Eniten riidellään pienissä ja yli 60 huoneiston yhtiöissä
Toistuvia naapuririitoja on joka kolmannessa asunto-osakeyhtiössä, selviää oikeusministeriön vuonna 2013 tekemästä selvityksestä.
Eniten riitoja on pienissä, 1–5 osakehuoneiston taloissa ja suurissa, yli 60 osakehuoneiston taloissa.
Myös omakotikiinteistöjen ja lomakiinteistöjen naapureiden väliset riidat ovat tuttuja riita-asioita hoitaville juristeille.
Syinä elämäntyyli tai jokin muu kuin asumisasia
Riitojen taustalta voivat olla mm. asukkaiden erilaisen elämäntyylit. Myös pitkään jatkunut, ratkaisematon erimielisyys aivan muusta kuin asumiseen liittyvästä asiasta voi vaikuttaa.
Riitoja aiheuttavat myös piittaamattomuus järjestysmääräyksistä tai ihan vain hyvästä käytöksestä. Asukkailla voi myös olla virheellisiä käsityksiä omista asumiseen liittyvistä oikeuksista.
Ongelmia voi syntyä, jos tieto ei kulje taloyhtiössä.
Yksilöllisyyden korostuminen ja yhteisöllisyyden väheneminen erityisesti kaupunkiasumisessa on nostanut kynnystä keskustella naapurien kanssa kasvotusten asioista, jotka häiritsevät tai joista on epäselvyyttä.
Huonoa käytöstä ei ole säädetty rangaistavaksi
Laajetessaan naapuririidat johtavat ilmoituksiin taloyhtiölle, riitoihin yhtiökokouksessa, lappuihin rappukäytävässä, ilmoituksiin viranomaisille, yleiseen kiusantekoon ja oikeusprosesseihinkin.
Osassa riidoista juridiikka on voimatonta. Huonoa käytöstä kun ei ole säädetty rangaistavaksi tai rahalla korvattavaksi.
Pitkittyessään riidat muuttuvat toisinaan kiusanteoksi ja häiriköinniksi, joka saattaa ylittää jo rikoksen tunnusmerkistön.
Usein riita ratkeaa vasta riidan aiheuttajan tai naapurin muuttoon asunnosta tai kiinteistöstä. ●
Asuntoosakeyhtiöissä riidellään tupakoinnista ja melusta
1. Naapuri polttaa tupakkaa parvekkeella
Ongelma: Naapuri polttaa tupakkaa parvekkeella. Tupakansavu leviää kuitenkin myös muihin asuntoihin ja rappukäytävään. Voiko parveketupakointia rajoittaa tai kieltää sen taloyhtiössä kokonaan?
Miten tilanne ratkaistaan? Parveke kuuluu osakeomistuksen perusteella osakkaan tai vuokrasopimuksen perusteella vuokralaisen hallintaan.
Taloyhtiöt ovat pyrkineet ratkaisemaan asiaa mm. tekemällä yhtiökokouksessa päätöksiä tupakoinnin kieltämisestä parvekkeilla yksinkertaisella enemmistöllä.
Tuomioistuimet ovat vahvistaneet, että kyse on kohtuuttomasta puuttumisesta osakkaan oikeuksiin ja julistaneet päätökset mitättömiksi.
Toinen kokeiltu keino on ollut terveydensuojelulakiin perustunut taloyhtiön vaatimus siitä, että kaupungin ympäristölautakunta kieltää taloyhtiössä tapahtuvan tupakoinnin sen muille asukkaille aiheuttaman terveyshaitan vuoksi.
Korkein hallinto-oikeus katsoi tuomiossaan, ettei edellytyksiä kiellolle ollut, koska terveyshaittaa ei voitu osoittaa.
15.5.2015 tuli voimaan uusi asumisterveysasetus. Sen mukaan sisäilmassa ei saa toistuvasti esiintyä aistinvaraisesti tunnistettavaa, säädetyn määrän ylittävää määrää tupakansavua, muutoin on kyse terveyshaitasta.
Aistinvaraisen todentamisen ja nikotiinipitoisuuden mittauksen tekee viranomainen, esimerkiksi koulutuksen saanut terveystarkastaja. Ennakkopäätöksen tasoista tuomioistuinratkaisua ei vielä ole annettu.
Asunto-osakeyhtiöllä on kuitenkin mahdollisuus kieltää tupakointi taloyhtiön kaikilla parvekkeilla kirjaamalla siitä nimenomainen määräys taloyhtiön yhtiöjärjestykseen.
Koska kyse on kaikkien osakkaiden oikeuteen kohdistuvasta päätöksestä, päätös vaatii suostumuksen kaikilta taloyhtiön osakkeen omistajilta.
2. Naapuri ei pidä huolta asunnostaan
Ongelmia: Etenkin asunto-osakeyhtiömuotoisissa paritaloissa aiheutuu ongelmia ja riitoja, kun toinen osakas hoitaa huoneistoaan huolellisesti ja toinen huolimattomasti. Huolimattoman osakkaan vuoksi yhtiö eli myös toinen osakas joutuu osallistumaan toisen asunnon korjauskustannuksiin.
Kerrostaloissa esimerkiksi talon rakenteisiin kohdistuneiden vesivahinkojen korjauskustannukset tulevat usean osakkaan kannettaviksi.
Miten tilanne ratkaistaan? Tavanomaisessa asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä maapohjan ja rakennuksen omistus ja hallinta kuuluvat yhtiölle, ja osakkaat omistavat huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet.
Rakennuksen kunnossapitovastuu ja kunnossapito-oikeus jakautuvat osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölaissa säädetyllä tavalla. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä kunnossapitovastuun jakautumisesta myös laista poikkeavalla tavalla.
Yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia kohteita ovat yleensä lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto- kaasu-, vesi-, ilmanvaihto- ja viemärijärjestelmät. Osakehuoneistojen sisäosien kunnossapito kuuluu osakkaalle.
Jos huoneistojen sisäosat vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvien vikojen korjaamisesta, yhtiön on korjattava myös huoneiston sisäosat.
Yhtiön kunnossapito- tai korjausvastuulle tulevat kustannukset rahoitetaan hoitovastikkeilla ja tarvittaessa lainalla. Silloin kustannukset jakautuvat osakkaille yhtiöjärjestyksessä määrätyllä tavalla.
Asunto-osakeyhtiömuotoa käytetään kerros- ja rivitaloissa ja myös paritaloissa. Koska paritalossa on vain kaksi maksajaa, on hyvä määritellä selvästi yhtiöjärjestyksessä kummankin osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat ja vastuu yhteisten järjestelmien kunnossapidosta.
3. Naapuri rakentaa grillikodan yhteiselle pihalle
Ongelmia: Naapuri rakentaa asuntoosakeyhtiöön omatoimisesti valokatteen, grillikodan tai leikkimökin. Hän istuttaa pihalle puita, jotka kasvaessaan varjostavat naapuria.
Miten tilanteet ratkaistaan? Asuntoosakeyhtiössä kaikki osakkeet tuottavat omistajilleen samat oikeudet, ellei yhtiöjärjestyksessä oli toisin määrätty.
Yhtiökokous, hallitus eikä isännöitsijä saa tehdä päätöstä, joka antaa jollekulle osakkaalle etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen päätös on mitätön.
Useimmissa taloyhtiöissä rakennuksen maapohjan omistus ja hallinta kuuluu yhtiölle. Tällöin taloyhtiö päättää, mitä yhtiön pihoilla voi olla. Osakas ei saa ilman taloyhtiön lupaa tehdä omia rakennelmia taloyhtiön hallitsemalle piha-alueelle.
Mikäli haluttu rakennelma vaatii rakennus- tai toimenpideluvan, luvan voi kaupungilta hakea vain taloyhtiö osakkaan pyynnöstä.
Yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa, että jos yhdelle osakkaalle annetaan yhtiön lupa valokatteen rakentamiseen, vastaava lupa on annettava muillekin osakkaille.
Mikäli pihat halutaan osakashallintaan, määräys voidaan kirjata yhtiöjärjestykseen.
On mahdollista myös tehdä maapohjan hallinnanjakosopimus, joka soveltuu parhaiten taloyhtiön omistamiin erillistaloihin tai paritaloihin.
4. Naapuri käy yöllä suihkussa tai bilettää lakkaamatta
Ongelmia: Valituksia häirinnästä ovat aiheuttaneet mm. ulko-ovien kovaääninen sulkeminen, liian kovaääninen kävely, vuorotyöstä yöllä saapuvan suihku, lasten leikkimisen äänet, lasten tai aikuisten satunnaiset soittoharjoitukset, juhlista kuuluva musiikki tai juhlien äänet, lyhytkestoisesta remontista aiheutuvat äänet tai remonttipöly käytävässä. Nämä kuuluvat tavalliseen asumiseen.
Selvimpiä häiritseviä tapauksia ovat toistuvat läpi yön kestävät kovaääniset juhlimiset ja humalaiset porukat.
Häiritsevää voi olla myös, että naapurissa haukkuu koira useita tunteja päivässä niin, että ääni kantautuu muihin asuntoihin, tai soitto useita tunteja päivässä, vaikka ei soitettaisikaan hiljaisuuden aikana.
Miten tilanteet ratkaistaan? Tyypillisimmät erimielisyydet aiheutuvat asukkaiden erilaisista asumistyyleistä. Se, mitä toinen voi pitää tavallisena, voi toisesta tuntua häiritsevältä.
Kerros-, rivi- tai paritalossa ei ole mahdollista saavuttaa samanlaista yksityisyyttä kuin erillistalossa. Jotkut asukkaat tuntuvat välillä unohtavan tämän.
Rajanveto tavalliseen asumiseen kuuluvien äänien ja häiritsevän elämän välillä on tapauskohtaista. Viime kädessä arvion tekee tuomioistun.
Häiritseväksi katsotaan toiminta, joka on jatkuvaa tai toistuu usein, ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle.
Taloyhtiön järjestyssäännöt antavat hyvän perustan taloyhtiön toivomalle toiminnalle. Esimerkiksi hiljaisuudeksi sovittuna aikana asunnosta kantautuvat jatkuvat kovat äänet voivat olla häiritsevää käytöstä.
Remontista tai juhlista on kohteliasta ilmoittaa etukäteen esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla. ●
Kiinteistöissä kinataan rajoista ja teistä
1. Naapuri siirtää rajaa
Ongelmia: Epäselvyys kiinteistön rajoista aiheuttaa usein naapuririitoja. Ajan kuluessa rajamerkit ovat voineet kadota, ja joskus niitä on poistettu tahallaankin. Toisinaan kiinteistön rajaa on yritetty laajentaa siten, että oma aita tai muu rakennelma on rakennettu ulottumaan naapurin puolelle.
Miten tilanteet ratkaistaan? Rajariitoja ratkaistaan maanmittaustoimiston rajankäyntitoimituksessa. Siinä selvitetään rajan paikka lainvoimaisesti, rakennetaan tarvittavat rajamerkit maastoon kadonneiden tilalle ja avataan rajalinja.
Rakennelmiin tarvittavista luvista antavat tarkempia määräyksiä maankäyttö- ja rakentamisasetus sekä kaupungin rakennusjärjestys.
Rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä poistettaviksi ilman lupaa tehdyt rakennelmat.
Puita ei saa kaataa naapurin puolelta. Erehdyksessäkin naapurin puolelta kaadettu puu on korvattava.
2. Naapuri kulkee pihan halki
Ongelmia: Tieoikeudet aiheuttavat säännöllisesti riitoja naapureiden välillä. Kiinteistön aikaisempi omistaja on voinut antaa naapurilleen oikeuden kulkea kiinteistönsä kautta, mutta oikeus on tarkoitettu henkilökohtaiseksi eikä tietoa ole annettu uudelle omistajalle.
Viranomainen voi määrätä poistettaviksi ilman lupaa tehdyt rakennelmat.
Miten tilanteet ratkaistaan? Tieoikeuden perustamisesta on voinut kulua pitkä aika tai kiinteistöjen omistajat ovat vaihtuneet. Silloin voi syntyä epätietoisuutta tai riitaa siitä, onko tie tehty ja käytetäänkö sitä annetun tieoikeuden mukaan tai onko tie kunnoltaan sen tasoinen kuin on edellytetty.
Erimielisyyksiä ratkaistaan maanmittauslaitoksen tietoimituksissa ja kaupunkien tielautakunnissa. ●
Miten naapuririitojen selvittelyssä menetellään asunto-osakeyhtiössä
Paras tapa selvittää riidat on keskustella häiritsevästä asiasta naapurin kanssa. Saattaa selvitä, että naapuri ei ole ymmärtänyt, että jokin hänen toimintansa aiheuttaa häiriötä toiselle.
Tilanne saattaa selvitä esimerkiksi sopimalla tietyistä kellonajoista, jolloin äänekästä toimintaa harjoitetaan tai kellonajoista, jolloin toiminnasta pidättäydytään.
Mikäli keskustelu ei tuota toivottua tulosta, seuraava vaihe on ottaa yhteyttä isännöitsijään. Onko ongelma sellainen, joka voidaan katsoa häiritseväksi toiminnaksi? Jos se on yhtiöjärjestyksen tai taloyhtiössä sovittujen järjestysmääräysten vastaista, tulee pyytää isännöitsijää ryhtymään toimenpiteisiin.
Pyyntö kannattaa tehdä kirjallisesti, ja siitä on hyvä säilyttää kopio myös itsellä.
Taloyhtiö, käytännössä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja, selvittää asiaa. Mikäli aihetta on, osakasta ja asukasta yleensä huomautetaan häiritsevästä toiminnasta.
Jos häiritsevä toiminta ei ole vähäistä, taloyhtiön yhtiökokous voi päättää asunnon haltuun ottamisesta enintään kolmeksi vuodeksi. Ennen menettelyä osakkaalle ja mahdolliselle vuokralaiselle tai muulle käyttöoikeuden saaneelle on annettava todisteellisesti tiedoksi kirjallinen varoitus.
OTM, VARATUOMARI Petra Lindberg JA ASIANAJAJA. ERIKOISTUNUT SOPIMUSOIKEUTEEN, PERHE-JA PERINTÖOIKEUTEEN JA KONKURSSIOIKEUTEEN. KUVITUS PIA HOLM
Oma Aika 11/2015
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.