Artikkeli

Italian järvet – palanen paratiisia

Pohjois-Italian järvet ovat vetäneet matkailijoita puoleensa satoja vuosia. Dramaattisen kauniit maisemat yhdistyvät vanhaan kulttuuriin ja paikallisiin erikoisuuksiin.

Me­rel­li­nen Gar­da

Ai­koi­naan ve­net­si­a­lai­set kut­sui­vat Gar­daa pie­nek­si me­rek­si. Ei­kä ih­me, sil­lä Gar­da­jär­vi on suu­rin ja myös puh­tain kai­kis­ta Poh­jois-Ita­li­an jär­vis­tä. Sen il­mas­to on lem­pein, mikä joh­tuu sen eri­koi­sis­ta tuu­li­o­lois­ta.

Gar­dal­la koh­taa toi­sen­sa kol­me alu­et­ta: Lom­bar­dia, Ve­ne­to ja  Tren­ti­no/Süd Ty­rol (Ete­lä Ti­ro­li tai ita­li­ak­si Al­to Adi­ge). Sak­san kie­len ja ti­ro­li­lais­kult­tuu­rin vai­ku­tus on jär­ven poh­joi­so­sas­sa sel­keä. Idäs­sä ja kaa­kos­sa al­kaa Ve­ne­to, jos­sa jyl­hät Al­pit muut­tu­vat vä­hi­tel­len veh­reik­si kuk­ku­loik­si.

Lou­naas­sa ja län­nes­sä on Lom­bar­dia, Ita­li­an vau­rain alue.Lom­bar­di­an puo­li jär­ves­tä on­kin eh­kä ita­li­a­lai­sin. Myös suu­rin osa tu­ris­teis­ta on ita­li­a­lai­sia, kun taas idäs­sä ja poh­joi­ses­sa jyl­lää­vät sak­san­kie­li­set.

San Giulion saari sijaitsee keskellä Orta-järveä. Legendan mukaan saari on täynnä mystiikka ja taikaa, koska kreikkalainen Pyhä Julius kellui 1600 vuotta sitten viitallaan saarelle ja toi mukanaan lohikäärmeitä.

San Giulion saari sijaitsee keskellä Orta-järveä. Legendan mukaan saari on täynnä mystiikka ja taikaa, koska kreikkalainen Pyhä Julius kellui 1600 vuotta sitten viitallaan saarelle ja toi mukanaan lohikäärmeitä.

Ita­li­aa par­haim­mil­laan

Mikä te­kee roo­ma­lais­ten Be­na­cok­si kut­su­mas­ta Gar­das­ta ve­to­voi­mai­sen?

– En­nen kaik­kea mai­se­ma! vas­taa 20 vuot­ta Ita­li­as­sa asu­nut Jaa­na Na­ka­ri. Hän joh­taa mie­hen­sä Fran­ces­con kans­sa Vil­la Ar­ca­dio -ho­tel­lia, joka on kun­nos­tet­tu van­has­ta luos­ta­ris­ta.

– Olin kau­an unel­moi­nut pie­nes­tä ho­tel­lis­ta, ja kun löy­sim­me Vil­la Ar­ca­di­on, joka yh­dek­sän vuot­ta sit­ten oli pelk­kä rau­nio, Fran­ces­co­kin syt­tyi ide­al­le. Ava­sim­me ovet asi­ak­kail­le vuon­na 2006. Mi­nul­le tämä alue ja  eri­tyi­ses­ti Salo ovat Ita­li­aa par­haim­mil­laan,  Jaa­na Na­ka­ri hoi­taa.

Salo yh­dis­te­tään Ita­li­as­sa jos­kus Mus­so­li­nin vii­mei­seen yri­tyk­seen pi­tää fa­sis­tit val­las­sa. Hit­le­rin myö­tä­vai­ku­tuk­sel­la syn­tyi mi­ni­val­tio, jota kut­sut­tiin ni­mel­lä Re­pub­b­li­ca di Salo.

Tämä fars­si kes­ti va­jaat kak­si vuot­ta. Huh­ti­kuus­sa 1945 Mus­so­li­ni pa­ke­ni ja te­loi­tet­tiin Vil­la Car­lot­tan puu­tar­han edus­tal­la Tre­mez­zos­sa Como-jär­ven  ran­nal­la.

Lue myös: Nau­tis­ke­li­jan mat­ka Ita­li­aan

Gardalla kannattaa liikkua laivoilla paikasta toiseen, nauttia järvestä perinteisellä italialaisella tavalla ja välttyä näin parkkiongelmilta.

Gardalla kannattaa liikkua laivoilla paikasta toiseen, nauttia järvestä perinteisellä italialaisella tavalla ja välttyä näin parkkiongelmilta.

Li­mo­nes­sa pur­je­lau­tail­laan

Poh­joi­ses­sa vas­taan tu­lee Gar­do­ne luk­sus­ho­tel­lei­neen. Sii­tä kym­me­nen ki­lo­met­riä poh­joi­seen si­jait­see Garg­na­non pie­ni kau­pun­ki, jos­sa eng­lan­ti­lai­nen mo­der­nis­ti­kir­jai­li­ja D.H. Law­ren­ce kir­joit­ti no­vel­li­ko­ko­el­man Twi­light in Ita­ly.

Täs­sä jär­vi ka­pe­nee ja vuo­ret muut­tu­vat jyh­ke­äm­mik­si.  Noin kym­me­nen ki­lo­met­rin pääs­sä on Li­mo­ne, joka on Ita­li­an pur­je­lau­tai­lu­kes­kus. Pur­je­lau­tai­lu on Gar­dan yk­kö­sur­hei­lu­la­ji.

Ete­lä­ran­nan pie­ni hel­mi on Roo­man val­lan ai­kaan juu­ren­sa juon­ta­va Sir­mi­o­nen van­ha kau­pun­ki, jon­ka ve­to­nau­la­na on roo­ma­lai­sen ru­noi­li­jan Ca­tul­luk­sen mu­kaan ni­met­ty luo­la ja iki­van­ha rau­nio. Mo­net suu­ret tai­te­li­jat ku­ten Ja­mes Jo­y­ce, Ez­ra Pound, Alf­red Ten­ny­son ja Ma­ria Cal­las ovat viih­ty­neet tääl­lä.

Gargagnanon kaunis kävelykatu rannalla.

Gargagnanon kaunis kävelykatu rannalla.

Kau­nis Como

Mo­nen mie­les­tä Como on kau­nein kai­kis­ta Poh­jois-Ita­li­an jär­vis­tä. Joil­le­kin se on myös hyvä paik­ka bon­ga­ta Ge­or­ge Cloo­ney syö­mäs­sä lou­nas­ta yh­des­sä Matt Da­mo­nin kans­sa. Cloo­ney omis­taa hu­vi­lan Ca­ra­te Uri­on ky­läs­sä.

Jo an­tii­kin ai­kaan suo­sit­tu Como ve­tää yhä puo­leen­sa rik­kai­ta, kau­nii­ta ja vie­lä rik­kaam­pia. Sii­tä voi kui­ten­kin hel­pos­ti naut­tia pie­nem­mäl­lä­kin bud­je­til­la esi­mer­kik­si käyt­tä­mäl­lä jär­ven mai­ni­o­ta ja edul­lis­ta laut­ta­ver­kos­toa.

Mat­kal­la Cer­nob­bi­oon voi me­rel­tä ihail­la Vil­la Er­baa, joka va­li­tet­ta­vas­ti ei ole avoin­na ylei­söl­le. Tämä vil­la oli Vis­con­ti-su­vun hal­lus­sa pit­kään. Er­bas­sa ku­vat­tiin muun mu­as­sa Oce­ans Twel­ve -elo­ku­vaa – pää­o­sis­sa mm. Brad Pitt, Ju­lia Ro­berts, Matt Da­mon ja Ge­or­ge Cloo­ney.

Kau­pun­gin poh­jois­puo­lel­la si­jait­see kuu­lui­sa Vil­la d’Es­te. 1700-lu­vul­la ra­ken­net­tu hu­vi­la muu­tet­tiin lois­to­ho­tel­lik­si vuon­na 1873.

Bellagio on romanttisen pohjoisitalialaisen pikkukaupungin perikuva. Se on parhaimmillaan keväällä tai alkusyksystä.

Bellagio on romanttisen pohjoisitalialaisen pikkukaupungin perikuva. Se on parhaimmillaan keväällä tai alkusyksystä.

Bel­la­gio, kau­nein kau­pun­ki

Kun lä­hes­tyy koh­taa, jos­sa jär­vi ja­kau­tuu kah­teen, kan­nat­taa py­säh­tyä vii­meis­tään pie­nes­sä Len­non kau­pun­gis­sa.

Vain ki­lo­met­rin pääs­sä kau­pun­gin kes­kus­tas­ta on nie­men kär­jes­sä Vil­la Bal­bi­a­nel­lo.  Hu­vi­la on ol­lut muun mu­as­sa  Täh­tien sota II:n ja Bond-elo­ku­va Ca­si­no Ro­ya­len on näyt­tä­mö­nä.

– Lago di Co­mos­sa kieh­to­vat alp­pi­mai­se­mat ja en­nen kaik­kea Vil­la Bal­bi­a­nel­lon iha­na puu­tar­ha. Ve­neel­lä sin­ne saa­pu­mi­nen on vai­kut­ta­vaa. Vil­la Car­lot­tan upe­as­sa puu­tar­has­sa voi viet­tää päi­vän, Jaa­na Na­ka­ri sa­noo.

Tiis­tai­sin ja vii­kon­lop­pui­sin pe­ril­le pää­see kä­vel­len Vil­la Bal­bi­a­nel­loon. Mui­na päi­vi­nä on otet­ta­va ve­ne­tak­si Len­non sa­ta­mas­ta.

Seu­raa­va eh­do­ton näh­tä­vyys on vain ki­ven­hei­ton pääs­sä Bal­bi­a­nel­los­ta poh­joi­seen, Tre­mez­zos­sa. Vil­la Car­lot­ta on to­den­nä­köi­ses­ti Como-jär­ven kuu­lui­sin hu­vi­la, jos­sa on yli seit­se­män heh­taa­rin puis­to. Maa­il­man kau­neim­mat alp­pi­ruu­sut nä­kee tääl­lä.

Bel­la­gio on kau­neu­des­taan maa­il­man­kuu­lu pie­ni kau­pun­ki Tri­an­go­lo La­ri­a­non nie­men kär­jes­sä, jos­sa Co­mon eri haa­rat koh­taa­vat. Sitä kut­su­taan usein Ita­li­an kau­neim­mak­si, ei­kä syyt­tä. Toki ei sovi unoh­taa pien­tä Va­ren­naa ve­den toi­sel­la puo­lel­la.

Lue myös: Tos­ca­nan Luc­ca -  ihas­tut­ta­va ita­li­a­lai­nen pik­ku­kau­pun­ki Pi­san naa­pu­ris­sa

Cadenabbian satamassa on helppo bongata kauniita taksiveneitä.

Cadenabbian satamassa on helppo bongata kauniita taksiveneitä.

Alp­pi­mai­nen Lu­ga­no

Lu­ga­no-jär­vi on kuin Co­mon pik­ku­ve­li, mut­ta har­vem­paan ra­ken­net­tu Se on pal­jol­ti kau­nis­ta alp­pi­maa­lais­mai­se­maa.

Sveit­sis­tä Ita­li­aan vie­vä moot­to­ri­tie hal­kai­see ta­val­laan jär­ven kah­tia. Itä­puo­lel­la on Ti­ci­no-kan­to­nin suu­rin kau­pun­ki Lu­ga­no,  jos­sa mo­nel­la va­rak­kaal­la mi­la­no­lai­sel­la on kak­kos­ko­tin­sa. Suu­rin osa jär­ves­tä on Sveit­sin puo­lel­la, mut­ta ra­jan yli­tys­tä Ita­li­aan tus­kin edes huo­maa.

Alpit luovat mahtavan taustan Como-järvelle. Näkymä Visgnolan kylästä.

Alpit luovat mahtavan taustan Como-järvelle. Näkymä Visgnolan kylästä.

Ku­nin­kaal­li­nen Mag­gi­o­re

Vuon­na 1906 ra­ken­net­tu Simp­lon rau­ta­tie­tun­ne­li yh­dis­ti  Bri­gin kau­pun­gin Sveit­sis­sä  Ita­li­an Do­mo­dos­so­laan. Va­jaat  20 ki­lo­met­riä pit­kä tun­ne­li oli vuo­teen 1982 saak­ka maa­il­man pi­sin.

Ju­na­lii­ken­ne teki Mag­gi­o­re-jär­ves­tä ve­to­nau­lan. Sen myö­tä Stre­san kau­pun­ki koki ku­kois­tuk­sen. Tä­nään 1920–30-lu­ku­jen huip­pu­a­jois­ta muis­tut­ta­vat Art Deco -ho­tel­lit  Grand Ho­tel des Iles Bor­ro­me­os” ja Grand Ho­tel Bris­tol”.

Er­nest He­ming­way oli Grand Ho­tel des Iles Bor­ro­me­ok­sen va­ki­oa­si­a­kas. Se esiin­tyy ro­maa­nis­sa Jää­hy­väi­set aseil­le.

Yksityinen hienostohuvila viime vuosisadan alusta Stresan kaupungin yläpuolella.

Yksityinen hienostohuvila viime vuosisadan alusta Stresan kaupungin yläpuolella.

Koe uu­del­leen Grand Tour

Mag­gi­o­re-jär­vi oli 1800-lu­vul­la yk­si Grand Tour -kier­rok­sen py­säh­dys­pai­kois­ta. Muun mu­as­sa ku­nin­ga­tar Vik­to­ria vie­rai­li siel­lä ja asui Vil­la Car­la -ni­mi­ses­sä hu­vi­las­sa Ba­ve­nos­sa. Talo on ny­ky­ään ni­mel­tään Vil­la Bran­ca.

Ba­ve­no on une­li­as pie­ni kau­pun­ki nel­jä ki­lo­met­riä Stre­sas­ta poh­joi­seen.

Siel­tä pää­see kä­te­väs­ti ve­neel­lä Bor­ro­me­on saa­ril­le: Iso­la Bel­la, Iso­la Mad­re ja Iso­la Su­pe­ri­o­re, jota myös kut­su­taan ni­mel­lä Iso­la Pes­ca­to­ri. Pes­ca­ro­ri oli He­ming­wa­yn suo­sik­ki.

Tun­ne­tuin on kau­nis Iso­la Bel­la.

400 vuot­ta sit­ten se oli pie­ni kal­li­o­saa­ri, mut­ta sit­ten Car­lo III Bor­ro­meo pani tuu­le­maan. Tu­lok­se­na oli hen­ke­ä­sal­paa­va ba­rok­ki­lin­na upei­ne puu­tar­hoi­neen. Tääl­lä yö­pyi myös Na­po­le­on Jo­sep­hi­nen­sa kans­sa.

Isola Bellan uskomattoman barokkilinnan pienempi puutarha.

Isola Bellan uskomattoman barokkilinnan pienempi puutarha.

Rak­kau­den puu­tar­has­sa

Ki­ven­hei­ton pääs­sä Iso­la Mad­res­ta koil­li­seen si­jait­see vie­hät­tä­vä, pie­ni Pal­lan­zan kau­pun­ki.

Sen ko­ho­koh­ta on Vil­la Ta­ran­to upei­ne puu­tar­hoi­neen. Kau­nis on myös Vil­la Re­mi­gio, rak­kau­den puu­tar­ha.

– Pa­ras ajan­koh­ta käy­dä siel­lä on ke­vääl­lä, kun at­sa­le­at ja alp­pi­ruu­sut kuk­ki­vat. Vil­la Re­mi­gi­o­ta voi myös vuok­ra­ta. Se so­pii hy­vin  6–8 hen­gel­le, Jaa­na Na­ka­ri ker­too

Koe myös pa­la­nen Sveit­siä

Pal­lan­zas­ta poh­joi­seen luon­to muut­tuu dra­maat­ti­sem­mak­si: Vuo­ret ovat lä­hem­pä­nä, tu­ris­ti­vir­rat vä­he­ne­vät.

Tääl­lä kan­nat­taa tu­tus­tua Can­ne­roon ja var­sin­kiin Can­no­bi­oon.

As­co­na taas oli sata vuot­ta sit­ten ky­lä­pa­ha­nen. Nyt mo­nel­la va­rak­kaal­la eu­roop­pa­lai­sel­la on siel­lä kak­kos­ko­ti.Timo Sar­pa­ne­va­kin asui ai­koi­naan tääl­lä. As­co­nas­sa on myös yk­si Sveit­sin kuu­lui­sim­pia luk­sus­ho­tel­le­ja, Eden Roc.

Lo­car­non vie­hä­tys on sen kau­niis­sa puis­tos­sa, kas­vil­li­suu­des­sa, pi­az­zois­sa ja laa­duk­kaas­sa shop­pai­lus­sa.

Sekä Lo­car­no et­tä As­co­na ovat tun­net­tu­ja fes­ti­vaa­li­kau­pun­ke­ja. Lo­car­nos­sa jär­jes­te­tään kan­sain­vä­li­set elo­ku­va­fes­ti­vaa­lit.

Laivaliikenne Maggioren kolmelle saarelle on tiheää. Stresa on erinomainen lähtöpaikka.

Laivaliikenne Maggioren kolmelle saarelle on tiheää. Stresa on erinomainen lähtöpaikka.

Jär­vi­kier­ros kan­nat­taa

Lago di Mag­gi­o­re Exp­ress on eh­kä kä­te­vin tapa ko­kea Mag­gi­o­re-jär­vi.

Se koos­tuu kol­mes­ta osi­os­ta: lai­va- ja laut­ta­lii­ken­tees­tä, us­ko­mat­to­mas­ta Cen­to­val­li-rau­ta­ties­tä sekä Stre­san ja Do­mo­dos­so­lan  vä­lil­lä lii­ken­nöi­väs­tä pi­ka­ju­nas­ta. Kyse on lin­ki­te­tyis­tä kul­ku­neu­vois­ta, ja kos­ka mu­ka­na on ra­ja­ny­li­tyk­siä, on pas­sin ol­ta­va mu­ka­na.

Koko kier­rok­ses­ta on mah­dol­lis­ta suo­riu­tua kuu­des­sa tun­nis­sa tai käyt­tää sii­hen pari tun­tia. Yh­den päi­vän lip­pu mak­saa 32 ja kah­den päi­vän 42 eu­roa.

San Giulio Ortan vanha kaupunki on intiimi ja hyvin romanttinen jyrkkine katuineen.

San Giulio Ortan vanha kaupunki on intiimi ja hyvin romanttinen jyrkkine katuineen.

Ro­mant­ti­nen Or­ta

Län­ti­sin jär­vi, Or­ta, on voi­sar­ven muo­toi­nen ja huo­mat­ta­vas­ti pie­nem­pi kuin Mag­gi­o­re, Como tai Gar­da. Or­ta si­jait­see ko­ko­nai­suu­des­saan Pie­mon­tes­sa. Tun­nel­mal­taan se on le­vol­li­sem­pi kuin muut – eh­kä syr­jäi­syy­ten­sä vuok­si.

Or­ta-jär­vel­lä moni asia teh­dään toi­sel­la ta­val­la kuin muu­al­la, eh­kä sik­si­kin, et­tä jär­ves­tä läh­tee vain yk­si joki ja se­kin vir­taa poh­joi­seen.

Tä­kä­läi­nen sa­non­ta kuu­luu: ”Ni­gog­lia-joki vir­taa ylös­päin, ja me teem­me mitä lys­tääm­me.”

His­to­ri­aa ja de­sig­nia

Or­ta tun­tuu mui­ta jär­viä ita­li­a­lai­sem­mal­ta. Fried­rich Nietzsc­he, By­ron ja Ho­noré de Bal­zac ovat  kir­joit­ta­neet  sii­tä hal­ti­oi­tu­nees­ti. His­to­ri­aan se­koit­tuu mo­der­nia de­sig­nia. Muun mu­as­sa Ales­sin pää­ma­ja si­jait­see tääl­lä.

Or­tan lumo syn­tyy ko­ko­nai­suu­des­ta, kun ym­pä­röi­vät vuo­ret koh­taa­vat ve­den ja valo hei­jas­tuu eri läm­pö­ti­lois­sa eri lail­la ve­den pin­nas­ta.

Kai­ken kes­kel­lä nou­see San Giu­li­on saa­ri kes­ki­ai­kai­si­ne luos­ta­rei­neen. Sin­ne on vain muu­a­ta­man mi­nuu­tin ve­ne­mat­ka Or­ta San Giu­li­on Pi­az­za Mot­tas­ta.

Mi­ni­kau­pun­ki lu­mo­aa

Jär­ven itä­ran­nal­la si­jait­se­vaa pik­ku­ruis­ta Or­ta San Giu­li­o­ta ro­mant­ti­sem­paa ita­li­a­lais­ta kau­pun­kia saa ha­kea.

Kau­pun­gin ylä­puo­lel­le ko­ho­aa Sac­ro Mon­te di San Fran­ces­co, py­hän Fran­cis­cuk­sen vuo­ri, jos­sa on 21 kap­pe­lia.

Jo­kai­ses­sa niis­tä on pie­ni, maa­la­tuis­ta ter­ra­kot­ta­nu­keis­ta teh­ty ku­va­el­ma py­hi­myk­sen elä­mäs­tä.

Lue myös:

3 iha­naa kau­pun­kia Rans­kan Ka­ta­lo­ni­as­sa

Kun kyl­läs­tyt Bar­ce­lo­naan, suun­taa Sit­ge­siin

7 vink­kiä -  Näin löy­dät eri­lai­sen Al­gar­ven

Lue Myös