JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Henkilökuva
Laura Peippo sanoo, että vuodet Peetun äitinä ovat olleet elämän rankimpia ja onnellisimpia.

Laura Peippo sanoo, että vuodet Peetun äitinä ovat olleet elämän rankimpia ja onnellisimpia.

Marko Vasara

Miia Vä­hä­hyyp­pä

Uupumuksesta ja väkivallasta selvinnyt Laura Peippo: ”Ajattelin pääseväni helpommalla, jos vain ajaisin auton tieltä”

Valmentaja ja Fitin bloggaaja Laura Peippo, 27, on yritetty raiskata ja tappaa, hän on juonut liikaa ja polttanut itsensä loppuun työllä. Ja niin kuuluukin olla, ajattelee Laura, sillä kolhujen jälkeen tulee aallonharja.

Se ope­tus tuli ran­kim­man kaut­ta. Lau­ra Peip­po asui per­hei­neen Loh­jal­la ja kävi ala­kou­lun en­sim­mäis­tä tai tois­ta luok­kaa. Kun hän pyö­räi­li kou­lus­ta ko­tiin, tun­te­ma­ton mies py­säyt­ti hä­net tien lai­taan, lait­toi kä­den Lau­ran suun eteen ja työn­si kä­den hou­sui­hin.

- En ym­mär­tä­nyt, mik­si vie­ras ih­mi­nen te­kee mi­nul­le noin. Me­nin pa­niik­kiin ja pu­rin mies­tä kä­teen, kun­nes hän pääs­ti ir­ti, Lau­ra ker­too.

Lau­ra pa­ke­ni naa­pu­ri­ta­loon. Naa­pu­ris­ta soi­tet­tiin po­lii­sil­le ja Lau­ran äi­dil­le. Lau­ra tun­nis­ti pyö­rän, jol­la mies oli aja­nut, ja hä­net saa­tiin kiin­ni. Ta­pah­tu­ma oli no­pe­as­ti ohi, mut­ta jäl­ki sii­tä jäi.

- Olen pie­nes­tä as­ti jou­tu­nut ym­mär­tä­mään, et­tä elä­mä on ai­ka pas­kaa. On pal­jon ih­mi­siä, jot­ka ha­lu­a­vat toi­sil­leen pa­haa.

Lap­suus ei ol­lut mi­kään per­hei­dyl­li, vaan Lau­ra jou­tui lap­ses­ta as­ti kan­ta­maan huol­ta ko­dis­ta, pe­se­mään pyyk­kiä ja te­ke­mään ruo­kaa. Lap­suu­den­per­hees­sään Lau­ra op­pi sen, et­tä ih­mi­set rii­te­le­vät ja käyt­tä­vät lap­sia rii­ta­ka­pu­loi­na. Seit­se­mäl­lä si­sa­ruk­sel­la oli sama isä, mut­ta kol­me eri äi­tiä, ja kaik­ki asui­vat mil­loin mis­sä­kin.

- Läh­tö­koh­ta oli ai­ka rik­ki­näi­nen. Li­säk­si tun­sin, et­tä olin äi­dil­le enem­män­kin rie­sa kuin maa­il­man tär­kein asia, Lau­ra ker­too.

Lap­suu­den­ko­ke­muk­set syn­nyt­ti­vät Lau­ral­le vah­van ”ei tart­te aut­taa” -men­ta­li­tee­tin. Hän pär­jäi­si kyl­lä it­se. Ja jos joku epäi­li, hän ha­lu­si pär­jä­tä vie­lä ko­vem­min.

- Ku­kaan ei voi­nut tul­la sa­no­maan mi­nul­le, et­ten voi teh­dä jo­tain.

Pak­ko pär­jä­tä yk­sin

Yk­sin pär­jää­mi­sen tar­ve ja kun­ni­an­hi­mo ovat vie­neet Lau­ran pit­käl­le. Nyt hän on yk­sin­huol­ta­ja, Levi Wel­l­ness Clu­bin omis­ta­ja ja seu­rat­tu so­me­per­soo­na, joka on pal­kit­tu myös Suo­men iloi­sim­pa­na yrit­tä­jä­nä. Blo­gis­saan Lau­ra kir­joit­taa, et­tä iki­nä ei pidä luo­vut­taa ja vir­hei­tä ei pidä pe­lä­tä.

”In­ti­as­sa kas­voil­le­ni lä­väh­ti se, mi­ten jul­ma maa­il­ma voi ol­la. Slum­mien las­ten koh­ta­lon nä­ke­mi­nen oli to­del­la ah­dis­ta­vaa.”

Nuo­re­na elä­mä oli kui­ten­kin mel­kois­ta ha­ke­mis­ta. Lau­ra ajau­tui vää­riin po­ru­koi­hin, jois­sa kai­ken­lai­nen se­koi­lu kiin­nos­ti kou­lun­käyn­tiä enem­män. Jos sii­hen oli­si jää­nyt, elä­mä oli­si muo­tou­tu­nut hy­vin eri­lai­sek­si kuin se nyt on. Peli pu­hal­let­tiin poik­ki ylä­as­teen lo­pul­la, kun Lau­ran isä il­moit­ti, et­tä nyt tuli muut­to Iva­loon.

- Isä sa­noi, et­tä tän­ne näin. Ei sii­nä muu aut­ta­nut.

Muut­to oli Lau­ral­le kova paik­ka. Hä­nes­tä tun­tui, et­tä hä­net sii­vot­tiin pois äi­din per­hees­tä. Kun tuli on­gel­mia, on­gel­man ai­heut­ta­ja ajet­tiin ulos.

Isän luo­na Lau­ra kui­ten­kin huo­ma­si, et­tä vih­doin hä­net hy­väk­sy­tään kaik­ki­ne vir­hei­neen ja epä­koh­ti­neen. Isäl­lä oli kova kuri, mut­ta hän loi myös il­ma­pii­rin, jos­sa pys­tyi sa­no­maan ää­neen kaik­ki aja­tuk­set. Ei ol­lut asi­oi­ta, jois­ta ei oli­si voi­nut pu­hua.

Iva­los­sa 17-vuo­ti­as Lau­ra al­koi opis­kel­la ra­vin­to­la­ko­kik­si, mut­ta kou­lu ei in­nos­ta­nut. Lau­ra ha­lu­si maa­il­mal­le. Hän läh­ti Nor­jaan töi­hin ja sai pai­kan ho­tel­lis­ta. Nor­jas­ta hän jat­koi seik­kai­lua ja läh­ti kier­tä­mään In­ti­aa muu­ta­mak­si kuu­kau­dek­si. Lau­ra reis­sa­si ja teki ly­hyi­tä työ­pät­kiä eri ra­vin­to­lois­sa.

In­ti­an jäl­keen Lau­raa on är­syt­tä­nyt, mi­ten pie­nis­tä asi­ois­ta Suo­mes­sa va­li­te­taan.

- In­ti­as­sa kas­voil­le­ni lä­väh­ti se, mi­ten jul­ma maa­il­ma voi ol­la. Slum­mien las­ten koh­ta­lon nä­ke­mi­nen oli to­del­la ah­dis­ta­vaa. Mi­ten hei­kois­sa olois­sa he asu­vat, mitä he syö­vät ja mitä heil­lä on pääl­lään. Eri­tyi­sen loh­du­ton­ta on, et­tei kyse ole muu­ta­mis­ta ih­mi­sis­tä, vaan kym­me­nis­tä tu­han­sis­ta, maa­il­man mit­ta­kaa­vas­sa mil­joo­nis­ta.

Sen jäl­keen Lau­raa on är­syt­tä­nyt, mi­ten pie­nis­tä asi­ois­ta Suo­mes­sa va­li­te­taan.

- Suu­rel­la osal­la maa­il­man ih­mi­sis­tä ei ole edes kym­men­tä eu­roa ra­haa. Jos mul­la on kymp­pi tas­kus­sa, asi­at ovat oi­ke­as­taan ai­ka hy­vin, Lau­ra sa­noo.

In­ti­as­sa Lau­ra koki myös suur­ta rak­kaut­ta ja vä­lit­tä­mis­tä. Kun hän mat­kus­ti yk­sin yö­ju­nas­sa, sa­man vau­nun mie­het oli­vat kau­huis­saan – ju­nis­sa ta­pah­tui pal­jon var­kauk­sia, ja toi­sin kuin pai­kal­li­set nai­set, Lau­ra mat­kus­ti yk­sin. Mie­het so­pi­vat val­vo­van­sa vuo­ro­tel­len vah­dis­sa, et­tei Lau­ral­le ta­pah­tui­si mi­tään.

Kos­ka pa­luu ko­tiin ei vie­lä kiin­nos­ta­nut, Lau­ra haki ra­vin­to­la­työn­te­ki­jän paik­kaa sveit­si­läi­ses­tä pik­ku­kau­pun­gis­ta. Siel­lä hä­nel­lä al­koi men­nä ai­ka lu­jaa.

Peipon päässä pyörivien ajatusten parhaat tyynnytäjät ovat liikunta ja luonto.

Peipon päässä pyörivien ajatusten parhaat tyynnytäjät ovat liikunta ja luonto.

Marko Vasara

Ai­na kän­nis­sä tai kra­pu­las­sa

Sveit­sis­sä Lau­ra teki päi­vät töi­tä ja hen­gai­li il­lat baa­ris­sa – ra­vin­to­la-alal­la sel­lai­nen ei ole hä­nen mu­kaan­sa har­vi­nais­ta. Hy­viä ys­tä­viä ei mei­nan­nut löy­tyä, mut­ta baa­ris­sa oli ai­na seu­raa. Lo­pul­ta jut­tu meni vä­hän öve­rik­si.

- Lo­pul­ta olin koko ajan kän­nis­sä tai kra­pu­las­sa.

Erää­nä il­ta­na Lau­ra kä­ve­li baa­ris­ta ko­tiin pel­lon reu­naa. Ali­kul­ku­tun­ne­lin koh­dal­la kak­si mies­tä ot­ti hän­tä kä­sis­tä kiin­ni ja yrit­ti raa­ha­ta si­vuun.

- Huu­sin ihan hel­ve­tis­ti ja rim­pui­lin it­se­ni ir­ti. Juok­sin um­pi­kän­nis­sä nel­jä ki­lo­met­riä ko­tiin.

Ei­kä tuos­ta ta­pah­tu­mas­ta men­nyt kau­aa, kun yk­si mies hyök­kä­si Lau­ran kimp­puun tä­män ko­din vie­res­sä. Hän löi Lau­ral­ta ta­jun pois ja yrit­ti ku­ris­taa.

- Ajat­te­lin, et­tä nyt läh­tee hen­ki. Sil­loin tun­tui, et­tä me­ne­tin kont­rol­lin. Ajat­te­lin, et­tä an­taa men­nä vain.

Naa­pu­ri sat­tui pai­kal­le, hyök­kää­jä säi­käh­ti ja läh­ti kar­kuun. Lyö­ty­nä ja mus­tel­mil­la­kin Lau­ran ai­noa aja­tus oli, et­tä on pak­ko nous­ta ylös. Hän kä­ve­li ko­tiin odot­ta­maan po­lii­se­ja.

Sil­loin riit­ti. Lau­ra päät­ti läh­teä.

”Ajat­te­lin, et­tä nyt läh­tee hen­ki.”

- Myö­hem­min olen aja­tel­lut tuos­ta­kin ta­pauk­ses­ta niin, et­tä olen saa­nut elä­mäl­tä hir­ve­än mon­ta mah­dol­li­suut­ta. Kai­kel­la täy­tyy ol­la jo­kin tar­koi­tus. Tun­tuu myös, et­tä mi­nun täy­tyy saa­da ta­sai­sin vä­li­a­join muis­tu­tuk­sia sii­tä, et­tä elä­mä on täs­sä ja nyt.

Öve­rik­si meni

Suo­mes­sa rai­la­kas elä­mä jat­kui. Pa­ri­kymp­pi­nen Lau­ra teki ra­vin­to­la-alan töi­tä ja joi – mo­lem­pia ihan lii­kaa.

- Mi­nul­la on ai­na ol­lut vil­kas pää. Saan koko ajan niin hir­ve­äs­ti ide­oi­ta ja ins­pi­raa­ti­o­ta, et­tä se on jos­kus vä­syt­tä­vää. Aja­tuk­sen­juok­su on niin no­pe­aa, et­tä yri­tin juo­mi­sel­la sitä rau­hoit­taa.

Kun palk­ka­ra­hat me­ni­vät bi­le­tyk­seen, tuli otet­tua pi­ka­vip­pe­jä, luot­to­tie­dot me­ni­vät ja pa­him­mil­laan Lau­ra ke­rä­si pul­lo­ja saa­dak­seen ra­haa ruo­kaan. Hän mak­saa edel­leen nii­tä lai­no­ja pois.

- Tie­dän, et­tä mak­su­häi­ri­öi­tä pi­de­tään tosi hä­pe­äl­li­si­nä, mut­ta ne ve­lat ovat mi­nun op­pi­ra­ho­ja­ni. Sil­loin vain tun­tui sil­tä, et­tei mil­lään ole mi­tään vä­liä. Mo­ka­sin, niin kuin kaik­ki mo­kaa­vat jos­kus.

Lau­ra ot­ti ra­vin­to­las­ta lii­kaa vas­tuu­ta ja vaa­ti it­sel­tään koh­tuut­to­mia. Oli val­ta­va tar­ve näyt­tää, et­tä pär­jää. Kun Lau­ra oli vuo­den ajan hoi­ta­nut ra­vin­to­las­sa nel­jän ih­mi­sen työt, hän oli niin vä­sy­nyt, et­tä koko elä­mä tun­tui ah­dis­ta­val­ta ja ne­ga­tii­vi­sel­ta. Mie­leen al­koi tul­la it­se­tu­hoi­sia aja­tuk­sia. Hän oli pa­la­nut lop­puun.

- Ajat­te­lin, et­tä pää­si­sin hel­pom­mal­la, jos vain ajai­sin au­ton tiel­tä. Se aja­tus he­rät­ti. Aloin miet­tiä, et­tä jos joka päi­vä töis­sä tun­tuu, et­tä tämä on ihan pas­kaa, niin sil­loin se var­maan on sitä.

Sil­loin Lau­ra ir­ti­sa­nou­tui ja päät­ti, et­tei enää aio ra­vin­to­laan töi­hin.

Peip­po 2.0

Ir­ti­sa­nou­tu­mi­nen toi yh­täk­ki­sen va­pau­den ja an­toi ai­kaa miet­tiä, mikä elä­mäs­sä on tär­ke­ää. Van­ha rak­kaus lii­kun­taan al­koi ve­tää Lau­raa puo­leen­sa. Hän läh­ti fu­tist­ree­nei­hin, juok­se­maan ja al­koi poh­tia uraa lii­kun­nan pa­ris­sa.

- Olin en­sin vä­hän jär­kyt­ty­nyt, mi­ten huo­nos­ti jak­soin juos­ta, vaik­ka olin­han vii­si vuot­ta ve­tä­nyt bis­seä ja röö­kiä. Kun ka­ve­ri­ni vei mi­nut en­sim­mäis­tä ker­taa Bo­dy­Pum­piin, olin ihan ha­jal­la.

Lii­kun­nas­ta saa­tu olo oli kui­ten­kin ihan hui­kea. Yh­täk­kiä tun­tui, et­tä ener­gi­aa riit­ti vaik­ka muil­le ja­kaa. Asi­at ei­vät tun­tu­neet enää ah­dis­ta­vil­ta, ja tu­le­vai­suut­ta­kin us­kal­si aja­tel­la.

Hil­jal­leen, si­sul­la ja ko­val­la har­joit­te­lul­la Lau­ra edis­tyi. Hän pää­si oh­jaa­maan ryh­mä­lii­kun­taa ja opis­ke­li per­so­nal trai­ne­rik­si. Hän sai no­pe­as­ti asi­ak­kai­ta ja ta­ju­si pär­jää­vän­sä. Val­men­nuk­siin toi sy­vyyt­tä se, et­tä Lau­ral­la oli ko­ke­mus­ta myös elä­män nur­jas­ta puo­les­ta. Ja nyt hän to­del­la ym­mär­si, mi­ten siis­ti jut­tu hy­vin­voin­nin vaa­li­mi­nen on. Pa­rin vuo­den ku­lut­tua Lau­ras­ta tuli yrit­tä­jä, kun hän os­ti työ­paik­kan­sa, Levi Wel­l­ness Clu­bin.

Elä­mä oli täyt­tä ja kii­reis­tä, sil­lä sa­moi­hin ai­koi­hin, 24-vuo­ti­aa­na, Lau­ra tuli myös ras­kaak­si ja sai pie­nen po­jan, Pee­tun.

Elämän parhaita hetkiä eivät ole suuret onnistumiset. Hienommalta voi tuntua, kun pysähtyy katselemaan tunturia.

Elämän parhaita hetkiä eivät ole suuret onnistumiset. Hienommalta voi tuntua, kun pysähtyy katselemaan tunturia.

Marko Vasara

Lä­hes­ty­mis­kiel­to pe­las­ti

Pu­he­li­mes­sa oli lä­hei­nen, jon­ka käy­tös oli äk­kiä muut­tu­nut uh­kaa­vak­si.

- Nyt teit äm­mä sel­lai­sen pää­tök­sen, et­tä tuut kuo­le­maan.

Lä­hei­sen han­ka­lan käy­tök­sen vuok­si Lau­ra oli teh­nyt hä­nes­tä il­moi­tuk­sen vi­ra­no­mai­sil­le. Tuo pu­he­lu sai tä­män rai­vos­tu­maan – hän piti kaik­kia vi­ral­li­sia ins­tans­se­ja uh­ka­na.

- Hän uh­ka­si, et­tä me läh­de­tään tääl­tä kaik­ki.

Kau­hein­ta Lau­ras­ta oli, et­tä lap­si jou­tui koh­taa­maan sen rie­hu­mi­sen.

Muu­ta ei voi­nut teh­dä, kuin elää het­ki ker­ral­laan, tun­ti ker­ral­laan.

Öik­si Lau­ra pak­ka­si ul­ko­vaat­teet ja muut tar­vit­ta­vat sän­gyn vie­reen sil­tä va­ral­ta, et­tä ta­los­ta pi­täi­si pa­e­ta kes­kel­lä yö­tä. Uh­kai­li­ja oli uhan­nut polt­taa ta­lon.

Ne oli­vat pit­kiä öi­tä. Lau­ra hen­git­te­li ja kuun­te­li ta­lon ra­sah­duk­sia. Muu­ta ei voi­nut teh­dä, kuin elää het­ki ker­ral­laan, tun­ti ker­ral­laan. Sa­mal­la hän tun­si kii­tol­li­suut­ta, et­tä ai­na­kin sil­lä het­kel­lä hän ja poi­ka oli­vat hen­gis­sä.

- Tie­sin, et­tei hän te­ki­si to­teut­tai­si uh­kaus­taan, mut­ta kun se oli sa­not­tu ää­neen, vä­ki­sin­kin al­kaa pe­lä­tä. Tie­tys­ti tär­kein teh­tä­vä­ni on suo­jel­la las­ta, Lau­ra sa­noo.

Ti­lan­ne rau­hoit­tui, kun Lau­ra haki uh­kai­li­jal­le lä­hes­ty­mis­kiel­toa.

Luon­to rau­hoit­taa

Lau­raa läpi elä­män kul­jet­ta­nut joh­to­a­ja­tus on kir­kas­tu­nut: kai­kes­ta, ihan kai­kes­ta sel­vi­ää.

- Vaik­ka vii­mei­set vuo­det ovat ol­leet elä­mä­ni ran­kim­mat, ne ovat ol­leet myös opet­ta­vai­sim­mat. En­kä iki­nä ole ol­lut yh­tä on­nel­li­nen, Lau­ra sa­noo.

Lau­ran par­haat te­ra­peu­tit ovat lii­kun­ta, luon­to ja ys­tä­vät. Kova tree­ni saa pääs­sä myl­lää­vän pyör­re­myrs­kyn laan­tu­maan. Kun Lau­ra käy kier­rok­sil­la, ys­tä­vät vie­vät hä­net luon­toon rau­hoit­tu­maan.

- Kaik­ki me­nee mi­nul­la ai­na vä­hän öve­rik­si, ja se on­kin var­maan syy sii­hen, et­tä omis­tan kak­si kun­to- ja joo­ga­sa­lia. Tus­kin mi­nul­la nii­tä oli­si, jos miet­ti­sin, on­ko se kan­nat­ta­vaa.

Lau­ran su­vus­sa on pe­rin­tei­ses­ti ol­tu synk­kä­mie­li­siä ja mo­nen koh­ta­loa elä­mää al­ko­ho­lis­mi ja it­se­tu­hoi­suus. Vel­jen­sä hän me­net­ti vii­me syk­sy­nä. Lau­ra on py­ris­tel­lyt toi­seen suun­taan – hän te­kee kaik­ken­sa, et­tei ja­kai­si sa­maa koh­ta­loa.

Lau­ran fi­lo­so­fia on, et­tä kai­ken­lai­nen kipu kuu­luu elä­mään. Kol­hu­ja pi­tää tul­la, et­tä tie­tää elä­vän­sä. Ja kol­hu­jen jäl­keen tu­lee aal­lon­har­ja. Elä­mä kan­taa. Par­haim­mal­ta elä­mä tun­tuu nyt, kun on tun­tu­rin hui­pul­la po­jan kans­sa. Sii­hen ki­tey­tyy kaik­ki: kii­tol­li­suus sii­tä, mi­hin on elä­mäs­sä pääs­syt ja on­nel­li­suus, et­tä saa asua pai­kas­sa, jon­ka tun­tee ko­dik­si.

- Sel­lai­ses­sa het­kes­sä ajat­te­len, et­tä nyt täy­tyy py­säh­tyä ja ot­taa kuva. Muis­taa se, mi­ten on­nel­li­nen voi ol­la.

Nuo het­ket Lau­ra lait­taa sääs­töön. Uu­sia kol­hu­ja var­ten.

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Eri­tyis­herk­kä hy­vin­voin­tib­log­gaa­ja An­na-Ma­ria K.: "Enää en pa­ko­ta it­se­ä­ni"

Hy­vin­kään am­mus­ke­lus­sa louk­kaan­tu­nut Hei­di Fo­xell: "Ei ol­lut mui­ta vaih­to­eh­to­ja kuin tais­tel­la"

Lue Myös