Artikkeli

Kun konkurssi kouraisee

Konkurssi on markkinatalouteen kuuluva luonnollinen menettely, johon tosin sen kokeneella yrittäjällä liittyy turhiakin häpeän tunteita. Tämä koskee erityisesti perheyrityksiä, vaikka konkurssi on usein myös uuden alku.

Kon­kurs­si on ve­lal­li­sen kaik­kia vel­ko­ja kos­ke­va mak­su­ky­vyt­tö­myys­me­net­te­ly, jos­sa hä­nen omai­suu­ten­sa käy­te­tään kon­kurs­si­saa­ta­vien mak­suun. Kon­kurs­siin aset­ta­mis­ta voi ha­kea tuo­mi­ois­tui­mel­ta vel­ko­ja tai ve­lal­li­nen it­se.

Kon­kurs­sin al­ka­es­sa ve­lal­li­sen omai­suus muo­dos­taa kon­kurs­si­pe­sän va­rat, jot­ka ovat vel­ko­jien mää­räys­val­las­sa. Kon­kurs­si­pe­sä on ve­lal­li­ses­ta eril­li­nen oi­keus­hen­ki­lö, joka ei ole si­dot­tu ve­lal­li­sen kaik­kiin so­pi­muk­siin.

Kon­kurs­si­pe­sä voi si­tou­tua vas­taa­maan yk­sit­täi­ses­tä ve­lal­li­sen so­pi­muk­ses­ta, mi­kä­li se on vel­ko­jien edun mu­kais­ta. Kon­kurs­si­pe­sän hal­lin­to käyt­tää ve­lal­li­sen pu­he­val­taa ja voi teh­dä kon­kurs­si­pe­sää si­to­via so­pi­muk­sia.

Ve­lal­li­sen omai­suu­den hal­tuu­not­toa, hoi­ta­mis­ta ja myy­mis­tä sekä muu­ta kon­kurs­si­pe­sän hal­lin­toa var­ten tuo­mi­ois­tuin mää­rää pe­sän­hoi­ta­jan.

Pe­sän­hoi­ta­ja on hen­ki­lö, joka on suos­tu­nut teh­tä­vään ei­kä ole ve­lal­li­seen ei­kä vel­ko­jaan sel­lai­ses­sa suh­tees­sa, joka vaa­ran­tai­si hä­nen riip­pu­mat­to­muu­ten­sa ve­lal­li­seen tai ta­sa­puo­li­suu­den vel­ko­jia koh­taan. Pe­sän­hoi­ta­jak­si mää­rä­tään useim­mi­ten asi­a­na­ja­ja.

Pe­sä­lu­et­te­lo ja ve­lal­lis­sel­vi­tys

Kon­kurs­si­me­net­te­lys­sä laa­di­taan pe­sä­lu­et­te­lo, joka si­säl­tää ve­lal­li­sen va­rat, ve­lat, vas­tuut ja va­kuu­det kon­kurs­siin aset­ta­mi­sen het­kel­lä.

Li­säk­si laa­di­taan ve­lal­lis­sel­vi­tys, joka on sel­vi­tys ve­lal­li­sen toi­min­nas­ta en­nen kon­kurs­sia, kon­kurs­sin syis­tä sekä ta­pah­tu­mis­ta, jot­ka voi­vat vai­kut­taa kon­kurs­si­me­net­te­lyn jat­ku­mi­seen ja ve­lal­li­sen toi­min­nan ar­vi­oin­tiin.

Jos kon­kurs­si jat­kuu täy­teen kon­kurs­si­me­net­te­lyyn, pe­sän­hoi­ta­ja mää­rää val­von­ta­päi­vän, jo­hon men­nes­sä vel­ko­jat il­moit­ta­vat saa­ta­van­sa pe­sän­hoi­ta­jal­le.

Pe­sän­hoi­ta­ja laa­tii val­von­ta­kir­jel­mis­tä ja­ko­lu­et­te­lo­eh­do­tuk­sen, jo­hon mer­kit­ty­jä val­von­to­ja vel­ko­jat, ve­lal­li­nen ja pe­sän­hoi­ta­ja voi­vat rii­taut­taa. Rii­tau­tuk­set kä­si­tel­lään eril­li­sis­sä oi­keu­den­käyn­neis­sä, el­lei nii­tä saa­da so­vit­tua. Rii­tau­tus­ten jäl­keen pe­sän­hoi­ta­ja toi­mit­taa ja­ko­lu­et­te­lon tuo­mi­ois­tui­mel­le.

Tuo­mi­ois­tui­men vah­vis­ta­man ja­ko­lu­et­te­lon pe­rus­teel­la kon­kurs­sin ja­ko­kel­poi­set va­rat ja­e­taan vel­ko­jil­le jako-osuuk­si­na. Ve­loil­la voi ol­la kes­ke­nään eri­lai­nen etuo­i­keus kon­kurs­sis­sa. Etuo­i­keus­jär­jes­tys on kir­jat­tu la­kiin.

Kon­kurs­si­me­net­te­ly päät­tyy pe­ruun­tu­mi­seen, rau­ke­a­mi­seen tai jako-osuuk­sien mak­sa­mi­seen ja lop­pu­ti­li­tyk­seen tai jul­kis­sel­vi­tyk­sen päät­ty­mi­seen.

Ve­lal­li­sel­la on mah­dol­li­suus ha­kea kon­kurs­sin pe­ruun­tu­mis­ta kah­dek­san päi­vän ku­lu­es­sa kon­kurs­siin aset­ta­mi­ses­ta. Pe­sä­lu­et­te­loa ja ve­lal­lis­sel­vi­tys­tä ei laa­di­ta, jos kon­kurs­si pe­ruun­tuu. Kon­kurs­sien pe­ruun­tu­mi­nen on ver­rat­tain har­vi­nais­ta.

Kon­kurs­si voi rau­e­ta va­ro­jen puut­tee­seen

En­nen kon­kurs­si­ha­ke­mus­ta ve­lal­li­sel­la on ol­lut usei­ta mah­dol­li­suuk­sia es­tää kon­kurs­si mak­sa­mal­la vel­ko­jan saa­ta­vat. Mi­kä­li pe­sä­lu­et­te­lon val­mis­tut­tua ha­vai­taan, et­tä pesä on va­ra­ton tai ähä­va­rai­nen, kon­kurs­si­me­net­te­ly voi rau­e­ta.

Rau­ke­a­mi­ses­sa vel­ko­jat ei­vät saa mak­sua saa­ta­val­leen kon­kurs­si­pe­säs­tä. Jos ve­lal­li­sen kon­kurs­sia edel­tä­nee­seen toi­min­taan liit­tyy eri­tyi­siä sel­vi­tys­tar­pei­ta, kon­kurs­si­me­net­te­lyä voi­daan jat­kaa jul­kis­sel­vi­tyk­se­nä, jos­sa sel­vi­tys­ku­lut mak­se­taan val­ti­on va­rois­ta.

Täy­si­mit­tai­seen kon­kurs­si­me­net­te­lyyn pää­dy­tään, mi­kä­li ve­lal­li­sen kon­kurs­siin kuu­lu­van va­ral­li­suu­den ar­vo on niin suu­ri, et­tä sil­lä saa­daan mak­set­tua kon­kurs­si­kus­tan­nuk­set ja li­säk­si jako-osuut­ta vel­ko­jien saa­ta­vil­le. Jako-osuuk­sien mak­sa­mi­sen jäl­keen kon­kurs­sin päät­tää pe­sän­hoi­ta­jan an­ta­ma lop­pu­ti­li­tys.

Kon­kurs­siin voi­daan aset­taa luon­nol­li­nen hen­ki­lö, yh­tei­sö, sää­tiö ja muu oi­keus­hen­ki­lö.

Toi­mi­ni­mel­lä elin­kei­no toi­min­taa har­joit­ta­va yrit­tä­jä voi­daan aset­taa hen­ki­lö­koh­tai­seen kon­kurs­siin. Yh­tei­sö­jä ovat osa­keyh­tiö, avoin yh­tiö ja kom­man­diit­tiyh­tiö.

Myös kuo­lin­pe­sä ja kon­kurs­si­pe­sä voi­daan aset­taa kon­kurs­siin. Kon­kurs­si­pe­sät ovat kes­ke­nään hy­vin eri­lai­sia al­ka­en yh­den yrit­tä­jän toi­mi­ni­men kon­kurs­sis­ta, jos­sa yrit­tä­jä on ken­ties työl­lis­tä­nyt vain it­sen­sä. As­tei­kon toi­ses­sa pääs­sä ovat kan­sain­vä­lis­ten yh­ti­öi­den kon­kurs­sit, jois­sa kyse voi ol­la jopa tu­han­sien ih­mis­ten työ­pai­kois­ta.

Kel­lo­na­jal­la­kin on mer­ki­tys

Kon­kurs­si al­kaa tuo­mi­ois­tui­men pää­tök­sel­lä tiet­ty­nä päi­vä­nä ja kel­lo­nai­ka­na, joka kir­ja­taan aset­ta­mis­pää­tök­seen.

Het­ki on mer­kit­tä­vä, sil­lä kon­kurs­si­pe­sään kuu­luu pää­sään­töi­ses­ti se omai­suus, joka ve­lal­li­sel­la on kon­kurs­sin aset­ta­mis­het­kel­lä ja jon­ka ve­lal­li­nen saa en­nen kon­kurs­sin päät­ty­mis­tä.

Luon­nol­li­sen hen­ki­lön kon­kurs­sis­sa la­kiin on kir­jat­tu poik­keus: kon­kurs­si­pe­sään ei kuu­lu hä­nen kon­kurs­sin al­ka­mi­sen jäl­keen saa­man­sa omai­suus tai an­sait­se­man­sa tulo. Kaik­ki muu luon­nol­li­sen hen­ki­lön omai­suus kuu­luu kon­kurs­si­pe­sään.

Laki an­taa ve­lal­li­sel­le mah­dol­li­suu­den luo­pua pe­rin­nös­tä tai tes­ta­men­tis­ta, jos ve­lal­li­nen on pe­rit­tä­vän kuo­le­man jäl­keen, mut­ta en­nen kon­kurs­sin al­ka­mis­ta, luo­pu­nut sii­tä tai vii­meis­tään kol­men kuu­kau­den ku­lu­es­sa sii­tä, kun hän on saa­nut tie­don pe­rit­tä­vän kuo­le­mas­ta ja oi­keu­des­ta pe­rin­töön tai tes­ta­ment­tiin.

Ti­lin käyt­tö­oi­keus siir­tyy kon­kurs­si­pe­säl­le

Kon­kurs­sis­sa ve­lal­li­sen mää­räys­val­ta kon­kurs­siin luo­vu­tet­tui­hin va­roi­hin siir­tyy kon­kurs­si­hal­lin­nol­le. Ve­lal­li­nen ei saa käyt­tää pank­ki­ti­lil­lään ole­via va­ro­ja ei­kä vas­taa­not­taa saa­mi­sia, joi­den pe­rus­te on ajal­ta en­nen kon­kurs­sia.

Mi­kä­li kon­kurs­siin aset­ta­mis­het­kel­lä on kes­ken ti­lauk­sia, töi­tä tai ura­koi­ta, nii­den jat­ka­mi­sen tai päät­tä­mi­sen rat­kai­see kon­kurs­si­pe­sä. Kon­kurs­siin aset­ta­mi­ses­ta teh­dään mer­kin­tä kon­kurs­si­re­kis­te­riin ja kaup­pa­re­kis­te­riin.

Kon­kurs­si­mer­kin­tä kaup­pa­re­kis­te­ris­sä on yh­dis­tet­tä­vis­sä luon­nol­li­seen hen­ki­löön, joka on vas­tuu­a­se­mas­sa kon­kurs­siin ase­te­tus­sa yri­tyk­ses­sä tai on it­se ve­lal­li­nen.

Toi­mi­ni­mi-yrit­tä­jän kon­kurs­si vai­kut­taa yrit­tä­jän luot­to­kel­poi­suu­teen. Mah­dol­li­seen uu­teen yri­tyk­seen ei vält­tä­mät­tä saa ra­hoi­tus­ta tai vain kal­liil­la eh­doil­la.

Kon­kurs­sil­la voi ol­la mer­ki­tys­tä myös muun yri­tyk­sen luot­to­kel­poi­suu­teen sil­loin, kun kon­kurs­siin ase­te­tun yh­ti­ön vas­tuu­hen­ki­lö tai kon­kurs­si­ve­lal­li­nen on vas­tuu­a­se­mas­sa toi­ses­sa yh­ti­ös­sä. Kos­ka kon­kurs­si­tie­dot ovat jul­ki­ses­sa re­kis­te­ris­sä, osa luo­to­nan­ta­jis­ta myös tie­dus­te­lee hen­ki­lö­koh­tais­ta lai­naa ha­et­ta­es­sa re­kis­te­ris­sä nä­ky­viä tie­to­ja kon­kurs­sis­ta.

Per­heyh­ti­ön kon­kurs­sis­sa yri­tys on saat­ta­nut työl­lis­tää koko per­heen. Täl­löin kon­kurs­si tar­koit­taa kaik­kien per­heen­jä­sen­ten työ­paik­ko­jen me­net­tä­mis­tä.

Elin­kei­no­toi­min­nan kon­kurs­si­va­ral­li­suu­den hal­tuun ot­ta­mi­nen tar­koit­taa pe­sään kuu­lu­vien au­to­jen, tie­to­ko­nei­den ja vies­tin­tä­vä­li­nei­den konk­reet­tis­ta hal­tuu­not­toa ja myy­mis­tä. Kon­kurs­sin al­ka­mi­sen jäl­keen kon­kurs­si­ve­lal­li­set tai kon­kurs­siin ase­te­tun yh­ti­ön vas­tuun­hen­ki­löt ovat vel­vol­li­sia an­ta­maan tie­to­ja pe­sän­hoi­ta­jal­le ja myö­tä­vai­kut­ta­maan sii­hen, et­tä pe­sän­hoi­ta­ja saa kon­kurs­si­pe­sään kuu­lu­van omai­suu­den hal­tuun ja pe­sä­lu­et­te­lon laa­dit­tua.

Yleen­sä lu­et­te­loin­ti teh­dään hy­väs­sä yh­teis­työs­sä ve­lal­li­sen tai ve­lal­li­sen edus­ta­jan kans­sa. Tie­to­jen an­ta­mi­nen pe­sä­lu­et­te­loa var­ten sekä pe­sä­lu­et­te­lon al­le­kir­joit­ta­mi­nen ovat ve­lal­li­sen tai ve­lal­li­sen edus­ta­jan tär­keim­mät vel­vol­li­suu­det.

En­nen pe­sä­lu­et­te­lon al­le­kir­joit­ta­mis­ta luon­nol­li­nen hen­ki­lö, joka on ve­lal­li­nen, ei voi tul­la mer­ki­tyk­si kaup­pa­re­kis­te­riin jon­kin uu­den yh­ti­ön pe­rus­ta­ja­jä­se­ne­nä tai vas­tuu­hen­ki­löä.

Kon­kurs­si erään­nyt­tää ve­lat

Kon­kurs­si­saa­ta­via ovat ve­lat, joi­den pe­rus­te on syn­ty­nyt en­nen kon­kurs­sin al­ka­mis­ta. Ve­lal­li­sen aset­ta­mi­nen kon­kurs­siin erään­nyt­tää kon­kurs­si­saa­ta­van, vaik­ka ve­lan mak­sa­mi­sen erä­päi­vään oli­si ai­kaa. Sään­tö kos­kee kaik­kia vel­ko­ja, ovat ne elin­kei­no­toi­min­nan tai mui­ta vel­ko­ja. Toi­mi­ni­mi-yrit­tä­jän asun­to­vel­ka­kin erään­tyy kon­kurs­sin vuok­si.

Kon­kurs­siin aset­ta­mi­sen edel­ly­tys on, et­tä ve­lal­li­nen on mak­su­ky­vy­tön, eli muu­ten kuin ti­la­päi­ses­ti ky­vy­tön mak­sa­maan vel­ko­jaan nii­den erään­ty­es­sä. Kon­kurs­siin aset­ta­mis­ta voi ha­kea vel­ko­ja, jol­la on sel­vä ja rii­da­ton saa­ta­va, tai ve­lal­li­nen it­se.

Sel­väl­lä ja rii­dat­to­mal­la saa­ta­val­la tar­koi­te­taan muun mu­as­sa lain­voi­mais­ta vel­ko­mus­tuo­mi­o­ta tai muu­ta täy­tän­töön­pa­no­pe­rus­tet­ta tai ve­lal­li­sen an­ta­maa si­tou­mus­ta, jota hän ei kiis­tä.

Vel­ko­ja-aloit­teis­ta kon­kurs­sia edel­tää yleen­sä mak­su­ke­ho­tus, jota on te­räs­tet­ty kon­kurs­siu­hal­la. Ve­lal­li­sen, joka on tai on ol­lut vii­mei­se­nä vuon­na en­nen kon­kurs­si­ha­ke­mus­ta lii­ke­toi­min­nas­taan kir­jan­pi­to­vel­vol­li­nen, pi­tää mak­saa kon­kurs­siuh­kai­sel­la mak­su­ke­ho­tuk­sel­la vaa­dit­tu vel­ka vii­kon ku­lu­es­sa mak­su­ke­ho­tuk­ses­ta tie­don saa­tu­aan.

PER­HEY­RI­TYS­TEN kon­kurs­siin aset­ta­mi­sen syis­tä mo­net ovat sa­mo­ja kuin mui­den­kin yri­tys­ten kon­kurs­sien syyt. Yri­tyk­sen tuot­tei­den tai pal­ve­lu­jen ky­syn­tään vai­kut­ta­vat muun mu­as­sa ta­lous­suh­dan­teet, kil­pai­le­vat tuot­teet, tek­nii­kan ke­hi­tys ja mui­den yri­tys­ten toi­min­ta mark­ki­noil­la.

Kun vä­hen­ty­nyt kas­sa­vir­ta ei mah­dol­lis­ta juok­se­vien ku­lu­jen mak­sa­mis­ta, kier­re voi joh­taa sii­hen, et­tä ve­lal­li­ses­ta tu­lee mak­su­ky­vy­tön.

Kon­kurs­sin ai­heut­ta­ji­na ovat usein myös vir­hein­ves­toin­nit, joi­den ra­hoi­tus on pe­rus­tu­nut lii­an toi­veik­kaa­seen nä­ke­myk­seen kas­va­vis­ta tu­lois­ta. Taus­tal­la voi ol­la myös epä­on­nis­tu­nut tar­jous­las­ken­ta, min­kä vuok­si so­vi­tut työt ei­vät tuo­ta riit­tä­väs­ti tu­lo­ja me­no­jen mak­sa­mi­seen.

Mitä pie­nem­pi yri­tys on, sitä suu­rem­pi ta­lou­del­li­nen vai­ku­tus on myös mah­dol­li­sil­la epä­on­nis­tu­mi­sil­la työ- tai urak­ka­koh­teis­sa. Osaan kon­kurs­siin ase­tet­tu­ja yri­tyk­siä liit­tyy laa­jaa har­maan ta­lou­den toi­min­taa tai suo­ra­nais­ta ra­han­pe­sua. Nämä ovat kui­ten­kin vain pie­ni osa kon­kurs­sien syis­tä.

Per­he­ri­tyk­sis­sä mer­kit­tä­viä seik­ko­ja kon­kurs­sien taus­tal­la ovat yrit­tä­jän tai yrit­tä­jien sekä yrit­tä­jien lä­heis­ten jak­sa­mi­ses­sa ja hy­vin­voin­nis­sa ta­pah­tu­vat muu­tok­set. Per­hey­ri­tyk­sen tu­lot pe­rus­tu­vat usein yrit­tä­jän tai yrit­tä­jien suu­reen hen­ki­lö­koh­tai­seen työ­pa­nok­seen.

Per­het­tä voi koh­da­ta muu kuin it­se yri­tys­toi­min­nas­ta joh­tu­va krii­si, jon­ka vuok­si yrit­tä­jä on ol­lut ky­vy­tön hoi­ta­maan yri­tys­tään.

Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si avi­oe­rot, lä­him­mäis­ten me­ne­tyk­set ja va­ka­vat sai­rau­det sekä yrit­tä­jän tai lä­hei­sen uu­pu­mus. Jos mer­kit­tä­vä työ­pa­nos yri­tyk­sen toi­min­nas­sa on tul­lut ni­me­no­maan yrit­tä­jil­tä it­sel­tään, ei­kä kor­vaa­vaa työ­pa­nos­ta ole saa­ta­vil­la, se voi joh­taa tu­lo­jen vä­he­ne­mi­seen ja sii­hen, et­tä yri­tyk­ses­tä tu­lee mak­su­ky­vy­tön.

Lä­heis­tä koh­dan­nees­sa krii­sis­sä yri­tyk­sen kir­jan­pi­to­ai­neis­ton toi­mit­ta­mi­nen kir­jan­pi­tä­jäl­le ja la­ki­sää­tei­set il­moi­tuk­set ovat saat­ta­neet jää­dä te­ke­mät­tä, jol­loin esi­mer­kik­si ve­ro­tus toi­mi­te­taan ar­vi­o­mää­räi­se­nä ei­kä to­del­li­seen tu­loon pe­rus­tu­va­na.

Yk­si po­ten­ti­aa­li­nen ris­ki­te­ki­jä on myös yri­tyk­sen su­ku­pol­ven­vaih­dos. On­nis­tu­neel­la su­ku­pol­ven­vaih­dok­sel­la ei ole yri­tyk­seen ne­ga­tii­vis­ta vai­ku­tus­ta, mut­ta toi­si­naan jat­ka­jas­ta tai jat­ka­jis­ta ei ole yrit­tä­jik­si.

Per­hey­ri­tys­ten liit­to mää­rit­te­lee per­hey­ri­tyk­sen seu­raa­vas­ti:

Ää­ni­val­ta­e­nem­mis­tö on luon­nol­li­sel­la hen­ki­löl­lä, hä­nen puo­li­sol­laan tai muul­la hä­nen su­kun­sa jä­se­nel­lä.

Ää­ni­val­ta­e­nem­mis­tö voi ol­la vä­lil­lis­tä tai vä­li­tön­tä.

Vä­hin­tään yk­si sa­man per­heen tai su­vun jä­sen tai hä­nen lail­li­nen edus­ta­jan­sa on mu­ka­na yri­tyk­sen joh­dos­sa tai hal­lin­nos­sa.

Pörs­siin lis­ta­tut yh­ti­öt täyt­tä­vät per­heyh­ti­ö­mää­ri­tel­män, jos osa­ke­kan­nan hank­ki­neel­la tai saa­neel­la hen­ki­löl­lä, hä­nen per­heel­lään tai su­kun­sa jä­se­nel­lä on 25 pro­sen­tin osuus yh­ti­ön ää­ni­val­las­ta. Vä­lil­li­nen ää­ni­val­ta lis­ta­tus­sa yh­ti­ös­sä tu­lee ol­la su­vun mää­räys­val­las­sa.

Edel­li­set mää­ri­tel­mät so­pi­vat par­hai­ten osa­keyh­ti­öön. Per­hey­ri­tyk­siin kuu­luu nii­den li­säk­si pal­jon myös esi­mer­kik­si avoi­mia yh­ti­öi­tä ja kom­man­diit­tiyh­ti­öi­tä, jois­sa yh­ti­ö­mie­het ovat sa­maa per­het­tä tai su­kua. Sa­moin toi­mi­ni­men toi­min­nas­ta saat­ta­vat to­si­a­si­as­sa vas­ta­ta puo­li­sot yh­des­sä, vaik­ka toi­mi­ni­mi on mer­kit­ty kaup­pa­re­kis­te­ris­sä vain yh­den hen­ki­lön yri­tyk­sek­si.

KON­KURS­SI­ME­NET­TE­LYN VAIH­TO­EH­DOT

Yri­tys­sa­nee­raus

Sil­loin kun ta­lou­del­li­sia vai­keuk­sia koh­taa­va ve­lal­li­nen har­joit­taa jat­ka­mis­kel­pois­ta yri­tys­toi­min­taa, toi­min­nan ter­veh­dyt­tä­mi­sek­si tai sen edel­ly­tys­ten tur­vaa­mi­sek­si ja vel­ka­jär­jes­te­ly­jen ai­kaan­saa­mi­sek­si voi­daan ryh­tyä yri­tyk­sen sa­nee­rauk­ses­ta an­ne­tun lain mu­kai­seen sa­nee­raus­me­net­te­lyyn. Tuo­mi­ois­tui­men vah­vis­ta­mal­la sa­nee­rau­soh­jel­mal­la voi­daan mää­rä­tä ve­lal­li­sen toi­min­taa, va­ral­li­suut­ta ja vel­ko­ja kos­ke­vis­ta toi­mis­ta.

Sa­nee­rauk­sen koh­tee­na voi ol­la yk­si­tyi­nen elin­kei­non­har­joit­ta­ja, avoin yh­tiö, kom­man­diit­tiyh­tiö, osa­keyh­tiö, osuus­kun­ta, asun­to-osa­keyh­tiö tai ta­lou­del­lis­ta toi­min­taa har­joit­ta­va yh­dis­tys.

Elin­kei­non­har­joit­ta­jal­la tar­koi­te­taan myös am­ma­tin tai maa­ti­la­ta­lou­den tai ka­las­tuk­sen har­joit­ta­jaa.

Vel­ka­jär­jes­te­ly

Yk­si­tyis­hen­ki­lön vel­ka­jär­jes­te­lys­tä an­net­tua la­kia muu­tet­tiin si­ten, et­tä vuo­den alus­ta al­ka­en myös elin­kei­non- ja am­ma­tin­har­joit­ta­jil­la on mah­dol­li­suus pääs­tä vel­ka­jär­jes­te­lyyn. Ai­kai­sem­min vel­ka­jär­jes­te­lyyn pää­se­mi­nen edel­lyt­ti elin­kei­no­toi­min­nan lo­pet­ta­mis­ta tai ha­keu­tu­mis­ta yri­tys­sa­nee­rauk­seen.

Yri­tys­sa­nee­raus on pie­ny­rit­tä­jäl­le usein lii­an kal­lis ja hi­das me­net­te­ly. La­kiu­u­dis­tuk­sen myö­tä vel­ka­on­gel­miin jou­tu­neen yrit­tä­jän yk­si­tyi­set ja elin­kei­no­toi­min­nan ve­lat voi­daan jär­jes­tel­lä, jos yri­tys­toi­min­ta on mel­ko pie­ni­muo­tois­ta ja pe­rus­tuu pää­a­si­as­sa yrit­tä­jän omaan työ­pa­nok­seen.

Vel­ka­jär­jes­te­lyn edel­ly­tyk­se­nä on, et­tä pie­ny­rit­tä­jä pys­tyy mak­sa­maan vel­ko­jaan ai­na­kin vä­hän ja et­tä elin­kei­no­toi­min­ta on riit­tä­vän kan­nat­ta­vaa. Yh­ti­ö­muo­toi­sia yri­tyk­siä vel­ka­jär­jes­te­lyn mah­dol­li­suus ei kos­ke jat­kos­sa­kaan.

OTM, VA­RA­TUO­MA­RI Pet­ra Lind­berg JA ASI­A­NA­JA­JA. ERI­KOIS­TU­NUT SO­PI­MU­SOI­KEU­TEEN, PER­HE-JA PE­RIN­TÖ­OI­KEU­TEEN JA KON­KURS­SI­OI­KEU­TEEN.

Lue Myös