Kuka vain – pääjohtaja, yrittäjä, toimihenkilö tai duunari – voi sairastua tai joutua työkyvyn rapauttavaan tapahtumaketjuun tai tapaturmaan. Elämän epävarmuus paistaa kuntoutujien terveyssyiden listalta: vamma, myrkytys, verenkiertoelinten, hermoston, silmän tai ruoansulatuselinten sairaus.
Yli puolet kuntoutujista kärsii tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Reilu viidennes kärsii mielenterveyshäiriöistä, ja osa heistä on alun perin työssään uupuneita.
Jos työkyvyttömyys uhkaa, ammatillinen kuntoutus on varteenotettava vaihtoehto elämän laadun tai oman rahapussin kannalta.
LÄÄKÄRI TAI ESIMIES OHJAA
Asiantuntijat korostavat yksilön vastuuta. Omasta jaksamisestaan kannattaa puhua avoimesti niin esimiehelle kuin työterveyshuoltoon.
On syytä myös puhua ajoissa. Moni puree hammasta ja sinnittelee ja ajautuu lopulta pitkien sairauslomien kierteeseen. Mitä pidempi sairausloma on, sitä epätodennäköisemmiksi paluu työhön ja työelämään yleensä muuttuvat.
Laki velvoittaa työterveyshuollon arvioimaan työkyvyn ja työhön paluun mahdollisuuden, kun sairauspäivärahaa on maksettu yli 90 päivää.
Jo tässä vaiheessa tai viimeistään 150 sairauslomapäivän jälkeen työterveyslääkäri, tai joskus esimies, ohjaa hakemaan ammatillista kuntoutusta eläkevakuutusyhtiöstä.
TYÖKYVYTTÖMYYSELÄKE ON KALLIIMPI
Ammatillista kuntoutusta harkittaessa työntekijä ei ole oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen, mutta sen todetaan uhkaavan seuraavien viiden vuoden aikana.
Eläkeyhtiö maksaa kuntoutusajalta keskimäärin noin 2 000 euroa kuukaudessa. Eläkevakuuttajalle työkyvyttömyyseläke käy kuitenkin kalliimmaksi kuin ammatillinen kuntoutus.
Mitä suurempi työkyvyttömyyseläkkeen riski on seuraavina vuosina, sitä varmemmin yhtiö myöntää kuntoutustuen. Neljä viidestä ammatillisen kuntoutuksen hakijasta saakin myöntävän päätöksen.
Eläkepaperit köyhdyttäisivät myös työntekijää. Työkyvyttömyyseläke pudottaa pienipalkkaisenkin tuloja, ja eläkekertymä pysähtyy kuin seinään. Työkyvyttömyyseläke on yleensä köyhyysloukku.
KUNTOUTUSSUUNNITELMA KÄYTÄNTÖÖN
Kun kuntoutuspäätös on saatu, laaditaan kuntoutussuunnitelma.
Usein työntekijä laatii sen yhdessä työterveyslääkärin, esimiehen, työpaikan henkilöstöväen tai työhallinnon kanssa.
Jos työpaikkaa ei ole, apua voi saada kuntoutussuunnitelmien tekoon perehtyneiltä ammattilaisilta. Palvelun maksaa eläkevakuutusyhtiö.
Ammatillinen kuntoutuminen ei tarkoita lillumista kylpylässä tai kuntopyöräilyä. Paljon tavallisempaa on, että kuntoutuja osallistuu työkokeiluun, työhönvalmennukseen tai hän kouluttautuu terveydentilaansa sopivaan, uuteen ammattiin.
Työkokeilun, työhönvalmennuksen tai oppisopimuksen voi toteuttaa nykyisellä tai uudella työnantajalla.
Joskus harvoin kuntoutuja saa elinkeinotukea yritystoiminnan aloittamiseen tai muuttamiseen.
UUSI AMMATTI ON HITAAMPI TIE
Ammattia vaihtaneet neuvovat miettimään uuden työn arkea ja vaatimuksia. Väärä valinta voi huonontaa kuntoutumista.
Kuntoutus ammatinvaihdon kautta vie jopa neljä vuotta, jos kuntoutuja menee ammattikorkeakouluun. Eläkeikää lähestyvälle eläkevakuutusyhtiö ei kustanna usean vuoden koulutusta. Oppisopimus on nopea tapa saada uusi ammatti.
Lyhyt kuntoutus kestää muutaman kuukauden. Tällöin kuntoutuja pitkän sairausloman jälkeen osallistuu työkokeiluun työpaikallaan, entisessä tai uudessa tehtävässä. Usein palaajaa tuetaan niin, että työaika on aluksi lyhyempi.
Vaativia tilanteita ovat siirtymiset opiskelusta työkokeiluun. Jos kuntoutukseen johti työuupumus, työkavereilla voi olla jotain hampaankolossa, kun kuntoutunut vihdoin palaa työpaikalle.
Haurasta kuntoutujaa auttavat hyvä esimiestyö, tehtävien järjestely ja avoin suhtautuminen puolin ja toisin.
KAKSI KOLMESTA PALAA TÖIHIN
Vastikään Valtion tarkastusvirasto moitti työelämän kuntoutumista tehottomaksi ja etäiseksi työn arjesta. Muista kuntoutuksista poiketen ammatillinen kuntoutuminen usein onnistuu. Jopa 70 prosenttia kuntoutujista palaa työelämään.
Paluun vaihtoehto voi olla yhteiskunnalle kallis työkyvyttömyyseläke. Joka työpäivä 110 ihmistä jää työkyvyttömyyseläkkeelle.
Kuntoutuja joutuu terveysongelmansa vuoksi lähes aina luopumaan jostain. Silti hän voi saada jotain tilalle: toteuttaa vanhan unelmansa, oppia uutta ja viedä elämää kohti uutta suuntaa. Vakavakaan sairaus ei välttämättä päätä työuraa, sillä tehtäviä pystytään räätälöimään.
Kun oikein ajattelee, kenen tahansa työkyky muistuttaa Piukat paikat -elokuvan loppurepliikkiä: ”Kukaan ei ole täydellinen.”
Lihamestarista tuli isännöitsijä
Tamperelainen lihamestari Risto Koljonen, 52, hakeutui ammatilliseen kuntoutukseen ja sai uuden ammatin.
Ennen ammatinvaihtoa pettivät peukaloiden nivelet. Lihamestari Risto Koljosen käsiä särki.
”Kipu oli kova. Jouduin syömään vahvoja särkylääkkeitä.”
Lihamestari sinnitteli työssään kaupassa, kunnes sairauslomat seurasivat toisiaan. Koljonen harkitsi työkyvyttömyyseläkkeen hakemista. Lopulta kädet leikattiin. Hän päätyi hakemaan kuntoutukseen.
”Kipuvaihe sai vain toivomaan rauhaa, jopa eläkepäiviä. Toisaalta tiedän, etten kauan jaksa pysyä toimettomana. Harrastuksilla saan täytettyä illat.”
Hän toimii salibandyvalmentajana iltaisin. Työkyvyttömyyseläke olisi nipistänyt tuloja.
”Vaikkei ole velkaa ja lapset ovat aikuisia, olisi pitänyt luopua joistakin harrastuksista ja etelänmatkoista.”
Työpaikkoja oli tarjolla: bussikuskiksi Euroopan tilausliikenteeseen tai taksikuskiksi. Kädet vain eivät kestäisi pitkiä ajoja.
Kuntoutuksen avulla Koljonen kouluttautui oppisopimuksella isännöitsijäksi. Kun hän otti yhteyttä työeläkevakuuttaja Ilmariseen, uusi ammatti oli vasta kysymysmerkki.
”Tunsin itseni, joten työn pitää edes pikkaisen kiinnostaa”.
Sattumoisin Koljonen jutteli tuttavalle, joka mainitsi isännöintialan. Hän muisti valmentamisen kautta tuntevansa yhden isännöintiyrityksen omistajan. Hän soitti oitis Tapsalle, eli TS-Isännöintipalvelun toimitusjohtaja Tapani Lähteenmäelle.
Isännöitsijän työ vaikutti sisältävän sopivasti itsenäisyyttä ja säpinää.
”Asiakas soittaa ja huutaa. Ei aina sano nimeään eikä itse tiedä, missä asunto-osakeyhtiössä asuu”, Koljonen kuvailee äärimmäistä, mutta tavallista työtilannetta.
Esimies on ihmetellyt, kun työpaikan tulokas saa ihmiset leppymään. Mukavat työkaverit TS-isännöintipalvelussa ovat opettaneet enemmän kuin isännöitsijän koulutus.
Etäopiskelua ja lähipäiviä sisältävä koulutus sekä työkokeilu vaihtuivat kesäkuussa 2013 työsuhteeksi. Koljosen palkka alkoi juosta.
Pehmeä lasku auttoi töihin paluussa
Suuhygienisti Eija Laakso, 60, joutui sairauslomalle oikean käden nivelrikon vuoksi. Ammatillinen kuntoutus toi hänet takaisin töihin.
Syyhygienisti Eija Laakso joutui sairauslomalle oikean käden pahan nivelrikon vuoksi. Hän jonotti ensin erikoislääkärille ja sitten leikkaukseen.
”Olisin toivonut, että sairausloman ajan olisin saanut tehdä muita töitä työpaikallani”, sanoo Laakso, joka työskentelee kotikaupungissaan Hyvinkäällä Oral Hammaslääkäriasemalla.
Työterveyslääkäri ohjasi Laakson hakemaan ammatillista kuntoutusta, ja hän palasi töihin reilun vuoden tauon jälkeen.
Pitkän sairausloman jälkeen hän teki aluksi puolikasta työpäivää. Hän sai silti täyttä palkkaa, sillä työeläkevakuutusyhtiö maksoi lyhennetyn työajan erotuksen työnantajalle.
”Kynnys palata madaltui, koska aloitin pehmeällä laskulla.”
Pehmeä lasku sisälsi paitsi lyhennetyn työajan, myös palaajan työkyvylle sopivaa työtä, aluksi vastaanotossa, sitten hammashoitajana ja omassa työssä, suuhygienistinä. Tutut asiakkaat iloitsivat, kun hän palasi. Työkaverit valittivat, että Laakso on ylienerginen.
”Tajusin työpaikan sosiaalisten suhteiden ja työstä tulevan säännöllisen päivärytmin tärkeyden.”
Laakso ei ihmettele, jos joku pitkän poissaolon jäljiltä ajautuu pois työelämästä. Työssä tulee koko ajan uutta tietoa, ja työyhteisöstäkin voi erkaantua. Laakso tosin kävi sairauslomalla usein työpaikalla.
Hän neuvoo palaajaa joustamaan:
”Ei heti pidä sanoa, ettei pysty tekemään jotain, vaan aina voi kokeilla.”
Laakso on jälleen sairauslomalla. Vasen käsi leikattiin huhtikuussa, ja sairausloma päättyy heinäkuussa. Hän ei haikaile oloneuvokseksi.
”Sanoin esimiehelle, että kahden ja puolen vuoden päästä olen sijaisringissä, eli teen eläkeläisenä keikkaa.”
TIINA TORPPA TEKSTI / JUKKA SALMINEN KUVAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.