TEKSTI ANNA-LIISA HÄMÄLÄINEN
KUVA Fotolia
Työnohjaus alkoi 1960–70-luvuilla kirkossa, terveydenhuollossa ja sosiaali- ja kasvatustyössä. Auttaakseen ihmistä esimerkiksi terapeutin on päästävä etäämmälle työstään.
Työnohjauksen tarve kasvaa, kun tehokkuusvaatimukset ja muutos kuormittavat. Toisaalta johtaminen on entistä osallistavampaa.
”Tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua. Nyt ohjataan paljon tiimejä, ja työnohjaaja on prosessinohjaaja”, sanoo Suomen Työnohjaaja Ry:n puheenjohtaja, teologian maisteri Markku Tynkkynen.
Työnohjaus ei ole sama asia kuin yritysvalmennus tai coaching. Se ei ole kertalaaki, vaan kestää ainakin puoli vuotta. Työnohjaajalla on oltava kahden vuoden ja 60 opintopisteen koulutus yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.
Työnohjauksen ostajan täytyy olla valveutunut. Työnohjaaja, diplomi-insinööri Jaana Laukkarinen neuvoo tarkistamaan työnohjaajan koulutuksen ja kokemuksen, onko työnohjaus ammatti vai sivutyö ja onko laadun takeena oma työnohjaus. Kouluttajaa ei kannata ostaa pelkän mainoksen perusteella.
”Markkinoilla on ’hyviä tyyppejä’, jotka ovat lahjakkaita puhujia ja sosiaalisesti taitavia. ’Hyvä tyyppi’ voi tulla työryhmään vailla minkäänlaista ymmärrystä siitä, mikä on työryhmän tehtävä”, Laukkarinen toteaa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA