Mikä on uusperhe?
Tilastokeskuksen käyttämän määritelmän mukaan uusperhe on perhe, johon kuuluu vain toisen puolison alle 18-vuotias lapsi. Kaikki perheen lapset eivät ole yhteisiä. Tässä artikkelissa uusperheenä on käsitelty perheitä, joihin kuuluu myös vain toisen puolison lapsia ikärajoista riippumatta, koska perimystilanteet tulevat eteen useimmiten tällaisissa elämänvaiheissa.
Mitä kannattaa huomioida mennessään toisen kerran naimisiin?
Kannattaa huolehtia, että omaisuuden ositukset ja erottelut aiemmista liitoista on tehty. Avioehtosopimuksen tekemistä kannattaa vakavasti harkita, jos osapuolilla on omaa varallisuutta ja lapsia aiemmista liitoista.
Ketkä kuuluvat ensimmäiseen perimysluokkaan?
Perintökaaren mukaan ensimmäiseen perimysluokkaan kuuluvat rintaperilliset. Heitä ovat aviolapset, tunnustetut lapset, lapset, joiden osalta tuomioistuin on vahvistanut isyyden, ottolapset ja näiden jälkeläiset. Ensimmäisessä parenteelissa eli perimysryhmässä on rajaton sijaantulo-oikeus, eli jos joku lapsista on kuollut, lapsen sijaan tulevat hänen jälkeläisensä.
Kuka perii, jos rintaperillisiä ei ole?
Puoliso perii. Molempien puolisoiden kuoltua omaisuus jaetaan heidän kummankin perillisten kesken.
Ketkä kuuluvat toiseen perimysryhmään?
Toiseen perimysryhmään kuuluvat perittävän vanhemmat. Jos isä tai äiti ei ole elossa, perittävän veljet ja sisaret jakavat tämän osuuden. Jos veljet ja sisaret eivät ole elossa, heidän jälkeläisensä jakavat tämän osuuden. Tässä perimysryhmässä on myös rajaton sijaantulo-oikeus.
Mikä on kolmas perimysryhmä?
Kolmanteen perimysryhmään kuuluvat isovanhemmat. Jos isovanhempi ei elä, hänen lapsensa, eli perittävän sedät, tädit ja enot, jakavat tämän osuuden. Tässä ryhmässä ei ole rajatonta sijaantulo-oikeutta. Serkut eivät peri.
Kun uusperheen puoliso kuolee, miten perintö jaetaan?
Ei ole olemassa omaa lakia uusperheen perinnönjaosta. Ensin on tehtävä omaisuuden ositus tai erottelu lesken ja kuolinpesän välillä. Tämän jälkeen perintö jakautuu kuolleen puolison perillisten kesken. Perillisiä ovat ensi sijassa hänen lapsensa tasaosuuksin. Jos omia lapsia ei ole, puoliso perii kaiken.
Periikö uuden puolison lapsi?
Ei peri ilman testamenttia.
Periikö puolison lapsi, jos perittävä on ollut lapsen oheishuoltaja?
Ei peri ilman testamenttia.
Periikö puolison lapsi, jos perittävä on adoptoinut hänet?
Perii, kuten perillisen oma lapsi.
Jos uuden puolison lapsi perii testamentin nojalla, minkä veroluokan mukaan hän maksaa perintöveroa?
Ensimmäisen, edullisemman perintöveroluokan mukaan.
Voiko ex-puolisolle päätyä perinnönjaon myötä hänen aiemman puolisonsa omaisuutta?
Omaisuutta voi päätyä ex-puolisolle yhteisen lapsen kautta. Jos yhteinen lapsi perii kaiken vanhempansa omaisuuden ja lapsi kuolee tämän jälkeen ilman omia rintaperillisiä, lapsen perii hänen toinen elossa oleva vanhempansa, eli tässä tapauksessa ex-puoliso.
Perinnönjakoriidat uusperheessä
Keiden välillä uusperheiden perinnönjaoissa yleensä riidellään?
Riidan toisena osapuolena ovat yleensä uuden avioliiton leski ja/tai jälkimmäisestä avioliitosta syntyneet lapset ja toisena osapuolena ensimmäisen avioliiton lapset.
Mistä riitoja yleensä aiheutuu?
Riitoja aiheutuu yleensä siitä, että jotain henkilöä on perittävien elinaikana suosittu toisten kustannuksella tai testamentti tekee näin. Riitoja voi aiheutua myös taloudellisista epäselvyyksistä, jos esimerkiksi väitetään lesken tai jonkun muun käyttäneen hyväkseen perittävän omaisuutta.
Voiko lapsi tehdä jotain, jos huomaa vanhempansa suosivan muita sisaruksiaan?
Oikeustoimikelpoisella vanhemmalla on oikeus elinaikanaan päättää oman omaisuutensa käyttämisestä, myös jonkun lapsen suosimisesta. Ennakkoperintöjä tai muuta suosimista voidaan vaatia huomioitavaksi vanhemman jälkeisessä perinnönjaossa.
Jos jotain sisarusta on vanhemman elinaikana suosittu, jaetaanko perintö myöhemmin niin, että lapset saavat saman verran omaisuutta?
Ei välttämättä. Ennakkoperintönä saadut lahjat pääsääntöisesti huomioidaan perinnönjaossa. Lahjoitukseen voi kuitenkin määrätä, ettei lahjaa huomioida ennakkoperintönä. Myöskään elatukseen annettua tukea ei huomioida täysimääräisesti. Suosimista voi olla myös se, että saatu lahja arvostetaan pääsääntöisesti lahjan antohetken mukaan. Lakiosalaskelmassa suosiolahjat, joita ei huomioida varsinaisena ennakkoperintönä, voidaan osakkaan vaatimuksesta huomioida. Tuolloinkin lasketaan, saako rintaperillinen lakiosansa määrän, joka on puolet perintöosasta.
Suosia voi siten myös ilman testamenttia. Perintökaaren mukainen perinnönjako ei välttämättä johda lasten tasapuoliseen kohteluun. Rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa vanhempansa jälkeen.
Miksi testamentti kannattaa tehdä?
Testamentilla voi järjestää asioita mahdollisimman selviksi siten, ettei myöhempiä riitoja aiheutuisi. Testamentti kannattaa uusperheessä tehdä asiantuntijan avulla, koska perintöosuudet ja perintöverotus voivat olla erilaisia henkilöiden erilaisen aseman perusteella.
Miksi henkivakuutus on hyvä keino järjestellä omaisuutta?
Henkivakuutus on testamentista ja lakiosalaskelmista erillinen, elleivät henkivakuutusmaksut ole olleet ylisuuria henkilön varallisuus huomioon ottaen. Ylisuuret henkivakuutusmaksut voidaan huomioida lakiosalaskelmassa. Henkivakuutuskorvauksen saa myös käyttöönsä nopeammin kuin perinnön.
Kuka saa henkivakuutuskorvauksen, jos edunsaajaksi on kirjattu omaiset, ja perittävällä on puoliso ja lapsia?
Puoliso saa puolet ja lapset jakavat tasaosuuksin puolet korvauksesta.
Vaikuttaako avioehtosopimus henkivakuutuskorvaukseen?
Ei vaikuta.
Miten riitoja uusperheiden perinnönjaoissa voi välttää?
Kohtelemalla lapsia tasapuolisesti, tekemällä ajoissa omaisuuden ositukset ja erottelut aiemmista liitoista, tekemällä testamentin tai muut omaisuuden järjestelyt, jolloin perinnönjako on mahdollisimman selvä.
Avoliitto uusperheessä
Periikö avopuoliso kumppaninsa?
Ei peri.
Miten avopuolison asemaa voi turvata?
Tekemällä testamentin hänen hyväkseen tai merkitsemällä avopuolison henkivakuutuskorvauksen edunsaajaksi.
Miten avopuolison perintövero määräytyy?
Avopuolisot maksavat perintöveroa pääsääntöisesti II-luokan mukaan. Perintövero määräytyy I-luokan mukaan, jos avopuolisot ovat olleet aiemmin naimisissa tai heillä on tai on ollut yhteinen lapsi. Perintöveroluokka II on kaksinkertainen I-veroluokkaan nähden. Avopuoliso ei saa myöskään perintöverotuksessa hyväkseen lesken vähennystä, mikä on korkeintaan 60 000 euroa.
Testamentti kannattaa uusperheessä tehdä asiantuntijan avulla, koska perheenjäsenten lain mukaan määräytyvät erilaiset perintöosuudet voivat yllättää maallikon.
Tapaus 1
Ensimmäisen avioliiton lapsi jäi ilman perintöä
Risto on Kallen lapsi ensimmäisestä avioliitosta. Kalle on mennyt toiseen avioliittoon Leenan kanssa, josta heillä on yhteinen lapsi, Laura. Leenalla on aiemmasta avioliitostaan lapsi, Kaisa, joka ei ole ollut tekemisessä äitinsä tai sisarustensa kanssa.
Kalle ja Leena ovat tehneet keskinäisen omistusoikeustestamentin turvatakseen lesken asemaa. Testamentissa on toive, että lapset eivät vaatisi lakiosiaan ensiksi kuolleen jälkeen. Kalle kuoli, kun Laura oli 16-vuotias. Miten perintö jaettiin Kallen jälkeen? Entä Leenan jälkeen? Leena vetosi testamenttiin omistusoikeustestamenttina eikä Risto vaatinut lakiosaansa isänsä jälkeen.
Vastaus: Lauran alaikäisyyden vuoksi häntä edusti osituksessa ja perinnönjaossa ulkopuolinen edunvalvoja. Edunvalvojan oli lain mukaan vaadittava Lauralle lakiosaa. Laura sai siten ¼ isänsä omaisuuden säästöstä. Risto ei saanut mitään, koska hän ei vaatinut lakiosaansa. Kallen omaisuuden peri 3/4-osuudella Leena ja ¼-osuudella Laura.
Leenan kuoltua jäljellä olevan omaisuuden perivät puoliksi Kaisa ja Laura. Risto ei saanut mitään, koska hän ei ollut Leenan perillinen.
Miten asian voisi hoitaa toisin? Risto olisi voinut vaatia lakiosaansa isänsä jälkeen, jolloin hän olisi saanut 1/4 isänsä omaisuuden säästöstä, vaikka omaisuus olisi tosi asiassa jaettu myöhemmin.
Testamentti olisi voitu tehdä hallintaoikeustestamenttina, jolloin omaisuuden omistusoikeus olisi mennyt rintaperillisille tai Leena olisi voinut vedota testamenttiin ainoastaan hallintaoikeustestamenttina. Tällöin Kallen omaisuuden omistusosuuden olisivat jakaneet tasaosuuksin Risto ja Laura. Testamentti olisi voitu tehdä myös rajoitettuna omistusoikeustestamenttina. Tällöin leski ei olisi saanut testamentata tai lahjoittaa vastikkeettomin oikeustoimin Kallen omaisuutta.
Leena olisi voinut tehdä myös itse oman testamentin, jossa myös Risto olisi huomioitu.
Tapaus 2
Lesken oikeus on vahvempi kuin ensimmäisen avioliiton lasten
Sirkan ja Matin avioliitto päättyi Sirkan kuolemaan. Sirkalla ja Matilla oli avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avio-ehto. Sirkan perillisiä olivat hänen aiemmasta suhteestaan olevat lapset Elli ja Eetu.
Puolisoiden viimeinen yhteinen koti oli yksin Sirkan nimissä. Matti vetosi oikeuteensa pitää jakamattomana hallussaan puolisoiden viimeinen yhteinen koti ja siellä oleva irtaimisto. Sirkan lapset perivät talon ja maksoivat siitä perintöverot, mutta eivät saaneet sitä hallintaansa.
Matti solmi uuden avioliiton Tuulan kanssa ja taloon muuttivat Tuula ja Tuulan lapset. Tämä ärsytti Sirkan lapsia, koska heidän osuutensa oli kiinni talossa eivätkä Matti, Tuula ja Tuulan lapset olleet heille sukua. Milloin Elli ja Eetu saivat talon hallintaansa? Oliko Tuulalla asumisoikeus vielä, kun Matti kuolee? Saivatko Elli ja Eetu jotain korvausta siitä, kun talo oli ollut 15 vuotta Matin ja Tuulan hallussa?
Vastaus: Lesken oikeus pitää viimeinen yhteinen asunto jakamattomana hallinnassaan on vahvempi kuin lasten oikeus lakiosaansa. Elli ja Eetu eivät voineet mitään sille, että Matti sai asua talossa. Myös Tuula ja hänen lapsensa saattoivat muuttaa Matin kanssa samaan taloon, eivätkä Elli ja Eetu voineet vaikuttaa asiaan.
Asumisoikeus loppuu siinä vaiheessa, kun Matti kuolee. Lesken viimeisen yhteisen kodin suoja voi kohdistua ainoastaan sellaiseen asuntoon, joka on puolison omistuksessa.
Suoja ei rajoita muita yhteisomistajia. Näin ollen Tuula ei voi jäädä asumaan taloon Matin kuoleman jälkeen.
Elli ja Eetu eivät saaneet mitään varsinaista korvausta Matin ja Tuulan käyttöoikeudesta. He olivat saaneet perintöverotuksessa hallintaoikeusvähennyksen Matin käyttöoikeuden johdosta.
Oman Ajan asiantuntija, OTK, varatuomari, asianajaja Ilona Piironen antaa käytännön lakineuvoja. Ilona Piironen on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.