Aller Media Oy halusi Oma Aika -brändin lanseerauksen yhteydessä kiinnittää huomiota yli 50-vuotiaiden rooliin työmarkkinoilla. Työurien pidentäminen ja eläkkeelle jäämisen iän nostaminen ovat suomalaisen yhteiskunnan tärkeitä tehtäviä. Niillä parannetaan työllisyyttä ja voidaan osaltaan ehkäistä kestävyysvajetta.
”Paras työpaikka 50+ -kilpailulla halusimme tuoda esille yrityksiä, jotka toimivat aktiivisesti työurien pidentämisen puolesta ja samalla työelämässä ilmenevää ikärasismia vastaan”, toteaa raadin puheenjohtajana toiminut Aller Media Oy:n toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.
Miten työuria tuetaan?
Kilpailuun osallistuneiden yritysten ja julkisyhteisöjen tuli hakemuksessaan eritellä, miten ne tukevat yli 50-vuotiaiden asemaa ja työhyvinvointia. Näitä ovat esimerkiksi rekrytointi, työhyvinvointi- ja erityiset ikäohjelmat sekä yli 50-vuotiaiden mahdollisuudet edetä urallaan.
Yhdessäkään kategoriassa ei ollut helppo valita yhtä voittajaa. Kaikki raadin ruodittaviksi tulleet ehdokkaat olivat tehneet ansiokasta ja suunnitelmallista työtä yli 50-vuotiaiden työssä jaksamisen ja jatkamisen puolesta.
Etenkin kilpailuun osallistuneet julkisyhteisöt olivat toimineet erittäin systemaattisesti: toteuttaneet tyhy-ohjelmaa, ikäohjelmia, työn sisältöjen ja työaikojen joustoja sekä ikäjohtamista.
Työntekijöiden mielipide korostui
”Halusimme painottaa työn sisältöön liittyviä toimenpiteitä, kuten uralla etenemistä ja työtehtävien räätälöintiä enemmän kuin esimerkiksi teatterilippuja tai kuntoilupäiviä, vaikka nekin toki ovat tärkeitä työviihtyvyyttä lisääviä ja työntekijöitä kannustavia asioita”, Aalto-Setälä kertoo.
Raadin työskentelyn tueksi kilpailuun osallistuneiden yritysten työntekijöille järjestettiin kysely, jossa he saattoivat vapaasti kommentoida oman työpaikkansa ilmapiiriä ja toimenpiteitä.
”Raati päätyi tässä ensimmäisessä kilpailussa korostamaan työntekijöiden omaa kokemusta siitä, onko oma työpaikka Suomen paras yli 50-vuotiaille”, Aalto-Setälä toteaa.
Suomen paras työpaikka 50+-kilpailun voittajat saivat palkintonsa 2.4. järjestetyssä tilaisuudessa. Tunnelmia ja kuvia tilaisuudesta verkkosivuillamme: omaaikalehti.fi
Suomen paras työpaikka 50+ -raati:
Pauli Aalto-Setälä, raadin puheenjohtaja, Aller Media Oy:n toimitusjohtaja. Lauri Ihalainen, ministeri, kansanedustaja, työministeri. Kristiina Mukala, lääkintöneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto, terveyden edistämisen ryhmä. Risto E. J. Penttilä, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja. Alf Rehn, johtamisen ja organisaation professori Åbo Akademissa, kirjailija, kolumnisti, bisnesajattelija. Anna-Liisa Hämäläinen, päätoimittaja, Oma Aika.
Sarja 1:
Pieni työpaikka
● 10–50 henkeä.
● Liikevaihto enintään 10 miljoonaa euroa.
Voittaja:
Speed Oy, Helsinki
FAKTA
● Vuonna 1992 perustettu kuljetusalan yritys.
● 15 työntekijää.
● Yli 50-vuotiaiden miesten prosenttiosuus työntekijöistä: 100 %.
● Yli 50-vuotiaiden naisten prosenttiosuus työntekijöistä: 30 %.
● Keskimääräinen eläkkeelle jäämisen ikä (arvio): 65.
● Pitkän työuran kannustimet:
– Työajan jousto.
– Työn sisällön jousto.
– Sukupolvien välisen oppimisen malli.
– Taloudelliset kannustimet.
– Työhyvinvointiohjelma.
”Kilpailu haastoi pohtimaan asioita, jotka arjessa jäävät liian vähälle huomiolle. Kun peilasin työyhteisöämme kilpailun kriteereiden kautta, oivalsin, että vau, millaisen huippuporukan olenkin onnistunut rekrytoimaan.”
Tuomo Vallas, toimitusjohtaja
Raadin perustelut:
● Speedin työntekijöiden vaihtuvuus on ollut pientä, sillä viidestätoista työntekijästä seitsemän on työskennellyt yrityksessä yli kymmenen vuotta. Kaksi tuoreinta rekrytoitua ovat iältään 57- ja 62-vuotiaita.
Raati kiinnittää huomiota pieneen henkilöstövaihtuvuuteen ja pyrkimykseen pidentää työuria. Työssä jaksamista on tuettu etätyöllä ja työajan joustoilla. Vanhempain- ja vuorotteluvapaita sekä lyhennettyä työpäivää ovat käyttäneet niin äidit kuin isätkin.
Erityistä huomiota raati kiinnitti tapaan, jolla moottoripyörä-
onnettomuudessa vakavasti loukkaantuneen työntekijän palaamista helpotettiin työn sisältöä ja työaikaa muuttamalla.
Työntekijöitä kannustetaan liikuntaseteleiden ja työhyvinvointipäivien avulla.
Speed Oy:n työntekijät olivat vastauksissaan erittäin yksimielisiä siitä, että yritys on hyvä työpaikka yli 50-vuotiaille. Henkilöstön vastauksissa korostettiin kokemuksen merkitystä vastuun ottamisessa ja iän tuomaa uskottavuutta.
”Yhteisömme yhteisellä kokemuksella ja tietotaidolla menestymme työssämme”, vastauksissa todetaan. ●
KUVA FABIAN BJÖRK
Lue juttu Speedistä verkosta omaaikalehti.fi, julkaistu Oma Aika 9/2013
Sarja 2:
Pieni ja keskisuuri työpaikka
● Enintään 250 työntekijää.
● Liikevaihto enintään 50 miljoonaa euroa.
Voittaja:
Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Kajaani
Fakta
● Toteuttaa ateria- ja puhtaanapitopalveluita Kajaanin kaupungille.
● Noin 180 työntekijää.
● Yli 50-vuotiaiden miesten prosentti osuus työntekijöistä: 0 %.
● Yli 50-vuotiaiden naisten prosentti osuus työntekijöistä: 60 %.
● Keskimääräinen eläkkeelle jäämisen ikä (arvio): 61.
● Pitkän työuran kannustimet:
– Työajan jousto.
– Sukupolvien välisen oppimisen malli.
– Taloudelliset kannustimet.
”Viisaus asuu työntekijöissä”
”Olemme nimityksestä iloisia ja ylpeitä. Alamme ei ole vetovoimaisimpia, sillä työ on raskasta, mutta olemme tehneet paljon työntekijöidemme työhyvinvoinnin eteen”, sanoo Kajaanin kaupungin liikelaitoksen Kajaanin Mamsellin johtaja Tuija Vuorinen.
Vuorisen mukaan viisaus asuu työtä tekevissä yksiköissä. Jokainen yksikkö saa kehittää omaa työtään, ja arjen parannuksista ja kehitysideoista jaetaan tieto kaikille noin 220 työntekijälle.
”Jaettu tieto moninkertaistuu.”
Ikäjohtaminen tuottaa hyvää tulosta: kun eri-ikäiset ja eri elämänvaihetta elävät työskentelevät yhdessä, välittyy hiljaista tietoa, mutta myös innovaatioita. Mamsellissa kiinnitetään paljon huomiota myös työntekijöiden jaksamiseen ja työergonomiaan. Yhteistoiminnallisuus on tärkein asia.
”Yhteistyötä tehdään niin työntekijöiden, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen ja Kajaanin ammatti-korkeakoulun kanssa”, kertoo Vuorinen.
Kajaanin Mamselli huolehtii muun muassa kaupungin koulujen ja päiväkotien ja Kajaanin kaupunginsairaalan puhtaanapidosta ja ateriapalveluista.
Raadin perustelut:
● Raati kiinnitti erityistä huomiota siihen, että liikelaitoksessa on ollut yli 50-vuotiaita oppisopimuskoulutuksessa ja heidät on vakinaistettu koulutuksen jälkeen. Arvokas on myös tavoite koko työuran kestävästä, jatkuvasta oppimisesta.
Työhyvinvoinnista huolehditaan suunnitelmallisesti. Kajaanin Mamsellissa toteutetaan työhyvinvointisuunnitelmaa ja painopisteenä on työkyvyn ylläpitäminen muun muassa liikunnan avulla. Ikäjohtaminen on huomioitu henkilöstöohjelmassa, ja työyksiköihin valitaan eri-ikäisiä ihmisiä.
Raati painottaa, että työhyvinvointi on selvästi merkittävä osa Kajaanin Mamsellin toimintaa. Lisäksi liikelaitos tekee yhteiskunnan kannalta arvokasta työtä, jota ei aina muisteta ottaa huomioon.
Henkilöstön vastauksissa hiljaisen tiedon hyödyntäminen ja yli 50-vuotiaiden mahdollisuudet edetä urallaan olivat erinomaisella tasolla.
”Täällä otetaan huomioon ihmisten jaksaminen töissä. Työnantaja tukee liikuntaa. Jos työntekijän kunto alkaa heiketä sairauden myötä, hänelle etsitään kevyempää tai osa-aikatyötä. Meitä kannustetaan opiskelemaan, ja jos itsellä on halua tai huomataan henkilöstön kyvyt, on aina mahdollista edetä työtehtävissä. Meillä on myös mahdollista siirtyä talon sisällä työpisteestä toiseen”, avoimissa vastauksissa todetaan. ●
KUVA PEKKA AGARTH
Sarja 3:
Suuri työpaikka
● Yli 250 työntekijää.
Voittaja:
Espoon seurakunta-yhtymä, Espoo
Fakta
● Noin 600 työntekijää, useita toimipisteitä eri puolilla kaupunkia.
● Yli 50-vuotiaiden miesten prosenttiosuus työntekijöistä: 10 %.
● Yli 50-vuotiaiden naisten prosenttiosuus työntekijöistä: 30 %.
● Keskimääräinen eläkkeelle jäämisen ikä (arvio): 65.
● Pitkän työuran kannustimet:
– Työajan jousto.
– Työn sisällön jousto.
– Kuunnellaan työntekijöitä.
– Panostetaan työhyvinvointiin.
– Työntekijöiden välinen arvostus.
– Hyvät työvälineet.
– Esimiehien tukeminen.
”Voiton myötä on tullut tunne, että se on totta, mitä itse olen ajatellut jo vuosia. Nyt muutkin saavat sen tietää. Tätä on mukava kertoa eteenpäin.
Marja Jakobsson, henkilöstöpalvelupäällikkö
Raadin perustelut:
Henkilöstölle tehdyssä kyselyssä lähes 67 prosenttia vastaajista oli valmis pitämään omaa työpaikkaansa Suomen parhaana yli 50-vuotiaille. Vuorovaikutus eri-ikäisten välillä koettiin hyväksi, ja seurakunnan työntekijöiden ikähaitari on leveä. Rekrytoitu on myös yli 50-vuotiaita ja yli 60-vuotias työntekijä.
Raati painotti työntekijöiden vastauksia, jotka toivat esille työuran jatkamisen ja työssä jaksamisen kannalta tärkeitä tekijöitä.
Koulutusmahdollisuuksia pidettiin hyvinä. Lisäksi esimiesten koettiin kantavan vastuuta työntekijöiden jaksamisesta työssä.
Espoon Seurakuntayhtymässä on ollut mahdollista työskennellä osa-aikaisena ja vaihtaa roolia esimiestehtävistä käytännön seurakuntatyöhön, minkä vastaajat olivat kokeneet kannustavana.
Raati painottaa, että uralla eteneminen voi tarkoittaa myös muuta kuin uraportailla ylöspäin kohoamista. On tärkeää, että työ on mielekästä. Kokenut työntekijä voi pitää asiantuntijatehtäviä kiinnostavampina kuin esimiesasemaa.
”Terveydenhuoltopalvelut toimivat erittäin hyvin, samoin tyky- ja virkistystoiminta. Työntekijöihin luotetaan ja kehityskeskustelut hoidetaan säännöllisesti. Koulutukseen suhtaudutaan positiivisesti. Työntekijöiden karttunutta ammattitaitoa arvostetaan. Ja omalla alallani ymmärrys ja vuorovaikutustaidot ovat viisikymppisillä kehittyneet huippuunsa”, vastauksissa todetaan.
”Henkilöstön hyvinvoinnin kehitystä seurataan, selvityksiin perustuvia parannuksia tehdään. Palkitsemisjärjestelmät on käytössä. llmapiiriasiat ovat kunnossa, kiusaamiseen tai epäasialliseen kohteluun puututaan, asia on mallinnettu. Varhaiskuntoutus- ja kuntoutustoiminta sekä hyvinvointikasvatus ovat hyvällä tasolla”, todetaan avoimissa vastauksissa.
Lue juttu Espoon seurakuntayhtymästä verkosta omaaikalehti.fi, julkaistu Oma Aika 8/2013.
KUVA MIKA POLLARI
Kunniamaininta
Yksityinen perhepäivähoitaja Tuire Mononen, Lahti
”Kunniamaininta on aivan mahtava juttu. Minusta se kertoo perhepäivähoitajan työn arvostuksesta.”
Perhepäivähoitaja Tuire Mononen on unelmatyössään. Lapsia kotonaan vuosikymmenet hoitanut Mononen, 58, ei keksi työstään huonoa sanottavaa.
”Tämä on lapsesta saakka ollut toiveammattini. Voiko mitään ihanampaa ollakaan kuin olla lasten kanssa”, yli sataa lasta hoitanut Mononen sanoo. Kaksi lasta on hänellä hoidossa jo toisessa polvessa.
Itsenäisenä yrittäjänä työskentelevä Mononen on huomannut lasten muuttuneen vuosikymmenten kuluessa.
”Lapset eivät enää samalla tavalla leiki kuin ennen. Kauppa- ja koululeikit pitää opettaa heille. Olen yrittänyt opastaa myös rauhallisiin keskittymistä vaativiin puuhiin kuten piirtämiseen ja muovailemiseen.”
Yrittäjyys antaa vapauden päättää omista työajoista ja valita hoidettavat lapset. Työpaikkana on koti.
”Yrittäjyys on ollut hyvä ratkaisu enkä olisi ryhtynyt tähän työhän, jos en haluaisi avata kotini ovia. Jaksamisen kanssa ei koskaan ole ollut ongelmia etenkään sen jälkeen, kun pudotin painostani 45 kiloa.”
Raadin perustelut:
● Yhden hengen yrityksen pyörittäminen on vaativaa työtä. Itsensä työllistäminen yrittäjäksi ryhtymällä yleistyy työmarkkinoiden murroksessa.
Yksinään yrittäjien kannustamiseksi raati päätti antaa kunniamaininnan kilpailuun osallistuneelle yksityiselle perhepäivähoitajalle, Tuire Monoselle.
Mononen on 33 vuoden työuransa aikana hoitanut yli sataa lasta, suurimmaksi osaksi vauvasta kouluikään asti.
”Ei tätä työtä olisi jaksanut tehdä 33 vuotta, jos ei viihtyisi itsensä kanssa lapsia hoitaen”, Tuire Mononen toteaa. ●
KUVA MIKA POLLARI
TEKSTI ANNA-LIISA HÄMÄLÄINEN, JAANA KIVIPELTO-TULKKI JA ANU VIRNES-KARJALAINEN
Oma Aika 4-5/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.