal­laan ovat hä­nen lap­sen­sa. On­ko tar­koi­tet­tu, et­tä jo­kai­nen saa­ja saa sa­man osuu­den vai et­tä omai­suus ja­e­taan su­ku­haa­roit­tain ta­san?

Tes­ta­men­tis­sa on er­heel­li­nen il­mai­su: tes­ta­men­tis­sa on yk­si­löi­ty saa­jal­le ra­ken­ta­ma­ton tont­ti kiin­teis­tö­tun­nuk­sin, vaik­ka muu­toin tes­ta­men­tis­ta käy il­mi, et­tä saa­jal­le on tar­koi­tet­tu ra­ken­net­tu ke­sä­mök­ki­ti­la.

2 Vah­vis­tus­kan­ne

Vah­vis­tus­kan­teel­la pe­ril­li­nen voi vah­vis­taa esi­mer­kik­si sen, on­ko hän pe­ril­li­sa­se­mas­sa pe­rit­tä­vän jäl­keen.

Esi­merk­ki pe­rin­nöt­tö­mäk­si teh­ty pe­ril­li­nen ha­lu­aa rii­taut­taa sen, on­ko pe­rit­tä­väl­lä ol­lut oi­keus teh­dä hä­net pe­rin­nöt­tö­mäk­si. Kan­ne ei ole si­dot­tu eri­tyi­seen mää­rä­ai­kaan. Kan­ne on kui­ten­kin nos­tet­ta­va koh­tuul­li­ses­sa ajas­sa.

3 Inek­sis­tens­si­kan­ne

Inek­sis­tens­si­kan­ne on kan­ne sii­tä, et­tei tes­ta­ment­tia to­del­li­suu­des­sa ole lain­kaan ole­mas­sa.

Jos tes­ta­men­tin te­ki­jä on pa­ko­tet­tu te­ke­mään tes­ta­ment­ti tai tes­ta­ment­ti on vää­ren­net­ty, to­del­lis­ta tah­toa tes­ta­men­tin teke­mi­seen ei ole ol­lut, ei­kä sil­loin ole pä­te­vää tes­ta­ment­ti­a­kaan. Kan­teen pe­rus­tee­na voi ol­la myös väi­tet­ty suul­li­ses­ti teh­ty tes­ta­ment­ti tai kes­ken jää­nyt tes­ta­ment­ti.

Ineks­ti­tens­si­kan­net­ta ei ole si­dot­tu mää­rä­ai­kaan.

Jos joku vää­ren­tää toi­sen tes­ta­men­tin ja käyt­tää sitä hyö­dyk­seen, ky­sees­sä on ri­kos­lais­sa tar­koi­tet­tu tör­keä vää­ren­nös, jos­ta on sää­det­ty ran­gais­tuk­sek­si nel­jäs­tä kuu­kau­des­ta nel­jään  vuot­ta van­keut­ta. Myös vää­ren­nyk­sen yri­tys on ran­gais­ta­va.

4 Te­hot­to­muus­kan­ne

Te­hot­to­muus­kan­tees­sa väi­te­tään esi­mer­kik­si, et­tä tes­ta­men­tin te­ki­jä on teh­nyt tes­ta­men­tin omai­suu­des­ta, jon­ka omis­ta­ja hän ei ole ol­lut. Kan­ta­ja­na voi ol­la esi­mer­kik­si hen­ki­lö, joka väit­tää ole­van­sa omai­suu­den oi­kea omis­ta­ja. Myös en­sik­si kuol­leen puo­li­son pe­ril­li­set voi­vat nos­taa kan­teen ja vaa­tia tes­ta­men­tin ju­lis­ta­mis­ta te­hot­to­mak­si, jos tes­ta­men­til­la on mää­rät­ty en­sik­si kuol­leel­le puo­li­sol­le kuu­lu­nees­ta omai­suu­des­ta.

Tes­ta­men­tin te­hok­kuu­del­la voi ol­la mer­ki­tys­tä myös pe­ril­li­sen vel­ko­jal­le, les­ken uu­del­le puo­li­sol­le ja jos­kus tes­ta­men­tin saa­jan­kin vel­ko­jal­le. Hei­dän kan­tei­taan ei voi rat­kais­ta pe­sän­sel­vi­tyk­ses­sä, kos­ka he ei­vät ole osal­li­sia pe­sän­sel­vi­tyk­ses­sä ja pe­rin­nön­ja­os­sa.

Tes­ta­men­tin te­hot­to­muus voi liit­tyä myös jo­hon­kin tes­ta­ment­tieh­toon tai ai­ka­mää­räyk­seen. Te­hot­to­muus voi kos­kea myös vain osaa tes­ta­men­tis­ta, jol­loin koko tes­ta­ment­ti ei ole te­ho­ton. Lyk­kää­vä eh­to voi taas siir­tää oi­keus­vai­ku­tuk­sia myö­hem­mäk­si.

5 Pe­ruut­ta­mis­kan­ne

Joku voi väit­tää, et­tä löy­det­ty al­ku­pe­räi­nen tes­ta­ment­ti on to­si­a­si­as­sa pe­ruu­tet­tu.

Esi­merk­ki-ta­paus 1

KY­SY­MYS Mitä kan­ne­mah­dol­li­suuk­sia osa­puo­lil­la oli?

Ee­va an­toi tes­ta­men­tin tie­dok­si He­le­nal­le. He­le­nan tuli nos­taa pe­rin­tö­kaa­ren 13 lu­vun 1 §:n mu­kai­nen tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne tuo­mi­ois­tui­mes­sa kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa tes­ta­men­tin vi­ral­li­ses­ta tie­dok­si­saan­nis­ta.

Tes­ta­ment­tia ei an­net­tu vi­ral­li­ses­ti tie­dok­si Lee­nal­le, kos­ka hän ei ol­lut kuo­lin­pe­sän osa­kas. Hän ei myös­kään voi­nut nos­taa pe­rin­tö­kaa­ren 13 lu­vun 1 §:n no­jal­la tes­ta­men­tin moi­te­kan­net­ta tes­ta­ment­tia vas­taan. Lee­na saat­toi nos­taa kä­rä­jä­oi­keu­des­sa kan­teen väit­tä­en, et­tei Ee­rol­la ole ol­lut to­del­lis­ta tes­ta­ment­taus­tah­toa jäl­kim­mäi­sen tes­ta­men­tin te­ke­mi­seen.

Jos kuo­lin­pe­sään ha­e­taan pe­sän­ja­ka­ja, pe­sän­ja­ka­ja voi rat­kais­ta Lee­nan väit­teen, mut­ta ei He­le­nan väi­tet­tä.

Pe­sän­ja­ka­ja ei pys­ty ryh­ty­mään var­si­nai­siin pe­rin­nön­ja­ko­toi­miin en­nen kuin tes­ta­ment­ti­kan­teet on rat­kais­tu lain­voi­mai­ses­ti tuo­mi­ois­tui­mes­sa.

Jos He­le­na voit­taa jut­tun­sa, se koi­tuu myös Lee­nan hy­väk­si. Täl­löin Lee­nan tu­lee an­taa ai­em­pi tes­ta­ment­ti to­dis­teel­li­ses­ti tie­dok­si He­le­nal­le ja Ee­val­le. Heil­lä on sil­loin oi­keus moit­tia ky­seis­tä tes­ta­ment­tia kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa tes­ta­men­tin vi­ral­li­ses­ta tie­dok­si­an­nos­ta.

Jos omai­suus ja­e­taan ai­em­man tes­ta­men­tin mu­kai­ses­ti, Lee­na saa käyt­tö­oi­keu­den vii­mei­seen yh­tei­seen asun­toon, ja omis­tu­soi­keus Ee­ron omai­suu­teen ja­kau­tuu puo­lik­si He­le­nan ja Ee­van kes­ken.

Saa­ko jäl­kim­mäi­sen tes­ta­men­tin mi­tä­töi­tyä?

● Ee­ro oli teh­nyt elä­es­sään kak­si tes­ta­ment­tia. Ai­em­pi kes­ki­näi­nen tes­ta­ment­ti oli teh­ty hä­nen pit­kä­ai­kai­sel­le avo­puo­li­sol­leen Lee­nal­le. Tes­ta­men­tis­sa avo­puo­li­sot oli­vat an­ta­neet toi­sil­leen eli­ni­käi­sen hal­lin­ta­oi­keu­den hei­dän yh­des­sä omis­ta­maan­sa sil­loi­seen ko­tiin­sa, jos­sa Lee­na Ee­ron kuol­les­sa asui. Ee­ro it­se oli jou­tu­nut joi­ta­kin vuo­sia sit­ten pal­ve­lu­ta­loon. Suh­de Lee­naan ei ol­lut päät­ty­nyt. Jäl­kim­mäi­nen tes­ta­ment­ti ku­mo­si ai­em­man tes­ta­men­tin. Sii­nä oli mää­rät­ty, et­tä toi­nen lap­sis­ta, He­le­na, saa vain la­ki­o­san ja toi­nen, Ee­va, pe­rii muun omai­suu­den. Jäl­kim­mäi­nen tes­ta­ment­ti tuli täy­te­nä yl­lä­tyk­se­nä He­le­nal­le ja Lee­nal­le.

Ee­ron kuol­tua osa­puo­let rii­taan­tui­vat. He esit­ti­vät seu­raa­via väit­tei­tä:

Ee­va ve­to­si myö­hem­min teh­tyyn tes­ta­ment­tiin. Hä­nen mie­les­tään ai­em­pi tes­ta­ment­ti oli ku­mot­tu ja vii­mei­sin tes­ta­ment­ti oli pä­te­vä. Vaik­ka Ee­ro asui pal­ve­lu­ta­los­sa ja oli hie­man de­men­toi­tu­nut, hä­nel­lä oli kui­ten­kin tes­ta­men­tin te­ke­mi­seen vaa­dit­ta­va kel­poi­suus. Ee­va ha­lu­si koko omai­suu­den it­sel­leen ja ha­lu­si myös myy­dä Ee­ron osuu­den asun­nos­ta, jos­sa Lee­na täl­lä het­kel­lä asui.

He­le­na piti vii­meis­tä tes­ta­ment­tia mi­tät­tö­mä­nä kat­so­en, et­tei Ee­ro ol­lut enää kel­poi­nen te­ke­mään tes­ta­ment­tia. Hä­nen mie­les­tään Ee­va oli vai­kut­ta­nut tes­ta­men­tin te­ke­mi­seen vie­mäl­lä tes­ta­men­tin to­dis­ta­jat it­se pal­ve­lu­ta­loon Ee­ron luok­se.

Lee­na väit­ti myös, et­tei myö­häi­sem­pi tes­ta­ment­ti ol­lut päte­vä, kos­ka Ee­ro ei ol­lut tes­ta­ment­tia teh­des­sään enää ky­ke­ne­väi­nen te­ke­mään sitä, vaan hä­neen oli vai­ku­tet­tu vah­vas­ti. Lee­na ja Ee­ro oli­vat pa­ris­kun­ta Ee­ron kuo­le­maan saak­ka, ja Lee­na oli var­ma, et­tei Ee­ro oli­si tie­toi­ses­ti jät­tä­nyt hän­tä il­man ko­tia.

KY­SY­MYS Mitä kan­ne­mah­dol­li­suuk­sia osa­puo­lil­la oli?

Ee­va an­toi tes­ta­men­tin tie­dok­si He­le­nal­le. He­le­nan tuli nos­taa pe­rin­tö­kaa­ren 13 lu­vun 1 §:n mu­kai­nen tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne tuo­mi­ois­tui­mes­sa kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa tes­ta­men­tin vi­ral­li­ses­ta tie­dok­si­saan­nis­ta.

Tes­ta­ment­tia ei an­net­tu vi­ral­li­ses­ti tie­dok­si Lee­nal­le, kos­ka hän ei ol­lut kuo­lin­pe­sän osa­kas. Hän ei myös­kään voi­nut nos­taa pe­rin­tö­kaa­ren 13 lu­vun 1 §:n no­jal­la tes­ta­men­tin moi­te­kan­net­ta tes­ta­ment­tia vas­taan. Lee­na saat­toi nos­taa kä­rä­jä­oi­keu­des­sa kan­teen väit­tä­en, et­tei Ee­rol­la ole ol­lut to­del­lis­ta tes­ta­ment­taus­tah­toa jäl­kim­mäi­sen tes­ta­men­tin te­ke­mi­seen.

Jos kuo­lin­pe­sään ha­e­taan pe­sän­ja­ka­ja, pe­sän­ja­ka­ja voi rat­kais­ta Lee­nan väit­teen, mut­ta ei He­le­nan väi­tet­tä.

Pe­sän­ja­ka­ja ei pys­ty ryh­ty­mään var­si­nai­siin pe­rin­nön­ja­ko­toi­miin en­nen kuin tes­ta­ment­ti­kan­teet on rat­kais­tu lain­voi­mai­ses­ti tuo­mi­ois­tui­mes­sa.

Jos He­le­na voit­taa jut­tun­sa, se koi­tuu myös Lee­nan hy­väk­si. Täl­löin Lee­nan tu­lee an­taa ai­em­pi tes­ta­ment­ti to­dis­teel­li­ses­ti tie­dok­si He­le­nal­le ja Ee­val­le. Heil­lä on sil­loin oi­keus moit­tia ky­seis­tä tes­ta­ment­tia kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa tes­ta­men­tin vi­ral­li­ses­ta tie­dok­si­an­nos­ta.

Jos omai­suus ja­e­taan ai­em­man tes­ta­men­tin mu­kai­ses­ti, Lee­na saa käyt­tö­oi­keu­den vii­mei­seen yh­tei­seen asun­toon, ja omis­tu­soi­keus Ee­ron omai­suu­teen ja­kau­tuu puo­lik­si He­le­nan ja Ee­van kes­ken.

C|Pe­sän­sel­vit­tä­jän ja -ja­ka­jan roo­li rii­to­jen rat­kai­si­ja­na

Jos kuo­lin­pe­sään on mää­rät­ty pe­sän­sel­vit­tä­jä ja pe­sän­ja­ka­ja, he pys­ty­vät rat­kai­se­maan mo­net tes­ta­ment­tiin liit­ty­vät eri­mie­li­syy­det. Pe­ril­li­sen nos­ta­ma tes­ta­men­tin moi­te­kan­ne on kui­ten­kin ai­na rat­kais­ta­va tuo­mi­ois­tui­mes­sa.

1 Mitä te­kee pe­sän­sel­vit­tä­jä?

Pe­sän­sel­vit­tä­jän teh­tä­vä­nä on sel­vit­tää, mitä kuo­lin­pe­sään kuu­luu. Tä­hän kuu­luu muun mu­as­sa mak­saa kuo­lin­pe­sän ve­lat ja to­teut­taa lain mu­kai­set tes­ta­men­tis­sa mää­rä­tyt le­gaa­tit eli eri­tyi­set tes­ta­ment­ti­mää­räyk­set. Pe­sän­sel­vit­tä­jä voi näin ol­len rat­kais­ta myös tes­ta­men­tin tul­kin­taa ja tes­ta­men­tin pä­te­vyyt­tä kos­ke­via väit­tei­tä sil­loin, kun ne kuu­lu­vat hä­nen rat­kais­ta­vi­naan ole­viin asi­oi­hin. Tes­ta­men­tin saa­jal­la ei ole oi­keut­ta nos­taa eril­lis­tä tes­ta­men­tin tul­kin­ta­kan­net­ta pe­sän­sel­vi­tyk­sen kes­tä­es­sä, el­lei pe­sän­sel­vit­tä­jä toi­mi­tuk­sen ku­lu­es­sa tee eril­lis­tä osoi­tus­ta asi­a­no­sai­sil­le nos­taa kan­ne tie­tys­tä asi­as­ta.

Suo­ta­vam­paa on, et­tä pe­sän­ja­ka­ja te­kee rat­kai­sun tes­ta­men­tin tul­kin­nas­ta, kos­ka pe­sän­ja­ka­jan rat­kai­sus­ta on kuu­den kuu­kau­den moi­te­ai­ka.

2 Mitä te­kee pe­sän­ja­ka­ja ?

Pe­sän­ja­ka­jan on rat­kais­ta­va kaik­ki ne asi­at, joi­ta lais­sa ei erik­seen ole us­kot­tu tuo­mi­ois­tui­men rat­kais­ta­vak­si.

Esi­mer­kik­si edel­lä se­los­te­tut väit­teet tes­ta­men­tin pe­ruut­ta­mi­ses­ta, inek­sis­tens­si­väit­teet sekä eri­lai­set kom­pe­tens­sin eli toi­mi­val­lan yli­tys­tä kos­ke­vat väit­teet ovat pe­sän­ja­ka­jan rat­kais­ta­via.

Oi­keus­kir­jal­li­suu­des­sa on sa­not­tu osu­vas­ti, et­tä vä­lil­lä raja pe­sän­sel­vit­tä­jän ja pe­sän­ja­ka­jan teh­tä­vien vä­lil­lä on ve­teen piir­ret­ty vii­va. Toi­si­naan kun­kin ta­pauk­sen yk­si­tyis­koh­dis­ta sel­vi­ää se, rat­kai­see­ko rii­dan pe­sän­sel­vit­tä­jä vai -pe­sän­ja­ka­ja.

3 Va­lit­ta­mi­nen pe­sä­sel­vit­tä­jän ja -ja­ka­jan rat­kai­suis­ta

Pe­sän­sel­vit­tä­jän rat­kai­su­ja voi moit­tia pe­sän­sel­vit­tä­jän hal­lin­nos­ta teh­dyl­lä moi­te­kan­teel­la. Kan­ne­ai­ka on kol­me vuot­ta sii­tä, kun pe­sän­sel­vit­tä­jä on an­ta­nut osak­kail­le ti­li­tyk­sen teke­mis­tään toi­mis­ta. Kos­ka moi­te­ai­ka pe­sän­sel­vit­tä­jän rat­kai­suis­ta on niin pit­kä, pe­sän­sel­vit­tä­jä saat­taa an­taa moi­te­oh­jauk­sen jos­ta­kin tie­tys­tä yk­sit­täi­ses­tä asi­as­ta, jol­loin tuos­ta asi­as­ta täy­tyy kan­ne nos­taa ly­hy­em­mäs­sä pe­sän­sel­vit­tä­jän osoit­ta­mas­sa ajas­sa. Kan­ne nos­te­taan pe­sän­sel­vit­tä­jää vas­taan, jos kat­soo, et­tä pe­sän­sel­vit­tä­jän toi­met ovat ai­heut­ta­neet kuo­lin­pe­säl­le tai osak­kaal­le it­sel­leen va­hin­koa. Pe­sän­sel­vit­tä­jä voi osoit­taa osak­kaat moit­ti­maan te­ke­mään­sä rat­kai­sua myös ly­hy­es­sä mää­rä­ajas­sa, kos­ka muu­toin toi­mi­tus saat­taa tar­peet­to­mas­ti pit­kit­tyä.

Myös pe­sän­ja­ka­jan rat­kai­su­ja voi moit­tia moi­te­kan­teel­la, joka nos­te­taan toi­sia asi­a­no­sai­sia vas­taan kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa pe­sän­ja­ka­jan rat­kai­sun an­ta­mi­ses­ta.

4 Pe­rin­nön­ja­on moi­te­kan­ne

Pe­rin­nön­ja­on moi­te­kan­ne nos­te­taan mui­ta kuo­lin­pe­sän osak­kai­ta vas­taan vii­meis­tään kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa sii­tä, kun pe­sän­ja­ka­ja on teh­nyt rat­kai­sun­sa pe­rin­nön­ja­os­ta.

Pe­rin­nön­ja­on moi­te­kan­tees­sa voi vaa­tia muu­tet­ta­vak­si rat­kai­su­ja, joi­ta pe­sän­ja­ka­ja on rat­kai­sus­saan teh­nyt. Myös  pe­rin­nön­ja­kop­ro­ses­sis­sa voi­daan kuul­la to­dis­ta­jia ja ot­taa vas­taan to­dis­te­lua. Sama to­dis­te­lu voi­daan jou­tua esit­tä­mään myös tuo­mi­ois­tui­mes­sa ai­na­kin sil­tä osin kuin asi­at ovat jää­neet rii­tai­sik­si.

Tuo­mi­ois­tuin voi kor­ja­ta pe­rin­nön­ja­on it­se tai pa­laut­taa pe­rin­nön­ja­on ta­kai­sin pe­sän­ja­ka­jal­le kor­jat­ta­vak­si.

Moi­tep­ro­ses­sin oi­keu­den­käyn­ti­ku­luis­ta vas­taa­vat en­si­kä­des­sä asi­a­no­sai­set it­se. Hä­vin­nyt osa­puo­li vel­voi­te­taan yleen­sä kor­vaa­maan voit­ta­neen osa­puo­len oi­keu­den­käyn­ti­ku­lut. Pe­sän­ja­ka­ja ei osal­lis­tu moi­tep­ro­ses­siin kuin kor­kein­taan kuul­ta­va­na, jos hä­nen kuu­le­mis­taan pi­de­tään tar­peel­li­se­na.

5 Kun­ni­an­louk­kaus­kan­teet tai muut asi­at

Pe­sän­sel­vi­tyk­sen ja pe­rin­nön­ja­on yh­tey­des­sä voi jou­tua tuo­maan esiin sel­lai­sia seik­ko­ja, jot­ka joku ko­kee kun­ni­aan­sa louk­kaa­vik­si. Täl­lai­si­a­kaan asi­oi­ta ei saa tuo­da esiin tar­peet­to­mas­ti ja il­man asi­ayh­teyt­tä. Muu­toin ti­lan­ne voi joh­taa pa­him­mil­laan sii­hen, et­tä lou­kat­tu osa­puo­li voi teh­dä po­lii­sil­le tut­kin­tail­moi­tuk­sen mah­dol­li­ses­ta kun­ni­an­louk­kauk­ses­ta.

6 Muut ri­ko­soi­keu­del­li­set kan­teet

Pe­sän­sel­vi­tyk­sen ja pe­rin­nön­ja­on yh­tey­des­sä voi käy­dä il­mi, et­tä vai­na­jan va­ro­ja on nos­tet­tu tai hä­vi­tet­ty oi­keu­det­to­mas­ti. Täl­löin kuo­lin­pe­sän osa­kas voi teh­dä tut­kin­tail­moi­tuk­sen po­lii­sil­le mah­dol­li­sis­ta vää­rin­käy­tök­sis­tä. Jos tut­kin­ta joh­taa syyt­tee­seen, kuo­lin­pe­sä voi ol­la asi­a­no­mis­ta­ja­na ri­kosp­ro­ses­sis­sa ja vaa­tia sii­nä va­hin­gon­kor­vaus­ta ai­heut­ta­jal­ta.

Esi­merk­ki-ta­paus 2

Mis­sä ajas­sa moi­te­kan­ne on nos­tet­ta­va?

● Isä oli teh­nyt tes­ta­men­tin, jos­sa oli mää­rät­ty suu­rin osa omai­suu­des­ta erääl­le hy­vän­te­ke­väi­syys­sää­ti­öl­le. Ris­to ai­no­a­na lap­se­na sai ai­no­as­taan la­ki­o­san jää­mis­tös­tä. Ris­to ei nos­ta­nut tes­ta­men­tin moi­te­kan­net­ta. Vas­ta vuo­den pääs­tä tes­ta­men­tin tie­dok­si­an­nos­ta Ris­to sai kuul­la, et­tä tes­ta­men­tin to­dis­ta­jat ei­vät to­si­a­si­as­sa ol­leet­kaan läs­nä tes­ta­ment­tia al­le­kir­joi­tet­ta­es­sa. He ei­vät tien­neet, oli­ko isä to­si­a­si­as­sa al­le­kir­joit­ta­nut tes­ta­men­tin vai ei.

KY­SY­MYS Pys­tyi­kö Ris­to vie­lä nos­ta­maan tes­ta­men­tin moi­te­kan­teen sää­ti­ö­tä vas­taan?

Mää­rä­ai­ka la­ki­mää­räi­sen tes­ta­men­tin moi­te­kan­teen nos­ta­mi­sel­le on eh­do­ton. PK 13 lu­vun 1 §:n mu­kais­ta tes­ta­men­tin moi­te­kan­net­ta ei voi­nut enää nos­taa, kos­ka kuu­den kuu­kau­den mää­rä­ai­ka oli jo ku­lu­nut.

Lue Myös