Artikkeli

Näin säästät järkevästi ruokalaskussa

Perheen ruokamenoista voi säästää isoja summia ja syödä silti hyvin ja terveellisesti. Näillä Marttojen vinkeillä pääset alkuun:

1. Suun­nit­te­le vii­kon ruo­at etu­kä­teen

Suun­ni­tel­mal­li­suus on kai­ken läh­tö­koh­ta, kun läh­tee sääs­tä­mään per­heen ruo­ka­me­nois­sa. Ko­din ruo­ka­lis­tan miet­ti­mi­nen vaik­ka­pa vii­kok­si eteen­päin aut­taa mi­toit­ta­maan os­tok­set oi­kein, hyö­dyn­tä­mään sa­mo­ja ai­nek­sia usei­siin ate­ri­oi­hin ja käyt­tä­mään te­hok­kaas­ti edel­li­sel­tä päi­väl­tä yli jää­neet ruo­at.

Suun­ni­tel­mal­li­suus vä­hen­tää hä­vik­kiä, kun ruo­ka­os­tok­set vas­taa­vat suun­nil­leen ku­lu­tus­ta.

2. Laa­di os­tos­lis­ta ja pysy sii­nä

Suun­ni­tel­mal­li­nen ruo­an­lait­ta­ja laa­tii os­tos­lis­tan ko­to­na ja tar­kis­taa sa­mal­la, mitä ruo­ka­tar­pei­ta kaa­pis­ta löy­tyy jo en­nes­tään. Päi­vit­täi­sen asi­oin­nin si­jas­ta os­tok­set voi kes­kit­tää pa­riin ker­taan vii­kos­sa, kun lis­tan an­si­os­ta muis­taa os­taa ker­ral­la kaik­ki tar­peet.

Os­tos­lis­tas­ta kan­nat­taa pi­tää kiin­ni kau­pas­sa, sil­lä pie­nis­tä­kin he­rä­te­os­tois­ta ker­tyy ajan myö­tä yl­lät­tä­vän suu­ria sum­mia.

3. Tee it­se ei­nes­ten si­jas­ta

Ruo­an val­mis­ta­mi­nen it­se vaa­tii hie­man enem­män vai­van­nä­köä, mut­ta val­mis­ruo­kiin ja ei­nek­siin ver­rat­tu­na raa­ka-ai­neet mak­sa­vat huo­mat­ta­vas­ti vä­hem­män. Kau­pan pääl­le saa enem­män ma­kua vä­hem­mil­lä li­sä­ai­neil­la.

Usein on jär­ke­vää val­mis­taa ker­ta-ate­ri­aa suu­rem­pia ruo­ka­mää­riä, jot­ka voi läm­mit­tää seu­raa­va­na päi­vä­nä tai pa­kas­taa. Tämä sääs­tää ra­han li­säk­si ai­kaa.

4. Älä kok­kaa tur­haan lii­an mo­nel­le

Val­mis­te­tun ruo­an mää­rään on syy­tä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta eten­kin sil­loin, kun ko­ti­ta­lou­des­sa ta­pah­tuu muu­tok­sia. Kun esi­mer­kik­si lap­set muut­ta­vat pois ko­toa, päi­vit­täi­ses­sä ruo­an­lai­tos­sa riit­tä­vät to­den­nä­köi­sem­min hie­man pie­nem­mät­kin kat­ti­lat ja an­nos­mää­rät.

5. Tee ar­ke­na help­po­ja ruo­kia

Kii­rei­ses­sä ar­jes­sa kä­te­viä ovat niin sa­no­tut yh­den as­ti­an ruo­at, ku­ten pa­ta­ruo­at, sa­laa­tit, kei­tot ja wo­kit. Sil­loin tu­lee myös käy­tet­tyä enem­män ter­veel­li­siä kas­vik­sia ja juu­rek­sia. Vii­kon­lop­pu­na voi sit­ten lait­taa pöy­dän ko­re­ak­si ja käyt­tää ruo­an­val­mis­tuk­seen enem­män ai­kaa ja ra­haa.

6. Säi­ly­tä ruo­ka-ai­neet oi­ke­al­la ta­val­la

Ruo­ka-ai­nei­den säi­ly­mi­ses­sä tär­kein asia on jää­kaa­pin oi­kea si­sä­läm­pö­ti­la, noin 5–6 as­tet­ta. Mo­nis­sa ko­deis­sa jää­kaap­pi on sää­det­ty lii­an läm­pi­mäk­si, mikä ly­hen­tää elin­tar­vik­kei­den säi­ly­mi­sai­kaa.

Ko­to­na on hyvä pi­tää kui­va­ruo­ka-ai­neis­sa pe­rus­va­ras­toa. Sa­mal­la on kui­ten­kin huo­leh­dit­ta­va ruo­ka-ai­nei­den sään­nöl­li­ses­tä kier­ros­ta. Maus­tei­den kal­tai­set kui­va­tuot­teet säi­ly­vät ruo­ka­kaa­pis­sa pit­kään suo­jas­sa va­lol­ta ja kos­teu­del­ta. Sama pä­tee veh­nä­jau­hoon, mut­ta esi­mer­kik­si oh­ra- ja tat­ta­ri­jau­hoi­hin tu­lee ajan myö­tä kit­ke­rä maku, eli ne kan­nat­taa käyt­tää suh­teel­li­sen ri­pe­äs­ti.

7. Hais­ta ruo­kaa en­nen kuin hei­tät sen ros­kiin

Pa­ras­ta en­nen -päi­väys pak­kauk­sen kyl­jes­sä on suo­si­tus vii­mei­ses­tä käyt­tö­päi­väs­tä. It­se kan­nat­taa kui­ten­kin ai­na hais­taa ja mais­taa, on­ko elin­tar­vi­ke vie­lä käyt­tö­kel­poi­nen en­nen ros­kiin heit­tä­mis­tä. Esi­mer­kik­si mai­to säi­lyy hel­pos­ti pari päi­vää tölk­kiin pai­net­tua päi­vä­mää­rää pi­dem­mäl­le. Ju­gur­tin kal­tai­sis­sa ha­pan­mai­to­tuot­teis­sa säi­ly­vyys on vie­lä­kin pi­dem­pi.

8. Suo­si ko­ti­mai­sia kas­vik­sia

Lop­pu­ke­sä ja syk­sy ovat ko­ti­mais­ten kas­vis­ten pa­ras se­son­ki. Nyt nii­tä kan­nat­taa käyt­tää run­saas­ti ja päi­vit­täin.

Ker­ta­han­kin­nois­sa on kui­ten­kin pi­det­tä­vä malt­ti mie­les­sä, sil­lä ta­val­li­sis­sa ko­deis­sa säi­ly­tys­ti­lat ovat ra­jal­li­set. On­nek­si laa­duk­kai­ta ko­ti­mai­sia juu­rek­sia saa kau­pas­ta edul­li­ses­ti pit­käl­le ke­vää­seen.

9. Säi­lö tal­ven va­ral­le

Mar­jat, ome­nat, sie­net ja kas­vik­set ovat nyt edul­li­sim­mil­laan, jo­ten pa­kas­ta­mi­nen, kui­vaa­mi­nen ja hil­lo­a­mi­nen tal­ven va­ral­le on jär­ke­vää.

Tär­kein­tä on miet­tiä säi­löt­tä­vien ai­nei­den käyt­tö­tar­koi­tus ja tä­hän so­pi­vin säi­lön­tä­muo­to. Näin sato tu­lee tal­ven ai­ka­na myös syö­dyk­si. Ko­ko­nai­si­na pa­kas­te­tut man­si­kat jää­vät hel­pos­ti pa­kas­ti­men pe­ru­koil­le, mut­ta man­sik­ka­so­se vie vä­hem­män ti­laa ja on hel­pom­pi lu­si­koi­da vaik­ka­pa puu­ron pääl­le.

10.Os­ta kala ko­ko­nai­se­na

Ka­la­tis­kil­lä on usein hy­viä tar­jouk­sia, mut­ta yleen­sä edul­li­sin­ta on os­taa ko­ko­nai­nen kala. Isos­ta von­ka­lees­ta saa pie­nel­lä suun­nit­te­lul­la use­am­man­kin ate­ri­an tar­peet.

Ka­lan kä­sit­te­lyn op­pii pie­nel­lä har­joit­te­lul­la. Ja ai­na voi pyy­tää ka­la­kaup­pi­as­ta fi­le­oi­maan. Ka­lan pää ja ruo­dot kan­nat­taa pyy­tää mu­kaan, sil­lä niis­tä saa eri­no­mai­sen lie­men kei­ton tai kas­tik­keen poh­jak­si.

11. Suo­si edul­li­sia ru­ho­no­sia

Myös li­ha­tis­kil­tä voi bon­ga­ta päi­vän tar­jouk­sia. Pih­vien si­jaan hy­viä ja edul­li­sia vaih­to­eh­to­ja ovat luul­li­set ja pit­kää hau­du­tus­ta vaa­ti­vat pa­lat. Esi­mer­kik­si por­saan kas­s­le­ris­ta hau­du­te­tus­ta nyh­tö­pos­sus­ta tuli hit­ti Suo­mes­sa­kin, mut­ta myös mui­den hal­po­jen ru­ho­no­sien suo­sio kas­vaa maa­il­mal­la no­pe­as­ti Mic­he­lin-ra­vin­to­loi­ta myö­ten.

Yhä use­am­mat ku­lut­ta­jat hank­ki­vat li­han suo­raan maa­ti­lal­ta. Hin­ta ei ole vält­tä­mät­tä hal­vin, mut­ta hy­väs­tä laa­dus­ta ja tuo­reu­des­ta on moni val­mis mak­sa­maan hie­man enem­män.

Lue Myös