Artikkeli

7 tapaa kehittää paineensietokykyä

Työelämäpuheeseen on ilmestynyt käsite resilienssi. Se tarkoittaa joustavaa mieltä, taitoa palautua vaikeuksista ja selviytyä tasapainossa muutosten myllertäessä. Siitä on hyötyä, ja sitä voi oppia.

1. Jous­ta­va mie­li pär­jää pa­rem­min muu­tok­ses­sa

On vaa­ral­lis­ta ol­la lii­an jäyk­kä tai ka­oot­ti­nen. Tar­vit­sem­me hen­kis­tä jous­ta­vuut­ta, vah­vuut­ta ja sel­viy­ty­mis­ky­kyä niin yk­si­löi­nä kuin so­si­aa­li­sis­sa suh­teis­sam­me. Ai­kui­sel­le on vai­ke­aa, el­lei hä­nel­lä ole hal­lin­nan tun­net­ta. Mut­ta omaan mie­leen ja sel­viy­ty­mis­ky­kyyn voi vai­kut­taa.

2. Kiel­tei­set aja­tuk­set ei­vät jää jun­naa­maan

Kiel­tei­sen ta­pah­tu­man tai me­ne­tyk­sen koh­da­tes­sa jous­ta­va mie­li aut­taa. Ih­mi­nen ei re­a­goi voi­mak­kaan kiel­tei­ses­ti ei­kä jää re­ak­ti­oi­den val­taan, vaan toi­puu no­pe­as­ti. Kun oma mie­li suun­tau­tuu tu­le­vaan ja hy­vän odo­tuk­seen, ei­vät kiel­tei­set tun­teet vai­ku­ta lii­kaa. Tem­pe­ra­ment­ti on syn­nyn­näi­nen, mut­ta ih­mis­suh­de­tai­dot, so­si­aa­li­nen tun­ne­ä­ly, per­soo­nal­li­suu­den jous­ta­vuus ja huu­mo­rin­ta­ju ovat opit­tu­ja.

3. Kun ai­vot tuot­ta­vat myön­tei­siä aja­tuk­sia, voit pa­rem­min

Jous­ta­van ih­mi­sen ai­vo­jen do­pa­mii­nie­li pal­kit­se­mis­jär­jes­tel­mä on yli­herk­kä. Ai­vot tuot­ta­vat her­kem­min myön­tei­siä aja­tuk­sia ja tun­tei­ta. Tämä vai­kut­taa sy­dän- ja ve­ren­kier­to­e­li­mis­töön sekä ky­kyyn sie­tää stres­siä. Myön­tei­syyt­tä voi op­pia, mut­ta lap­suu­den en­sim­mäi­set kiin­ty­mys­suh­teet ovat ar­vok­kaat. Työ­e­lä­mä­pu­hee­seen on il­mes­ty­nyt kä­si­te re­si­liens­si. Se tar­koit­taa jous­ta­vaa miel­tä, tai­toa pa­lau­tua vai­keuk­sis­ta ja sel­viy­tyä ta­sa­pai­nos­sa muu­tos­ten myl­ler­tä­es­sä. Sii­tä on hyö­tyä, ja sitä voi op­pia.

4. Koh­tuul­li­set vai­keu­det ovat kuin stres­si­ro­ko­tuk­sia

Pum­pu­lis­sa kas­va­en ei ke­hi­ty re­si­liens­siä. Koh­tuul­li­set haas­teet lap­suu­des­sa ja nuo­ruu­des­sa aut­ta­vat sel­viy­ty­mään myös ai­kui­se­na. Kes­keis­tä on, et­tä on joku asia, jos­sa on hyvä ja saa sii­tä tun­nus­tus­ta.

5. Re­a­lis­ti­nen op­ti­mis­ti ym­mär­tää, vaik­ka ei hy­väk­sy

On vaa­ral­lis­ta ol­la lii­an ide­a­lis­ti­nen. Omat toi­veet ja lii­an myön­tei­set odo­tuk­set ro­mah­ta­vat en­nen pit­kää. Dep­res­sii­vi­nen ih­mi­nen taas on lii­an re­a­lis­ti­nen. Ka­tast­ro­fien maa­lai­le­mi­nen on huo­no kei­no. Ko­e­ta ol­la it­se­ä­si ja toi­sia koh­taan myö­tä­tun­toi­nen. Kaik­kea ei tar­vit­se hy­väk­syä, mut­ta ym­mär­tää voi.

6. Voit har­joit­taa ai­vo­ja myön­tei­sik­si

Voit har­joit­taa ai­vo­ja­si tuot­ta­maan hy­vin­voin­tia ja myön­tei­siä tun­tei­ta. Huo­leh­di fyy­si­ses­tä kun­nos­ta, ruo­kai­lus­ta, unes­ta ja le­vos­ta. Opet­te­le tun­nis­ta­maan ja hal­lit­se­maan stres­si. Mind­ful­ness-har­joi­tuk­set ovat hy­viä. Jo kah­dek­san vii­kon har­joit­te­lu ak­ti­voi ai­vo­ja myön­tei­sik­si.

7. Ko­kei­le op­ti­mis­mi­työ­kir­jaa

Op­ti­mis­mi­työ­kir­jas­sa ana­ly­soi­daan ny­ky­ti­lan­ne ja sen jäl­keen ha­e­taan työ­ka­lu­ja. Mitä toi­vo on? Mi­ten yli­tät es­teet? Idea on, et­tä voit aja­tuk­sil­la­si vai­kut­taa tun­tei­sii­si ja toi­min­taa­si.

 

Lue Myös