JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Treeni
Artikkeli
Korkea syke ei ole vaarallinen eikä estä treenaamista, jos se ei itsestä tunnu epämukavalta.

Korkea syke ei ole vaarallinen eikä estä treenaamista, jos se ei itsestä tunnu epämukavalta.

Fotolia

Mir­ja Aar­nio

Pitääkö huolestua, kun syke on korkea?

Syke on korkea ja sydän muljahtelee. Tuttua monelle treenaajalle. Milloin on syytä oikeaan huoleen?

Sy­dän mul­jah­te­lee, pamp­pai­lee tai vih­loo. Syke nou­see kor­ke­al­le. Eten­kin ak­tii­vi­sil­le liik­ku­jil­le tyy­pil­li­set ou­dot tun­te­muk­set sy­dä­mes­sä ai­heut­ta­vat usein pel­ko­ja. Mie­les­sä pyö­rii ky­sy­mys, mil­loin tun­te­muk­set ovat nor­maa­le­ja.

Sy­dä­men syke nou­see ja las­kee ke­hon ak­tii­vi­suu­den mu­kaan. Le­vos­sa sy­dän lyö hi­taas­ti ja lii­kun­nan ai­ka­na syke ti­he­nee, jot­ta li­hak­set saa­vat riit­tä­väs­ti hap­pea. Sy­dä­men sy­ket­tä sää­te­lee au­to­no­mi­nen her­mos­to, joka ja­kau­tuu kah­teen osaan: sym­paat­ti­seen eli sy­ket­tä nos­tat­ta­vaan ja pa­ra­sym­paat­ti­seen eli sy­ket­tä alen­ta­vaan her­mos­toon.

Ko­ko­sim­me kuu­si ky­sy­mys­tä sy­dä­men hy­vin­voin­nis­ta liik­ku­jan nä­kö­kul­mas­ta. Kar­di­o­lo­gi­an eri­kois­lää­kä­ri Vil­le Kytö vas­taa.

Mik­si syke on jos­kus epä­ta­val­li­sen kor­kea?

No­pe­as­ti ko­ho­a­va syke voi joh­tua mo­nes­ta asi­as­ta. Kes­ki­ras­kas tree­ni, ku­ten juok­su­lenk­ki tai in­ter­val­lit­ree­ni, nos­taa 30-vuo­ti­aal­la syk­keen ta­val­li­ses­ti 130–150 tun­tu­maan. Jos syke nou­see­kin her­käs­ti 160–190 vä­lil­le, voi syy ol­la esi­mer­kik­si stres­si, vä­sy­mys ja riit­tä­mä­tön lepo, al­ka­va fluns­sa, niuk­ka ra­vit­se­mus, nes­te­huk­ka tai run­sas kah­vin­juon­ti Myös pit­kän har­joi­tus­tau­on jäl­keen aloi­tet­tu tree­ni tai muu­tok­set tree­ni­oh­jel­mas­sa voi­vat nos­taa aluk­si syk­keen kor­ke­al­le, kun­nes keho tot­tuu ra­si­tuk­seen. Jos­kus voi ol­la tun­ne, et­tä sy­dän ty­kyt­tää tree­nin jäl­keen ta­val­lis­ta no­pe­am­min le­vos­sa­kin.

Kor­kea syke ei ole vaa­ral­li­nen ei­kä es­tä tree­naa­mis­ta, jos se ei it­ses­tä tun­nu epä­mu­ka­val­ta ei­kä se jat­ku viik­ko­kau­sia. Jos syke on jat­ku­vas­ti ko­hol­la, on kui­ten­kin syy­tä miet­tiä, mis­tä se voi joh­tua. Esi­mer­kik­si ke­hon yli­kuor­mi­tus voi nos­taa sekä tree­nin ai­kais­ta sy­ket­tä et­tä le­po­sy­ket­tä. Täl­löin pa­lau­tu­mi­nen edel­li­sis­tä har­joi­tuk­sis­ta on vie­lä kes­ken ja sym­paat­ti­nen her­mos­to on nor­maa­lia ak­tii­vi­sem­pi. Ai­noa kei­no pa­lau­tua yli­kuor­mi­tus­ti­las­ta on lepo ja tree­ni­tau­ko.

Kes­ki­ras­kas tree­ni, ku­ten juok­su­lenk­ki tai in­ter­val­lit­ree­ni, nos­taa 30-vuo­ti­aal­la syk­keen ta­val­li­ses­ti 130–150 tun­tu­maan.

Voi­ko syke ol­la lii­an al­hai­nen?

Syke ei oi­ke­as­taan voi ol­la lii­an ma­ta­la sil­loin, jos oma voin­ti on hyvä. Nor­maa­lis­ti le­po­sy­ke on noin 45–80, mut­ta le­po­sy­ke voi ol­la jopa 30–40, mikä yleen­sä tar­koit­taa hy­vää ae­ro­bis­ta kun­toa. Le­po­sy­ke on al­hai­sin syke le­po­ti­las­sa sil­loin, kun olet he­reil­lä. Hy­vä­kun­toi­sel­la sy­dä­men is­ku­ti­la­vuus on suu­ri eli sy­dän pys­tyy yh­del­lä sy­säyk­sel­lä työn­tä­mään suu­rem­man mää­rän ver­ta eteen­päin. Hy­vä­kun­toi­sen sy­dä­men ei siis tar­vit­se lyö­dä yh­tä no­pe­as­ti kuin huo­no­kun­toi­sen.

Jos syke ei nou­se edes lii­kun­nan ai­ka­na, syy­nä voi ol­la yh­tä lail­la ke­hon yli­kuor­mi­tus. Au­to­no­mi­nen her­mos­to suo­jaa ke­hoa las­ke­mal­la har­joi­tuk­sen te­hoa, jot­ta ra­si­tus ei hei­ken­täi­si pa­lau­tu­mis­ta en­ti­ses­tään. Esi­mer­kik­si sa­lit­ree­nis­sä al­hai­nen syke voi ai­heut­taa voi­mat­to­muut­ta. Ma­ta­la syke pu­ree myös tree­ni­te­hoon si­ten, et­tä li­hak­set me­ne­vät hel­pos­ti mai­to­ha­poil­le.

Ker­too­ko sy­ke­mit­ta­ri mah­dol­li­set syk­keen häi­ri­ö­ti­lat?

Moni liik­ku­ja seu­raa tree­ni­ään ja ke­hi­tys­tään sy­ke­mit­ta­rin avul­la, joka mit­taa syk­keen eli sy­dä­men lyön­nit mi­nuu­tis­sa. Sy­ke­mit­ta­ris­sa rin­nal­le ase­tet­ta­va lä­he­tin lä­het­tää sig­naa­lin mag­neet­ti­ken­tän avul­la vas­taa­not­ti­meen, joka näyt­tää syk­keen lu­ku­na. Kun ran­ne- tai kau­la­val­ti­mol­ta tun­nus­tel­laan sy­ket­tä, ky­sees­sä on puls­si. Se on ve­ren vir­tauk­sen me­kaa­nis­ta sy­kin­tää ve­ri­suo­nis­sa, jon­ka sy­dä­men su­pis­te­lu ai­heut­taa.

Vaik­ka puls­sin mit­taa­mi­nen kä­sin eten­kin tree­nin ai­ka­na on vai­ke­aa ei­kä vält­tä­mät­tä le­vos­sa­kaan an­na täs­mäl­lis­tä tu­los­ta, ei sy­ke­mit­ta­rei­hin­kaan pi­täi­si luot­taa so­ke­as­ti. Eten­kin ran­ne­mit­ta­rei­den lu­ke­mat saat­ta­vat poi­ke­ta to­del­li­suu­des­ta pal­jon­kin. Puls­sin mit­taa­mi­nen il­man lait­tei­ta, esi­mer­kik­si ran­tees­ta tai kau­la­val­ti­mol­ta oli­si­kin hyvä osa­ta sy­ke­mit­ta­rin käy­tön li­säk­si.

Oma olo on tär­kein mit­ta­ri sil­le, on­ko oi­reis­ta syy­tä ol­la huo­lis­saan.

Jos olo on muu­ten hyvä, ei tree­niä tar­vit­se sy­dä­men mul­jah­dus­ten ta­kia lo­pet­taa kes­ken.

Ovat­ko li­sä­lyön­nit ja ou­dot mul­jah­duk­set?

Mul­jah­te­lut joh­tu­vat sy­dä­men li­sä­lyön­neis­tä ja ovat yleen­sä vaa­rat­to­mia, jos nii­hin ei lii­ty mui­ta oi­rei­ta ku­ten pyör­ry­tys­tä, hen­ge­nah­dis­tus­ta tai no­pei­ta pit­kä­kes­toi­sia ryt­mi­häi­ri­öi­tä. Li­sä­lyön­nit ovat ylei­siä eten­kin ak­tii­vi­sil­la liik­ku­jil­la, mut­ta lä­hes kaik­ki ko­ke­vat jos­kus li­sä­lyön­te­jä. Ne ovat ta­val­li­sia lii­kun­nan jäl­kei­ses­sä le­po­ti­las­sa, kun au­to­no­mi­nen her­mos­to rau­hoit­tuu ja syke las­kee. Jos­kus nii­tä tu­lee myös tree­nin ai­ka­na, mut­ta jos olo on muu­ten hyvä, ei tree­niä tar­vit­se nii­den ta­kia lo­pet­taa kes­ken.

Mis­tä joh­tu­vat vi­he­li­äi­set vih­lauk­set sy­dä­na­las­sa?

Te­rä­vät vih­lai­sut sy­dä­men tun­tu­mas­sa ovat yleen­sä rin­ta­ke­hän li­has­pis­tok­sia. Ne tun­tu­vat muu­ta­man sen­tin alu­eel­la, jo­ten on help­po osoit­taa ki­pu­pis­te.

Li­has­pis­tot ei­vät yleen­sä ole vaa­ral­li­sia. Usein ne lau­ke­a­vat, kun muut­taa rin­ta­ke­hän asen­toa ja rau­hal­li­nen sy­vään hen­git­tä­mi­nen.

Voi­ko liik­ku­mi­nen fluns­sai­se­na ai­heut­taa sy­dän­li­has­tu­leh­duk­sen?

Kyl­lä voi. Fluns­sa­oi­rei­se­na ei pi­täi­si tree­na­ta, sil­lä sy­ket­tä nos­tat­ta­va hi­ki­lii­kun­ta li­sää vi­rus­ten ja­kau­tu­mis­ta ja nii­den ai­heut­ta­maa tu­leh­dus­re­ak­ti­o­ta. Sy­dän­li­has­tu­leh­dus on vi­ruk­sen ai­heut­ta­ma fluns­sain­fek­ti­on jäl­ki­tau­ti, jos­sa sy­dän­li­has­ku­dok­seen pää­see tu­leh­dus­so­lu­ja. Sy­dän­li­has­tu­leh­dus oi­rei­lee usein rin­ta­ki­pu­na, hen­ge­nah­dis­tuk­se­na, ryt­mi­häi­ri­ö­nä tai poik­ke­a­va­na vä­sy­myk­se­nä.

Sy­dän­li­has­tu­leh­dus ei lie­vä­nä ole vaa­ral­li­nen ja pa­ra­nee le­vol­la it­ses­tään, mut­ta toi­pu­mi­nen saat­taa kes­tää pit­kään, jopa viik­ko­ja tai kuu­kau­sia. On fik­sum­paa malt­taa le­vä­tä muu­ta­ma li­sä­päi­vä fluns­san jäl­keen kuin ot­taa se ris­ki, et­tä jou­tuu pit­käl­le lii­kun­ta­tau­ol­le sy­dän­li­has­tu­leh­duk­sen vuok­si.

Läh­de: Sy­dän­lii­ton hy­vin­voin­nin ja sy­dän­ter­vey­den verk­ko­pal­ve­lu

Ti­laa Fit!

Lue myös

Te­hos­ta tree­niä - 13 ky­sy­mys­tä syk­kees­tä

Tie­dät­kö mil­lä sy­ke­a­lu­eel­la si­nun pi­tää liik­kua?

Nor­maa­lia ty­ky­tys­tä vai ryt­mi­häi­riö? Näin tun­nis­tat

Sään­nöl­li­nen kes­tä­vyys­lii­kun­ta ja li­has­kun­tot­ree­ni hel­li­vät sy­dän­tä

• Ve­ren­pai­ne ja syke las­ke­vat, eli­mis­tön ha­pen­saan­ti pa­ra­nee ja jak­sat enem­män.

• Val­ti­mot saa­vat suo­jaa ja ve­ri­suo­ni­ah­tau­mien ris­ki pie­ne­nee.

• Sy­dän­li­hak­sen voi­ma ja kes­tä­vyys vah­vis­tu­vat ja sy­dä­men työ­kuor­ma ke­ve­nee, mikä eh­käi­see sy­dän- ja ve­ri­suo­ni­tau­tien ke­hit­ty­mis­tä ja sy­dän kes­tää ra­si­tus­ta enem­män.

• Kes­tä­vyys­kun­to pa­ra­nee eli ve­ren­kier­to, ha­pen­kul­je­tus­ky­ky ja mak­si­maa­li­nen ha­pe­not­to­ky­ky te­hos­tu­vat

Lue Myös