Teksti Matti Remes
Kuva Fotolia
1. Suunnittele viikon ruoat etukäteen
Suunnitelmallisuus on kaiken lähtökohta, kun lähtee säästämään perheen ruokamenoissa. Kodin ruokalistan miettiminen vaikkapa viikoksi eteenpäin auttaa mitoittamaan ostokset oikein, hyödyntämään samoja aineksia useisiin aterioihin ja käyttämään tehokkaasti edelliseltä päivältä yli jääneet ruoat.
Suunnitelmallisuus vähentää hävikkiä, kun ruokaostokset vastaavat suunnilleen kulutusta.
2. Laadi ostoslista ja pysy siinä
Suunnitelmallinen ruoanlaittaja laatii ostoslistan kotona ja tarkistaa samalla, mitä ruokatarpeita kaapista löytyy jo ennestään. Päivittäisen asioinnin sijasta ostokset voi keskittää pariin kertaan viikossa, kun listan ansiosta muistaa ostaa kerralla kaikki tarpeet.
Ostoslistasta kannattaa pitää kiinni kaupassa, sillä pienistäkin heräteostoista kertyy ajan myötä yllättävän suuria summia.
3. Tee itse einesten sijasta
Ruoan valmistaminen itse vaatii hieman enemmän vaivannäköä, mutta valmisruokiin ja eineksiin verrattuna raaka-aineet maksavat huomattavasti vähemmän. Kaupan päälle saa enemmän makua vähemmillä lisäaineilla.
Usein on järkevää valmistaa kerta-ateriaa suurempia ruokamääriä, jotka voi lämmittää seuraavana päivänä tai pakastaa. Tämä säästää rahan lisäksi aikaa.
4. Älä kokkaa turhaan liian monelle
Valmistetun ruoan määrään on syytä kiinnittää huomiota etenkin silloin, kun kotitaloudessa tapahtuu muutoksia. Kun esimerkiksi lapset muuttavat pois kotoa, päivittäisessä ruoanlaitossa riittävät todennäköisemmin hieman pienemmätkin kattilat ja annosmäärät.
5. Tee arkena helppoja ruokia
Kiireisessä arjessa käteviä ovat niin sanotut yhden astian ruoat, kuten pataruoat, salaatit, keitot ja wokit. Silloin tulee myös käytettyä enemmän terveellisiä kasviksia ja juureksia. Viikonloppuna voi sitten laittaa pöydän koreaksi ja käyttää ruoanvalmistukseen enemmän aikaa ja rahaa.
6. Säilytä ruoka-aineet oikealla tavalla
Ruoka-aineiden säilymisessä tärkein asia on jääkaapin oikea sisälämpötila, noin 5–6 astetta. Monissa kodeissa jääkaappi on säädetty liian lämpimäksi, mikä lyhentää elintarvikkeiden säilymisaikaa.
Kotona on hyvä pitää kuivaruoka-aineissa perusvarastoa. Samalla on kuitenkin huolehdittava ruoka-aineiden säännöllisestä kierrosta. Mausteiden kaltaiset kuivatuotteet säilyvät ruokakaapissa pitkään suojassa valolta ja kosteudelta. Sama pätee vehnäjauhoon, mutta esimerkiksi ohra- ja tattarijauhoihin tulee ajan myötä kitkerä maku, eli ne kannattaa käyttää suhteellisen ripeästi.
7. Haista ruokaa ennen kuin heität sen roskiin
Parasta ennen -päiväys pakkauksen kyljessä on suositus viimeisestä käyttöpäivästä. Itse kannattaa kuitenkin aina haistaa ja maistaa, onko elintarvike vielä käyttökelpoinen ennen roskiin heittämistä. Esimerkiksi maito säilyy helposti pari päivää tölkkiin painettua päivämäärää pidemmälle. Jugurtin kaltaisissa hapanmaitotuotteissa säilyvyys on vieläkin pidempi.
8. Suosi kotimaisia kasviksia
Loppukesä ja syksy ovat kotimaisten kasvisten paras sesonki. Nyt niitä kannattaa käyttää runsaasti ja päivittäin.
Kertahankinnoissa on kuitenkin pidettävä maltti mielessä, sillä tavallisissa kodeissa säilytystilat ovat rajalliset. Onneksi laadukkaita kotimaisia juureksia saa kaupasta edullisesti pitkälle kevääseen.
9. Säilö talven varalle
Marjat, omenat, sienet ja kasvikset ovat nyt edullisimmillaan, joten pakastaminen, kuivaaminen ja hilloaminen talven varalle on järkevää.
Tärkeintä on miettiä säilöttävien aineiden käyttötarkoitus ja tähän sopivin säilöntämuoto. Näin sato tulee talven aikana myös syödyksi. Kokonaisina pakastetut mansikat jäävät helposti pakastimen perukoille, mutta mansikkasose vie vähemmän tilaa ja on helpompi lusikoida vaikkapa puuron päälle.
10.Osta kala kokonaisena
Kalatiskillä on usein hyviä tarjouksia, mutta yleensä edullisinta on ostaa kokonainen kala. Isosta vonkaleesta saa pienellä suunnittelulla useammankin aterian tarpeet.
Kalan käsittelyn oppii pienellä harjoittelulla. Ja aina voi pyytää kalakauppiasta fileoimaan. Kalan pää ja ruodot kannattaa pyytää mukaan, sillä niistä saa erinomaisen liemen keiton tai kastikkeen pohjaksi.
11. Suosi edullisia ruhonosia
Myös lihatiskiltä voi bongata päivän tarjouksia. Pihvien sijaan hyviä ja edullisia vaihtoehtoja ovat luulliset ja pitkää haudutusta vaativat palat. Esimerkiksi porsaan kasslerista haudutetusta nyhtöpossusta tuli hitti Suomessakin, mutta myös muiden halpojen ruhonosien suosio kasvaa maailmalla nopeasti Michelin-ravintoloita myöten.
Yhä useammat kuluttajat hankkivat lihan suoraan maatilalta. Hinta ei ole välttämättä halvin, mutta hyvästä laadusta ja tuoreudesta on moni valmis maksamaan hieman enemmän.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.