Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Ajotavalla on suurin merkitys polttoaineenkulutukseen, eritoten taajama-ajossa ennakoinnilla ja järkevällä vaihteidenkäytöllä saa huomattavan säästön. Oskari Pentti
Kannattaako liikkeelle lähteä voimakkaasti vai hissutellen kiihdyttäen? Kiihdytettäessähän polttoainetta kuluu enemmän kuin tasanopeudella, joten kiihdytysajan minimoiminen kuulostaisi loogiselta tavalta taloudellisuutta ajatellen. Toisaalta voimakkaasti kiihdytettäessä polttoainetta kuluu huomattavasti enemmän, kuin verkkaisemmin nopeutta lisättäessä.
Pitkään kihnuttamalla kiihdyttäminen ei ole sen parempi tapa polttoainesäästöä tavoiteltaessa kuin maksimaalista kiihtyvyyttä tavoitteleva tulinenkaan lähtö. Avainasemassa ovat riittävä kaasun polkaiseminen ja sopivasti ajoitettu vaihteiden vaihtaminen.
Kokeilimme ajotavan vaikutusta bensan kulutusta Mercedes-Benz C 220 d Coupé A:lla. Koeajoautossa oli 9-vaihteinen automaattivaihteisto, joten pykäliä oli tarjolla riittävästi.
Ennakoi
Taajamakulutuksen mittasimme vertailuissa käyttämällämme kaupunkilenkillä. Teimme kokeen kolmella eri ajotavalla. Kaupunkilenkin kierrosajat pysyivät jokaisella ajotavalla alle minuutin sisällä toisistaan, joten millään ajotavoista ei saavutettu merkittävää aikasäästöä. Kaupunkilenkkimme kiertäminen kestää yhden tunnin ja 13 minuuttia.
Alkuun lenkki pysähdyksineen kierrettiin reippaasti kiihdyttäen, automatiikan hoidellessa vaihteiden vaihtamisen. Kaasua ei polkaistu pohjaan saakka, mutta kuitenkin ¾-osaa pohjaan. Automatiikka vaihteli pykäliä seuraavalle hieman 3000 r/min jälkeen ja ennakoiminen pysähtymisiin jätettiin minimiin. Tällä ajotavalla polttoainetta kului keskimäärin 9,3 l/100 km.
Taajamakulutuksen mittasimme vertailuissa käyttämällämme kaupunkilenkillä.
Toni Lindström
Toisella ajotavalla kaasupolkimen painallus sovitettiin siten, että automatiikka vaihtoi pykälät suuremmalle moottorin kierrosluvun ollessa n. 2 200 r/min. Perstuntumalta tällainen kiihdytys oli varsin tavanomainen taajama-ajoon. Ensimmäisenä kokeiltu kiihdytystapa tuntui liioitellun kiihkeältä. Pysähtymisiä ennakoitiin keventämällä kaasu edellistä ajotapaa aiemmin.
Tällä huomattavasti rennommalla ajokokemuksella höystetyllä lenkillä polttoainetta kului keskimäärin 7,7 l/100 km. Kulutussäästöä räväkkään kiihdytykseen kertyi siis jo yli puolitoistalitraa sataa kilometriä kohden.
Kaasua reippaasti
Kolmannella ajotavalla kaasu painettiin reippaasti yli puolivälin liikeradastaan, pykälät vaihdettiin seuraavalle kierrosluvun kivutessa 1500 r/min yläpuolelle. Mercedes-Benzin 9G-Tronic yhdeksänvaihteisella automaattivaihteistolla pykäliä sai kiihdytettäessä pyytää seuraavalle tiuhaan tahtiin.
Liikennetilanteisiin ennakoitiin mahdollisimman hyvin ja pysäyttämisiin varattiin hieman pidempi matka edelliseen ajotapaan verrattuna. Subjektiivisesti arvosteltaessa kiihdytyksen nopeus ei kuitenkaan paljoa eronnut edellisestä tavasta, jossa kaasua polkaistiin vähemmän ja automatiikka hoiti pykälien valinnan. Tällä ajotavalla keskikulutus jäi 6,6 l/ 100 km, eikä lenkin kokonaisajoajassa ollut eroa kuin 40 sekuntia.
Mercedes-Benz C Coupéssa on ECO-näyttö, joka kertoo kuljettajalle kuinka hyvin ajotavan kiihdytykset, rullaus ja ajonopeuden vakiona pysyminen on säästänyt polttoainetta. Eri ajotavoilla suoritetun lenkin jälkeen olikin mielenkiintoista huomata mitä mieltä auton järjestelmä oli ollut ajotavasta.
Kuten jo mitatuista kulutuksista voi päätellä, ei auton omakaan järjestelmä kiitellyt suuremmin kuljettajan taloudellisuutta kahdella ensimmäisellä ajotavalla: ei ”bonuskilometrejä”. Viimeisellä, ennakoivalla ja käsin vaihtamalla, ajetulla kierroksella jokaiselle osa-alueelle kertyi pisimmät viherpalkit. Merkittävin ero tuli kaasun käyttämisen taloudellisuudessa. Tähän ei kahdella ensimmäisellä ajotavalla tullut laisinkaan taloudellisuutta ennakoivaa vihreää väriä. Sopivat kiihdytykset ja ennakointi ovat siis avainasemassa taloudellisuuteen: auton järjestelmän mukaan yhdeksän kilometriä ”bonusta”.
Vähennä ajonopeutta - ja bensan kulutusta
Ilmanvastuksen osuus ajovastuksissa on vähäinen pienissä ajonopeuksissa. Suuremmissa nopeuskissa tilanne on toinen, sillä nopeuden kaksikertaistuessa ilmanvastus nelinkertaistuu. Lisättäessä ajonopeus 80:stä 100 km/h:n, lisääntyy nopeus 25 prosenttia, mutta ilmanvastus 56 prosenttia. Vastaavasti 100 km/h nopeudesta vaihdettaessa 120 km/h nopeuteen, on muutos vauhdissa 20 % ja ilmanvastuksessa 44 prosenttia.
Mittasimme kulutukset kolmella eri tasanopeudella: 80, 100 ja 120 km/h. Mittaukset on tehty moottoritiellä, ajamalla sama pätkä kahteen suuntaan. Tulos on keskiarvo eri suuntien lukemasta. Kulutus 80 km/h tasanopeudella oli 3,5 l/100 km. 20 km/h lisäys nopeuteen kasvatti kulutusta liki 12 prosenttia, keskikulutus 100 km/h nopeudella 3,9 l/100. Moottoriteiden suurimmalla sallitulla kesänopeudella, 120 km/h, kulutus lisääntyi arvoon 4,5 l/100 km.
Otetaan laskuesimerkki matka-ajoista. Oletetaan, että kaksi autokuntaa lähtee pääkaupunkiseudulta kesäreissulle nelostietä (E75) kohti pohjoista. Toinen pääsee matkaan aiemmin ja ajaa moottoritien 100 km/h nopeudella ja perään lähtenyt ajaa rajoituksen niin salliessa 120 km/h nopeudella. Mikä on etumatka-aika joka riittää siihen, että autokunnat ovat yhtä aikaa 130 kilometrin päässä ”Lusin suoran” alkupäässä? Nelostiellä Kehä III:n jälkeen alkava 120 km/h nopeusrajoitus loppuu melko tarkasti 130 kilometrin kuluttua tuolla.
100 km/h nopeutta kulkevalle riittää 13 minuutin etumatka, jotta kaksikko saapuu moottoritien ramppiin samaan aikaan. Tämä aika palaa helposti yhdessä tankkauksessa tai jonkun unohtuneen matkatavaran hakemisessa kotoa.
Siis teoriassa näin, mutta liikenteessä on muitakin joten muuttujia tulee lisää. Yhtään ruuhkaisemmassa liikenteessä on turha kuvitella voivansa posottaa nelostietä tasaista 120 km/h nopeutta. Tuolla nopeudella joutuu varsin usein hidastamaan nopeutta edellä menijöiden takia ja sitten taas kiihdyttämään 120 km/h nopeuteen.
100 km/h nopeudellakin joutuu toisinaan hidastamaan, mutta varsin vähäiselläkin ennakoinnilla tasanopeuden voi pitää vastaosan matkasta. Nuo ajoittaiset kiihdytykset ovat omiaan lisäämään kulutuseroa näiden kahden eri ajonopeustavoitteen välillä.
Vakionopeussäätimellä vai ilman?
Vakionopeussäätimestä kulkee huhu, että se lisää kulutusta. Mittasimme mäkisemmässä maastossa kulkevalla tiellä 80 km/h keskinopeudella kulutuksen vakionopeussäädintä käyttäen sekä kahdella ei ajotavalla.
Mittausten perusteella voidaan sanoa, että ainakaan uudemmissa autoissa samalla tieosuudella vakionopeussäätimen käyttäminen ei lisää kulutusta, mikäli nopeuden pitää tasaisena. Vanhemmissa autoissa vakinopeussäädin saattaa hieman myöhästyä ylämäkien alkaessa ja vaatii sitten reilumman kiihdytyksen ja tämä lisää kulutusta verrattuna siihen että jalalla lisää kaasua hieman jo ihan mäen alkaessa.
Mittasimme kulutukseksi vakionopeussäätimellä 3,7 l/100 km. Keskikulutus on mäkisemmässä maastossa suurempi kuin tasaisemmalla moottoritiellä tekemämme mittaus samalla ajonopeudella. Seuraavalla kierroksella ajoimme tasanopeutta ilman vakionopeussäädintä. Täytyy myöntää että vakionopeussäädin vähentää kummasti stressiä ajamisesta, kun nopeusmittaria ei tarvitse kokoajan tarkkailla. Kulutuslukemaksi napsahti sama 3,7 l/100 km kaasua jalalla annosteltaessa.
Kolmannella kerralla kokeilimme mitä vaikuttaa saman pätkän ajaminen tasakaasulla. Tämä ajotapa on varsin yleinen varsinkin Saksassa. Kaasupolkimen asennoksi valittiin sellainen, että nopeus oli tasaisella 80 km/h. Näin, nilkka jäykkänä ajettaessa keskikulutukseksi tuli 3,6 l/100 km. Ajonopeus tosin vaelsi melkoisesti, ylämäkien 74:stä, alamäkien 90 km/h välillä. Käytetyllä mittapätkällä keskinopeudeksi tuli hieman vajaa 80 km/h.
Kulutusetu tasakaasulla ajettaessa on mielestäni varsin vähäinen verrattuna siihen miten paljon se aiheuttaa ”kiusaa” takana tulijoille ja puutumista kaasujalkaan.
Miten taloudellisesti?
Bensan kulutukseen vaikuttaa moni muukin asia kuin ajonopeus. Edellisessä Auto Bildin numerossa mittasimme mitä kuorma ja rengaspaineet vaikuttavat kulutukseen. Tulosten perusteella on varsin selvää, että renkaiden vajaapaineisuus ja ylimääräinen kuorma lisäävät merkittävästi kulutusta. Ohje on siis varsin selvä: turha kuorma pois ja riittävästi painetta renkaisiin. Nosta rengaspaineita, kun lisäät kuormaa.
Kiihdytysten tulee olla ripeitä, mutta moottoria ei kannata vinguttaa kaasupohjassa rajoittimen tuntumaan saakka. Kiihdytettäessä kaasupolkimen voi kutenkin painaa huoletta yli puoliväliin jopa ¾ osaan liikevarastaan. Kunhan vaihdat suuremmalle vaihteelle ajoissa.
Sopiva kierrosluku vaihtelee hieman moottori- ja auto tyypeittäin. Kiihdytyksissä diesel-moottorisilla autoissa suuremmalle pykälälle vaihto kannattaa ajoittaa alle 2000 kierroksen tuntumaan ja bensiinimoottorisillakin jo 2500 tuntumaan.
Pidä moottorin käyntinopeus alhaisena. Kierrokset tulee pitää mahdollisimman alhaisena, ei kuitenkaan niin pienenä että moottori ei enää jaksa vetää kunnolla. Jos autossa on vaihtamisen opastin, noudata sen suosituksia. Myös keliolosuhteilla on suuri vaikutus kulutukseen, mutta suurin vaikutus on kuljettajalla.
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Pyöristynyt keula on ilmeeltään varsin massiivinen.
Toni Lindström
Pyöristynyt keula on ilmeeltään varsin massiivinen.
Toni Lindström
BBS:n taotut kevytmetallivanteet ovat näyttävät.
Juha Peltonen
BBS:n taotut kevytmetallivanteet ovat näyttävät.
Juha Peltonen
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Opel Astra Sports Tourer GS 180 PHEV: Vihdoinkin!
Harrasteautokausi on käsillä – vanha auto vaatii erityistä huomiota liikenteessä
Huoli rahasta jarruttaa suomalaisia autokaupoilla
Polestarilta akkujen kuntotodistukset käytettyihin malleihin
Ensirekisteröinnit nousuun pitkästä aikaa
Tällainen on uusi Jeep Compass
Uudistunut Toyota bZ4X nyt ennakkomyynnissä – nopeampi lataus, enemmän tehoa ja pidempi toimintamatka
Volkswagen sähköautojen markkinajohtaja – ID.4 Suomen suosituin nelivetoinen sähköauto
Koeajossa Jeep Wrangler Sahara Power Soft Top 2.0 PHEV AT8: Aito asia
Auto Bild 6/2025 on kaupoissa
KOEAJOT
Koeajossa Opel Astra Sports Tourer GS 180 PHEV: Vihdoinkin!
Koeajossa Jeep Wrangler Sahara Power Soft Top 2.0 PHEV AT8: Aito asia
Koeajossa BMW i7 xDrive60: Uuden aallon huipulla
Koeajossa Renault Espace E-Tech full hybrid 200 techno esprit Alpine 4Control: Uuteen kategoriaan
Koeajossa Volkswagen ID.7 Pro Business Max: Tyylikäs sedan
Koeajossa Citroën ë-C4 Full Electric 156 Shine 54 kWh A: Matkamukava
Koeajossa Jeep Avenger Summit 54 kWh 156 hv: Ensimmäinen täyssähköinen Jeep
Koeajossa BMW i5 M60 xDrive Sedan: Edustavaan ajoon
Koeajossa Honda ZR-V Hybrid Advance: Nuorekas täydennys
Koeajossa BMW iX1 xDrive30 Charged Plus: Pettämättömällä tyylillä
... Lisää
FOKUS MEDIA
SEASin lelu
B&W Px7 S3
Musiikintuottajan hifi-elektroniikkaa
Audiolabilta kaksi uutta dacia
Canor Virtus A3
Tehosubbari Australiasta
Triodit taskussa
Orangelta edullinen vastamelukuuloke
ATC:n uusi aktiivinen jalustakaiutin
UUTTA
KOEAJOT
Koeajossa Opel Astra Sports Tourer GS 180 PHEV: Vihdoinkin!
Koeajossa Jeep Wrangler Sahara Power Soft Top 2.0 PHEV AT8: Aito asia
Koeajossa BMW i7 xDrive60: Uuden aallon huipulla
Koeajossa Renault Espace E-Tech full hybrid 200 techno esprit Alpine 4Control: Uuteen kategoriaan
Koeajossa Volkswagen ID.7 Pro Business Max: Tyylikäs sedan
... Lisää
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Harrasteautokausi on käsillä – vanha auto vaatii erityistä huomiota liikenteessä
Huoli rahasta jarruttaa suomalaisia autokaupoilla
Polestarilta akkujen kuntotodistukset käytettyihin malleihin
Ensirekisteröinnit nousuun pitkästä aikaa
Tällainen on uusi Jeep Compass
Uudistunut Toyota bZ4X nyt ennakkomyynnissä – nopeampi lataus, enemmän tehoa ja pidempi toimintamatka
Volkswagen sähköautojen markkinajohtaja – ID.4 Suomen suosituin nelivetoinen sähköauto
Citroën on esitellyt seuraavan sukupolven C5 Aircrossin
Saako työsuhdeautolla lähteä ulkomaille?
Harrasteautokausi on käsillä – vanha auto vaatii erityistä huomiota liikenteessä
... Lisää uutisia
LUETUIMMAT
Tullisodan yllätyskäänne: Hankoon aiotaan rakentaa Chrysler-autotehdas!
Teslan Cybertruck on ollut täysi katastrofi
Volkswagen sähköautojen markkinajohtaja – ID.4 Suomen suosituin nelivetoinen sähköauto
Volkswagenin ID.4-mallisto laajenee uusilla edullisemmilla Comfort-versioilla
Citroënin sähköautojen hintavallankumous voimistuu – uusi ë-C3 You Limited on Suomen halvin sähköauto
Volkswagen testasi – sähköautolla peräkärryn kanssa Lappiin kovassa pakkaskelissä
Koeajossa Renault Espace E-Tech full hybrid 200 techno esprit Alpine 4Control: Uuteen kategoriaan
Koeajossa BMW i7 xDrive60: Uuden aallon huipulla
Koeajossa Volkswagen ID.7 Pro Business Max: Tyylikäs sedan
Uudistunut Toyota bZ4X nyt ennakkomyynnissä – nopeampi lataus, enemmän tehoa ja pidempi toimintamatka
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CARVERTICAL
Suurin huijaus autoalalla 2020-luvulla?
Moottoriurheilu digitaalisessa maailmassa: Parhaat autopelit
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAHALAITOS.FI
Autolainan merkitys taloudellisessa päätöksenteossa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi