Vespasafari? Sellaisesta en ollut kuullutkaan, ennen kuin tapasin Päivi Storgårdin ja Kaleva Tikkamäen Strömforsin ruukkikylässä. Pariskunta vetää Vespa- ja Pappamopo-safareita ruukissa ja lähistöllä.
Päivi ja Kaleva parkkeeraavat vespansa ison, okranvärisen talon pihamaalle. Talo sijaitsi aiemmin Joroisten keskustassa, ja oli palvellut virkatalona. Kaleva siirsi hirret tänne ja on typistänyt komistusta hieman.
Vespa täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Siksi se valittiin kulkupeliksi historiasafareille, joita Päivi Storgård ja Kaleva Tikkamäki vetävät Strömforsin ruukissa ja lähiympäristössä.
Kaleva on rakentanut taloaan kuusi vuotta. Kesken se on yhä, mutta kaikki mikä on tehty, on tyylipuhdasta ja kaunista. Elokuun lopussa heidän kotinsa on avoinna Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa.
– Kalevalla on aina vasara kädessä. Jatkuvasti on jotain rakenteilla. Ruutupaita päällä. Hänellä on miljoona ruutupaitaa, Päivi kertoo.
Tänäänkin Kaleva on herännyt aikaisin ja alkanut rakentaa taloaan.
Kaleva Tikkamäki tuli Strömforsin ruukkiin sepäksi 12 vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten hän sulki pajansa ja kouluttautuu nyt luonto- ja eräoppaaksi. Hän on intohimoinen perinnerakentaja.
”Jokaisen mieli voi murtua”
Myöhemmin aamupäivällä Kaleva herättää Päivin. Päivi kertoo, että hänen lääkityksensa vaatii hitaita aamuja.
Päivi käyttää lääkitystä kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon. Hän on puhunut siitä avoimesti ja käy nykyään paljon puhumassa mielenterveydestä kokemusasiantuntijana.
– Mielen sairauksien stigma on niin vahva, ettei enää nähdä ihmistä, vaan ainoastaan diagnoosi. Ihminen tulkitaan sairauden silmälasien läpi. Ei pystytä erottamaan, mitä hän tekee ja mitä sairastaa.
Kukaan ei tahdo itselleen pysyvää sairautta. Se pitäisi ymmärtää ja päästä irti häpeästä.
– Jos jalka murtuu, emme ajattele, ettei siitä voi kertoa. Yhtä lailla jokaisen mieli voi murtua. Ja siitä voi kertoa.
”Käsityötä ei arvosteta teoissa”
Yhdestä lankusta tehdyllä tuvanpöydällä lepää takorautainen ornamentti. Se on osa sängynpäätyä, ja saa nyt olla pannunalunen. Se on Kalevan sepänpajasta, kuten myös kynttilänjalat, jotka kohta äkkäämme.
Kaleva ei aikonut tuoda kotiin mitään itse pajassa takomaansa. Kaunis ornamentti on osa sängynpäätyä. Kaleva kokee, että käsityötaitoa arvostetaan puheissa, ei teoissa.
– Ajatukseni oli, etten tuo kotiin mitään, minkä olen itse tehnyt. Haluan aina parantaa niitä. Jotain on jäänyt kuitenkin, Kaleva kertoo.
Kaleva kokee, ettei käsityötaitoa arvosteta. Tai puheissa kyllä, mutta siitä ei haluta maksaa. Hän sulki pajansa kaksi vuotta sitten ja valmistuu pian luonto- ja eräoppaaksi.
Päivi kertoo, että ennen ruukissa seppiä kunnioitettiin. He saivat asuakseen kaksi huonetta, kun muut työläiset saivat yhden. Sepillä oli omat kotieläimet ja laitumet. Kirkossa he istuivat etupenkissä ja pitivät korkeita hattuja.
Päivi Storgård muutti Strömforsin ruukkikylään vuosi sitten. Hän on kiinnostunut historiasta ja arvostaa paikkoja, joissa on historian kerroksia ja elämää.
”Läheistenkin pitää saada hoitoa”
Koska Päivi toimi politiikassa kymmenen vuotta, hän tietää, miten asiat hoito- ja sosiaalipuolen ketjussa menevät – ja miten niiden kannattaisi mennä.
Psyykkisesti sairaat jäävät helposti yksin. Sairausjaksot ovat usein pitkiä. Talous voi mennä retuperälle, koska työsuhde irtisanotaan tai töihin ei kykene.
– Yksi työsopimukseni purettiin, kun työnantaja sai tietää sairaudestani.
Hän kertoo myös, että psyykkisesti sairastuneiden avioliitot päättyvät usein eroon.
– On raskasta elää psyykkisesti sairaan kanssa. Ja jos ei suostu ottamaan vastaan tietoa ja olemaan mukana hoitoprosessissa, elämä on hyvin hankalaa. Läheiset voivat itse paremmin, jos ovat mukana hoidossa.
Päivin lapset olivat, ja se on korvaamatonta.
”En enää vaadi niin paljon”
Päivin sanoo, että eniten hänen elämäänsä muokannut sairastuminen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Häneltä myös kysytään, mikä sairastamisessa on ollut hyvää.
– Ei siinä mitään hyvää ole ollut. Ei kukaan halua sitä itselleen.
Päiville sairaus on opettanut, että jokainen ihminen on haavoittuvainen. Se on muuttanut suhdetta toisten ihmisten hätään. Se on opettanut kuuntelemaan enemmän, puhumaan vähemmän.
– En osaa enää vaatia ihmisiltä niin paljon, vaan odotan ja katson, millaisia he ovat ja mikä heidät tekee onnellisiksi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.