KUVITUS PIA HOLM
Oma Aika 4/2015
Suosimista käsitellään tässä artikkelissa vanhemman ja rintaperillisen välisessä suhteessa. Jos henkilöllä ei ole rintaperillisiä, hän saa lahjoittaa tai testamentilla määrätä omaisuutensa kenelle hän itse haluaa. Muilla sukulaisilla ei ole sananvaltaa tällaisessa tapauksessa. Tämän vuoksi suosimista ei ole järkevää käsitellä muissa suhteissa kuin vanhemman ja rintaperillisen välillä, missä lakiosasuojasäännöstö asettaa rajoja suosimiselle.
Artikkelissa ei käsitellä sitä, missä järjestyksessä ja missä suhteessa mahdolliset testamentin saajat ovat velvollisia täyttämään lakiosaperillisen lakiosaa.
PERINNÖNJAON TERMIT
Rintaperillinen on perittävän vainajan jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, eli lapsi tai oman lapsen kuoltua ennen perittävää, lapsenlapsi jne. Lapset voivat olla avioliitossa tai sen ulkopuolella syntyneitä tai ottolapsia. Nykyisen lainsäädännön mukaan ottolapset eivät peri biologisia vanhempiaan, mutta ovat tasavertaisia ottovanhempiensa biologisten lasten rinnalla.
Perintöosa on lakimääräisen perimysjärjestelmän mukaan tuleva osuus vainajan jäämistöstä.
Lakiosa on puolet lakimääräisen perimysjärjestelmän mukaan tulevan perintöosan arvosta.
Reaalinen jäämistö Mikäli testamenttia ei ole, perittävän omaisuuden säästö jaetaan tavallisesti perintökaaren mukaisesti tasan hänen perillistensä kesken. Tätä konkreettista omaisuutta, joka kuolinpesässä on jäljellä velkojen ja kulujen maksamisen jälkeen, kutsutaan reaaliseksi jäämistöksi.
Jos perittävä on elinaikanaan tehnyt lahjoituksia tai antanut muita etuuksia, voidaan tällaisia eriä lisätä reaaliseen jäämistöön rintaperillisen vaatimuksesta ja huomioida perinnönjaossa. Jos joku rintaperillisistä on aiemmin saanut perittävältä omaa perintöosuuttaan suuremman lahjan, hän ei välttämättä saa enää perinnönjaossa omaisuutta kuolinpesästä.
Laskennallinen jäämistö Kun aiemmin saadut lahjat ja etuudet lisätään jäljellä olevaan omaisuuteen, saadaan laskennallinen jäämistö. Laskennallinen jäämistö on reaalinen jäämistö lisättynä ennakkoperintöjä, suosiolahjoja tai testamenttiin rinnastuvia lahjoja koskevilla laskennallisilla lisäyksillä. Rintaperillisen oikeus lakiosaan lasketaan laskennallisesta jäämistöstä, vaikka kuolinpesässä ei tosiasiassa olisikaan jäljellä näin paljon omaisuutta. Jäljellä olevan omaisuuden jaossa lakiosaperillisen tulisi saada ainakin lakiosansa verran omaisuutta. Jos jäljellä oleva omaisuus ei riitä lakiosan maksamiseen, lakiosaperillinen voi nostaa lakiosan täydennyskanteen vuoden määräajassa.
Huom! Lakiosavaatimuksen ja laskennallisten lisäysten tekemisen vaatiminen ovat perillisten yksilöllisiä oikeuksia. Jokaisen perillisen täytyy itse vaatia niitä tehtäväksi. Jos vaatimusta ei esitetä, mitään lisäyksiä ei tehdä.
Elinaikana tehdyt lahjoitukset
LAKI määrää elinaikaisista lahjoituksista seuraavaa: ”Kuolinpesän varoihin on lisättävä perittävän antama ennakkoperintö, suosiolahja sekä jos erityisiä vastasyitä ei ole, hänen sellaisissa olosuhteissa tai sellaisin ehdoin eläessään antamansa lahja, että se on tarkoituksensa puolesta rinnastettavissa testamenttiin.”
(PK 7:3)
”Mitä perittävä on eläessään antanut rintaperilliselle, on lain mukaan ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun.” (PK 6:1.1.)
Jos tällaista järjestelmää ei olisi, perittävä voisi lahjoittaa koko omaisuutensa elinaikanaan yhdelle lapsista, eikä lakiosasuojasäännöstöllä olisi mitään virkaa.
1 ENNAKKOPERINNÖT
Rintaperillisen saama lahja oletetaan ennakkoperinnöksi, jos muuta ei ole erikseen määrätty. Joissain tapauksissa myös olosuhteista voi olla pääteltävissä, ettei lahjanantaja ole tarkoittanut lahjaa ennakkoperinnöksi.
Muun perillisen kuin rintaperillisen saamaa lahjaa ei sitä vastoin oleteta ennakkoperinnöksi, jollei perittävä ole muuta määrännyt tai jollei olosuhteista voida päätellä, että perittävä on tarkoittanut luovutuksen ennakkoperinnöksi.
Edellä oleva tarkoittaa sitä, että ilman aikarajaa rintaperillisen saama lahja oletetaan ennakkoperinnöksi, joka huomioidaan perinnönjaossa.
Jos perittävä haluaa, ettei lahjaa huomioida ennakkoperintönä, lahjakirjassa tai myöhemmin testamentissa tulee erityisesti määrätä, ettei lahja ole ennakkoperintöä.
Jos nimenomaista määräystä ennakkoperintöluonteesta ei ole tehty, jää olosuhteita koskeva harkinta viime kädessä pesänjakajan tai perinnönjaon moitekanteen johdosta tuomioistuimen tehtäväksi.
Lahjan huomioiminen ennakkoperintönä edellyttää, että lahjan saaja on itse perinnönsaantihetkellä perillisen asemassa. Jos isovanhempi on aiemmin lahjoittanut omaisuutta lapsenlapselleen ja perillisenä isovanhemman jälkeisessä perinnönjaossa on isovanhemman oma lapsi, pääsääntöisesti lahjaa ei huomioida ennakkoperintönä perinnönjaossa.
Lahjoitus voi tulla kuitenkin huomioitavaksi suosiolahjana tai testamenttiin rinnastuvana lahjana.
Lahjan arvona pidetään pääsääntöisesti lahjan antohetken arvoa, ellei ole erityisiä syitä poiketa siitä. Tämä suosii käytännössä lahjan saajaa, koska usein saadun omaisuuden arvo on noussut vuosien saatossa. Esimerkiksi lahjaksi saadun kesämökin tai asunto-osakkeiden arvo on usein perinnönjakohetkellä huomattavasti korkeampi kuin lahjan antamishetkellä.
Suosimista on myös se, että lahjan saaja saa omaisuuden omistukseensa jo lahjan saantihetkellä, kun muut perilliset saavat omaisuutta vasta, kun perinnönjako on saanut lainvoiman. Erilaisia ennakkoperintönä huomioitavia etuuksia voivat olla:
Lahja
Selkeä ennakkoperinnöksi osoitettava etuus on lapsen saama lahja, josta on maksettu aikanaan lahjaverot. Lahjakirjassa tai myöhemmin testamentissa voi määrätä, onko lahja katsottava ennakkoperinnöksi vai ei. Lahjakirjassa voi myös määrätä sen, mistä arvosta lahja huomioidaan perinnönjaossa. Jos arvostuksesta ei ole merkintää, pääsääntö on lahjan antohetken arvo.
Alihintainen kauppa
Vanhempi ja lapsi ovat voineet tehdä keskenään kauppoja, joissa on käytetty käypää hintaa alhaisempaa arvoa. Verottaja on tapauskohtaisesti hyväksynyt läheiskaupoissa ¾ käypää arvoa alemman kauppahinnan käyttämisen ilman lahjaveronmaksuvelvollisuutta. Viime kädessä jää pesänjakajan ja tuomioistuimen harkintaan näyttökysymysten perusteella, onko kaupassa ollut ennakkoperintönä huomioitavaa etua.
Jos kaupan tekemiselle on ollut järkevät perusteet eikä veroviranomainen ole määrännyt lahjaveroja kaupan johdosta, ei kauppaa yleensä huomioida etuutena perinnönjaossa. Kukin tapaus ratkaistaan tapauskohtaisesti.
Tässä kohdassa kerrottu pätee myös omaisuuden vaihtoon, jos vanhempi ja lapsi vaihtavat omaisuutta keskenään ja myöhemmin mietitään, ovatko omaisuuksien arvot olleet käypiä.
Ylisuuret koulutuskustannukset
Huollettavalle maksettavat tavanomaiset koulutuskustannukset eivät ole ennakkoperintöä. Jos koulutuskustannukset arvioidaan perillisen tasoon verrattuna kohtuuttoman suuriksi, ylimenevä osuus voidaan huomioida ennakkoperintönä. Viime kädessä määrän päättää pesänjakaja tai perinnönjaon moitekanteen yhteydessä tuomioistuin.
Pienet rahalahjat
Jos vanhempi maksaa lapsensa kohtuullisia opiskelukuluja tai ostaa lapselle ruokaa, sitä ei pidetä lahjana, joka huomioitaisiin myöhemmin perinnönjaossa eikä tällaisesta yleensä täydy maksaa lahjaveroa. Jos rahasiirtoja on tehty suoraan lapsen tilille, tällaisista tilisiirroista voi vuosien varrella muodostua hyvinkin suuri määrä. Jos rahalahjat eivät ole tavanomaisia, ne voidaan huomioida ennakkoperintönä.
Koti-irtaimiston lahjoittaminen
Lapselle voi lahjoittaa koti-irtaimistoa verottomasti useampia eriä kolmen vuoden aikana. Irtaimistoa ei siis koske sääntö, jonka mukaan kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen arvo lasketaan yhteen. Jos yksittäisen esineen arvo on enemmän kuin 4 000 euroa, täytyy lahjasta maksaa veroa. Jos tällaiset irtaimistolahjoitukset katsotaan tavanomaisiksi lahjoituksiksi, niitä ei huomioida ennakkoperintönä. Jos arvo on tavanomaista suurempi, voidaan määrä huomioida.
Ilmaiseksi asuminen
Jos täysi-ikäinen lapsi asuu pitkiä aikoja vastikkeetta vanhemman omistamassa asunnossa eikä osallistu asumisen kustannuksiin, hänen voidaan katsoa saaneen ennakkoperintönä huomioitavaa asumishyötyä. Ratkaisuun vaikuttaa se, mitä asiasta on vanhemman ja lapsen välillä sovittu, onko asiasta kirjattu mitään testamenttiin, onko lapsi omalla työllään auttanut vanhempaa ja siten muulla tavoin korvannut asumiskulujaan. Asumishyötynä saatua etua ei automaattisesti huomioida perinnönjaossa, vaan sitä haluavan on itse vaadittava edun huomiointia.
Omalla työllä auttaminen
Vanhemmat auttavat usein omasta tahdostaan lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Jos tällainen apu jakautuu epätasaisesti, se voi aiheuttaa pahaa mieltä lasten kesken. Tällaiseen ei kuitenkaan voi mitenkään rahallisesti puuttua.
2 SUOSIOLAHJA
Lakiosajäämistöä laskettaessa voidaan ottaa huomioon perittävän jälkeläiselleen, adoptiolapselleen tai tämän jälkeläisille tai näiden puolisolle antama sellainen lahja, jolla on ilmeisesti tarkoitettu suosia sen saajaa lakiosaan oikeutetun perillisen vahingoksi. Suosiolahjan saajien piiri on tarkasti rajattu. Esimerkiksi aviopuolisolle tai avopuolisolle annettu lahja ei voi tulla huomioiduksi suosiolahjana.
Tätä olettamaa perillinen ei voi nimenomaisella määräyksellä kumota. Vaikka lahjaa ei voitaisi erillisen määräyksen vuoksi huomioida ennakkoperintönä, se voidaan silti ottaa huomioon suosiolahjana.
Se, onko oikeustoimeen sisältynyt suosimista, ratkaistaan perillisen kokonaiskäyttäytymisen perusteella. Suosimista voi olla silloin kaikissa edellä ennakkoperinnön kohdalla mainituissa kohdissa, vaikka edunsaaja olisikin maksanut osittain vastiketta tai perittävä olisi itse pidättänyt hallintaoikeuden lahjoittamaansa omaisuuteen. Sen, onko jokin etuus katsottava suosiolahjaksi, ratkaisee ensi kädessä pesänjakaja tai perinnönjaon moitekanteen johdosta tuomioistuin.
3 TESTAMENTTIIN RINNASTUVA LAHJA
Testamenttiin rinnastuva lahja on lahja, jonka perittävä on antanut tietoisena lähestyvästä kuolemasta. Tällä perusteella laskennallista lisäystä ei voi tehdä lahjasta, jonka perittävä on antanut monta vuotta ennen kuolemaansa.
Testamenttiin rinnastuva lahja on ainoa lahja, joka voidaan ottaa huomioon riippumatta siitä, kenelle lahja on annettu. Siten esimerkiksi puolisolle tai jopa oikeushenkilölle, esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestölle, annettu lahja voi tulla otettavaksi huomioon rintaperillisen lakiosaa laskettaessa. Myös tämän kysymyksen ratkaisee ensi kädessä pesänjakaja tai moitekanteen johdosta tuomioistuin.
4 YLISUURET HENKIVAKUUTUSMAKSUT
Jos henkivakuutuksessa on määrätty edunsaaja, henkivakuutuksen perusteella maksettava korvaus ei kuulu kuolinpesään. Myös ylisuuret henkivakuutusmaksut voidaan lisätä laskennalliseen jäämistöön varsinkin, jos edunsaajana eivät ole kaikki perilliset.
Henkivakuutuksen edunsaaja saa myös veroetua, koska henkivakuutuskorvaus on verovapaata 35 000 euroon saakka. Henkivakuutuskorvauksen saa itselleen myös varsinaista perintöomaisuutta nopeammin. Tämä on myös etu sen saajalle.
5 JOS JÄÄMISTÖ EI RIITÄ LAKIOSIEN MAKSAMISEEN
Jos perittävä on elinaikanaan tehnyt niin paljon lahjoituksia, ettei jäljellä olevasta reaalisesta jäämistöstä riitä varoja perillisen laskennallisesta jäämistöstä lasketun lakiosan kattamiseen, perillinen voi halutessaan nostaa lakiosan täydennyskanteen. Kanne nostetaan niitä perillisiä vastaan, joiden saamat lahjoitukset loukkaavat perillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosan täydennyskanne on nostettava vuoden määräajassa. Määräaika lasketaan siitä, kun perillinen on saanut tietää perittävän kuolemasta ja lakiosaoikeuttaan rikkoneesta luovutuksesta.
Jos kanne menestyy, muut joutuvat palauttamaan lakiosaperillisille määrän, mikä hänen lakiosastaan puuttuu.
Lakiosan täydennyskanteet ovat harvinaisia.
ÄLÄ JÄTÄ RIITOJA PERINNÖKSI
Jos vanhempi selvästi suosii yhtä lapsista, se aiheuttaa sisarkateutta ja voi pilata lasten ja heidän perheidensä välit kokonaan.
Täydellinen tasapuolisuus on vaikeaa, mutta siihen tunteeseen pitäisi pyrkiä, että kaikki lapset ovat saaneet osuuksiensa mukaisesti. Räikeä suosiminen omaisuudenjaossa aiheuttaa miltei poikkeuksetta riitoja ja pahaa mieltä perinnönjaossa.
Sisarusten välinen riitely ja sukusiteiden katkeaminen ei ole yleensä sitä, mitä vanhempi haluaisi perinnökseen jättää.
TESTAMENTIN TEKEMINEN
Perittävä voi tehdä testamentin ja määrätä omaisuutensa jakamisesta. Rintaperillisillä on kuitenkin oikeus saada lakiosansa jäämistöstä, mikäli he sitä vaativat. Mikäli tällaista vaatimusta ei tehdä ja testamentti, jossa rintaperillistä ei ole huomioitu, tulee lainvoimaiseksi, rintaperillinen ei saa jäämistöstä mitään.
Testamentilla pystyy laillisesti suosimaan valitsemiaan lapsia tekemällä määräyksen, että joku tai jotkut lapsista saavat jäämistöstä ainoastaan lakiosansa määrän. Suosimista on myös määrätä, että lakiosan saa maksaa rahana. Tällöin lakiosaperillisellä ei ole esinekohtaista oikeutta saada osaansa perittävän kaikenlaatuisesta omaisuudesta.
Testamentilla voi myös tasoittaa lapsille elinaikana annettuja lahjoituksia ja etuisuuksia. Testamentilla voi määrätä ja muuttaa aiemmin annettujen lahjojen ennakkoperintöluonnetta. Testamentilla voi myös välttää tulevia riitoja siten, että tekee etukäteen määräykset, miten jo aiemmin annetut lahjoitukset tasoitetaan perinnönjaossa.
Jos perittävän mielestä kaikki perilliset ovat saaneet erilaisin suorituksin yhtä paljon, tämä kannattaa testamentissa todeta ja suoritukset yksilöidä. Tällaisella määräyksellä on merkitystä, jos perinnönjaossa on tarpeen arvioida saatujen lahjojen tai etuuksien huomiointia ennakkoperintöinä, suosiolahjoina tai testamenttiin rinnastuvina lahjoina.
PERINNÖTTÖMÄKSI TEKEMINEN
Rintaperillisen kokonaan perinnöttömäksi tekemiseen tarvitaan hyvin vahvat perusteet. Rintaperillisen voi määrätä testamentilla perinnöttömäksi, jos perillinen on tahallisella rikoksella syvästi loukannut joko perittävää tai hänen läheisimpiä sukulaisiaan tai perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta ja epäsiveellistä elämää. Perinnöttömäksi tekemisen lopullinen pätevyys tulee ratkaistavaksi vasta perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Tällöinkin perinnöttömäksi jätetyn lapsen omilla lapsilla on oikeus vaatia lakiosaansa perittävän jäämistöstä.
NÄIN PERINTÖ VOI JAKAUTUA KÄYTÄNNÖSSÄ
Esimerkki
Perheessä oli isä ja kolme lasta. Äiti oli kuollut aikaisemmin ja häneen jälkeensä oli tehty ositus ja perinnönjako.
Isä oli avustanut lapsia seuraavasti:
A oli saanut kesämökin, johon isä oli pidättänyt elinikäisen hallintaoikeuden. Kesämökin arvo lahjoitushetkellä oli 140 000 euroa. A oli maksanut kesämökistä lahjaveron, jonka määrää oli vähentänyt isän hallintaoikeus.
B oli opiskellut yliopistotutkintonsa ulkomailla ja isä oli maksanut hänen opiskelukustannuksiaan suoraan laskuilla 40 000 euron arvosta.
C oli opiskellut kotimaassa eri paikkakunnalla. Isä oli ostanut aikanaan asunnon ja antanut lapsen asua asunnossa pelkän hoitovastikkeen hinnalla. Lisäksi C oli ollut usein rahapulassa, ja isä oli avustanut häntä ruokahankinnoin ja maksamalla hänen pieniä laskujaan. A ja B olivat laskeneet, että C:n saaman edun määrä oli yhteensä 15 000 euroa.
Lisäksi isä oli lähellä kuolemaansa ostanut A:n ainoalle lapselle valmistujaislahjaksi 20 000 euron arvoisen uuden auton.
Isä ei ollut tehnyt testamenttia eikä kesämökin lahjakirjassa ollut mainintaa ennakkoperinnöstä.
Kaikki perilliset vaativat perinnönjaossa kaikkien muiden saamien etuuksien huomioimista. Mitä lisäyksiä eduista tehtiin ja miten perintö jakaantui?
Reaalinen jäämistö
● Asunto 150 000 euroa
● Rahavaroja velkojen ja kulujen jälkeen 5 000 euroa
● Reaalinen jäämistö yhteensä 155 000 euroa
Laskennallinen jäämistö tehtyjen lisäysten jälkeen
● Kesämökki (PJ: ennakkoperintöä) 140 000 euroa
● Maksettu opinnot ulkomailla (PJ: Ennakkoperintöä ylisuuri osuus) 30 000 euroa
● Auto A:n lapselle (PJ: suosiolahja) 20 000 euroa
● Laskennalliset lisäykset yhteensä 190 000 euroa
● Laskennallinen jäämistö 345 000 euroa
● Perintöosat 115 000 euroa
● Lakiosat laskennallisesta jäämistöstä laskettuna 1/6 57 500 euroa
Perinnönjako, kun kaikki vaativat muiden saamien etujen huomioista perinnönjaossa:
A pitää saamansa kesämökin, jonka arvo on 140 000 euroa. Koska A on jo saanut yli oman osuutensa, hän ei saa enää perintöä kuolinpesästä.
B ja C jakavat keskenään reaalisen jäämistön 155 000 euroa aiemmin saadut etuudet huomioiden.
B pitää saamansa ylisuuren koulutus-kustannuksen 30 000 euroa ja saa muusta omaisuudesta 47 500, eli yhteensä 77 500 euroa.
C saa 77 500 euroa. C:n saamat etuudet katsottiin sellaisiksi, joita ei huomioitu perinnönjaossa.
B:llä ja C:llä ei ole perusteita lakiosan täydennyskanteen nostamiseen, koska lisäykset huomioiden heidän lakiosansa täyttyvät kuolinpesästä. A:n lapsi saa pitää saamansa auton.
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI Ilona Piironen JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.