Teksti Eija Aatela
Kuvat Fotolia
Oma aika 4/2013
1 TYVISOLUSYÖPÄ on yleisin ihosyöpä. Se on myös yleisin kaikista ihmisellä tavattavista syöpäkasvaimista.
Kasvain on yleensä pieni, vallireunainen näppylä, jossa on runsaasti verisuonia. Se alkaa yleensä vuotaa verta aika pian.
Tyvisolusyöpää on useita tyyppejä. Yleisin on juuri edellä kuvattu vallireunainen, melko tarkkarajainen ja vertavuotava näppylä, nodulaarinen tyvisolusyöpä. Se esiintyy yleensä pään alueella, esimerkiksi kasvoissa.
Toinen tavallisimmista tyvisolusyövistä on pinnallinen tyvisolusyöpä, joka leviää ihon pinnassa. Useimmiten se esiintyy vartalolla. Pinnallinen tyvisolusyöpä muistuttaa ihottumaläiskää tai aurinkokeratoosia. Se ei parane kortisonivoiteella kuten ihottuma tekisi. Läiskä voi vuotaa verta.
Nodulaarinen tyvisolusyöpä hoidetaan useimmiten leikkaamalla. Pinnallinen tyvisolusyöpä voidaan hoitaa ilman leikkausta muun muassa voiteilla.
Harvinaisin, ihon alla leviävä morfeaforminen tyvisolusyöpä tulee hoitaa aina leikkauksella.
2 OKASOLUSYÖPÄ on ikääntyneiden ihosyöpä. Se syntyy pitkäaikaisen valoaltistuksen seurauksena esiasteiden pohjalta. Lievin esiaste on aurinkokeratoosi. Jos sitä ei hoideta, se voi muuttua ihosyövän paikallismuodoksi, Bowenin taudiksi, joka on ihon pintakerrokseen rajoittuva syöpä.
Okasolusyövän esiasteet voidaan hoitaa vielä ilman leikkausta paikallisella lääkehoidolla, jäädytyshoidolla tai PDT-hoidolla. Jos esiaste on kehittynyt okasolusyöväksi, hoitona on riittävän laajasti tehty kirurginen leikkaus.
3 MELANOOMA Melanooma on pigmenttiluomesta tai pigmenttisolukosta muodostunut syöpäkasvain.
Suurin osa melanoomista, 70–80 prosenttia, syntyy iholle suoraan melanoomana, uutena luomena, joka käyttäytyy täysin eri tavoin kuin muut jo iholla olemassa olevat luomet. 20–30 prosenttia melanoomasta syntyy vanhojen pigmenttiluomien muuttumisesta.
Riskissä saada melanooma on suuret erot. Osalla ihmisistä riski on jopa 200-kertainen normaaliväestöön verrattuna.
Melanoomaa esiintyy tietyillä suvuilla. Vaalea ihotyyppi on riski, samoin toistuvat palamiset lapsuudessa. Riskiä nostaa, jos iholla on runsaasti pigmenttiluomia. Isona määränä voidaan pitää yli sataa luomea.
Riskitekijä on myös, jos iholla on viisi tai useampia poikkeavan näköisiä luomia, jotka eivät vielä ole melanoomaa, mutta joissa on melanooman piirteitä.
Jos tunnistaa kuuluvansa riskiryhmään, säännöllinen ihotautilääkärillä käynti on tarpeen. Silloin ihotautilääkäri voi tehdä luomiseurantaa. Erikoistyökalulla voidaan nähdä myös ihon alla olevat kerrokset. Ihosta voidaan myös ottaa digikuvia, jolloin on helpompi todeta, onko tullut uusia luomia tai onko joku entisistä alkanut muuttua.
Jos melanooma löydetään varhain, eli ennen kuin se lähettää etäpesäkkeitä, ennuste on yleensä hyvä. Jos etäpesäkkeitä on syntynyt, melanooma on vaikea hoitaa.
Luomiaan tarkkaillessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:
Onko luomi epäsymmetrinen, esimerkiksi toiselta puoleltaan vähän polveilevampi?
Onko luomessa erilaisia värisävyjä, varsinkin tummia sävyjä?
Onko luomi erityisen suuri verrattuna muihin ihon luomiin tai onko luomi alkanut kasvaa?
Asiantuntija: Ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.