Joskus lasten ja vanhempien riidat vaikuttavat myös isovanhempien ja lapsenlasten väleihin. Minkälaisia erilaisia juridisia suhteita voi olla isovanhempien ja lastenlasten välillä? Mitä oikeuksia isovanhemmilla on lastenlapsiinsa nähden?
A| TAPAAMISOIKEUS
● Onko lapsenlapsella lakiin perustuvaa oikeutta tavata isovanhempiaan?
Ei ole. Vanhemmat päättävät siitä, miten alaikäiset lapset tapaavat isovanhempiaan. Vain lapsilla on lakiin perustuva oikeus tavata omia vanhempiaan.
Jos vanhemmille tulee ero ja lapsi on välillä äidin, välillä isän luona, luonaan pitävä vanhempi voi tavata tuona aikana lasten kanssa myös omia vanhempiaan tai antaa lapsen tuona aikana isovanhempien hoitoon.
Tuomioistuinlaitos on käytännössä voimaton silloin, jos lapsen molemmat vanhemmat estävät lasta näkemästä isovanhempiaan.
● Isovanhempi kaipaa kovasti lapsenlapsiaan. Miten riitaa voi yrittää ratkaista?
Oikeuskeinoa tähän ei ole.
Vanhemmilta saattaa unohtua omassa riidassa se, että lapset ovat koko suvun jäseniä. Jos itse ei tule toimeen lapsen isovanhemman kanssa, se ei tarkoita sitä, ettei lapsenlapsi tulisi toimeen muiden lähisukulaistensa kanssa. Tätä voi yrittää selvittää vanhemmalle esimerkiksi kirjeitse.
Joku molempien osapuolten hyväksymä muu sukulainen tai lähiystävä saattaa myös toimia sovittelijana asiassa.
B| ISOVANHEMPI LAPSEN HOITAJANA TAI HUOLTAJANA
● Voiko isovanhempi toimia lapsenlapsen virallisena hoitajana ja saada siitä palkkaa tai hoitotukea valtiolta?
Alle kouluikäisen lapsen hoitaja voi saada yksityisen hoidon tukea. Tuen saaminen edellyttää, että hoitajan kanssa on tehty vähintään kuukauden työsopimus ja että kunta on hyväksynyt hoitajan.
Jos edellytykset täyttyvät, myös isovanhempi voi saada hoitotuen muodossa maksettavaa palkkaa lapsenlapsen hoitamisesta. Luonnollisesti isovanhemmalle voi maksaa palkkaa myös yli hoitotuen määrän. Alle kolmevuotiaalle, kotihoidossa olevalle lapselle voi hakea myös kotihoidon tukea. Useimmiten isovanhemmat kuitenkin hoitavat lapsenlapsia satunnaisesti ja palkatta.
● Voidaanko isovanhempi määrätä lapsen oheishuoltajaksi?
Tuomioistuin voi päättää, että lapsen huolto uskotaan vanhempien ohella yhdelle tai useammalle henkilölle, joka on antanut siihen suostumuksensa.
Oheishuolto ei vapauta vanhempia heidän elatusvastuustaan eikä tuota oheishuoltajalle elatusvelvollisuutta lasta kohtaan. Oheishuoltaja toimii vanhempien/vanhemman ohella lapsen huoltajana. Oheishuollon määräämisen edellytyksenä on, että se on lapsen edun mukaista.
Esimerkiksi yksinhuoltajavanhemman oma vanhempi voidaan määrätä lapsen oheishuoltajaksi, jos se on lapsen edun mukaista. Tällä henkilöllä on tällöin mahdollisuus niin ikään hoitaa lapsen asioita ja auttaa varsinaista huoltajaa.
● Mitä lapsen huolto tarkoittaa?
Lapsen huollolla tarkoitetaan lapsen henkilökohtaisten asioiden hoitoa. Lapsen huoltajia ovat tavallisesti hänen vanhempansa tai henkilöt, joille lapsen huolto on uskottu esimerkiksi oheishuoltaja tai sijaishuoltaja.
Huoltajalla on oikeus päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, asuinpaikasta sekä muista henkilökohtaisista asioista. hänellä on oikeus saada tietoa lasta koskevista asioista eri viranomaisilta ja huoltaja myös edustaa lasta häntä koskevassa asiassa. Lisäksi lapsen huoltaja toimii holhoustoimilain nojalla lapsen edunvalvojana hoitaen lapsen taloudellisia asioita.
● Voiko lapsen vanhempi tehdä testamentin siitä, että isovanhempi huolehtii lapsesta silloin, jos hänelle itselleen sattuu jotakin?
Testamentilla ei voi sitovasti määrätä isovanhempaa tai ketään muutakaan henkilöä lapsen huoltajaksi.
Toivomuksen voi testamentissa esittää, mutta sen noudattaminen jää tuomioistuimen harkinnan varaan. Asia ratkaistaan silloin tapauskohtaisesti lapsen edun mukaisesti.
C| ISOVANHEMPIEN ROOLI LASTENSUOJELUSSA
● Milloin lapsen asiaa käsitellään lastensuojelussa?
Jos joku lapsen läheinen tai ulkopuolinen henkilö tai taho tekee lapsesta lastensuojeluilmoituksen. Lastensuojelu selvittää, onko ilmoituksessa perää ja tarvitseeko perhe tai lapsi lastensuojelullisia tukitoimia.
● Mikä on isovanhemman rooli, jos lapsenlapsesta tehdään lastensuojeluilmoitus?
Lastensuojelu voi kuulla myös isovanhempia ja selvittää, voivatko he tukea perhettä tai lasta.
● Voidaanko lapsi sijoittaa isovanhemman luokse, jos lapsen olosuhteet ovat sellaiset, ettei lapsi pysty asumaan vanhempiensa kanssa?
Ennen lapsen sijoitusta kodin ulkopuolelle on kartoitettava läheisverkosto, ellei ole erityisiä kiireellisyyteen perustuvia syitä. Kartoituksessa selvitetään, voiko toinen vanhempi, sukulainen tai muu lapselle läheinen henkilö, esimerkiksi kummitäti, ottaa lapsen luokseen.
Joissain tilanteissa lapsen sijoittaminen isovanhemmille voi olla lapsen edun kannalta paras ratkaisu. Tästä ei ole olemassa sitovia sääntöjä ja ohjeita. Pitkäaikainen sijoittaminen isovanhemman luokse ei liene yleinen ratkaisu. Joskus myös lapsen omat käytösongelmat estävät lapsen sijoittamisen läheisen luokse.
● Jos lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, saavatko isovanhemmat säilyttää suhteet lapsenlapseen?
Lastensuojelulain 54 §:n mukaan lapselle on turvattava hänen kehityksensä kannalta tärkeät, jatkuvat ja turvalliset ihmissuhteet. Lapsen sijaishuolto on järjestettävä niin, että sijoituspaikan etäisyys ei ole este yhteydenpidolle lapselle läheisiin henkilöihin.
Lapsella on siten oikeus tavata vanhempiaan, sisaruksiaan ja muita hänelle läheisiä henkilöitä. Jos isovanhemmat ovat läheisiä, he voivat tavata lasta.
● Onko lapsen huostaanotolle vaihtoehtoja, joissa isovanhemmat tai muut läheiset perheet voisivat olla mukana?
Jos läheisverkoston kartoituksessa ilmenee, että läheisverkostossa on sopiva henkilö tai perhe huolehtimaan lapsesta, on haettava ensisijaisesti lapsen huoltoa ja asumista koskevaa määräystä eikä lapsen huostaanottoa.
Tällaisessa harkinnassa voidaan ottaa huomioon myös isovanhempien mahdollisuus huolehtia lapsesta. Korkein hallinto-oikeus on tehnyt päätöksiä, joissa lapsia on sijoitettu sukulaisperheeseen vastoin kunnan sosiaaliviranomaisten aiempaa päätöstä.
● Mikä on ensisijainen huostaanotetun lapsen hoitopaikka?
Vuoden 2012 alussa tuli voimaan lainmuutos perhehoidon tai muulla tavalla järjestetyn hoidon ensisijaisuudesta suhteessa laitoshoitoon. Perhehoito on ensisijainen, ja tässä harkinnassa tulee ottaa huomioon mahdollisuudet läheisverkostosta löytyvään apuun.
● Mitä haasteita läheisverkostosijoituksissa voi olla?
Mistä löydetään ne läheiset, joilla on tosiasiallinen mahdollisuus hoitaa lasta? Isovanhemmat voivat ikänsä vuoksi väsyä lapsen jatkuvaan hoitamiseen. Välillä huostaanotto täysin perheen ulkopuolelle on paras ja lapsen edun mukainen vaihtoehto.
● Voidaanko isovanhemmat määrätä lapsenlapsensa adoptiovanhemmiksi?
Isovanhemmille on harvoin annettu lapsenlapsensa virallinen vanhemmuus adoption kautta. Jo ikäedellytys tekee tämän usein mahdottomaksi.
Lapsen ja adoptiovanhemman ikäero saa olla enintään 45 vuotta. Lapsiesityksen saadessaan adoption hakija saa pääsääntöisesti olla korkeintaan 49-vuotias.
D| TALOUDELLINEN TUKI LAPSEN-LAPSELLE
● Voiko isovanhempi lahjoittaa rahaa tai omaisuutta lapsenlapselle?
Kyllä. Jos lahjoittaa yli 3 999 euroa kolmen vuoden välein, lahjasta täytyy maksaa lahjavero ja siitä täytyy tehdä lahjaveroilmoitus.
● Pitääkö maksaa lahjaveroa, jos isovanhempi ostaa lapsenlapsen uuteen kotiin esim. kodinkoneita ja huonekaluja?
Ei. Koti-irtaimistoa voi lahjoittaa verottomasti useampia eriä kolmen vuoden aikana, kun yksittäisen esineen arvo on enintään 4 000 euroa. Esineen pitää olla tarkoitettu lahjan saajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön.
Koti-irtaimistolla tarkoitetaan huonekaluja, mattoja, taloustavaroita, kodinkoneita yms. Esimerkiksi taulut, veistokset ja auto eivät kuulu näihin.
Jos yksittäisen esineen arvo on enemmän kuin 4 000 euroa, täytyy lahjasta maksaa veroa.
Irtaimistoa ei siis koske sääntö, jonka mukaan kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen arvo lasketaan yhteen.
● Saako isovanhempi maksaa lapsenlapsen opintokuluja ilman lahjaverovelvollisuutta?
Kyllä. Verotuskäytännössä on katsottu, että lahjoittamista ei ole se, että ostaa esimerkiksi toiselle ruokaa tai maksaa tietyn asumiseen tai opiskeluihin liittyvän maksun toisen puolesta.
Jos antaa toiselle rahaa laskujen maksamista varten, tämä voidaan tulkita lahjoitukseksi. Siitä taas pitää maksaa lahjaverot.
● Saako isovanhempi antaa lapsenlapsen asua omassa asunnossaan vain vastikkeen hinnalla?
Kyllä. Lapsenlapsi ei ole velvollinen maksamaan lahjaveroa siitä, jos isovanhempi antaa hänen asua asunnossaan maksamalla siitä vain yhtiövastikkeen.
● Huomioidaanko lapsenlapselle tehty lahjoitus myöhemmin perinnönjaossa, jos varsinaisena perillisenä on isovanhemman oma lapsi?
Pääsääntöisesti ei. Lahjan huomioiminen ennakkoperintönä edellyttää, että lahjan saaja on itse perinnönsaantihetkellä perillisen asemassa.
● Voiko isovanhempi tehdä testamentin lapsenlapsensa hyväksi?
Kyllä. Jos hänen oma lapsensa on elossa, tällä ensisijaisella perillisellä on oikeus sitä virallisesti vaadittuaan saada lakiosanaan puolet siitä, mikä hänelle muutoin tulisi.
Onko siitä hyötyä, jos jakaa henkivakuutuksen edunsaajamääräyksessä vakuutussäästön jakautumaan omille lapsille ja heidän lapsilleen?
Tätä nykyä kukin läheinen edunsaaja saa periä 35 000 euroa vakuutussäästöä ilman perintöveroa. Tässä mielessä vakuutuksen jakaminen useammalle henkilölle kannattaa perintöverotuksellisesti.
● Isovanhempi ei luota vanhempaan alaikäisen lapsen varojen huolehtijana. Voiko isovanhempi tehdä asialle mitään?
Kyllä. Isovanhempi voi testamentissa määrätä, että lapsenlapsen häneltä perimä omaisuus on annettava edunvalvojan sijaisen haltuun ja määrätä testamentissa, kuka tämä henkilö on tai miten henkilö määräytyy. Tällöin isovanhemmalta peritty omaisuus menee muun kuin vanhemman hoitoon siihen saakka, kunnes alaikäinen tulee täysi-ikäiseksi ja saa itse omaisuuden hallintaansa.
● Saako alaikäinen lapsi tällöin varoja hallintaansa ennen kuin tulee täysi-ikäiseksi?
Edunvalvojan sijaisen tulee tehdä tili alaikäisen varojen käytöstä maistraatille. Maistraatti hyväksyy, että lapsen varoja voi käyttää lapsen tarpeisiin. Jos isovanhempi haluaa, varojen käyttämisestä voi antaa myös tarkempia määräyksiä testamentissa. Voi esimerkiksi sanoa, että varoja voi käyttää lapsen kannalta tärkeään kasvatukseen tai koulutukseen liittyvään asiaan. ●
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
KUVITUS PIA HOLM
10/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.