Artikkeli

Miten koti-irtaimisto jaetaan?

Rahaa on helppo jakaa tasaosuuksiin sekä osituksessa että perinnönjaossa. Mitä tehdä, kun useampi haluaisi saman, tunnearvoa sisältävän esineen? Korua tai lipastoa ei voi jakaa osiin, josta kaikki saisivat osuutensa.

Ju­ri­di­ses­ti ir­tain omai­suus on laa­ja kä­si­te. Täs­sä kä­si­tel­lään ta­va­no­mai­sen koti-ir­tai­mis­ton ja hie­man ar­vok­kaam­pien esi­nei­den ja­koa omai­suu­den osi­tuk­ses­sa ja pe­rin­nön­ja­os­sa.

Omai­suu­den osi­tus voi­daan jou­tua te­ke­mään joko puo­li­son kuo­le­man tai avi­oe­ron yh­tey­des­sä. Koti-ir­tai­mis­toa har­voin ja­e­taan konk­reet­ti­ses­ti osi­tuk­ses­sa, joka pe­rus­tuu puo­li­soon kuo­le­maan, kos­ka les­kel­lä on pe­rin­tö­kaa­ren no­jal­la oi­keus pi­tää hal­lus­saan puo­li­soi­den yh­tei­nen ta­va­no­mai­nen koti-ir­tain. Täl­löin koti-ir­tain ja­e­taan useim­mi­ten vas­ta mo­lem­pien puo­li­soi­den kuol­tua.

A Näin ir­tai­mis­to ja­e­taan avi­oe­ros­sa

Ni­mi­pe­ri­aat­teen mu­kaan omai­suus kuu­luu sil­le, jon­ka ni­miin se on han­kit­tu. Ir­tai­mes­sa omai­suu­des­sa so­vel­le­taan omis­ta­ja­o­let­ta­maa: jos ei tie­de­tä, kum­mal­le esi­ne kuu­luu, sen kat­so­taan ole­van puo­li­soi­den yh­teis­tä.

Ni­mi­pe­ri­aat­tee­seen on poik­keus: yk­sin toi­sen puo­li­son ni­miin han­kit­tu omai­suus kat­so­taan yh­tei­sek­si, jos puo­li­soil­la on ol­lut tar­koi­tus hank­kia se yh­tei­sek­si.

Jos esi­mer­kik­si ar­vo­kas si­joi­tus­tau­lu on han­kit­tu mie­hen ni­miin, vaik­ka puo­li­soi­den tar­koi­tus oli hank­kia se yh­tei­sek­si, tau­lu voi­daan kat­soa yh­tei­sek­si.

Han­kin­ta­het­ken tar­koi­tuk­sen osoit­ta­mi­nen ei kui­ten­kaan suo­jaa puo­li­soa, jota ei ole kir­jat­tu omis­ta­jak­si, jos omai­suus ulos­mi­ta­taan omis­ta­jak­si kir­ja­tun hen­ki­lön ve­las­ta.

Vi­ral­lis­ta omis­tus­ta ei saa pel­käs­tään sil­lä pe­rus­teel­la, et­tä toi­nen on huo­leh­ti­nut per­heen ta­lou­des­ta eli si­joit­ta­nut mui­ta va­ro­ja per­heen hy­väk­si toi­sen os­ta­es­sa ar­vo-omai­suut­ta. Tär­ke­ää on ni­me­no­maan yh­teis­han­kin­nan tar­koi­tus kun­kin han­kin­nan koh­dal­la.

Omat ta­va­rat saa pi­tää avi­oe­ros­sa

Vel­ko­jen kat­ta­mi­sen jäl­keen puo­li­sol­la on oi­keus osi­tuk­ses­sa erot­taa pääl­tä­päin hä­nel­le kuu­lu­via vaat­tei­ta ja mui­ta esi­nei­tä, jot­ka on tar­koi­tet­tu vain hä­nen hen­ki­lö­koh­tai­seen käyt­töön­sä. Puo­li­so saa teh­dä näin, vaik­ka esi­neet oli­si han­kit­tu toi­sen puo­li­son ra­hoil­la.

Esi­nei­den tu­lee ol­la tar­peel­li­sia, ei­kä puo­li­so saa erot­taa it­sel­leen enem­pää kuin puo­li­soi­den oloi­hin kat­so­en voi­daan pi­tää koh­tuul­li­se­na. Koh­tuul­li­suut­ta har­kit­ta­es­sa tu­lee ot­taa huo­mi­oon puo­li­soi­den avi­o­lii­ton ai­kai­nen elin­ta­so. Täl­lai­sia esi­nei­tä voi­vat ol­la esi­mer­kik­si har­ras­tus­käyt­töä var­ten han­ki­tut esi­neet, ku­ten ten­nis- tai golf­mai­lat, soit­ti­met ja ko­rut.

Esi­nei­den pääl­tä­päin erot­ta­mi­nen huo­mi­oi­daan osi­tuk­ses­sa, ja se voi vai­kut­taa ta­sin­gon mää­rään.

Suu­rim­mak­si osak­si puo­li­soi­den käy­tös­sä ol­lut koti-ir­tai­mis­to on yleen­sä hei­dän yh­teis­tä omai­suut­taan.

Jos et ha­lua ir­tai­mis­toa, voit saa­da hy­vi­tys­tä

Oli­si hyvä, jos osa­puo­let pää­si­si­vät kes­ke­nään so­pi­muk­seen ir­tai­mis­ton ja­os­ta. Jos se ei on­nis­tu, puo­li­soil­la saat­taa ol­la osi­tuk­ses­sa mui­ta­kin rii­to­ja, min­kä vuok­si omai­suu­den osit­taa pe­sän­ja­ka­ja. Vii­me kä­des­sä pe­sän­ja­ka­ja on vel­vol­li­nen jaka­maan myös yh­tei­sen koti-ir­tai­mis­ton ja rat­kai­se­maan sii­hen liit­ty­vät rii­dat.

Pe­sän­ja­ka­ja ky­syy yleen­sä en­sim­mäi­sek­si asi­a­no­sai­sil­ta hei­dän toi­veen­sa ir­tai­mis­ton suh­teen. Usein ir­tai­mis­to py­ri­tään ja­ka­maan niin, et­tei sil­le an­ne­ta ar­voa osi­tuk­ses­sa: kum­pi­kin osa­puo­li saa ir­tai­mis­tos­ta suu­rin piir­tein sa­ma­nar­voi­sen mää­rän. Jos toi­nen osa­puo­li ei ha­lua ir­tai­mis­toa ol­len­kaan, ja toi­nen ot­taa kai­ken, on mah­dol­li­suus myös so­pia sum­mas­ta, mil­lä tois­ta hy­vi­te­tään. Jos sum­mas­ta ei pääs­tä so­pi­muk­seen, myös pe­sän­ja­ka­ja voi päät­tää sii­tä.

Rii­te­le­mi­nen ai­heut­taa kus­tan­nuk­sia

Jos osa­puo­let ha­lu­a­vat sa­mo­ja esi­nei­tä, ovat käy­tet­tä­vis­sä sa­mat jäl­jem­pä­nä mai­ni­tut kei­not, ku­ten ar­po­mi­nen, osa­puol­ten kes­ki­näi­nen huu­to­kaup­pa tai myy­mi­nen.

Pe­sän­ja­ka­jan rat­kai­su ir­tai­mes­ta omai­suu­des­ta on pää­tös, jon­ka voi vie­dä tuo­mi­ois­tui­meen ku­ten muut­kin pe­sän­ja­ka­jan rat­kai­sut.

Ir­tai­mis­tol­le voi tul­la hy­vin pal­jon ar­voa, jos sii­hen li­sä­tään rii­te­le­mi­ses­tä ai­heu­tu­neet kus­tan­nuk­set.

Olen myös kuul­lut ta­pauk­ses­ta, jos­sa pe­sän­ja­ka­ja tar­jou­tui os­ta­maan toi­sel­le osa­puo­lel­le sa­man­lai­sen vä­hä­ar­voi­sen esi­neen, jos­ta osa­puo­let rii­te­li­vät.

Pe­sän­ja­ka­jan tun­ti­palk­ka voi ylit­tää hi­moit­tu­jen ta­va­roi­den to­del­li­sen hin­nan.

B Näin ir­tai­mis­to ja­e­taan kuo­lin­pe­säs­sä

Täs­sä kä­si­tel­lään ti­lan­net­ta, jos­sa kaik­ki ir­tai­mis­ton al­ku­pe­räi­set omis­ta­jat, esi­mer­kik­si mo­lem­mat puo­li­sot ovat kuol­leet, ja ir­tai­mis­to ja­e­taan mo­lem­pien kuol­tua las­ten, pe­ril­lis­ten tai tes­ta­men­tin saa­jien kes­ken.

Pe­rin­tö­kaa­ren mu­kaan jo­kai­sel­la osak­kaal­la on oi­keus saa­da mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan osan­sa kai­ken­laa­tui­ses­ta omai­suu­des­ta eli myös koti-ir­tai­mis­tos­ta. Tes­ta­men­til­la on mah­dol­lis­ta mää­rä­tä ir­tai­mis­ton ja­os­ta esi­ne­koh­tai­ses­ti tai mää­rä­tä, et­tä kaik­ki me­nee esi­mer­kik­si yh­del­le saa­jal­le. Jos näin on teh­ty, ja tes­ta­ment­ti on lain­voi­mai­nen, muil­la pe­ril­li­sil­lä ei ole esi­ne­koh­tais­ta oi­keut­ta koti-ir­tai­mis­toon.

Ny­ky­ään ih­mi­sil­lä on yleen­sä jo hy­vin pal­jon ta­va­raa. Moni­kaan ei vält­tä­mät­tä tar­vit­se kaik­kea sitä, joka pe­rin­nön­ja­os­sa on ja­et­ta­va­na. Kun ta­va­raa kuo­lin­pe­sän ja­os­sa saa ikään kuin il­mai­sek­si, osal­le ih­mi­sis­tä tu­lee halu ha­mu­ta sitä yli oman tar­peen. Ul­ko­puo­li­se­na pe­sän­ja­ka­ja­na seu­raan vä­lil­lä häm­mäs­tel­len, mi­hin kaik­ki ta­va­ra mah­de­taan va­ras­toi­da.

Pa­ras­ta oli­si, jos kuo­lin­pe­sän osak­kaat pää­si­si­vät kes­ke­nään so­pi­muk­seen ir­tai­mis­ton ja­os­ta.

Mitä voi teh­dä, jos esi­neel­lä on mon­ta ot­ta­jaa?

Jos kuo­lin­pe­sään on mää­rät­ty pe­sän­ja­ka­ja, hä­nel­lä on vel­vol­li­suus ja­kaa myös pe­sän ir­tain omai­suus. Jos osak­kaat ei­vät kes­ke­nään sovi ja­os­ta, pe­sän­ja­ka­ja huo­leh­tii ja or­ga­ni­soi ir­tai­men omai­suu­den ja­ka­mi­sen.

Osak­kai­den on hyvä muis­taa, et­tä pe­sän­ja­ka­jan tun­ti­palk­ka pai­kal­la­o­los­ta on kal­liim­paa kuin mo­nen esi­neen hin­ta. Sik­si osak­kai­den kan­nat­tai­si ja­kaa ir­tai­mis­to kes­ke­nään.

Toi­si­naan osak­kai­den vä­lit ovat niin ki­re­ät, et­tä jako edel­lyt­tää ul­ko­puo­li­sen hen­ki­lön läs­nä­o­loa. Jos ta­va­roi­den ja­os­ta on vaa­ra­na ai­heu­tua vie­lä enem­män rii­taa osak­kai­den vä­lil­le, on pe­sän­ja­ka­jan läs­nä­o­lo tie­tys­ti jär­ke­vää, jot­ta ta­va­ran ja­os­ta al­ka­neet rii­tai­suu­det ei­vät jat­ku muun­kin omai­suu­den ja­os­sa.

Huu­to­kaup­pa pe­ril­lis­ten kes­ken

Tätä ny­kyä pe­ru­kir­joi­hin ei enää ole ta­pa­na lu­et­te­loi­da ta­va­no­mais­ta koti-ir­tai­mis­toa, jos sen ar­vo ei yli­tä 4 000 eu­roa. Van­hois­sa pe­ru­kir­jois­sa saat­taa omai­suus ol­la lu­e­tel­tu la­ka­noi­ta myö­ten.

Vaik­ka ir­tai­mis­tol­le ei an­ne­ta ar­voa pe­run­kir­joi­tuk­ses­sa, se ei tar­koi­ta, et­tei sil­le voi­da an­taa ar­voa osak­kai­den vä­li­ses­sä pe­rin­nön­ja­os­sa.

Esi­neel­lä saat­taa ol­la osak­kail­le suu­ri tun­ne­ar­vo. Täl­löin voi­daan esi­mer­kik­si osak­kai­den vä­li­ses­sä huu­to­kau­pas­sa aset­taa ir­tai­mis­tol­le se ar­vo, jol­la joku heis­tä ha­lu­aa esi­neen it­sel­leen.

Ar­voir­tai­mis­toa ar­vi­oi­vat usein huu­to­kaup­po­ja pi­tä­vät yri­tyk­set. Hei­dän edus­ta­jil­laan on hyvä nä­ke­mys myös niin sa­no­tun ta­val­li­sen koti-ir­tai­mis­ton ar­vos­ta. Näi­tä ar­vo­ja voi­daan käyt­tää myös pe­rin­nön­ja­os­sa. Jos ir­tai­mis­to on ar­vi­oi­tu yli 4 000 eu­ron ar­voi­sek­si, se pi­tää mer­ki­tä myös pe­ru­kir­jaan. ●

Ir­tai­mis­ton voi myös myy­dä

Kuo­lin­pe­sään kuu­lu­van ir­tai­mis­ton tyh­jen­tä­mi­ses­sä voi ol­la suu­ri työ. Jos lä­hei­set ei­vät ha­lua tai pys­ty tyh­jen­tä­mään jää­mis­töä, se voi­daan myös myy­dä.

Leh­dis­sä on usein il­moi­tuk­sia ha­luk­kuu­des­ta os­taa kuo­lin­pe­siä. Sil­loin yri­tyk­ses­tä tu­lee usein joku pai­kan pääl­le ar­vi­oi­maan ir­tai­mis­ton ar­von ja laa­dun ja te­ke­mään tar­jouk­sen sen tyh­jen­tä­mi­ses­tä, sii­vouk­ses­ta ja lop­pu­sum­mas­ta.

Myy­mi­nen on osak­kail­le help­po vaih­to­eh­to. Tar­jouk­ses­ta ja so­pi­muk­ses­ta riip­pu­en yri­tys joko mak­saa kuo­lin­pe­säl­le sum­man heti tai ti­lit­tää sen huu­to­kau­pan jäl­keen. Sum­mas­ta vä­hen­ne­tään tyh­jen­nys-, sii­vous- ja kaa­to­paik­ka­kus­tan­nuk­set.

Tun­ne­syyt saat­ta­vat es­tää ir­tai­mis­ton myy­mi­sen. Ei vält­tä­mät­tä tun­nu hy­väl­tä, et­tä ven­to­vie­raat ih­mi­set käy­vät läpi lä­heis­ten ir­tai­mis­toa.

Tun­ne­ar­vo­ton hin­ta voi yl­lät­tää

Kuo­lin­pe­sän ir­tai­mis­ton myy­mi­ses­sä yl­lä­tyk­sen voi ai­heut­taa myös ir­tai­mis­tol­le tar­jo­tun hin­nan al­hai­suus. Ta­va­roil­la ei ole ul­ko­puo­li­sil­le sa­man­lai­sia tun­ne­ar­vo­ja kuin myy­jil­le.

Huu­to­kau­pas­sa kuo­lin­pe­sän ir­tai­mis­tos­ta ei saa­da suu­ria sum­mia. Jos sii­tä ha­lu­aa saa­da pa­rem­man hin­nan, ta­va­raa kan­nat­taa myy­dä yk­sit­täin huu­to.ne­tin tai tori.fi:n kal­tai­sis­sa verk­ko­pal­ve­luis­sa. Täl­löin hin­ta nous­see suu­rem­mak­si, mut­ta myyn­nis­tä on myös huo­mat­ta­vas­ti enem­män vai­vaa.

Yk­si vaih­to­eh­to on myös oman huu­to­kau­pan jär­jes­tä­mi­nen pai­kan pääl­lä. Huu­to­kau­pois­ta voi il­moit­taa esim. huu­to­pai­kat.com -si­vus­ton kaut­ta tai pai­kal­li­ses­ti il­moi­tus­tau­lul­la tai leh­des­sä.

Myyn­ti­voit­to ve­ro­va­paa 5 000 eu­roon as­ti

Ta­va­no­mai­sen koti-ir­tai­mis­ton myyn­ti­voi­tot ovat ve­ro­va­pai­ta 5 000 eu­roon saak­ka. Omas­sa tai per­heen käy­tös­sä ol­leen ta­va­no­mai­sen koti-ir­tai­mis­ton luo­vu­tuk­sis­ta saa­dut voi­tot ovat ve­ro­va­pai­ta sil­tä osin kuin ne ovat ve­ro­vuon­na yh­teen­sä enin­tään 5 000 eu­roa.

Kun­kin per­heen­jä­se­nen omis­ta­man ir­tai­mis­ton myyn­nis­tä saa­tu voit­to las­ke­taan it­se­näi­ses­ti. Ta­va­no­mai­sen koti-ir­tai­mis­ton luo­vu­tuk­ses­ta syn­ty­vä tap­pio ei ole vä­hen­nys­kel­poi­nen.

Ta­va­no­mais­ta ar­vok­kaam­pien esi­nei­den luo­vu­tus­voi­tot ovat ve­ro­na­lai­sia.

Sään­nös­tä ei so­vel­le­ta ta­va­no­mais­ta ar­vok­kaam­pien tau­lu­jen ja mui­den tai­de-esi­nei­den ei­kä si­joi­tus­koh­tei­na pi­det­tä­vien esi­nei­den luo­vu­tuk­siin, jo­ten niis­tä saa­dut voi­tot ovat ko­ko­naan ve­ro­na­lai­sia. ●

Esi­merk­ki-ta­paus 1

Ke­nel­le yh­tei­nen koi­ra kuu­luu?

Vir­pi ja Juha omis­ti­vat yh­des­sä koi­ran, joka oli mo­lem­pien ni­mis­sä. Vir­pil­le ja Ju­hal­le tuli avi­oe­ro, ja mo­lem­mat ha­lu­si­vat koi­ran it­sel­leen. Mi­ten asia voi­tiin rat­kais­ta?

VAS­TAUS Koi­ra oli mo­lem­pien yh­tei­sis­sä ni­mis­sä, ja sel­väs­ti koi­ra oli ol­lut myös tar­koi­tus hank­kia mo­lem­pien yh­tei­sek­si. Koi­ra ei ol­lut sel­ke­äs­ti enem­män kum­man­kaan puo­li­son koi­ra.

Avi­oe­rois­sa saat­taa tul­la ti­lan­tei­ta, jois­sa so­vi­taan, et­tä per­heen lem­mik­ki siir­tyy esi­mer­kik­si yh­des­sä per­heen las­ten kans­sa van­hem­man luo­ta toi­sen van­hem­man luo. On myös mah­dol­lis­ta so­pia osi­tuk­sen yh­tey­des­sä sii­tä, mi­ten kum­mat­kin osa­puo­let ta­paa­vat yh­teis­tä koi­raa.

Hy­viä asi­oi­ta täs­sä on se, et­tä asi­an­osai­set voi­vat so­vit­taa omat me­non­sa si­ten, et­tä koi­ral­le on ai­na hyvä hoi­to­paik­ka toi­sen omis­ta­jan luo­na.

Mi­tään la­ki­sää­teis­tä oh­jet­ta ei ole sii­tä, mi­ten koi­ran omis­tus­ta kos­ke­va asia rat­kais­taan. Vii­me kä­des­sä asia on pe­sän­ja­ka­jan pää­tet­tä­vis­sä.

Os­ta­ja mak­saa kuo­lin­pe­sän ta­va­rois­ta vain sen to­del­li­sen ar­von mu­kai­sen hin­nan. Il­man tun­tei­ta.

Po­lii­sin­kin on vai­kea sel­vit­tää, on­ko pe­säs­tä ka­don­nut ar­vo­ta­va­raa.

Esi­merk­ki-ta­paus 2

Vei­kö joku ar­vo­ko­rut?

Kir­si väit­ti, et­tä äi­din ko­dis­ta oli ka­don­nut ar­vok­kai­ta ko­ru­ja tä­män kuo­le­man jäl­keen. Asun­toon oli ol­lut avain vain Kir­sil­lä ja hä­nen sis­kol­laan Pet­ral­la. Äi­din asun­non oves­sa ei nä­ky­nyt mur­to­jäl­kiä. Mitä Kir­si saat­toi teh­dä?

VAS­TAUS Kir­si saat­toi teh­dä po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön sii­tä, et­tä joku oli vie­nyt äi­din ar­vok­kai­ta ko­ru­ja.Po­lii­sin tut­kin­nas­ta riip­puu, löy­tyy­kö asi­as­sa näyt­töä mah­dol­li­ses­ta anas­tuk­ses­ta. Jos näyt­töä löy­tyy, po­lii­sil­ta tut­kin­ta-asi­a­kir­jat siir­ty­vät syyt­tä­jäl­le, joka har­kit­see, on­ko asi­as­sa syy­tä nos­taa syy­te epäil­tyä anas­ta­jaa vas­taan.

Po­lii­sin on hy­vin vai­ke­aa tut­kia täl­lai­sia väit­tei­tä, ja tä­män­tyyp­pi­set asi­at joh­ta­vat har­voin syyt­tei­siin.

Jos kuo­lin­pe­sään on mää­rät­ty pe­sän­sel­vit­tä­jä, hä­nen on myös sel­vi­tet­tä­vä, mitä kuo­lin­pe­sään kuu­luu.

Jos tu­lee epäi­lys vää­rin­käy­tök­sis­tä, pe­sän­sel­vit­tä­jä voi myös teh­dä tut­kin­ta­pyyn­nön kuo­lin­pe­sän edus­ta­ja­na. Myös pe­sän­sel­vit­tä­jän on vai­kea sel­vit­tää sitä, mis­sä jo­kin ka­don­neek­si väi­tet­ty ir­tain on.

Jos jo etu­kä­teen on tie­dos­sa, et­tä väit­tei­tä esi­nei­den ka­to­a­mi­ses­ta saa­te­taan esit­tää, ei ke­nen­kään osak­kais­ta kan­na­ta men­nä yk­sin sel­vit­tä­mään vai­na­jan ir­tai­mis­toa.

Jos sii­vous ja jako teh­dään mui­den läs­nä ol­les­sa, voi­daan vält­tyä tur­hil­ta rii­doil­ta. Vai­na­ja on voi­nut myös hä­vit­tää tai lah­joit­taa ka­do­te­tuk­si väi­tet­tyä ir­tai­mis­toa jo eli­nai­ka­naan.

Mi­kään laki ei ker­ro ta­po­ja, mi­ten ir­tai­mis­to pi­tää ja­kaa, jos osak­kail­le tu­lee sii­tä rii­taa.

Näin omai­suus voi­daan ja­kaa so­vus­sa

Ei ole ole­mas­sa la­kia sii­tä, mi­ten ir­tai­mis­ton jako rii­ta­ti­lan­tees­sa tu­lee jär­jes­tää. Eri­lai­sia vaih­to­eh­to­ja on sel­vi­tet­ty al­la, ja nii­tä voi myös yh­dis­tel­lä. Lu­et­te­lo ei ole tyh­jen­tä­vä, mut­ta näi­tä kei­no­ja osak­kaat voi­vat käyt­tää il­man pe­sän­ja­ka­jaa.

KES­KI­NÄI­NEN HUU­TO­KAUP­PA Osak­kaat voi­vat jär­jes­tää kes­ki­näi­sen huu­to­kau­pan ha­lu­tuim­mis­ta esi­neis­tä. Jos moni ha­lu­aa sa­man esi­neen, osak­kaat voi­vat huu­to­kau­pal­la sel­vit­tää, kuka on val­mis ot­ta­maan esi­neen pe­rin­nön­ja­os­sa kor­keim­mas­ta ar­vos­ta. Tämä on rei­lua kai­kil­le, kos­ka sii­nä ote­taan huo­mi­oon myös se, et­tä joku ei ha­lua ir­tai­mis­toa ol­len­kaan. Hän saa sil­loin suu­rem­man osuu­den pe­rin­nös­tä ra­ha­na.

TOI­VEET VUO­RO­TEL­LEN Vaih­to­eh­to­na on myös se, et­tä en­sin ar­vo­taan jär­jes­tys, mis­sä jär­jes­tyk­ses­sä osak­kaat saa­vat toi­voa it­sel­leen heil­le tär­kei­tä esi­nei­tä. Jos yh­del­lä osak­kaal­la on esi­mer­kik­si vain yk­si toi­ve, hän oli­si etu­si­jal­la saa­maan sen esi­neen, jos sa­maan ai­kaan muil­la on mo­nia toi­vei­ta. Esi­neil­le voi­daan täl­löin­kin aset­taa jo­kin ar­vo, jos ne ovat hy­vin eri­ar­voi­sia.

AR­PO­MI­NEN Jos osak­kai­den kes­ken on sel­vää, et­tä jol­la­kin esi­neel­lä ei ole pe­rin­nön­ja­os­sa ar­voa tai ar­vo on sel­vä, osak­kaat voi­vat ar­poa rii­tai­set esi­neet. Jos sa­mal­la hen­ki­löl­lä on hyvä ar­pa­on­ni use­al­la ker­ral­la, voi ti­lan­net­ta kom­pen­soi­da si­ten, et­tä ar­von­nas­sa hä­vin­nyt voi esi­mer­kik­si saa­da etu­si­jan jo­hon­kin toi­seen rii­tai­seen esi­nee­seen.

KA­SOI­HIN LA­JIT­TE­LE­MI­NEN Ir­tai­mis­tos­ta voi­daan muo­dos­taa sa­ma­nar­voi­sia ka­so­ja ja ka­so­jen ja­kau­tu-mi­nen eri osak­kail­le voi­daan ar­poa. Tämä on käyt­tö-kel­poi­nen tapa esi­mer­kik­si kuo­lin­pe­sään si­säl­ty­vien ho­pei­den ja­ka­mi­ses­sa.

Lue Myös