Artikkeli

Ammatillinen kuntoutus on hyvä sijoitus

Ammatillinen kuntoutuminen ei tarkoita lillumista kylpylässä tai kuntopyöräilyä, vaan paluuta töihin työkyvyttömyyseläkkeen sijaan. Se säästää yhteiskunnan rahoja merkittävästi. Työntekijän se pelastaa köyhyysloukulta, johon työkyvyttömyyseläke voisi johtaa.

Kuka vain – pää­joh­ta­ja, yrit­tä­jä, toi­mi­hen­ki­lö tai duu­na­ri – voi sai­ras­tua tai jou­tua työ­ky­vyn ra­paut­ta­vaan ta­pah­tu­ma­ket­juun tai ta­pa­tur­maan. Elä­män epä­var­muus pais­taa kun­tou­tu­jien ter­veys­syi­den lis­tal­ta: vam­ma, myr­ky­tys, ve­ren­kier­to­e­lin­ten, her­mos­ton, sil­män tai ruo­an­su­la­tu­se­lin­ten sai­raus.

Yli puo­let kun­tou­tu­jis­ta kär­sii tuki- ja lii­kun­ta­e­lin­sai­rauk­sis­ta. Rei­lu vii­den­nes kär­sii mie­len­ter­veys­häi­ri­öis­tä, ja osa heis­tä on alun pe­rin työs­sään uu­pu­nei­ta.

Jos työ­ky­vyt­tö­myys uh­kaa, am­ma­til­li­nen kun­tou­tus on var­tee­no­tet­ta­va vaih­to­eh­to elä­män laa­dun tai oman ra­ha­pus­sin kan­nal­ta.

LÄÄ­KÄ­RI TAI ESI­MIES OH­JAA

Asi­an­tun­ti­jat ko­ros­ta­vat yk­si­lön vas­tuu­ta. Omas­ta jak­sa­mi­ses­taan kan­nat­taa pu­hua avoi­mes­ti niin esi­mie­hel­le kuin työ­ter­veys­huol­toon.

On syy­tä myös pu­hua ajois­sa. Moni pu­ree ham­mas­ta ja sin­nit­te­lee ja ajau­tuu lo­pul­ta pit­kien sai­raus­lo­mien kier­tee­seen. Mitä pi­dem­pi sai­raus­lo­ma on, sitä epä­to­den­nä­köi­sem­mik­si pa­luu työ­hön ja työ­e­lä­mään yleen­sä muut­tu­vat.

Laki vel­voit­taa työ­ter­veys­huol­lon ar­vi­oi­maan työ­ky­vyn ja työ­hön pa­luun mah­dol­li­suu­den, kun sai­raus­päi­vä­ra­haa on mak­set­tu yli 90 päi­vää.

Jo täs­sä vai­hees­sa tai vii­meis­tään 150 sai­raus­lo­ma­päi­vän jäl­keen työ­ter­veys­lää­kä­ri, tai jos­kus esi­mies, oh­jaa ha­ke­maan am­ma­til­lis­ta kun­tou­tus­ta elä­ke­va­kuu­tu­syh­ti­ös­tä.

TYÖ­KY­VYT­TÖ­MYY­SE­LÄ­KE ON KAL­LIIM­PI

Am­ma­til­lis­ta kun­tou­tus­ta har­kit­ta­es­sa työn­te­ki­jä ei ole oi­keu­tet­tu työ­ky­vyt­tö­myy­se­läk­kee­seen, mut­ta sen to­de­taan uh­kaa­van seu­raa­vien vii­den vuo­den ai­ka­na.

Elä­keyh­tiö mak­saa kun­tou­tu­sa­jal­ta kes­ki­mää­rin noin 2 000 eu­roa kuu­kau­des­sa. Elä­ke­va­kuut­ta­jal­le työ­ky­vyt­tö­myy­se­lä­ke käy kui­ten­kin kal­liim­mak­si kuin am­ma­til­li­nen kun­tou­tus.

Mitä suu­rem­pi työ­ky­vyt­tö­myy­se­läk­keen ris­ki on seu­raa­vi­na vuo­si­na, sitä var­mem­min yh­tiö myön­tää kun­tou­tus­tu­en. Nel­jä vii­des­tä am­ma­til­li­sen kun­tou­tuk­sen ha­ki­jas­ta saa­kin myön­tä­vän pää­tök­sen.

Elä­ke­pa­pe­rit köyh­dyt­täi­si­vät myös työn­te­ki­jää. Työ­ky­vyt­tö­myy­se­lä­ke pu­dot­taa pie­ni­palk­kai­sen­kin tu­lo­ja, ja elä­ke­ker­ty­mä py­säh­tyy kuin sei­nään. Työ­ky­vyt­tö­myy­se­lä­ke on yleen­sä köy­hyys­louk­ku.

KUN­TOU­TUS­SUUN­NI­TEL­MA KÄY­TÄN­TÖÖN

Kun kun­tou­tus­pää­tös on saa­tu, laa­di­taan kun­tou­tus­suun­ni­tel­ma.

Usein työn­te­ki­jä laa­tii sen yh­des­sä työ­ter­veys­lää­kä­rin, esi­mie­hen, työ­pai­kan hen­ki­lös­tö­vä­en tai työ­hal­lin­non kans­sa.

Jos työ­paik­kaa ei ole, apua voi saa­da kun­tou­tus­suun­ni­tel­mien te­koon pe­reh­ty­neil­tä am­mat­ti­lai­sil­ta. Pal­ve­lun mak­saa elä­ke­va­kuu­tu­syh­tiö.

Am­ma­til­li­nen kun­tou­tu­mi­nen ei tar­koi­ta lil­lu­mis­ta kyl­py­läs­sä tai kun­to­pyö­räi­lyä. Pal­jon ta­val­li­sem­paa on, et­tä kun­tou­tu­ja osal­lis­tuu työ­ko­kei­luun, työ­hön­val­men­nuk­seen tai hän kou­lut­tau­tuu ter­vey­den­ti­laan­sa so­pi­vaan, uu­teen am­mat­tiin.

Työ­ko­kei­lun, työ­hön­val­men­nuk­sen tai op­pi­so­pi­muk­sen voi to­teut­taa ny­kyi­sel­lä tai uu­del­la työ­nan­ta­jal­la.

Jos­kus har­voin kun­tou­tu­ja saa elin­kei­no­tu­kea yri­tys­toi­min­nan aloit­ta­mi­seen tai muut­ta­mi­seen.

UU­SI AM­MAT­TI ON HI­TAAM­PI TIE

Am­mat­tia vaih­ta­neet neu­vo­vat miet­ti­mään uu­den työn ar­kea ja vaa­ti­muk­sia. Vää­rä va­lin­ta voi huo­non­taa kun­tou­tu­mis­ta.

Kun­tou­tus am­ma­tin­vaih­don kaut­ta vie jopa nel­jä vuot­ta, jos kun­tou­tu­ja me­nee am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luun. Elä­kei­kää lä­hes­ty­väl­le elä­ke­va­kuu­tu­syh­tiö ei kus­tan­na use­an vuo­den kou­lu­tus­ta. Op­pi­so­pi­mus on no­pea tapa saa­da uu­si am­mat­ti.

Ly­hyt kun­tou­tus kes­tää muu­ta­man kuu­kau­den. Täl­löin kun­tou­tu­ja pit­kän sai­raus­lo­man jäl­keen osal­lis­tuu työ­ko­kei­luun työ­pai­kal­laan, en­ti­ses­sä tai uu­des­sa teh­tä­väs­sä. Usein pa­laa­jaa tu­e­taan niin, et­tä työ­ai­ka on aluk­si ly­hy­em­pi.

Vaa­ti­via ti­lan­tei­ta ovat siir­ty­mi­set opis­ke­lus­ta työ­ko­kei­luun. Jos kun­tou­tuk­seen joh­ti työ­uu­pu­mus, työ­ka­ve­reil­la voi ol­la jo­tain ham­paan­ko­los­sa, kun kun­tou­tu­nut vih­doin pa­laa työ­pai­kal­le.

Hau­ras­ta kun­tou­tu­jaa aut­ta­vat hyvä esi­mies­työ, teh­tä­vien jär­jes­te­ly ja avoin suh­tau­tu­mi­nen puo­lin ja toi­sin.

KAK­SI KOL­MES­TA PA­LAA TÖI­HIN

Vas­ti­kään Val­ti­on tar­kas­tus­vi­ras­to moit­ti työ­e­lä­män kun­tou­tu­mis­ta te­hot­to­mak­si ja etäi­sek­si työn ar­jes­ta. Muis­ta kun­tou­tuk­sis­ta poi­ke­ten am­ma­til­li­nen kun­tou­tu­mi­nen usein on­nis­tuu. Jopa 70 pro­sent­tia kun­tou­tu­jis­ta pa­laa työ­e­lä­mään.

Pa­luun vaih­to­eh­to voi ol­la yh­teis­kun­nal­le kal­lis työ­ky­vyt­tö­myy­se­lä­ke. Joka työ­päi­vä 110 ih­mis­tä jää työ­ky­vyt­tö­myy­se­läk­keel­le.

Kun­tou­tu­ja jou­tuu ter­vey­son­gel­man­sa vuok­si lä­hes ai­na luo­pu­maan jos­tain. Sil­ti hän voi saa­da jo­tain ti­lal­le: to­teut­taa van­han unel­man­sa, op­pia uut­ta ja vie­dä elä­mää koh­ti uut­ta suun­taa. Va­ka­va­kaan sai­raus ei vält­tä­mät­tä pää­tä työ­u­raa, sil­lä teh­tä­viä pys­ty­tään rää­tä­löi­mään.

Kun oi­kein ajat­te­lee, ke­nen ta­han­sa työ­ky­ky muis­tut­taa Piu­kat pai­kat -elo­ku­van lop­pu­rep­liik­kiä: ”Ku­kaan ei ole täy­del­li­nen.”

Li­ha­mes­ta­ris­ta tuli isän­nöit­si­jä

Tam­pe­re­lai­nen li­ha­mes­ta­ri Ris­to Kol­jo­nen, 52, ha­keu­tui am­ma­til­li­seen kun­tou­tuk­seen ja sai uu­den am­ma­tin.

En­nen am­ma­tin­vaih­toa pet­ti­vät peu­ka­loi­den ni­ve­let. Li­ha­mes­ta­ri Ris­to Kol­jo­sen kä­siä sär­ki.

”Kipu oli kova. Jou­duin syö­mään vah­vo­ja sär­ky­lääk­kei­tä.”

Li­ha­mes­ta­ri sin­nit­te­li työs­sään kau­pas­sa, kun­nes sai­raus­lo­mat seu­ra­si­vat toi­si­aan. Kol­jo­nen har­kit­si työ­ky­vyt­tö­myy­se­läk­keen ha­ke­mis­ta. Lo­pul­ta kä­det lei­kat­tiin. Hän pää­tyi ha­ke­maan kun­tou­tuk­seen.

”Ki­pu­vai­he sai vain toi­vo­maan rau­haa, jopa elä­ke­päi­viä. Toi­saal­ta tie­dän, et­ten kau­an jak­sa py­syä toi­met­to­ma­na. Har­ras­tuk­sil­la saan täy­tet­tyä il­lat.”

Hän toi­mii sa­li­ban­dy­val­men­ta­ja­na il­tai­sin. Työ­ky­vyt­tö­myy­se­lä­ke oli­si ni­pis­tä­nyt tu­lo­ja.

”Vaik­kei ole vel­kaa ja lap­set ovat ai­kui­sia, oli­si pi­tä­nyt luo­pua jois­ta­kin har­ras­tuk­sis­ta ja ete­län­mat­kois­ta.”

Työ­paik­ko­ja oli tar­jol­la: bus­si­kus­kik­si Eu­roo­pan ti­laus­lii­ken­tee­seen tai tak­si­kus­kik­si. Kä­det vain ei­vät kes­täi­si pit­kiä ajo­ja.

Kun­tou­tuk­sen avul­la Kol­jo­nen kou­lut­tau­tui op­pi­so­pi­muk­sel­la isän­nöit­si­jäk­si. Kun hän ot­ti yh­teyt­tä työ­e­lä­ke­va­kuut­ta­ja Il­ma­ri­seen, uu­si am­mat­ti oli vas­ta ky­sy­mys­merk­ki.

”Tun­sin it­se­ni, jo­ten työn pi­tää edes pik­kai­sen kiin­nos­taa”.

Sat­tu­moi­sin Kol­jo­nen jut­te­li tut­ta­val­le, joka mai­nit­si isän­nöin­ti­a­lan. Hän muis­ti val­men­ta­mi­sen kaut­ta tun­te­van­sa yh­den isän­nöin­tiy­ri­tyk­sen omis­ta­jan. Hän soit­ti oi­tis Tap­sal­le, eli TS-Isän­nöin­ti­pal­ve­lun toi­mi­tus­joh­ta­ja Ta­pa­ni Läh­teen­mä­el­le.

Isän­nöit­si­jän työ vai­kut­ti si­säl­tä­vän so­pi­vas­ti it­se­näi­syyt­tä ja sä­pi­nää.

”Asi­a­kas soit­taa ja huu­taa. Ei ai­na sano ni­me­ään ei­kä it­se tie­dä, mis­sä asun­to-osa­keyh­ti­ös­sä asuu”, Kol­jo­nen ku­vai­lee ää­rim­mäis­tä, mut­ta ta­val­lis­ta työ­ti­lan­net­ta.

Esi­mies on ih­me­tel­lyt, kun työ­pai­kan tu­lo­kas saa ih­mi­set lep­py­mään. Mu­ka­vat työ­ka­ve­rit TS-isän­nöin­ti­pal­ve­lus­sa ovat opet­ta­neet enem­män kuin isän­nöit­si­jän kou­lu­tus.

Etä­o­pis­ke­lua ja lä­hi­päi­viä si­säl­tä­vä kou­lu­tus sekä työ­ko­kei­lu vaih­tui­vat ke­sä­kuus­sa 2013 työ­suh­teek­si. Kol­jo­sen palk­ka al­koi juos­ta.

Peh­meä las­ku aut­toi töi­hin pa­luus­sa

Suu­hy­gie­nis­ti Ei­ja Laak­so, 60, jou­tui sai­raus­lo­mal­le oi­ke­an kä­den ni­vel­ri­kon vuok­si. Am­ma­til­li­nen kun­tou­tus toi hä­net ta­kai­sin töi­hin.

Syy­hy­gie­nis­ti Ei­ja Laak­so jou­tui sai­raus­lo­mal­le oi­ke­an kä­den pa­han ni­vel­ri­kon vuok­si. Hän jo­not­ti en­sin eri­kois­lää­kä­ril­le ja sit­ten leik­kauk­seen.

”Oli­sin toi­vo­nut, et­tä sai­raus­lo­man ajan oli­sin saa­nut teh­dä mui­ta töi­tä työ­pai­kal­la­ni”, sa­noo Laak­so, joka työs­ken­te­lee ko­ti­kau­pun­gis­saan Hy­vin­kääl­lä Oral Ham­mas­lää­kä­ri­a­se­mal­la.

Työ­ter­veys­lää­kä­ri oh­ja­si Laak­son ha­ke­maan am­ma­til­lis­ta kun­tou­tus­ta, ja hän pa­la­si töi­hin rei­lun vuo­den tau­on jäl­keen.

Pit­kän sai­raus­lo­man jäl­keen hän teki aluk­si puo­li­kas­ta työ­päi­vää. Hän sai sil­ti täyt­tä palk­kaa, sil­lä työ­e­lä­ke­va­kuu­tu­syh­tiö mak­soi ly­hen­ne­tyn työ­a­jan ero­tuk­sen työ­nan­ta­jal­le.

”Kyn­nys pa­la­ta ma­dal­tui, kos­ka aloi­tin peh­me­äl­lä las­kul­la.”

Peh­meä las­ku si­säl­si pait­si ly­hen­ne­tyn työ­a­jan, myös pa­laa­jan työ­ky­vyl­le so­pi­vaa työ­tä, aluk­si vas­taa­no­tos­sa, sit­ten ham­mas­hoi­ta­ja­na ja omas­sa työs­sä, suu­hy­gie­nis­ti­nä. Tu­tut asi­ak­kaat iloit­si­vat, kun hän pa­la­si. Työ­ka­ve­rit va­lit­ti­vat, et­tä Laak­so on ylie­ner­gi­nen.

”Ta­ju­sin työ­pai­kan so­si­aa­lis­ten suh­tei­den ja työs­tä tu­le­van sään­nöl­li­sen päi­vä­ryt­min tär­key­den.”

Laak­so ei ih­met­te­le, jos joku pit­kän pois­sa­o­lon jäl­jil­tä ajau­tuu pois työ­e­lä­mäs­tä. Työs­sä tu­lee koko ajan uut­ta tie­toa, ja työ­yh­tei­sös­tä­kin voi er­kaan­tua. Laak­so to­sin kävi sai­raus­lo­mal­la usein työ­pai­kal­la.

Hän neu­voo pa­laa­jaa jous­ta­maan:

”Ei heti pidä sa­noa, et­tei pys­ty te­ke­mään jo­tain, vaan ai­na voi ko­keil­la.”

Laak­so on jäl­leen sai­raus­lo­mal­la. Va­sen käsi lei­kat­tiin huh­ti­kuus­sa, ja sai­raus­lo­ma päät­tyy hei­nä­kuus­sa. Hän ei hai­kai­le olo­neu­vok­sek­si.

”Sa­noin esi­mie­hel­le, et­tä kah­den ja puo­len vuo­den pääs­tä olen si­jais­rin­gis­sä, eli teen elä­ke­läi­se­nä keik­kaa.”

TII­NA TORP­PA TEKS­TI / JUK­KA SAL­MI­NEN KU­VAT

Lue Myös