teksti Anu Virnes-Karjalainen
kuvat Mari Lahti
Siirtolapuutaramökin isäntäväki Kristiina Hanhirova, 53, ja Timo Laukkio, 69, esittelee yrtti- ja perennepenkkejä silminnähden innostuneina. Vielä pari vuotta sitten pariskunta ei edes haaveillut puutarhasta, mökistä puhumattakaan. Mutta kun naapuri kertoi palstan olevan myynnissä ja tarjosi sitä ostettavaksi, ei päätökseen tarvittu kauan. Oma kesämökki viiden minuutin kävelymatkan päässä kotoa oli tarjous, jolle ei sanottu ei.
– Jos sairauteni on meille jotain opettanut, niin se on kyky muutokseen. Olemme saaneet, ja meidän on ollut pakko, sopeutua muuttuviin tilanteisiin, jouluna 2005 leukemiaan sairastunut Timo toteaa.
Vielä pari vuotta sitten kumpikaan ei olisi uskonut, että heistä tulee onnellisia siirtolapuutarha-mökin omistajia.
Kipu on osa elämää
Vaikka kertaalleen uusinut ja kantasolusiirron vaatinut tauti on nyt selätetty, ei se mennyt jälkiä jättämättä. Keppi on Timon tukena kulkiessa ja kipu jatkuva seuralainen. Päivittäinen lääkemäärä herättää kunnioitusta. Luuytimen vaihtamista seurannutta hyljintäreaktiota on torjuttava elämän loppuun saakka.
– Olen krooninen kipupotilas ja kipupoliklinikan vakioasiakas. Se, olenko lääkkeiden takia tokkurainen, jää muiden arvioitavaksi.
Ei, Timo ei tosiaankaan ole tokkurainen. MTV3:n ajankohtaisohjelmien johdossa ja Huomenta Suomen ruorissa uran tehneellä Timolla on sana hallussaan ja pohjaton kiinnostus ilmiöihin ja ihmisiin.
Päivät kuluvat pitkälti kirjoja ja lehtiä lukien ja median eri kanavia seuraamalla.
– Seuraan erityisesti Facebookia. Vaikka en itse sinne usein mitään kirjoitakaan, jään usein pohtimaan ihmisten erilaisia maailmankuvia.
Lue myös: Halvaannuin, nyt työni on inspiroida muita
Kaksi uutta ammattia
Kun aviomies sairastui, Kristiina lopetti miltei vuodeksi työnsä pystyäkseen olemaan Timon tukena niin paljon kuin mahdollista.
Media-alan murros, töiden väheneminen ja halu muutokseen johdattivat aivan uudenlaisiin kuvioihin. Jokunen vuosi aiemmin hankittu espanjanvesikoira Zorro-koira oli ratkaisun avain.
– Kiinnostuin eläinten käyttäytymisestä ja eläinavusteisesta hoitotyöstä. Siitä päädyin kouluttautumaan lasten ja nuorten erityisohjaajaksi ja ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.
Molemmat kaksivuotiset tutkinnot Kristiina suoritti samaan aikaan. Viime keväänä aamupäivät kuluivat näyttötyössä koululla ja illat terapiaopintoihin kuuluvassa asiakastyössä. Nyt paperit ovat taskussa ja ovet uudenlaiseen työelämään auki.
Hän on perustanut kolmen muun naisen kanssa lyhytterapiakeskuksen. Tässä terapiamuodossa ei mietitä mennyttä tai etsitä syyllisiä. Sen sijaan haetaan ratkaisuja ja katsotaan tulevaisuuteen. Ongelman ratkaisemisella ei tarvitse olla tekemistä syyn kanssa.
Aamupäivisin Kristiina on erityislasten avustajana.
– Saan molemmista töistäni todella paljon ja koen ne merkityksellisiksi. Samalla se on kuin suoran lähetyksen tekemistä. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu.
Lue myös: Päivi Storgård: ”Jokaisen mieli voi murtua”
Vuoropuhelua Jumalan kanssa
Kun Kristiina pari vuotta sitten julkaisi kirjan Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia Timon sairastumisesta ja sitä seuranneesta ajasta, moni tuttu yllättyi siitä, kuinka isossa osassa uskonto oli. ”Ei me tiedetty, että olette uskossa”, he sanoivat.
– Usko on meidän arkea, mutta emme me sitä julista, Timo sanoo.
Vähän ennen Timon diagnoosia, reilut kymmenen vuotta sitten, he olivat keskustelleet Isä meidän -rukouksesta. Vaikeimmalta siinä tuntui ”tapahtukoon Sinun tahtosi” -kohta. Diagnoosin tultua uskosta otettiin mittaa.
– Se, että vähäinenkin päätösvaltamme oli viety, ei kuitenkaan passivoinut vaan antoi voimaa ja rohkeutta. En tiedä, miten olisimme selvinneet, jos olisimme luulleet, että homma on meidän kontollamme, Kristiina kirjoittaa kirjassaan.
Sairauden myötä vuoropuhelu Jumalan kanssa tiivistyi ja rukoilemisesta tuli luonnollinen osa arkea. Usko on helpottanut asioiden hyväksymistä ja on tuntunut hyvälle, että aina voi delegoida asiat ylöspäin. Kaikki ei ole omissa käsissä.
Kristiinaa huolestuttaa yhteiskunnan eriarvoistuminen. Hän peräänkuuluttaakin kirkolta näkyvämpiä väliintuloja.
– Varmaan kuolen katolisena kommunistina, hän naurahtaa.
Usko ei heidän mukaansa tee kenestäkään parempaa ihmistä, mutta on tärkeää yrittää olla kunnon ihminen.
– Ei me sen paremmin eletä kuin kukaan muukaan. Juomme viiniä, Timo polttaa ja minä kiroilen, koska se estää minua rikkomasta viidettä käskyä, Kristiina vitsailee.
Lue myös:
Paksusuolensyöpään sairastunut Virve: ”Diagnoosin saadessani olin sokissa”
Rintasyöpään sairastunut Kati Åhman: ”Löysin kananmunan kokoisen patin rinnastani”
Pirjo Kauppinen ei lannistunut pyörätuoliin joutumisestaan
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.