A| Apua kotona asuvalle
Valtakirja asioiden hoitamista varten
Asioiden hoito vaatii monin paikoin sähköisten palveluiden käyttöä tai ainakin asioiden hoitoa sähköisesti suositaan.
Käytännössä joku lapsista tai muista läheisistä voi hoitaa valtakirjan perusteella esimerkiksi laskujen maksua verkkopankin kautta tai auttaa veroilmoituksen laatimisessa.
Oikeustoimikelpoinen henkilö voi antaa laajan valtakirjan omien asioiden hoitamista varten. Jos käynti pankissa ei onnistu ja internetin käyttö on vierasta, tämä on silloin järkevin tapa hoitaa asioita.
Valtuutetun toimien valvonta on valtuuttajan itsensä vastuulla. On valtuutetun velvollisuus toimia niin, että on valtuuttajan luottamuksen arvoinen. Jäljempänä on tapaus siitä, mitä voi tehdä, jos valtuutettu toimii väärin.
Valtakirjan nojalla voi lain mukaan toimia niin pitkään, kun valtuuttaja on itse oikeustoimikelpoinen eikä ole peruuttanut valltakirjaa. Käytännössä asioita saatetaan hoitaa valtakirjalla muistisairaan asioita pitempäänkin, mikäli virallisia asiakirjoja ei tarvitse laatia eikä pankki kiinnitä huomiota asiaan.
Kotiapu kunnasta
Kun kunto heikkenee, kunnan kautta on mahdollista saada kunnallista kotiapua. Avun tarpeen ja oikeuden kunnan palvelujen saamiseen arvioivat sosiaalialan henkilöt.
Sosiaali- ja terveydenhuollon maksulainsäädännön mukaan pitkäaikaisesta ja jatkuvasta palvelujen käytöstä peritään asiakasmaksu, joka määrätään tulojen perusteella. Kertaluonteisia ja laskennallisia tuloja ei oteta huomioon.
Yksityisten palvelujen tarjoajien maksut eivät ole tulosidonnaisia. Niiden käyttämiseen voi saada palveluseteleitä tai avustusta kunnalta.
Yksityisen palveluntarjoajan laskusta voi myös saada kotitalousvähennystä omassa verotuksessa.
Edunvalvontavaltuutus
Oikeustoimikelpoinen henkilö voi tehdä edunvalvontavaltuutuksen. Tämä on erityisen suositeltavaa silloin, jos henkilöllä on sairaus, joka saattaa myöhemmin vaikuttaa hänen oikeustoimikelpoisuuteensa.
Edunvalvontavaltuutuksella voi etukäteen määrätä, kenen haluaa toimivan edunvalvontavaltuutettuna ja miten haluaa omaisuuttaan hoidettavan. Edunvalvontavaltuutus on lakisääteistä edunvalvontaa yksinkertaisempi tapa hoitaa asioita silloin, kun ei enää itse pysty hoitamaan asioitaan.
Edunvalvontavaltuutusta on käsitelty laajasti numerossa 5/2013.
Esimerkki-tapaus 1
Mitä tehdä, jos epäilee väärinkäytöstä?
● Isä on antanut yhdelle lapselleen valtakirjan hoitaa pankki- ja muita asioitaan. Muut sisarukset epäilevät, että valtuutettu käyttää väärin isän rahoja. Mitä isä tai sisarukset voivat tehdä?
VASTAUS 1. Jos isä on oikeustoimikelpoinen ja epäilee itse varojen väärinkäyttöä, hänen kannattaa ensimmäiseksi peruuttaa valtakirja. Järkevintä on pyytää alkuperäinen valtakirja takaisin valtuutetulta ja ilmoittaa pankeille ja muille viranomaisille, ettei valtuutus ole enää voimassa. Tämän jälkeen isän kannattaa pyytää valtuutetulta tilitys varojen hoitamisesta. Minimissään se tarkoittaa esimerkiksi tiliotteiden esittämistä valtuuttajan käyttämistä pankkitileistä.
Jos väärinkäytöksiä ilmenee, kannattaa valtuuttajan ja valtuutetun läheinen suhde huomioiden pyytää valtuutettua ensin korjaamaan virheet ja palauttamaan rahat takaisin oikealle omistajalle. Jos se ei auta, niin isällä on mahdollisuus nostaa valtuutettua vastaan kanne tuomioistuimessa rahojen takaisin saamiseksi tai tehdä asiasta tutkintapyyntö poliisille. Monesti poliisimenettelyyn ei kuitenkaan tunnesyistä mennä, ja asia saattaa tulla esiin riitana sisarusten kesken isän jälkeisessä perinnönjaossa.
2. Jos sisarukset epäilevät varojen väärinkäyttöä, he voivat kertoa epäilyistään isälle.
Jos isä on oikeustoimikelpoinen eikä halua tehdä mitään, sisarusten on hankalampi toimia asiassa. Syynä on se, että epäilty kavallus on tällaisessa tapauksessa asianomistajarikos, eli isän pitää vaatia rangaistusta. Jos epäillyt väärinkäytökset ovat hyvin suuria, tilanne on toinen.
Jos sisarukset epäilevät isän oikeustoimikelpoisuutta, he voivat hakea isälle edunvalvojaa. Jos edunvalvoja määrätään, hän voi jälkikäteen tutkia, onko tileillä ollut väärinkäytöksiä ja onko syytä tehdä tutkintapyyntö. Tällöin edunvalvojan on tiedusteltava päämiehensä mielipidettä asiasta.
Humala voi viedä oikeustoimikelpoisuuden
Oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa henkilön oikeutta antaa ja vastaanottaa sitovia oikeudellisia tahdonilmaisuja, joilla perustetaan, muutetaan tai kumotaan henkilön omaa etua toteuttavia oikeuksia tai velvollisuuksia. Esimerkkejä oikeustoimista ovat kauppa, vaihto, lahja ja sopimus.
Suomessa täysi oikeustoimikelpoisuus on 18 vuotta täyttäneillä henkilöillä, joiden oikeustoimikelpoisuutta ei ole rajoitettu eli toisin sanoen henkilö ei ole edunvalvonnan tai holhouksen alainen.
Rajoitettu oikeustoimikelpoisuus on alle 18-vuotiaalla, joka saa hallita sitä omaisuutta, jonka on työllään ansainnut tai jonka huoltaja tai muu edunvalvoja on antanut lapsen käytettäväksi.
Oikeustoimikelpoisen tekemät sopimukset ovat lähtökohtaisesti päteviä. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa henkilö ei sopimuksen tekohetkellä ole oikeustoimikelpoinen. Syynä tähän voi esimerkiksi olla hetkellinen psyykkinen häiriö tai jopa vahva humalatila.
Sen sijaan sopimukset, joissa osapuolena on ollut oikeustoimikelvoton, eivät tule päteviksi, vaikka toinen osapuoli ei olisi tiennytkään oikeustoimikelvottomuudesta. Poikkeuksia tästä ovat tilanteet, joissa vajaavaltainen tekee esimerkiksi vähäisiä ja tavanomaisia oikeustoimia, jollaisia ovat muun muassa elintarvikeostokset.
Toimintakykyä heikentävissä dementoivissa sairauksissa oikeustoimikelpoisuus voidaan menettää. Tällöin kysymys edunvalvojan määräämisestä saattaa tulla ajankohtaiseksi.
Esimerkki-tapaus 2
Onko koti myytävä hoitokulujen kattamiseksi?
● Äiti joutui pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Äidillä oli tuloina ainoastaan eläke 900 euroa/kk. Koti oli maalla sijaitseva omakotitalo, jonka hoitamisesta aiheutui aika paljon kustannuksia. Voiko kunta velvoittaa vuokraamaan tai myymään äidin aiemman kodin?
VASTAUS Äidin pitkäaikaisen laitoshoidon maksu on 85 % hänen kaikista tuloistaan. Vähennettäviä maksuja ei ollut, joten äidin asiakasmaksu oli 765 euroa kuukaudessa ja hänelle jäi käteen omia henkilökohtaisia tarpeitaan varten 135 euroa.
Talon kustannuksia, sähkö- ja lämmityskustannuksia, pakollisia huoltomaksuja, ei otettu huomioon hoitomaksun vähennyksinä. Henkilökohtaiset tulot eivät riittäneet talon ylläpitokustannuksiin.
Kunta ei voi velvoittaa äitiä myymään tai vuokraamaan vanhaa kotiaan. Laitoshoidon maksut ovat kuitenkin suoraan ulosottokelpoisia. Toisin sanoen mikäli kunnan määräämää hoitomaksua ei makseta, maksut voidaan ulosmitata suoraan ilman oikeuden tuomiota tai päätöstä. Äiti on velvollinen maksamaan myös kunnan kohtuulliset perintäkulut. Jos vanha koti ulosmitataan, tällöin koti voi mennä joka tapauksessa myyntiin.
Jos koti myydään, laitoshoitomaksu ei nouse myynnin vuoksi. Rästissä mahdolliset olevat hoitomaksut katetaan tuolloin kauppahinnasta. Jos omaiset eivät halua, että vanha koti joudutaan myymään, joku muu voi vastata vanhan kodin kustannuksista. Asianosaiset voivat sopia, että nämä otetaan huomioon myöhemmin esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä. Jos äiti on oikeustoimikelpoinen, hän voi myös järjestellä omaisuutta esimerkiksi läheiskaupoin tai lahjoituksin siten, ettei vanha koti katoa suvusta ulkopuolisille. Äiti voi myös vuokrata kodin, jolloin vuokratuloilla voi kattaa kiinteistön menoja.
Kaupan teko edellyttää oikeustoimikelpoisuutta
Kaupan tekeminen edellyttää, että myyjä ja ostaja ovat oikeustoimikelpoisia tai lainmukaisesti edustettuja. Kaupan osapuolten oikeustoimikelpoisuus voi tulla arvioitavaksi esimerkiksi julkisen kaupanvahvistajan toimiessa kiinteistökaupan varmentajana. Jos jompikumpi osapuolista ei ole oikeustoimikelpoinen, hänelle on haettava edunvalvojaa edustamaan häntä kaupassa. Jos toista kaupan osapuolta edustaa edunvalvoja, kauppaan on haettava maistraatin lupa.
Myös omaisuuden myymisestä voi tehdä määräyksiä edunvalvontavaltakirjaan.
Edunvalvoja ei saa lahjoittaa omaisuutta
Oikeustoimien, kuten osallistuminen ositukseen, lahjan antaminen tai kaupan tekeminen edellyttää oikeustoimikelpoisuutta. Mikäli henkilö ei ole enää esimerkiksi muistisairauden vuoksi oikeustoimikelpoinen, hänelle on haettava edunvalvoja edustamaan häntä oikeustoimessa.
Lakisääteinen edunvalvoja ei saa lahjoittaa päämiehensä omaisuutta. Jos henkilö siis suunnittelee järjestelevänsä omaisuutta lahjoituksin, tämä on tehtävä silloin, kun vielä pystyy itse edustamaan itseään.
Toinen vaihtoehto on tehdä edunvalvontavaltuutukseen riittävän yksilöity säännös lahjoituksesta, jolloin edunvalvontavaltuutettu voi toteuttaa lahjan valtakirjan nojalla.
Lakisääteinen edunvalvoja ei saa lahjoittaa päämiehensä omaisuutta.
Hoitomaksu voi olla enintään hoitopaikan kustannusten suuruinen.
B| Siirtyminen hoiva- tai palvelukotiin
Kunnalliseen laitoshoitoon siirtymisen tarpeen arvioi kunnan sosiaalipuolen henkilöstö. Yksityiseen palvelukotiin siirtymisestä voi päättää itse. Useimmiten kuitenkin läheiset ovat apuna suurten päätösten tekemisessä.
Kunnallisissa hoitolaitoksissa maksu määräytyy asiakasmaksulain mukaisesti. Maksun määräytymisestä lisää alla.
Yksityisissä hoitolaitoksissa maksu määräytyy kustannusten perusteella. Hoitomaksuun voi tällöin saada Kelalta asumistukea, jos tuen saamisen edellytykset täyttyvät. Tuki on vain pieni osuus yleensä kalliista kuukausimaksuista.
Miten laitoshoitomaksu määräytyy?
Laissa on säädetty alla mainitut enimmäismaksut. Jokaisen kunnan luottamushenkilöstö voi päättää, peritäänkö enimmäismaksuja vai niitä pienempiä maksuja.
Pitkäaikainen laitoshoitomaksu voi olla kuukaudessa enintään 85 prosenttia hoidettavan nettotuloista. Jos laitoshoidossa on suurempituloinen puoliso, maksu on enintään 42,5 prosenttia puolisoiden yhteenlasketuista nettotuloista kuukaudessa. Tällä säännöksellä varmistetaan se, että suurempituloinen aviopuoliso pystyy huolehtimaan elatusvelvollisuudestaan pienempituloista puolisoaan kohtaan.
Hoidettavalle henkilölle on jäätävä 2014–2015 käyttöön omia tarpeita varten vähintään 105 euroa kuukaudessa. Kaikissa tapauksissa maksu voi enintään olla hoitopaikan kustannusten suuruinen.
Mitä tuloja otetaan huomioon?
Kuukausituloina otetaan huomioon asiakkaan nettotulot (verojen vähentämisen jälkeen) sekä verosta vapaat tulot. Jos tulot vaihtelevat, otetaan kuukausitulona huomioon viimeksi kuluneen vuoden keskimääräinen kuukausitulo.
Huomioon otetaan palkkatulot, eläkkeet ja niihin rinnastettavat jatkuvat etuudet, elinkorot ja kiinteistön luovutukseen liittyvä syytinki. Tuloina otetaan huomioon myös vammaisetuudet, eläkettä saavan hoitotuki sekä hoitotuen osana maksettava veteraanilisä. Vammaistukena pidetään myös ruokavaliokorvausta. Huomioon otetaan myös pääomasta ja muusta omaisuudesta saatavat nettotulot kuten korko-, osinko- ja vuokratulot.
Tuloina otetaan huomioon lisäksi viimeksi toimitetussa verotuksessa vahvistetut maatalouden ja elinkeinotoiminnan pääoma- ja ansiotulo-osuudet sekä verovelvollisen osuus yhtymän tulosta.
Syytinki on sopimus asumisoikeudesta
Syytinki eli kiinteistöeläke on kiinteistön kaupan yhteydessä toteutettu sopimus asumisoikeudesta. Syytinki takaa myyjälle oikeuden jäädä asumaan tilalle. Yleinen on sopimus, jolla maatilan omistaja luovuttaa tilan lapselleen ja tämän puolisolle, ja pidättää itselleen ja puolisolleen elinaikaisen elatuksen eläkkeenä kiinteistöstä. Tällainen rahamääräinen etuus otetaan huomioon pitkäaikaista asiakashoitomaksua määrättäessä.
Metsätulojen arvostaminen
Metsätulona otetaan huomioon lain mukaan vahvistettu metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto hehtaarilta kerrottuna metsämaan pinta-alalla. Tästä määrästä vähennetään 10 prosenttia ja metsätalouden korot. Metsätuloa voidaan hakemuksesta vähentää, jos hakkuumahdollisuuden arvo on selvästi pienempi kuin metsätulo. Alentamiseen tarvitaan metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen lausunto.
Mitä tuloja huomioidaan vähennyksenä?
Tulojen vähennyksenä otetaan huomioon suoritetut elatusavut lapselle tai entiselle puolisolle, tosiasiallisista perhesuhteista johtuvat muut vastaavat kustannukset ja kiinteistön luovutuksesta aiheutuva syytinki.
Jos maksu määräytyy puolisojen yhteenlaskettujen tulojen mukaan, kotiin jäävälle puolisolle maksettavaksi sovittua elatusapua ei oteta vähennyksenä huomioon, koska asiakasmaksu lasketaan yhteisistä tuloista.
Asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää se kokonaan perimättä tapauskohtaisesti, jos varat eivät riitä samassa taloudessa eläneen avio- tai avopuolison tai muun huollettavan lakisääteisen elatusvelvollisuuden ja kohtuullisen toimeentulon turvaamiseen.
Kaikkia asiakasmaksuja voidaan lisäksi alentaa tai jättää perimättä asiakaskohtaisesti, yksilöllistä harkintaa noudattaen niin sanotuin huollollisin perustein. Asiakasmaksun alentaminen tai perimättä jättäminen perustuu aina yksilölliseen tilannearvioon.
Miten voi hakea muutosta laitoshoitomaksun määrään?
Maksua koskevaan päätökseen voi hakea ensin oikaisua ja tarvittaessa valittaa edelleen hallinto-oikeuteen.
Mistä lähtien maksu muuttuu pitkäaikaisen laitoshoidon maksuksi?
Maksu peritään hoidon alkamisesta lähtien, kun ympärivuorokautisen laitoshoidon arvioidaan kestävän yli kolme kuukautta. Muutoin maksu määrätään sen jälkeen, kun henkilö on ollut laitoshoidossa yli kolme kuukautta ja hänen toimintakykynsä on heikentynyt niin, että häntä on edelleen hoidettava laitoksessa.
Miten asumispalvelun asiakasmaksu määräytyy?
Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalveluiden, palvelu- ja tukiasumisen asiakasmaksuista ei ole laissa erityissäännöstä, joten kunta voi päättää maksuista lain määrittelemissä rajoissa. Maksu saa olla enintään siitä aiheutuvien kustannusten mukainen. ●
Milloin voi tehdä testamentin?
Testamentin tekeminen edellyttää, että on testamentintekokelpoinen. Henkilön kelpoisuus tehdä testamentti voidaan tehokkaasti kyseenalaistaa vasta perittävän kuoltua. Tällöin perillinen voi kohdistaa testamentin saajaa vastaan testamentin moite- tai muun pätemättömyyskanteen sillä perusteella, ettei perittävä ollut testamenttia tehdessään kelpoinen sitä tekemään sairautensa tai muun syyn vuoksi.
Myös dementoituneella henkilöllä voi olla ”valoisia hetkiä”, jolloin hän on voinut olla testamentintekokelpoinen päättämään siitä, miten hän haluaa omaisuudelleen meneteltävän, vaikka hän ei muutoin olisikaan oikeustoimikelpoinen huolehtimaan kaikista taloudellisista asioistaan.
Jos testamenttia laaditaan henkilölle, jonka testamentin tekokyvystä on pienikin epäilys, lakimiehet yleensä edellyttävät lääkärintodistuksen hankkimista testamentintekokelpoisuuden arvioimiseksi. Tämä on järkevää, jotta testamentintekokelpoisuus ei myöhemmin aiheuta riitaa.
Keneltäkään ei voi etukäteen poistaa testamentintekokelpoisuutta. Tämä korostaa henkilökohtaista suhtautumista siihen, että jokainen saa itse määrätä oman omaisuutensa jakautumisesta kuolemansa jälkeen.
Esimerkki-tapaus 3
Miten metsätulo huomioidaan?
● Äidillä on 10 hehtaaria metsää. Miten metsätulo käytännössä huomioidaan pitkäaikaisen laitoshoidon asiakasmaksua määrättäessä ja mitä hankaluuksia siitä voi aiheutua?
VASTAUS Äidillä oli 10 hehtaaria metsää Puumalassa. Verottajan päätöksen mukaan metsän laskennallinen tuotto vuonna 2013 oli Puumalassa 131,62 euroa/ha. Metsän vuotuinen laskennallinen tuotto vuonna 2013 oli siten (131,62 €/ha x 10 ha )*0,9 =1.184,58 euroa.
Määrä otetaan huomioon äidin tuloina asiakasmaksua määrättäessä eli se nostaa hoitomaksun määrää. Tämä voi aiheuttaa ongelmia siinä, että metsää ei välttämättä tosiasiassa hakata ja myydä, mutta silti sen tuottoa pidetään äidin tuloina.
Esimerkki-tapaus 4
Mitä tehtiin, kun edunvalvoja hävitti rahoja?
● Maistraatti havaitsi tarkastuksessa, että edunvalvoja oli käyttänyt päämiehensä varoja epämääräisiin menoihin. Päämiehen varoja oli hävinnyt 50 000 euroa. Mitä tapahtui?
VASTAUS Maistraatti antoi edunvalvojalle mahdollisuuden selvittää asia. Kun selvitystä ei tullut, maistraatti haki edunvalvojan määräyksen lopettamista ja uuden edunvalvojan määräämistä henkilölle. Uusi edunvalvoja teki aiemmasta edunvalvojasta tutkintailmoituksen.
Poliisi teki asiassa esitutkinnan. Syyttäjä teki esitutkinnan perusteella haastehakemuksen edunvalvojaa vastaan törkeästä kavalluksesta.
Edunvalvoja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta sekä korvaamaan päämiehelleen hänelle aiheutunut vahinko.
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
KUVITUS PIA HOLM
9/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.