Artikkeli

Kuka perii uusperheessä?

Perinnönjako uusperheessä voi olla monimutkaista. Siksi testamentti kannattaa tehdä asiantuntijan avulla. Jo ennen uusperheen perustamista on hyvä järjestää asiat niin, että omaisuuden ositukset ja erottelut aiemmista liitoista on tehty.

Mikä on uus­per­he?

Ti­las­to­kes­kuk­sen käyt­tä­män mää­ri­tel­män mu­kaan uus­per­he on per­he, jo­hon kuu­luu vain toi­sen puo­li­son al­le 18-vuo­ti­as lap­si. Kaik­ki per­heen lap­set ei­vät ole yh­tei­siä. Täs­sä ar­tik­ke­lis­sa uus­per­hee­nä on kä­si­tel­ty per­hei­tä, joi­hin kuu­luu myös vain toi­sen puo­li­son lap­sia ikä­ra­jois­ta riip­pu­mat­ta, kos­ka pe­ri­mys­ti­lan­teet tu­le­vat eteen useim­mi­ten täl­lai­sis­sa elä­män­vai­heis­sa.

Mitä kan­nat­taa huo­mi­oi­da men­nes­sään toi­sen ker­ran nai­mi­siin?

Kan­nat­taa huo­leh­tia, et­tä omai­suu­den osi­tuk­set ja erot­te­lut ai­em­mis­ta lii­tois­ta on teh­ty. Avi­oeh­to­so­pi­muk­sen te­ke­mis­tä kan­nat­taa va­ka­vas­ti har­ki­ta, jos osa­puo­lil­la on omaa va­ral­li­suut­ta ja lap­sia ai­em­mis­ta lii­tois­ta.

Ket­kä kuu­lu­vat en­sim­mäi­seen pe­ri­mys­luok­kaan?

Pe­rin­tö­kaa­ren mu­kaan en­sim­mäi­seen pe­ri­mys­luok­kaan kuu­lu­vat rin­ta­pe­ril­li­set. Hei­tä ovat avi­o­lap­set, tun­nus­te­tut lap­set, lap­set, joi­den osal­ta tuo­mi­ois­tuin on vah­vis­ta­nut isyy­den, ot­to­lap­set ja näi­den jäl­ke­läi­set. En­sim­mäi­ses­sä pa­ren­tee­lis­sa eli pe­ri­mys­ryh­mäs­sä on ra­ja­ton si­jaan­tu­lo-oi­keus, eli jos joku lap­sis­ta on kuol­lut, lap­sen si­jaan tu­le­vat hä­nen jäl­ke­läi­sen­sä.

Kuka pe­rii, jos rin­ta­pe­ril­li­siä ei ole?

Puo­li­so pe­rii. Mo­lem­pien puo­li­soi­den kuol­tua omai­suus ja­e­taan hei­dän kum­man­kin pe­ril­lis­ten kes­ken.

Ket­kä kuu­lu­vat toi­seen pe­ri­mys­ryh­mään?

Toi­seen pe­ri­mys­ryh­mään kuu­lu­vat pe­rit­tä­vän van­hem­mat. Jos isä tai äi­ti ei ole elos­sa, pe­rit­tä­vän vel­jet ja si­sa­ret ja­ka­vat tä­män osuu­den. Jos vel­jet ja si­sa­ret ei­vät ole elos­sa, hei­dän jäl­ke­läi­sen­sä ja­ka­vat tä­män osuu­den. Täs­sä pe­ri­mys­ryh­mäs­sä on myös ra­ja­ton si­jaan­tu­lo-oi­keus.

Mikä on kol­mas pe­ri­mys­ryh­mä?

Kol­man­teen pe­ri­mys­ryh­mään kuu­lu­vat iso­van­hem­mat. Jos iso­van­hem­pi ei elä, hä­nen lap­sen­sa, eli pe­rit­tä­vän se­dät, tä­dit ja enot, ja­ka­vat tä­män osuu­den. Täs­sä ryh­mäs­sä ei ole ra­ja­ton­ta si­jaan­tu­lo-oi­keut­ta. Ser­kut ei­vät peri.

Kun uus­per­heen puo­li­so kuo­lee, mi­ten pe­rin­tö ja­e­taan?

Ei ole ole­mas­sa omaa la­kia uus­per­heen pe­rin­nön­ja­os­ta. En­sin on teh­tä­vä omai­suu­den osi­tus tai erot­te­lu les­ken ja kuo­lin­pe­sän vä­lil­lä. Tä­män jäl­keen pe­rin­tö ja­kau­tuu kuol­leen puo­li­son pe­ril­lis­ten kes­ken. Pe­ril­li­siä ovat en­si si­jas­sa hä­nen lap­sen­sa ta­sa­o­suuk­sin. Jos omia lap­sia ei ole, puo­li­so pe­rii kai­ken.

Pe­rii­kö uu­den puo­li­son lap­si?

Ei peri il­man tes­ta­ment­tia.

Pe­rii­kö puo­li­son lap­si, jos pe­rit­tä­vä on ol­lut lap­sen oheis­huol­ta­ja?

Ei peri il­man tes­ta­ment­tia.

Pe­rii­kö puo­li­son lap­si, jos pe­rit­tä­vä on adop­toi­nut hä­net?

Pe­rii, ku­ten pe­ril­li­sen oma lap­si.

Jos uu­den puo­li­son lap­si pe­rii tes­ta­men­tin no­jal­la, min­kä ve­ro­luo­kan mu­kaan hän mak­saa pe­rin­tö­ve­roa?

En­sim­mäi­sen, edul­li­sem­man pe­rin­tö­ve­ro­luo­kan mu­kaan.

Voi­ko ex-puo­li­sol­le pää­tyä pe­rin­nön­ja­on myö­tä hä­nen ai­em­man puo­li­son­sa omai­suut­ta?

Omai­suut­ta voi pää­tyä ex-puo­li­sol­le yh­tei­sen lap­sen kaut­ta. Jos yh­tei­nen lap­si pe­rii kai­ken van­hem­pan­sa omai­suu­den ja lap­si kuo­lee tä­män jäl­keen il­man omia rin­ta­pe­ril­li­siä, lap­sen pe­rii hä­nen toi­nen elos­sa ole­va van­hem­pan­sa, eli täs­sä ta­pauk­ses­sa ex-puo­li­so.

Pe­rin­nön­ja­ko­rii­dat uus­per­hees­sä

Kei­den vä­lil­lä uus­per­hei­den pe­rin­nön­ja­ois­sa yleen­sä rii­del­lään?

Rii­dan toi­se­na osa­puo­le­na ovat yleen­sä uu­den avi­o­lii­ton les­ki ja/tai jäl­kim­mäi­ses­tä avi­o­lii­tos­ta syn­ty­neet lap­set ja toi­se­na osa­puo­le­na en­sim­mäi­sen avi­o­lii­ton lap­set.

Mis­tä rii­to­ja yleen­sä ai­heu­tuu?

Rii­to­ja ai­heu­tuu yleen­sä sii­tä, et­tä jo­tain hen­ki­löä on pe­rit­tä­vien eli­nai­ka­na suo­sit­tu tois­ten kus­tan­nuk­sel­la tai tes­ta­ment­ti te­kee näin. Rii­to­ja voi ai­heu­tua myös ta­lou­del­li­sis­ta epä­sel­vyyk­sis­tä, jos esi­mer­kik­si väi­te­tään les­ken tai jon­kun muun käyt­tä­neen hy­väk­seen pe­rit­tä­vän omai­suut­ta.

Voi­ko lap­si teh­dä jo­tain, jos huo­maa van­hem­pan­sa suo­si­van mui­ta si­sa­ruk­si­aan?

Oi­keus­toi­mi­kel­poi­sel­la van­hem­mal­la on oi­keus eli­nai­ka­naan päät­tää oman omai­suu­ten­sa käyt­tä­mi­ses­tä, myös jon­kun lap­sen suo­si­mi­ses­ta. En­nak­ko­pe­rin­tö­jä tai muu­ta suo­si­mis­ta voi­daan vaa­tia huo­mi­oi­ta­vak­si van­hem­man jäl­kei­ses­sä pe­rin­nön­ja­os­sa.

Jos jo­tain si­sa­rus­ta on van­hem­man eli­nai­ka­na suo­sit­tu, ja­e­taan­ko pe­rin­tö myö­hem­min niin, et­tä lap­set saa­vat sa­man ver­ran omai­suut­ta?

Ei vält­tä­mät­tä. En­nak­ko­pe­rin­tö­nä saa­dut lah­jat pää­sään­töi­ses­ti huo­mi­oi­daan pe­rin­nön­ja­os­sa. Lah­joi­tuk­seen voi kui­ten­kin mää­rä­tä, et­tei lah­jaa huo­mi­oi­da en­nak­ko­pe­rin­tö­nä. Myös­kään ela­tuk­seen an­net­tua tu­kea ei huo­mi­oi­da täy­si­mää­räi­ses­ti. Suo­si­mis­ta voi ol­la myös se, et­tä saa­tu lah­ja ar­vos­te­taan pää­sään­töi­ses­ti lah­jan an­to­het­ken mu­kaan. La­ki­o­sa­las­kel­mas­sa suo­si­o­lah­jat, joi­ta ei huo­mi­oi­da var­si­nai­se­na en­nak­ko­pe­rin­tö­nä, voi­daan osak­kaan vaa­ti­muk­ses­ta huo­mi­oi­da. Tuol­loin­kin las­ke­taan, saa­ko rin­ta­pe­ril­li­nen la­ki­o­san­sa mää­rän, joka on puo­let pe­rin­tö­o­sas­ta.

Suo­sia voi si­ten myös il­man tes­ta­ment­tia. Pe­rin­tö­kaa­ren mu­kai­nen pe­rin­nön­ja­ko ei vält­tä­mät­tä joh­da las­ten ta­sa­puo­li­seen koh­te­luun. Rin­ta­pe­ril­li­sel­lä on oi­keus saa­da la­ki­o­san­sa van­hem­pan­sa jäl­keen.

Mik­si tes­ta­ment­ti kan­nat­taa teh­dä?

Tes­ta­men­til­la voi jär­jes­tää asi­oi­ta mah­dol­li­sim­man sel­vik­si si­ten, et­tei myö­hem­piä rii­to­ja ai­heu­tui­si. Tes­ta­ment­ti kan­nat­taa uus­per­hees­sä teh­dä asi­an­tun­ti­jan avul­la, kos­ka pe­rin­tö­o­suu­det ja pe­rin­tö­ve­ro­tus voi­vat ol­la eri­lai­sia hen­ki­löi­den eri­lai­sen ase­man pe­rus­teel­la.

Mik­si hen­ki­va­kuu­tus on hyvä kei­no jär­jes­tel­lä omai­suut­ta?

Hen­ki­va­kuu­tus on tes­ta­men­tis­ta ja la­ki­o­sa­las­kel­mis­ta eril­li­nen, el­lei­vät hen­ki­va­kuu­tus­mak­sut ole ol­leet yli­suu­ria hen­ki­lön va­ral­li­suus huo­mi­oon ot­ta­en. Yli­suu­ret hen­ki­va­kuu­tus­mak­sut voi­daan huo­mi­oi­da la­ki­o­sa­las­kel­mas­sa. Hen­ki­va­kuu­tus­kor­vauk­sen saa myös käyt­töön­sä no­pe­am­min kuin pe­rin­nön.

Kuka saa hen­ki­va­kuu­tus­kor­vauk­sen, jos edun­saa­jak­si on kir­jat­tu omai­set, ja pe­rit­tä­väl­lä on puo­li­so ja lap­sia?

Puo­li­so saa puo­let ja lap­set ja­ka­vat ta­sa­o­suuk­sin puo­let kor­vauk­ses­ta.

Vai­kut­taa­ko avi­oeh­to­so­pi­mus hen­ki­va­kuu­tus­kor­vauk­seen?

Ei vai­ku­ta.

Mi­ten rii­to­ja uus­per­hei­den pe­rin­nön­ja­ois­sa voi vält­tää?

Koh­te­le­mal­la lap­sia ta­sa­puo­li­ses­ti, te­ke­mäl­lä ajois­sa omai­suu­den osi­tuk­set ja erot­te­lut ai­em­mis­ta lii­tois­ta, te­ke­mäl­lä tes­ta­men­tin tai muut omai­suu­den jär­jes­te­lyt, jol­loin pe­rin­nön­ja­ko on mah­dol­li­sim­man sel­vä.

Avo­liit­to uus­per­hees­sä

Pe­rii­kö avo­puo­li­so kump­pa­nin­sa?

Ei peri.

Mi­ten avo­puo­li­son ase­maa voi tur­va­ta?

Te­ke­mäl­lä tes­ta­men­tin hä­nen hy­väk­seen tai mer­kit­se­mäl­lä avo­puo­li­son hen­ki­va­kuu­tus­kor­vauk­sen edun­saa­jak­si.

Mi­ten avo­puo­li­son pe­rin­tö­ve­ro mää­räy­tyy?

Avo­puo­li­sot mak­sa­vat pe­rin­tö­ve­roa pää­sään­töi­ses­ti II-luo­kan mu­kaan. Pe­rin­tö­ve­ro mää­räy­tyy I-luo­kan mu­kaan, jos avo­puo­li­sot ovat ol­leet ai­em­min nai­mi­sis­sa tai heil­lä on tai on ol­lut yh­tei­nen lap­si. Pe­rin­tö­ve­ro­luok­ka II on kak­sin­ker­tai­nen I-ve­ro­luok­kaan näh­den. Avo­puo­li­so ei saa myös­kään pe­rin­tö­ve­ro­tuk­ses­sa hy­väk­seen les­ken vä­hen­nys­tä, mikä on kor­kein­taan 60 000 eu­roa.

Tes­ta­ment­ti kan­nat­taa uus­per­hees­sä teh­dä asi­an­tun­ti­jan avul­la, kos­ka per­heen­jä­sen­ten lain mu­kaan mää­räy­ty­vät eri­lai­set pe­rin­tö­o­suu­det voi­vat yl­lät­tää maal­li­kon.

Ta­paus 1

En­sim­mäi­sen avi­o­lii­ton lap­si jäi il­man pe­rin­töä

Ris­to on Kal­len lap­si en­sim­mäi­ses­tä avi­o­lii­tos­ta. Kal­le on men­nyt toi­seen avi­o­liit­toon Lee­nan kans­sa, jos­ta heil­lä on yh­tei­nen lap­si, Lau­ra. Lee­nal­la on ai­em­mas­ta avi­o­lii­tos­taan lap­si, Kai­sa, joka ei ole ol­lut te­ke­mi­ses­sä äi­tin­sä tai si­sa­rus­ten­sa kans­sa.

Kal­le ja Lee­na ovat teh­neet kes­ki­näi­sen omis­tu­soi­keus­tes­ta­men­tin tur­va­tak­seen les­ken ase­maa. Tes­ta­men­tis­sa on toi­ve, et­tä lap­set ei­vät vaa­ti­si la­ki­o­si­aan en­sik­si kuol­leen jäl­keen. Kal­le kuo­li, kun Lau­ra oli 16-vuo­ti­as. Mi­ten pe­rin­tö ja­et­tiin Kal­len jäl­keen? En­tä Lee­nan jäl­keen? Lee­na ve­to­si tes­ta­ment­tiin omis­tu­soi­keus­tes­ta­ment­ti­na ei­kä Ris­to vaa­ti­nut la­ki­o­saan­sa isän­sä jäl­keen.

Vas­taus: Lau­ran alai­käi­syy­den vuok­si hän­tä edus­ti osi­tuk­ses­sa ja pe­rin­nön­ja­os­sa ul­ko­puo­li­nen edun­val­vo­ja. Edun­val­vo­jan oli lain mu­kaan vaa­dit­ta­va Lau­ral­le la­ki­o­saa. Lau­ra sai si­ten ¼ isän­sä omai­suu­den sääs­tös­tä. Ris­to ei saa­nut mi­tään, kos­ka hän ei vaa­ti­nut la­ki­o­saan­sa. Kal­len omai­suu­den peri 3/4-osuu­del­la Lee­na ja ¼-osuu­del­la Lau­ra.

Lee­nan kuol­tua jäl­jel­lä ole­van omai­suu­den pe­ri­vät puo­lik­si Kai­sa ja Lau­ra. Ris­to ei saa­nut mi­tään, kos­ka hän ei ol­lut Lee­nan pe­ril­li­nen.

Mi­ten asi­an voi­si hoi­taa toi­sin? Ris­to oli­si voi­nut vaa­tia la­ki­o­saan­sa isän­sä jäl­keen, jol­loin hän oli­si saa­nut 1/4 isän­sä omai­suu­den sääs­tös­tä, vaik­ka omai­suus oli­si tosi asi­as­sa ja­et­tu myö­hem­min.

Tes­ta­ment­ti oli­si voi­tu teh­dä hal­lin­ta­oi­keus­tes­ta­ment­ti­na, jol­loin omai­suu­den omis­tu­soi­keus  oli­si men­nyt rin­ta­pe­ril­li­sil­le tai Lee­na oli­si voi­nut ve­do­ta tes­ta­ment­tiin ai­no­as­taan hal­lin­ta­oi­keus­tes­ta­ment­ti­na. Täl­löin Kal­len omai­suu­den omis­tu­so­suu­den oli­si­vat ja­ka­neet ta­sa­o­suuk­sin Ris­to ja Lau­ra. Tes­ta­ment­ti oli­si voi­tu teh­dä myös ra­joi­tet­tu­na omis­tu­soi­keus­tes­ta­ment­ti­na. Täl­löin les­ki ei oli­si saa­nut tes­ta­men­ta­ta tai lah­joit­taa vas­tik­keet­to­min oi­keus­toi­min Kal­len omai­suut­ta.

Lee­na oli­si voi­nut teh­dä myös it­se oman tes­ta­men­tin, jos­sa myös Ris­to oli­si huo­mi­oi­tu.

Ta­paus 2

Les­ken oi­keus on vah­vem­pi kuin en­sim­mäi­sen avi­o­lii­ton las­ten

Sir­kan ja Ma­tin avi­o­liit­to päät­tyi Sir­kan kuo­le­maan. Sir­kal­la ja Ma­til­la oli avio-oi­keu­den ko­ko­naan pois­sul­ke­va avio-eh­to. Sir­kan pe­ril­li­siä oli­vat hä­nen ai­em­mas­ta suh­tees­taan ole­vat lap­set El­li ja Ee­tu.

Puo­li­soi­den vii­mei­nen yh­tei­nen koti oli yk­sin Sir­kan ni­mis­sä. Mat­ti ve­to­si oi­keu­teen­sa pi­tää ja­ka­mat­to­ma­na hal­lus­saan puo­li­soi­den vii­mei­nen yh­tei­nen koti ja siel­lä ole­va ir­tai­mis­to. Sir­kan lap­set pe­ri­vät ta­lon ja mak­soi­vat sii­tä pe­rin­tö­ve­rot, mut­ta ei­vät saa­neet sitä hal­lin­taan­sa.

Mat­ti sol­mi uu­den avi­o­lii­ton Tuu­lan kans­sa ja ta­loon muut­ti­vat Tuu­la ja Tuu­lan lap­set. Tämä är­syt­ti Sir­kan lap­sia, kos­ka hei­dän osuu­ten­sa oli kiin­ni ta­los­sa ei­vät­kä Mat­ti, Tuu­la ja Tuu­lan lap­set ol­leet heil­le su­kua. Mil­loin El­li ja Ee­tu sai­vat ta­lon hal­lin­taan­sa? Oli­ko Tuu­lal­la asu­mi­soi­keus vie­lä, kun Mat­ti kuo­lee? Sai­vat­ko El­li ja Ee­tu jo­tain kor­vaus­ta sii­tä, kun talo oli ol­lut 15 vuot­ta Ma­tin ja Tuu­lan hal­lus­sa?

Vas­taus: Les­ken oi­keus pi­tää vii­mei­nen yh­tei­nen asun­to ja­ka­mat­to­ma­na hal­lin­nas­saan on vah­vem­pi kuin las­ten oi­keus la­ki­o­saan­sa. El­li ja Ee­tu ei­vät voi­neet mi­tään sil­le, et­tä Mat­ti sai asua ta­los­sa. Myös Tuu­la ja hä­nen lap­sen­sa saat­toi­vat muut­taa Ma­tin kans­sa sa­maan ta­loon, ei­vät­kä El­li ja Ee­tu voi­neet vai­kut­taa asi­aan.

Asu­mi­soi­keus lop­puu sii­nä vai­hees­sa, kun Mat­ti kuo­lee. Les­ken vii­mei­sen yh­tei­sen ko­din suo­ja voi koh­dis­tua ai­no­as­taan sel­lai­seen asun­toon, joka on puo­li­son omis­tuk­ses­sa.

Suo­ja ei ra­joi­ta mui­ta yh­tei­so­mis­ta­jia. Näin ol­len Tuu­la ei voi jää­dä asu­maan ta­loon Ma­tin kuo­le­man jäl­keen.

El­li ja Ee­tu ei­vät saa­neet mi­tään var­si­nais­ta kor­vaus­ta Ma­tin ja Tuu­lan käyt­tö­oi­keu­des­ta. He oli­vat saa­neet pe­rin­tö­ve­ro­tuk­ses­sa hal­lin­ta­oi­keus­vä­hen­nyk­sen Ma­tin käyt­tö­oi­keu­den joh­dos­ta.

Oman Ajan asi­an­tun­ti­ja, OTK, va­ra­tuo­ma­ri, asi­a­na­ja­ja Ilo­na Pii­ro­nen an­taa käy­tän­nön la­ki­neu­vo­ja. Ilo­na Pii­ro­nen on eri­kois­tu­nut per­he- ja pe­rin­tö­oi­keu­teen.

Lue Myös