Suurin kustannuserä Aasiasta tuotavista vaatteista on veroja ja tulleja, laskee Tekstiili- ja Muotialat TMA:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää Kauppapolitiikka-lehdessä.
Kympin t-paidassa verojen ja tullien osuus on kolme euroa, palkkakustannusten osuus 2,44 euroa. Vuokrien, rahoituskulujen ja myynnin ns. oikaisuerien osuus on osapuilleen saman verran, kun taas paidan materiaalikulut ovat vain 70 senttiä.
Oikaisuerillä tarkoitetaan esimerkiksi myönnettyjä alennuksia, luottotappioita, rojalteja ja välillisiä veroja.
Verot ja tullit eivät kuitenkaan hyödytä eniten köyhiä lähtömaita, vaan jäävät suurimmaksi osaksi EU-maihin; Suomenkin valtio saa kymmenyksen tullimaksuista. Puolet vaatteen hinnasta on siis veroja ja hallinnollisia maksuja valtioiden välillä.
Kankaanpään mukaan Suomen vaatealan tuonnista 83 prosenttia tulee kaukoidästä ja muista EU:n ulkopuolisista maista. Euroopan maista tuodaan noin 17 prosenttia, joten alle prosentti on suomalaista tuotantoa.
Vienti- ja tuontitilastoja kannattaa lukea kriittisesti, sillä ne eivät kerro koko totuutta vaatekaupasta. Suuri osa esimerkiksi Venäjälle menevistä vaatteista kulkee Suomen kautta ja kirjautuu siten Suomen vienniksi.
Sama koskee Ruotsia: tilastojen mukaan vaatteita ja kenkiä tulee eniten Ruotsista, vaikka ne vain pyörähtävät tänne länsinaapurin logistiikkaketjun kautta. Ruotsissa omaa vaatevalmistusta ei ole enää sen enempää kuin Suomessakaan.
TMA:n jäsenyritykset eli muotiketjut, tavaratalot ja tavarantoimittajat edustavat noin 70 prosenttia Suomen vaate- ja jalkinekaupasta ja 83 prosenttia urheiluvaate- ja -jalkinekaupasta. ●
JARMO AALTONEN
Oma Aika 10/2014.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA