Älykello motivoi treenaamaan, mutta voi myös koukuttaa.
Fotolia
Fitin toimitus
Älykello motivoi treenaamaan, mutta voi myös koukuttaa.
Fotolia
Fitin toimitus
Älykello motivoi treenaamaan, mutta voi myös koukuttaa.
Fotolia
Fitin toimitus
Älykellon hankintaan lienee monta syytä, mutta moni sellaisen hankkiva toivoo kellon aktivoivan liikkumaan enemmän. Askelten mittaaminen antaa konkreettista informaatiota siitä, kuinka aktiivinen arjessasi olet. Parasta palautetta on, kun saavutat oman päivittäisen tavoitteesi.
Kellon avulla treenit saa kirjattua vaivattomasti muistiin ja omaa aktiivisuutta on näin helppo seurata. Kun treenistä jää lokimerkintä, tiedät tehneesi jotain. Ja se tuntuu tietysti aina mukavalta.
Älykello opettaa kehotuntemusta
Älykello on kuitenkin paljon muutakin kuin tsemppari. Useimmat kellot muun muassa mittaavat sykettä, seuraavat unenlaatua ja stressitasoa.
− Treenikellojen paras anti on, että niiden informaatio vahvistaa kehotuntemusta, sanoo terveysvalmentaja ja hyvinvointibloggaaja Kira Tiivola.
Kira Tiivolan mukaan tavoitteen asettaminen ja sen saavuttaminen helpottuu erityisesti sykkeen mittaamisen avulla. Sen lisäksi, että sykealueen tarkkailun ansiosta on helppo määrittää suorituksensa taso, oman leposykkeen tunteminen auttaa ymmärtämään oman kropan tilaa.
− Jos esimerkiksi leposyke on korkea ennen treenin aloittamista, saattaa olla kyse siitä, että kaikki ei ole hyvin. Silloin kannattaa pohtia, onko esimerkiksi tulossa kipeäksi.
Monissa kelloissa on unen seuranta, jonka avulla voi yrittää korjata nukkumistottumuksiaan. Jos aamulla herää väsyneenä, vaikka olisikin nukkunut riittävästi, voi syy löytyä unen laadusta.
− Niinkin voi käydä, että vaikka aamulla herää nuutuneena, kello kertoo, että unenlaatu on ollut hyvää. Tällöin kellon kertoma fakta voi kääntää vireystason positiiviseksi.
Älä ajaudu aktiivisuusrannekepaastolle
Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että kelloonkin voi jäädä koukkuun. Silloin se pikemminkin orjuuttaa kuin toimii apuvälineenä.
Kira Tiivola muistuttaa, että jos treenaamisen suurin motivaattori on jokin ulkoinen tekijä, korostuu suorittaminen eikä hyvinvointi. Tällöin treenit saattavat muuttua pakkopullaksi.
− Kaikkea pakonomaisuutta kannattaa välttää. Jos alkaa tuntua siltä, että ilman kelloa ei voi treenata, kannattaa pitää aktiivisuusrannekepaasto.
Testasimme neljä älykelloa
Valmistajat
Hinta: 199 e
Mitä lupaa: Kello mittaa ranteesta sykettä, aktiivisuutta, palautumista ja unen määrää sekä laatua. Juostessa seuraa vauhtia ja mittaa samalla kehitystä. Muistuttaa lähtemään liikkeelle, jos istuu yli tunnin.
Erityistä: Lajiprofiileita on yli 100. Jumppaajan valinta, sillä kaikille Les Mills -lajeille on oma profiilinsa.
Hyvää: Helppokäyttöinen malli ja loistava akunkesto. Harjoituksen saa alkamaan parhaimmillaan kahdella napin painalluksella. Aktiivisuustavoitteen saavuttaminen motivoi välillä tekemään muutamat jumppaliikkeet olohuoneessa vielä illalla.
Miinusta: Kello ei ole kaunein mahdollinen, eikä se istu kapeaan ranteeseen yhtä hyvin kuin sirommat mallit. Sen saa kuitenkin kiinnitettyä kireälle, joten sykkeenmittaus on luotettavaa. Kello ei varoita akun loppumisesta, joten toisinaan treeneissä tulee yllätyksenä, ettei uutta harjoitusta pysty aloittamaan ennen latausta.
Hinta: 319 e
Mitä lupaa: Mittaa sykettä ja stressitasoa. Kellossa on GPS-paikannus ja Garmin Pay -lähimaksuominaisuus.
Erityistä: Kellosta saa tehtyä oman näköisen, sillä kellotauluja ja sovelluksia saa ladattua maksutta Connect IQ -kaupasta. Seuraa voimaharjoittelussa myös toistojen määrää.
Hyvää: Kaunis malli istuu siroonkin ranteeseen ja on mukava kädessä. Stressinseuranta näyttää, miten korkealla stressitasot ovat esimerkiksi työpäivän tai kovien treenien jälkeen – ja ohjaa tarvittaessa hengitysharjoituksen. Kellosta voi vaihtaa kappaletta tai pysäyttää musiikin, kun bluetooth on päällä.
Kavuttujen portaiden seuraaminen motivoi valitsemaan portaat, jotta kaikki aktiivisuustavoitteet täyttyvät.
Miinusta: Akunkesto on heikko, ja akun loppuessa kello värisee voimakkaasti ja herättää jopa keskellä yötä. Kellossa on valittavana vain 19 lajia, eikä esimerkiksi ryhmäliikunnalle ole omaa lajia.s
Hinta: 199 e
Mitä lupaa: Mittaa sykkeen ranteesta. Kelloon yhdistetty sovellus pitää kirjaa treeneistä ja seuraa nopeutta, matkaa ja reittiä. Seuraa aktiivisutta, stressitasoa ja unen laatua.
Erityistä: Kello seuraa kunnon kehitystä ja muokkaa jatkuvasti käyttäjän henkilökohtaista harjoitussuunnitelmaa, joka ohjeistaa tekemään treenit oikealla intensiteetillä ja kestolla.
Hyvää: Kello on siro, nätti ja sitä saa useammassa värissä. Kellotaulua voi muokata mieleisekseen. Käyttöliittymä ja painikkeet ovat helpot ja loogiset.
Miinusta: Ei GPS:ää, joten matkaa ja vauhtia seuratakseen kello täytyy yhdistää bluetoothilla kännykkään. Askeleita kertyy jopa käden heilautuksesta. Näytöllä vilisee usein turhaltakin tuntuvia viestejä: muistutuksia harjoitusohjelmasta ja esimerkiksi kehotuksia yhdistää Suunto-appiin, vaikka en olisi kiinnostunut seuraamaan esimerkiksi pyöräretken nopeutta.
Hinta: 199 e
Mitä lupaa: Seuraa aktiivisuutta ja unta, sisältää harjoitus- ja hiljentymisohjelmia ja pitää motivaation korkealla treenaamisessa. Auttaa tarvittaessa painonpudotuksessa, sillä sisältää kalorilaskurin.
Erityistä: Älykello toimii kuin pt, sillä se muistuttaa, jos on unohtunut istumaan liian pitkäksi aikaa työpöydän ääreen, kehottaa juomaan vettä ja kiittää, kun oma, päivittäinen tavoite on saavutettu. Kelloon voi tallentaa mm. treenimusat ja maksukortin tiedot, joten lenkille ei tarvitse kuin avaimet mukaan. Lisäksi sen avulla voi seurata omaa kuukautiskiertoaan.
Hyvää: Helppo käyttöliittymä. Sykkeen mittauksen avulla saa tarkkaa tietoa omasta harjoittelusta ja nukkumisen tarkkailun avulla voi kääntää unirytmiään parempaan suuntaan. Sähköpostiin viikoittain tupsahtava raportti helpottaa kehityksen seurantaa.
Miinusta: Askelia kertyy päivän mittaan hieman enemmän kuin todellisuudessa, sillä kello rekisteröi herkästi käden heilautukset. On vähän turhaa, että ilmoittaa näytöllä puhelut ja tekstiviestit, vaikka niihin ei kellon avulla voi vastata. Silikoniranneke saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, joten kannattaa hankkia myös punosranneke.
Lue myös
Testasimme: Näin toimivat kehonkoostumusmittarit
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.