Teksti Ilona Piironen
Kuvat Fotolia
Oma aika 8/2014
Juridisesti irtain omaisuus on laaja käsite. Tässä käsitellään tavanomaisen koti-irtaimiston ja hieman arvokkaampien esineiden jakoa omaisuuden osituksessa ja perinnönjaossa.
Omaisuuden ositus voidaan joutua tekemään joko puolison kuoleman tai avioeron yhteydessä. Koti-irtaimistoa harvoin jaetaan konkreettisesti osituksessa, joka perustuu puolisoon kuolemaan, koska leskellä on perintökaaren nojalla oikeus pitää hallussaan puolisoiden yhteinen tavanomainen koti-irtain. Tällöin koti-irtain jaetaan useimmiten vasta molempien puolisoiden kuoltua.
A Näin irtaimisto jaetaan avioerossa
Nimiperiaatteen mukaan omaisuus kuuluu sille, jonka nimiin se on hankittu. Irtaimessa omaisuudessa sovelletaan omistajaolettamaa: jos ei tiedetä, kummalle esine kuuluu, sen katsotaan olevan puolisoiden yhteistä.
Nimiperiaatteeseen on poikkeus: yksin toisen puolison nimiin hankittu omaisuus katsotaan yhteiseksi, jos puolisoilla on ollut tarkoitus hankkia se yhteiseksi.
Jos esimerkiksi arvokas sijoitustaulu on hankittu miehen nimiin, vaikka puolisoiden tarkoitus oli hankkia se yhteiseksi, taulu voidaan katsoa yhteiseksi.
Hankintahetken tarkoituksen osoittaminen ei kuitenkaan suojaa puolisoa, jota ei ole kirjattu omistajaksi, jos omaisuus ulosmitataan omistajaksi kirjatun henkilön velasta.
Virallista omistusta ei saa pelkästään sillä perusteella, että toinen on huolehtinut perheen taloudesta eli sijoittanut muita varoja perheen hyväksi toisen ostaessa arvo-omaisuutta. Tärkeää on nimenomaan yhteishankinnan tarkoitus kunkin hankinnan kohdalla.
Omat tavarat saa pitää avioerossa
Velkojen kattamisen jälkeen puolisolla on oikeus osituksessa erottaa päältäpäin hänelle kuuluvia vaatteita ja muita esineitä, jotka on tarkoitettu vain hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä. Puoliso saa tehdä näin, vaikka esineet olisi hankittu toisen puolison rahoilla.
Esineiden tulee olla tarpeellisia, eikä puoliso saa erottaa itselleen enempää kuin puolisoiden oloihin katsoen voidaan pitää kohtuullisena. Kohtuullisuutta harkittaessa tulee ottaa huomioon puolisoiden avioliiton aikainen elintaso. Tällaisia esineitä voivat olla esimerkiksi harrastuskäyttöä varten hankitut esineet, kuten tennis- tai golfmailat, soittimet ja korut.
Esineiden päältäpäin erottaminen huomioidaan osituksessa, ja se voi vaikuttaa tasingon määrään.
Suurimmaksi osaksi puolisoiden käytössä ollut koti-irtaimisto on yleensä heidän yhteistä omaisuuttaan.
Jos et halua irtaimistoa, voit saada hyvitystä
Olisi hyvä, jos osapuolet pääsisivät keskenään sopimukseen irtaimiston jaosta. Jos se ei onnistu, puolisoilla saattaa olla osituksessa muitakin riitoja, minkä vuoksi omaisuuden osittaa pesänjakaja. Viime kädessä pesänjakaja on velvollinen jakamaan myös yhteisen koti-irtaimiston ja ratkaisemaan siihen liittyvät riidat.
Pesänjakaja kysyy yleensä ensimmäiseksi asianosaisilta heidän toiveensa irtaimiston suhteen. Usein irtaimisto pyritään jakamaan niin, ettei sille anneta arvoa osituksessa: kumpikin osapuoli saa irtaimistosta suurin piirtein samanarvoisen määrän. Jos toinen osapuoli ei halua irtaimistoa ollenkaan, ja toinen ottaa kaiken, on mahdollisuus myös sopia summasta, millä toista hyvitetään. Jos summasta ei päästä sopimukseen, myös pesänjakaja voi päättää siitä.
Riiteleminen aiheuttaa kustannuksia
Jos osapuolet haluavat samoja esineitä, ovat käytettävissä samat jäljempänä mainitut keinot, kuten arpominen, osapuolten keskinäinen huutokauppa tai myyminen.
Pesänjakajan ratkaisu irtaimesta omaisuudesta on päätös, jonka voi viedä tuomioistuimeen kuten muutkin pesänjakajan ratkaisut.
Irtaimistolle voi tulla hyvin paljon arvoa, jos siihen lisätään riitelemisestä aiheutuneet kustannukset.
Olen myös kuullut tapauksesta, jossa pesänjakaja tarjoutui ostamaan toiselle osapuolelle samanlaisen vähäarvoisen esineen, josta osapuolet riitelivät.
Pesänjakajan tuntipalkka voi ylittää himoittujen tavaroiden todellisen hinnan.
B Näin irtaimisto jaetaan kuolinpesässä
Tässä käsitellään tilannetta, jossa kaikki irtaimiston alkuperäiset omistajat, esimerkiksi molemmat puolisot ovat kuolleet, ja irtaimisto jaetaan molempien kuoltua lasten, perillisten tai testamentin saajien kesken.
Perintökaaren mukaan jokaisella osakkaalla on oikeus saada mahdollisuuksien mukaan osansa kaikenlaatuisesta omaisuudesta eli myös koti-irtaimistosta. Testamentilla on mahdollista määrätä irtaimiston jaosta esinekohtaisesti tai määrätä, että kaikki menee esimerkiksi yhdelle saajalle. Jos näin on tehty, ja testamentti on lainvoimainen, muilla perillisillä ei ole esinekohtaista oikeutta koti-irtaimistoon.
Nykyään ihmisillä on yleensä jo hyvin paljon tavaraa. Monikaan ei välttämättä tarvitse kaikkea sitä, joka perinnönjaossa on jaettavana. Kun tavaraa kuolinpesän jaossa saa ikään kuin ilmaiseksi, osalle ihmisistä tulee halu hamuta sitä yli oman tarpeen. Ulkopuolisena pesänjakajana seuraan välillä hämmästellen, mihin kaikki tavara mahdetaan varastoida.
Parasta olisi, jos kuolinpesän osakkaat pääsisivät keskenään sopimukseen irtaimiston jaosta.
Mitä voi tehdä, jos esineellä on monta ottajaa?
Jos kuolinpesään on määrätty pesänjakaja, hänellä on velvollisuus jakaa myös pesän irtain omaisuus. Jos osakkaat eivät keskenään sovi jaosta, pesänjakaja huolehtii ja organisoi irtaimen omaisuuden jakamisen.
Osakkaiden on hyvä muistaa, että pesänjakajan tuntipalkka paikallaolosta on kalliimpaa kuin monen esineen hinta. Siksi osakkaiden kannattaisi jakaa irtaimisto keskenään.
Toisinaan osakkaiden välit ovat niin kireät, että jako edellyttää ulkopuolisen henkilön läsnäoloa. Jos tavaroiden jaosta on vaarana aiheutua vielä enemmän riitaa osakkaiden välille, on pesänjakajan läsnäolo tietysti järkevää, jotta tavaran jaosta alkaneet riitaisuudet eivät jatku muunkin omaisuuden jaossa.
Huutokauppa perillisten kesken
Tätä nykyä perukirjoihin ei enää ole tapana luetteloida tavanomaista koti-irtaimistoa, jos sen arvo ei ylitä 4 000 euroa. Vanhoissa perukirjoissa saattaa omaisuus olla lueteltu lakanoita myöten.
Vaikka irtaimistolle ei anneta arvoa perunkirjoituksessa, se ei tarkoita, ettei sille voida antaa arvoa osakkaiden välisessä perinnönjaossa.
Esineellä saattaa olla osakkaille suuri tunnearvo. Tällöin voidaan esimerkiksi osakkaiden välisessä huutokaupassa asettaa irtaimistolle se arvo, jolla joku heistä haluaa esineen itselleen.
Arvoirtaimistoa arvioivat usein huutokauppoja pitävät yritykset. Heidän edustajillaan on hyvä näkemys myös niin sanotun tavallisen koti-irtaimiston arvosta. Näitä arvoja voidaan käyttää myös perinnönjaossa. Jos irtaimisto on arvioitu yli 4 000 euron arvoiseksi, se pitää merkitä myös perukirjaan. ●
Irtaimiston voi myös myydä
Kuolinpesään kuuluvan irtaimiston tyhjentämisessä voi olla suuri työ. Jos läheiset eivät halua tai pysty tyhjentämään jäämistöä, se voidaan myös myydä.
Lehdissä on usein ilmoituksia halukkuudesta ostaa kuolinpesiä. Silloin yrityksestä tulee usein joku paikan päälle arvioimaan irtaimiston arvon ja laadun ja tekemään tarjouksen sen tyhjentämisestä, siivouksesta ja loppusummasta.
Myyminen on osakkaille helppo vaihtoehto. Tarjouksesta ja sopimuksesta riippuen yritys joko maksaa kuolinpesälle summan heti tai tilittää sen huutokaupan jälkeen. Summasta vähennetään tyhjennys-, siivous- ja kaatopaikkakustannukset.
Tunnesyyt saattavat estää irtaimiston myymisen. Ei välttämättä tunnu hyvältä, että ventovieraat ihmiset käyvät läpi läheisten irtaimistoa.
Tunnearvoton hinta voi yllättää
Kuolinpesän irtaimiston myymisessä yllätyksen voi aiheuttaa myös irtaimistolle tarjotun hinnan alhaisuus. Tavaroilla ei ole ulkopuolisille samanlaisia tunnearvoja kuin myyjille.
Huutokaupassa kuolinpesän irtaimistosta ei saada suuria summia. Jos siitä haluaa saada paremman hinnan, tavaraa kannattaa myydä yksittäin huuto.netin tai tori.fi:n kaltaisissa verkkopalveluissa. Tällöin hinta noussee suuremmaksi, mutta myynnistä on myös huomattavasti enemmän vaivaa.
Yksi vaihtoehto on myös oman huutokaupan järjestäminen paikan päällä. Huutokaupoista voi ilmoittaa esim. huutopaikat.com -sivuston kautta tai paikallisesti ilmoitustaululla tai lehdessä.
Myyntivoitto verovapaa 5 000 euroon asti
Tavanomaisen koti-irtaimiston myyntivoitot ovat verovapaita 5 000 euroon saakka. Omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut voitot ovat verovapaita siltä osin kuin ne ovat verovuonna yhteensä enintään 5 000 euroa.
Kunkin perheenjäsenen omistaman irtaimiston myynnistä saatu voitto lasketaan itsenäisesti. Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksesta syntyvä tappio ei ole vähennyskelpoinen.
Tavanomaista arvokkaampien esineiden luovutusvoitot ovat veronalaisia.
Säännöstä ei sovelleta tavanomaista arvokkaampien taulujen ja muiden taide-esineiden eikä sijoituskohteina pidettävien esineiden luovutuksiin, joten niistä saadut voitot ovat kokonaan veronalaisia. ●
Esimerkki-tapaus 1
Kenelle yhteinen koira kuuluu?
● Virpi ja Juha omistivat yhdessä koiran, joka oli molempien nimissä. Virpille ja Juhalle tuli avioero, ja molemmat halusivat koiran itselleen. Miten asia voitiin ratkaista?
VASTAUS Koira oli molempien yhteisissä nimissä, ja selvästi koira oli ollut myös tarkoitus hankkia molempien yhteiseksi. Koira ei ollut selkeästi enemmän kummankaan puolison koira.
Avioeroissa saattaa tulla tilanteita, joissa sovitaan, että perheen lemmikki siirtyy esimerkiksi yhdessä perheen lasten kanssa vanhemman luota toisen vanhemman luo. On myös mahdollista sopia osituksen yhteydessä siitä, miten kummatkin osapuolet tapaavat yhteistä koiraa.
Hyviä asioita tässä on se, että asianosaiset voivat sovittaa omat menonsa siten, että koiralle on aina hyvä hoitopaikka toisen omistajan luona.
Mitään lakisääteistä ohjetta ei ole siitä, miten koiran omistusta koskeva asia ratkaistaan. Viime kädessä asia on pesänjakajan päätettävissä.
Ostaja maksaa kuolinpesän tavaroista vain sen todellisen arvon mukaisen hinnan. Ilman tunteita.
Poliisinkin on vaikea selvittää, onko pesästä kadonnut arvotavaraa.
Esimerkki-tapaus 2
Veikö joku arvokorut?
● Kirsi väitti, että äidin kodista oli kadonnut arvokkaita koruja tämän kuoleman jälkeen. Asuntoon oli ollut avain vain Kirsillä ja hänen siskollaan Petralla. Äidin asunnon ovessa ei näkynyt murtojälkiä. Mitä Kirsi saattoi tehdä?
VASTAUS Kirsi saattoi tehdä poliisille tutkintapyynnön siitä, että joku oli vienyt äidin arvokkaita koruja.Poliisin tutkinnasta riippuu, löytyykö asiassa näyttöä mahdollisesta anastuksesta. Jos näyttöä löytyy, poliisilta tutkinta-asiakirjat siirtyvät syyttäjälle, joka harkitsee, onko asiassa syytä nostaa syyte epäiltyä anastajaa vastaan.
Poliisin on hyvin vaikeaa tutkia tällaisia väitteitä, ja tämäntyyppiset asiat johtavat harvoin syytteisiin.
Jos kuolinpesään on määrätty pesänselvittäjä, hänen on myös selvitettävä, mitä kuolinpesään kuuluu.
Jos tulee epäilys väärinkäytöksistä, pesänselvittäjä voi myös tehdä tutkintapyynnön kuolinpesän edustajana. Myös pesänselvittäjän on vaikea selvittää sitä, missä jokin kadonneeksi väitetty irtain on.
Jos jo etukäteen on tiedossa, että väitteitä esineiden katoamisesta saatetaan esittää, ei kenenkään osakkaista kannata mennä yksin selvittämään vainajan irtaimistoa.
Jos siivous ja jako tehdään muiden läsnä ollessa, voidaan välttyä turhilta riidoilta. Vainaja on voinut myös hävittää tai lahjoittaa kadotetuksi väitettyä irtaimistoa jo elinaikanaan.
Mikään laki ei kerro tapoja, miten irtaimisto pitää jakaa, jos osakkaille tulee siitä riitaa.
Näin omaisuus voidaan jakaa sovussa
Ei ole olemassa lakia siitä, miten irtaimiston jako riitatilanteessa tulee järjestää. Erilaisia vaihtoehtoja on selvitetty alla, ja niitä voi myös yhdistellä. Luettelo ei ole tyhjentävä, mutta näitä keinoja osakkaat voivat käyttää ilman pesänjakajaa.
● KESKINÄINEN HUUTOKAUPPA Osakkaat voivat järjestää keskinäisen huutokaupan halutuimmista esineistä. Jos moni haluaa saman esineen, osakkaat voivat huutokaupalla selvittää, kuka on valmis ottamaan esineen perinnönjaossa korkeimmasta arvosta. Tämä on reilua kaikille, koska siinä otetaan huomioon myös se, että joku ei halua irtaimistoa ollenkaan. Hän saa silloin suuremman osuuden perinnöstä rahana.
● TOIVEET VUOROTELLEN Vaihtoehtona on myös se, että ensin arvotaan järjestys, missä järjestyksessä osakkaat saavat toivoa itselleen heille tärkeitä esineitä. Jos yhdellä osakkaalla on esimerkiksi vain yksi toive, hän olisi etusijalla saamaan sen esineen, jos samaan aikaan muilla on monia toiveita. Esineille voidaan tällöinkin asettaa jokin arvo, jos ne ovat hyvin eriarvoisia.
● ARPOMINEN Jos osakkaiden kesken on selvää, että jollakin esineellä ei ole perinnönjaossa arvoa tai arvo on selvä, osakkaat voivat arpoa riitaiset esineet. Jos samalla henkilöllä on hyvä arpaonni usealla kerralla, voi tilannetta kompensoida siten, että arvonnassa hävinnyt voi esimerkiksi saada etusijan johonkin toiseen riitaiseen esineeseen.
● KASOIHIN LAJITTELEMINEN Irtaimistosta voidaan muodostaa samanarvoisia kasoja ja kasojen jakautu-minen eri osakkaille voidaan arpoa. Tämä on käyttö-kelpoinen tapa esimerkiksi kuolinpesään sisältyvien hopeiden jakamisessa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.