JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Treeni
Opas
Treeni
Lyhyt askel ja nopea kontakti maahan ehkäisevät juoksijan polven syntymistä.

Lyhyt askel ja nopea kontakti maahan ehkäisevät juoksijan polven syntymistä.

Fotolia

Ma­ris­sa Sii­vo­nen

6 vinkkiä: näin vältät juoksijan polven

Juoksijan polvi vaivaa tyypillisesti juoksua tai pyöräilyä harrastavaa. Asiantuntija kertoo, kuinka vältät treenin aikana ilmenevän polvikivun.

1. Li­sää har­joi­tus­mää­riä mal­til­li­ses­ti

Ylei­sin syy juok­si­jan pol­veen on äkil­li­nen har­joi­tus­mää­rien li­sää­mi­nen. Al­kuin­nos­tuk­ses­sa juok­su­lenk­ke­jä te­kee mie­li teh­dä päi­vit­täin, mut­ta muis­ta pi­tää myös le­po­päi­viä.

Pidä malt­ti myös yk­sit­täis­ten lenk­kien pi­den­tä­mi­ses­sä. Pi­den­nä lenk­ke­jä pik­ku­hil­jaa. Sään­nöl­li­ses­ti juok­se­va voi li­sä­tä ki­lo­met­re­jä 10-15 pro­sent­tia edel­li­sen nel­jän vii­kon kes­ki­ar­voon näh­den. Muis­ta huo­mi­oi­da ki­lo­met­reis­sä myös pyö­räi­ly ja muut pol­vea kuor­mit­ta­vat la­jit.

2. Opet­te­le oi­kea juok­su­tek­niik­ka

Pomp­pi­va juok­su­tek­niik­ka al­tis­taa juok­si­jan pol­vel­le. Lii­an edes­sä ta­pah­tu­va kon­tak­ti alus­taan ja lii­an pit­kä juok­su­as­kel ra­sit­ta­vat pol­vea ja ai­heut­ta­vat ki­pua. Pomp­pies­sa pai­no­pis­te liik­kuu ylös-alas ja etu­rei­den li­hak­set te­ke­vät jar­rut­ta­vaa työ­tä.

Pyri siis ly­hy­een as­ke­lee­seen ja no­pe­aan kon­tak­tiin maa­han. Ly­hen­nä as­kel­ta, jot­ta saat lenk­ka­rin maa­han vain hie­man lan­ti­on etu­puo­lel­la. Väl­tä voi­ma­kas­ta kan­ta-as­kel­ta. Etu­rei­te­si ei­vät väsy ja saat juok­su­as­ke­leen rul­laa­maan.

Kiin­ni­tä huo­mi­o­ta myös pol­ven lin­jauk­siin. Pol­ven sisä- tai ul­ko­kier­to al­tis­taa pol­vi­ki­vul­le. Pol­ven vir­heel­li­nen lin­jau­tu­mi­nen voi joh­tua ra­ken­tee­li­sis­ta te­ki­jöis­tä, li­has­ten ki­rey­des­tä, hei­kos­ta li­has­kun­nos­ta tai epä­so­pi­vis­ta juok­su­ken­gis­tä.

3. Kiin­ni­tä huo­mi­o­ta as­kel­ti­hey­teen

Op­ti­maa­li­nen as­kel­ti­heys on yk­si­löl­lis­tä, mut­ta hy­vä­nä läh­tö­koh­ta­na voi pi­tää noin 170 as­kel­ta mi­nuu­tis­sa. Tyy­pil­li­ses­ti juok­si­jan pol­ves­ta kär­si­vän as­kel­ti­heys on lii­an har­va.

Oman as­kel­ti­hey­ten­sä voi mi­ta­ta las­ke­mal­la as­kel­ten mää­rän esi­mer­kik­si puo­len mi­nuu­tin ai­ka­na ja ker­to­mal­la tu­lok­sen kah­del­la. Muis­ta las­kea sekä va­sem­man et­tä oi­ke­an ja­lan as­ke­leet mu­kaan. Sy­ke­mit­ta­rin kans­sa tree­naa­va voi tar­kis­taa as­kel­ti­hey­ten­sä myös ran­tees­taan len­kin jäl­keen, sil­lä mo­net uu­det mal­lit seu­raa­vat sitä au­to­maat­ti­ses­ti.

4. Tar­kis­ta pyö­rän sää­döt

Pol­vi­ki­vuis­ta kär­si­vän pyö­räi­li­jän kan­nat­taa sää­tää sa­tu­la uu­del­leen. Lii­an ma­ta­lal­la ole­va pyö­rän­sa­tu­la al­tis­taa juok­si­jan pol­vel­le. Myös lii­an taak­se sää­det­ty sa­tu­la voi joh­taa pol­vi­sär­kyi­hin.

5. Tree­naa myös li­has­kun­toa ja liik­ku­vuut­ta

Juok­sua ja pyö­räi­lyä har­ras­ta­van li­has­kun­to­har­joit­te­luun tu­lee kuu­lua ai­na­kin pa­ka­roi­ta, ta­ka­rei­siä, poh­kei­ta, kes­ki­var­ta­loa ja lan­ti­on li­hak­sia vah­vis­ta­vat liik­keet.

Lue li­sää sii­tä, mi­ten yh­dis­tää sa­lit­ree­ni ja juok­su.

Li­säk­si kan­nat­taa huo­leh­tia lon­kan liik­ku­vuu­des­ta. Etu­rei­sien ja lon­kan­kou­kis­ta­jien huol­ta­mi­nen eh­käi­see juok­si­jan pol­vel­ta.

6. Le­pää kun pol­veen sär­kee

Oi­rei­siin kan­nat­taa re­a­goi­da mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti, jot­ta ku­do­sär­sy­tyk­sen saa rau­hoi­tet­tua pi­kai­ses­ti. Jos pol­vea sär­kee, kan­nat­taa le­vä­tä, jot­ta vält­tyy pit­kil­tä toi­pu­mis­jak­soil­ta.

Asi­an­tun­ti­ja­na ur­hei­lu­fy­si­o­te­ra­peut­ti Juha Kois­ti­nen Lii­kun­ta­fy­si­ol­ta.

Lue myös:

Mik­si sään­nöl­li­nen ve­nyt­te­ly kan­nat­taa?

Tun­nis­ta juok­si­ja­tyyp­pi­si ja lenk­kei­le su­ju­vam­min

16 x uu­det juok­su­ken­gät len­kil­le

Lue Cos­mo­po­li­ta­nis­ta: Mitä juok­si­jan kan­nat­taa syö­dä?

Lue Myös