Jakoketjun tyypillisestä elinkaaresta voidaan todeta ytimekkäästi: niin kauan kuin ketju toimii, kukaan ei puhu siitä halaistua sanaa. Jos se taas vaurioituu, syntyy suuri meteli, koska lopputuloksena on usein suuren luokan moottoriremontti.
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Jakoketju on olennainen osa monia moottoreita ja se on lähes huoltovapaa. Mitä, jos jakoketju rikkoutuu?
Mutta jos jakoketju rikkoutuu, moottori voi vaurioitua kokonaan. Miten tunnistat jakoketjun vauriot?
Jakoketjun tyypillisestä elinkaaresta voidaan todeta ytimekkäästi: niin kauan kuin ketju toimii, kukaan ei puhu siitä halaistua sanaa. Jos se taas vaurioituu, syntyy suuri meteli, koska lopputuloksena on usein suuren luokan moottoriremontti. Lisäksi on paljon kiistoja paljon halvemman hammashihnan kanssa. Mikä on jakoketjun tehtävä, kuinka vauriot tunnistaa ja mitä tehdä vikojen sattuessa.
Jakoketjun tyypillinen kohtalo: niin kauan kuin se toimii, kukaan ei puhu siitä. Jos se epäonnistuu, huuto on kuitenkin suuri. Koska tulos on usein suuri moottorivika. Lisäksi on paljon kiistoja jakoketjusta suhteessa paljon edullisempaan hammashihnaan. Mikä on jakoketjun tehtävä? Kuinka mahdolliset vauriot tunnistaa ja miten kannattaa toimia vikojen ilmetessä?
Jakoketjun tehtävä
Jakoketju varmistaa tarkan vuorovaikutuksen auton mekaanisten osien välillä. Nelitahtisessa polttomoottorissa avainsanalla ”tahti” on merkitystä, jotta mekaaninen moottori voi puristaa ja polttaa bensiinin ja ilman seosta. Sitä varten on välttämätöntä, että moottorin imu- ja pakoventtiilit toimivat tarkasti ajoitettuna kampiakselin kanssa.
Kuten täydellisesti koordinoidut orkesterit, kaikkien osien on niin sanotusti tultava sisään tiettynä ajankohtana. Ja moottorin jakoketju ottaa tässä kapellimestarin tehtävän. Se välittää kampiakselin pyörimisliikkeen nokka-akselille. Kampiakseli pyörii aina tarkalleen kaksinkertaisella nokka-akselin nopeudella. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että moottorin venttiilit avautuvat ja sulkeutuvat oikea-aikaisesti.
Jakoketju vai hammashihna?
Jakoketjua kampiakselin liittämiseksi nokka-akseliin on käytetty vuodesta 1910. Vasta 1980-luvulta lähtien, muovi- ja kumikomponenttien käyttöönoton yhteydessä metallinen jakoketju on korvattu suurelta osin hammashihnalla, joka on valmistettu kumista (tai polyuretaanista tai kautsusta). Halvemmalla asennettava jakohihna esiintyy nykyisin runsaassa kahdessa kolmasosassa tarjolla olevista automalleista.
Tämä on erityisen hyödyllistä pienempien moottorien kohdalla, koska jakohihna vaatii vähemmän tilaa kuin jakoketju. Jotkut valmistajat, kuten BMW, Mercedes-Benz tai Porsche, joista viimeksi mainitussa on bokserimoottori, hylkäävät perinteisesti hammashihnan ja pysyttelevät enimmäkseen uskollisina jakoketjulle. Nykyään jakoketjua esiintyy pääasiassa suuritehoisissa moottoreissa, koska se voi välittää suurempia voimia
.
Jakoketjun huolto ja hoito
Suurin osa valmistajista ei määritä jakoketjun huoltovälejä - toisin kuin hammashihnojen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jakoketjun käyttöikä olisi aina rajoittamaton. Yksinkertaisella jakoketjulla (simplex-jakoketju) puhutaan noin 100 000 ajokilometrin mittarilukemasta, ennen kuin jakoketju olisi vaihdettava. Joustavampien kaksisuuntaisten ketjujen (kaksoisketjurivi) ajoaikojen sanotaan olevan jopa 500 000 km.
Mittarilukemasta riippuen on siksi suositeltavaa tarkistaa jakoketjun kunto. Jakoketjun hoito tarkoittaa sitä, että ketju on aina voideltu riittävästi. Siksi moottorin öljymäärän säännöllinen tarkastus on erittäin tärkeää myös jakoketjun kannalta.
Jos jakoketjussa ilmenee ongelma, sen ei tarvitse välttämättä tulla ketjusta itsestään. Koska se voi tehdä työnsä sujuvasti, tarvitaan hihnapyöriä, liukukiskoja ja ketjunkiristimiä. Halvemmissa malleissa nämä lisäosat on yleensä valmistettu bakeliittimaisesta kovamuovista, ja ne ovat järjestelmän heikko kohta. Erityistä huomiota kiinnitetään ensisijaisesti ketjunkiristimeen. Sen tulisi painaa kevyesti ketjua siten, että ketju kulkee tiukasti ja tarkasti hammaspyörien yli. Jakoketjun käyttöikää voidaan pidentää ketjun kiristintä hienosäätämällä. Yhteenvetona voidaan todeta, että jakoketjukokonaisuuden tyypilliset kuluvat osat ovat:
• Jakoketju
• Liukukiskot
• Ketjunkiristin
• Ketjupyörät/hihnapyörät
Mitä voi tapahtua?
Kuten kaikki komponentit, myös jakoketju altistuu mekaanisesta rasituksesta johtuen tietylle määrälle kulumista. Vaikka valmistajat venyttävät ketjuja ennen niiden ensimmäistä kokoamista, ketju voi silti pidentyä kovassa jokapäiväisessä käytössä. Pidennys voi aiheuttaa yksittäisten hampaiden hyppimisen hammaspyörille, mikä yleensä aiheuttaa moottorivaurioita. Pitkä ajoitusketju voi kuitenkin jopa ohittamatta muuttaa ajoitusta vaikuttamalla päästöihin ja ajon suorituskykyyn.
Kuluminen vaikuttaa vierekkäisiin osiin enemmän kuin jakoketju. Ketjunkiristimiä ja ohjainkiskoja pidetään ensisijaisina kuluvina osina, ja ne on vaihdettava 100 000-300 000 kilometrin välein, auton mukaan. On tärkeää tarkistaa, onko jakoketjun korvaaminen suositeltavaa myös taloudellisesta näkökulmasta. Useimmissa tapauksissa se johtuu siitä, että työajat ovat melkein samanlaisia.
Varaosia tarjotaan usein myös kokonaisina jakoketjun varaosasarjoina, jotka sisältävät kaikki asiaankuuluvat osat ketjun, ketjun kiristimen ja liukukiskojen vaihtamiseksi. Kokoonpanojen hinnat vaihtelevat 200 eurosta 800 euroon, valmistajasta ja malliversiosta riippuen. Bokseri- ja V-moottoreihin on vaihdettava kaksi jakoketjua.
Jakoketjun diagnosointi ja viat
Jakoketjun vaurioista ei aina ilmoiteta, ja niitä voi olla vaikea havaita. Jakoketjuongelma voi tuntea itsensä etukäteen kolisemalla ja kolisemalla, kun moottori on kylmäkäynnistetty. Muutaman sekunnin kuluttua äänet katoavat taas. Jos näin on, kuuntele sitten uudelleen huolellisesti seuraavan kylmäkäynnistyksen aikana.
Nykyisin modernit diagnostiikkalaitteet havaitsevat ketjun venymän korjaamotarkastuksissa vertaamalla kampiakselin ja nokka-akselin antureita. VW:n kaltaiset valmistajat sanovat kuitenkin, että tätä vaihtoehtoa ei käytetä periaatteessa, vaan että sellainen "liittyy valituksiin". Yksinkertaisesti sanottuna: Jos olet sitä mieltä, että moottorista kuuluu kolinaa, on ehdottomasti ilmoitettava asiasta korjaamon huoltopäällikölle ja kirjattava asia korjaamotilaukseen. Tarkastuksen aikana vikaa etsitään myös nimenomaisesti.
Oireet: Näin voit selvittää, onko jakoketju vaurioitunut!
Kuuluu kova pamahdus, eikä moottori reagoi:
Tällöin jakoketju on saattanut rikkoutua. Pysähdy heti ja siirrä ajoneuvo hinausautolla korjaamolle.
Kolinaa ja lyömisääni:
Lisäosat, kuten hihnapyörä, voivat olla rikkoutuneet. Pysähdy välittömästi ja kuljetuta auto korjaamoon pahempien seuraamusten välttämiseksi.
Kolisevat ja napsauttavat äänet:
Jakoketju on todennäköisesti venynyt. Aja heti korjaamoon syyn tarkistamiseksi.
Napsauttavat äänet moottorihäiriön merkkivalon palamisen yhteydessä:
Jakoketju voi olla venynyt. Aja heti korjaamoon syyn tarkistamiseksi.
Ensiapu vian sattuessa
Jos kuulet edellä lueteltuja ääniä, on vain yksi tapa toimia: on suoriuduttava lähimpään korjaamoon. Jakoketjun vaihtoa ei aina tehdä. Joskus ketjunkiristimen säätö riittää, jotta jakoketju pyörii jälleen sujuvasti. Jos jakoketju rikkoutuu, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuljettaa ajoneuvo lähimpään korjaamoon hinausauton kyydillä.
Jakoketjun vaihto
Ajoitusketjut voivat kulua ajan myötä, venyä tai pahimmassa tapauksessa repeytyä.
Koska jakoketju ei ole lisäosa, moottori on avattava toiselta puolelta, jotta päästään käsiksi asiaankuuluviin osiin. Tämä tehdään yleensä moottorin etupuolelta, jossa kampiakseli ja nokka-akselin hammaspyörät sijaitsevat. Jakoketjun itsenäistä vaihtamista suositellaan vain kokeneille asentajille, koska etenkin jakoketjun kohdalla pienimmilläkin virheillä voi olla merkittäviä vaikutuksia.
Jos vaihdat nokka-akselin asemaa kampiakseliin edes hieman kokoonpanon aikana tai ellet huomaa, että jokin hammaspyörä on jatkanut pyörimistään, voi aiheutua moottorivaurioita. Erikoistyöpajat käyttävät ns. kiinnitystyökaluja estääkseen hammaspyöriä kääntymästä tahattomasti. Yksityisen henkilön tapauksessa tällaisia mekaanisia avustimia ei yleensä löydy työkaluvalikoimasta.
Uuden jakoketjun hinnat alkavat noin 100 eurosta ja nousevat useisiin satoihin euroihin. Loppusummaan lisätään tietenkin asennustyön vaatima aika. Ja koska vaihto voi olla erittäin monimutkainen moottorimallista riippuen, hintavertailu kannattaa.
Tunnetut nykyiset ongelmatapaukset
Tällä hetkellä tunnetut jakoketjun ongelmatapaukset liittyvät VW EA111-TSI -moottoriperheeseen. 1.2 TSI ja 1.4 TSI on asennettu useisiin Audi-, Seat-, Skoda- ja VW-malleihin. Volkswagen mainitsee osatoimittajan vialliset osat syynä moottorin varhaiseen rikkoutumiseen jakoketjun ongelmien vuoksi. Osatoimittajalla käytettiin vanhentuneita lävistystyökaluja ja toimitettiin siten viallisia ketjuja, joilla on taipumus ohittaa hampaat. Kaikille asianomaisten mallien EA111-TSI -moottoreille Volkswagen on antanut eräänlaisen goodwill-säännön, josta on tällä hetkellä pidättäydytty – kuitenkin tapauskohtaisesti.
Mutta myös BMW:llä kamppailtiin 1-sarjan jakoketjuongelmien parissa. Mallivuoden 2004 ja 2005 BMW 116i -mallien jakoketjut irtosivat. Takaisinvetokampanjaa ei ollut, mutta BMW vaihtoi silti kaikki moottorit ongelmitta. Kun ostat käytettyä autoa kyseisestä mallisarjasta, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko jakoketjun vaihto jo suoritettu.
Auto Bild Bernd Schweickard, Adele Moser / Juha Peltonen
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Auto Bild 13/2024 on kaupoissa
Peugeotin uusi Long Range -mallisto: Peugeot E-3008 Long Range yltää jopa 700 km toimintamatkaan, yhdessä Peugeot E-5008 Long Range -mallin kanssa
Toyota Suomessa 60 vuotta: Vuodesta 1964 lähtien Suomeen on maahantuotu noin 955 000 Toyotaa – tiesitkö, että ensimmäinen yksilö kiidätettiin Suomeen lentorahtina!
Renault Emblème -konseptiauto: Sähkömoottori ja polttokenno - näin leikataan 90 % CO2-päästöistä
Täysin uusi Škoda Elroq: Sähköauto suosittuun kompaktien katumaasturien kokoluokkaan - toimintamatka jopa yli 570 kilometriä
Volkswagen ID.4 GTX ja ID.5 GTX -nelivetomallit: Hinnoiteltiin entistä edullisemmin ja kattavammin varustein – asiakasetu varusteet huomioiden jopa 11 500 euroa
Renault Estafette Concept: Kuormaus takaovista, purku sivuovista
Bentley Flying Spur: Tällainen on kaikkien aikojen tehokkain brändin sedan - maksimivääntö 1000 Nm!
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
Koeajossa Mitsubishi ASX 1.3 MHEV Intense AT: Salaneuvos
Koeajossa Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid GR Sport: Taloudellista suorituskykyä
Koeajossa Mercedes-Benz A 250 e A AMG Line: Hinnakas kasvojenkohotus
Koeajossa Peugeot 408 GT PureTech 130: Ässäkortti
Koeajossa Toyota Yaris Cross Hybrid 130 Premiere Edition: Runsaampi varustelu ja nyt saatavilla myös 130 hv täyshybridivoimalinja
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Arendal 1528-kaiutinsarja
Unelmavahvistin
Näin onnistut sohvan valinnassa: 10 vinkkiä
Suvekan koti on maalattu ja rapattu savella
Kuin sieniä sateella! 8 x sisusta sympaattisilla sienillä
18 wattia kuulokevahvistimesta
Linniltä kaksi uutta kaiutinta
Uusi virtalähde, uusi sulake
Technicsin pikku aktiivit
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Auto Bild 13/2024 on kaupoissa
Peugeotin uusi Long Range -mallisto: Peugeot E-3008 Long Range yltää jopa 700 km toimintamatkaan, yhdessä Peugeot E-5008 Long Range -mallin kanssa
Toyota Suomessa 60 vuotta: Vuodesta 1964 lähtien Suomeen on maahantuotu noin 955 000 Toyotaa – tiesitkö, että ensimmäinen yksilö kiidätettiin Suomeen lentorahtina!
KOEAJOT
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Peugeotin uusi Long Range -mallisto: Peugeot E-3008 Long Range yltää jopa 700 km toimintamatkaan, yhdessä Peugeot E-5008 Long Range -mallin kanssa
Renault Emblème -konseptiauto: Sähkömoottori ja polttokenno - näin leikataan 90 % CO2-päästöistä
Täysin uusi Škoda Elroq: Sähköauto suosittuun kompaktien katumaasturien kokoluokkaan - toimintamatka jopa yli 570 kilometriä
Volkswagen ID.4 GTX ja ID.5 GTX -nelivetomallit: Hinnoiteltiin entistä edullisemmin ja kattavammin varustein – asiakasetu varusteet huomioiden jopa 11 500 euroa
Renault Estafette Concept: Kuormaus takaovista, purku sivuovista
Veho laajenee Ruotsissa: Veho ostaa Mercedes-Benzin jälleenmyyjän Uppsalasta
Polestar: Tuo Plug & Charge -toiminnon Polestar 3 -asiakkaille
Kia Picanto uudistui: Mallissa on kattavampi varustelu kuin koskaan aiemmin
LUETUIMMAT
Skoda Kodiaq ja Superb saivat uudet mallistot – Octavia koki faceliftin
Uusin Jeep Grand Cherokee rantautui Suomeen: Tarjoaa kehittyneen nelivedon ja ilmajousituksen ohella erittäin runsaan varustelun
Volkswagen ID.4 GTX ja ID.5 GTX -nelivetomallit: Hinnoiteltiin entistä edullisemmin ja kattavammin varustein – asiakasetu varusteet huomioiden jopa 11 500 euroa
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
VW ID.3 GTX Performance: Urheilullisin täyssähköinen Volkswagen tähän mennessä
Hyundai: Esitteli Suomessa uuden Santa Fen - sekä lisäksi facelift-mallistot Tucsonista ja Bayon Crossista
Täyssähköinen Kia EV3 -katumaasturi lanseerattiin Suomessa – samaa tyyliä kuin isossa Kia EV9:ssä
Täysin uusi Škoda Elroq: Sähköauto suosittuun kompaktien katumaasturien kokoluokkaan - toimintamatka jopa yli 570 kilometriä
Dacia Duster: Erittäin maastokelpoisen katumaasturin nelivetoversiossa on 217 mm maavaraa
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI
Rahan säästäminen vertailemalla eri lainavaihtoehtoja
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAHALAITOS.FI