Sivutoiminen yrittäminen voi tuoda lisätuloja ja mielekästä tekemistä vapaa-aikaan. Pienimuotoisessakin bisneksessä pitää ottaa huomioon pari muodollisuutta.
1 Toiminimi vai osakeyhtiö?
Valtaosa pienimuotoista yritystoimintaa pyörittävistä valitsee yhtiömuodoksi toiminimen. Osakeyhtiöön verrattuna siinä ei tarvita alkupääomaa tai kahdenkertaista kirjanpitoa.
Osakeyhtiön perustamista voi harkita, jos liikevaihto nousee kymmeniin tuhansiin euroihin. Saadut tulot on mahdollista jättää ”säästöön” yritykseen, jolloin yrittäjän ei tarvitse maksaa tästä heti veroa (ks. seuraava kohta).
Satunnaisiin keikkoihin ei välttämättä tarvita yritystä lainkaan. Ilmoitus sivutuloista veroilmoituksessa riittää.
2 Yhtiömuoto vaikuttaa verotukseen
Toiminimellä toimivan sivutoimisen yrittäjän tulot lasketaan verotuksessa samaan kokonaisuuteen palkkatulojen tai eläkkeen kanssa, mikä nostaa veroprosenttia.
Osakeyhtiön tulot ovat verotuksessa erillään henkilökohtaisesta verotuksesta. Yritykseen jätetyt varat voi nostaa palkkana tai osinkona siten kuin se on verotuksellisesti edullisinta.
3 Työttömyysturva voi heiketä
Yrittäminen palkkatyön rinnalla voi vaikuttaa työttömyysturvaan. Työttömyyspäivärahan saamiseksi sivutoimisen yrittäjän on pystyttävä osoittamaan, ettei yritystoiminta estä kokoaikatyön vastaanottamista. TE-keskus voi evätä työttömyyskorvauksen, jos se tulkitsee yrittämisen kokopäiväiseksi.
Yrittäjästatuksen verottajan silmissä voi välttää liittymällä työ- tai laskutusosuuskuntaan. Osuuskunnan kanssa tehdään työsopimus, jonka jälkeen osuuskunta huolehtii toimeksiantojen laskutuksen ja verojen maksun.
4 Eläkevakuutus myös sivutoimiselle
Sivutoimisenkin yrittäjän on otettava yrittäjän eläkevakuutus eli YEL, jos toiminta jatkuu ainakin neljä kuukautta ja arvioitu työtulo yltää vähimmäisrajaan (7 502,14 euroa vuonna 2015). Työtulo tarkoittaa palkkaa, jota maksettaisiin vastaavasta työstä ulkopuoliselle työntekijälle. YEL-työtulon ilmoittaa yrittäjä itse.
Vanhuuseläkkeellä olevien yrittäjien ei tarvitse maksaa YEL-vakuutusta.
5 Alv-raja hyvä pitää mielessä
Jos yrityksen (myös toiminimen) liikevaihto ylittää tilivuonna 8 500 euroa, sen on ilmoittauduttava arvonlisävelvolliseksi ja maksettava myynnistä arvonlisävero.
Tätä pienemmästä myynnistä veroa ei tarvitse maksaa. Liikevaihdon karttumista kannattaa kuitenkin seurata tarkasti, sillä jos 8 500 euron myynti ylittyy kesken tilikauden, yritys joutuu maksamaan arvonlisäveron koko myynnistä.
6 Työnantajalle kohteliasta ilmoittaa
Sivutoiminen yrittäminen ei saa kilpailla tai olla vahingoksi päätyön työnantajalle. Jotkut työnantajat edellyttävät sivutoimiluvan hakemista. Toisille riittää pelkkä ilmoitus.
Asian selvittämisen voi aloittaa omasta työsopimuksesta, jossa saattaa olla kirjaus kilpailukiellosta tai ilmoitusvelvollisuudesta.
Hyvän tavan mukaista on ilmoittaa joka tapauksessa yritystoiminnasta omalle työnantajalle, vaikka sitä ei työsopimus edellyttäisikään.
7 Vakuutuksesta apua tiukoissa paikoissa
Yritystoimintaan liittyy aina riskejä. Toimialasta riippuen sivutoiminenkin yrittäjä saattaa tarvita esimerkiksi oikeusturvavakuutuksen tai vastuuvakuutuksen, jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan ja yrityksen toiminnasta aiheutuu vahinkoa toiselle. Myös tapaturmavakuutus voi olla tarpeen, jos toimenkuvaan kuuluu muutakin kuin tietokoneen äärellä istumista.
Jutun asiantuntijoina ovat olleet Veromaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari ja YritysEspoon yritysneuvoja Päivi Kuusivaara.
Matti Remes Teksti
Oma Aika 3/2015
Lue myös:
6 faktaa, miten avoliitto vaikuttaa raha-asioihin
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.