teksti Mirjami Haimelin
kuvat Mari Lahti
Oma Aika 12/2016
Marjukka Havumäki, 55, on selostanut suomalaisille maailman mullistuksia 1980-luvun lopulta saakka: Neuvostoliiton romahdus, Irwin Goodmanin kuolema, Persianlahden sota. Euron tulo, Barack Obaman virkaanastujaiset, arabikevät.
30 vuotta sitten puolivahingossa alkanut Yleisradion kesätoimittajan pesti pääsi venähtämään.
– Minusta piti tulla äidinkielenopettaja. Hyvä suomen kieli on minulle tärkeää, ja keskustelemme siitä kulisseissa paljon. Juuri mietimme, sanotaanko Haitilla vai Haitissa, Marjukka Havumäki sanoo.
Kun Marjukka aloitti Ylellä, työpaikan seinistä kimpoili tauoton kirjoituskoneiden nakutus. Puhelut mentiin soittamaan puhelinkoppiin. Media-alan muutos noista päivistä on ollut valtaisa.
”Joskus tuntuu, että mikään ei riitä”
Marjukka Havumäki suitsuttaa kollegojaan haastattelun aikana moneen otteeseen. Kehuja saa esimerkiksi Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.
Tämä tuntuu olevan tyypillistä Marjukkaa: hän ei nosta itseään jalustalle vaan antaa muiden loistaa. On helppo uskoa, että tv-katsojien lisäksi myös työtoverit pitävät häntä arvossa.
Siksi moni järkyttyi, kun hänet vuonna 2014 muutaman kollegansa kanssa siirrettiin ankkurin roolista muihin tehtäviin. Yt-neuvottelut ja organisaatiomuutokset ovat seuranneet toisiaan, eikä sellainen voi olla vaikuttamatta työilmapiiriin.
"Totta kai on raskasta, kun joutuu koko ajan ottamaan haltuun uusia järjestelmiä."
– Totta kai on raskasta, kun joutuu koko ajan ottamaan haltuun uusia järjestelmiä. Joskus tuntuu siltä, että mikään ei riitä.
Marjukan nykyinen titteli on lähetystoimittaja. Hän saattaa tehdä suoraa lähetystä vaikkapa mielenosoituksista tai jututtaa perheitä siitä, miten hallituksen leikkaukset vaikuttavat heidän arkeensa.
Työnkuva on muotoutunut mielekkääksi vähitellen.
– Muutokset ovat myös pitäneet työni mielenkiintoisena. Tuskin olisin enää samassa paikassa, jos työ olisi pysynyt ennallaan vuosikymmenestä toiseen, hän sanoo.
Marjukan tanskalais-ruotsalainen pihakoira Nala auttaa karistamaan stressin harteilta.
”Anekdoottien kaivaminen on selostajan perustyötä”
Marjukan erikoisprojekteihin on lukeutunut muun muassa Ruotsin prinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häiden selostaminen.
Viime kesän mieleenpainuvin työtehtävä oli kolmen tunnin suora lähetys Englannin kuningatar Elisabetin 90-vuotisjuhlan Trooping the Colour -lippuparaatista.
Brexit-äänestys lähestyi, joten suorassa lähetyksessä oli mahdollista keskustella Britannian ja koko Euroopan tilanteesta laajemminkin.
"Kuningattaren käsilaukusta löytyy aina muistivihko, kännykkä sekä nameja corgi-koirille."
– Puhuimme Lontoon-lähetystössä työskennelleen Antti Halosen kanssa toisaalta vakavaa asiaa monarkian tulevaisuudesta.
– Toisaalta saatoin yhtäkkiä heittää, että huhujen mukaan kuningattaren käsilaukusta löytyy aina muistivihko, kännykkä sekä nameja corgi-koirille, Marjukka Havumäki kertoo.
Anekdoottien kaivaminen on selostajan perustyötä.
Kaikki näkevät tv-ruudusta, minkä värinen asu kuningattarella on, mutta Marjukan pitää pystyä kertomaan, minkälaista symboliikkaa hänen rintakorunsa kantaa tai millainen on kuninkaallisen kastemekon historia.
”Auta armias, jos teen virheen”
Samanlaista paneutumista edellyttää Linnan juhlien selostaminen, jota Marjukka hoiti peräti kaksitoista vuotta. Kerran hän oli mukana myös kutsuvieraana.
– Kunpa tv-katsojat näkisivät, miten selostamossa huidotaan ja viittilöidään. Minä tiedän! Antakaa kun sanon!
Selostajat ymmärtävät, kuinka tärkeää ihmisille on tulla Linnan juhlissa mainituiksi ja huomatuiksi. Usein he edustavat paitsi itseään, myös jotakin yhteisöä, jolle kutsu juhliin merkitsee paljon.
"Ihmisille on tärkeää tulla Linnan juhlissa mainituiksi ja huomatuiksi."
Sen sijaan tv-yleisö ei aina muista, että vieraita on kaikkiaan parituhatta. Jokaisen nimen ja taustan opetteleminen on yksinkertaisesti mahdotonta. Pettymys ja suru puretaan usein selostajiin.
– Auta armias, jos teen virheen, muistan vaikka jonkun ammatin väärin.
Riittämättömyyden tunne on sisäänkirjoitettu suoria lähetyksiä tekeviin toimittajiin. Marjukkakin sortuu itseruoskintaan, kun jokin tuttu asia on mennyt lähetyksessä mönkään.
Mieleen on jäänyt erityisesti näky, kun kirjailija Leena Lehtolainen asteli kättelemään presidenttiä näyttävässä punaisessa iltapuvussa. Vasta kotona Marjukka tajusi, kuka hän oli.
– Sellainen on inhimillistä. Pitäisi ennemminkin muistaa kiittää itseään, kun selviää isosta urakasta kunnialla.
Lue tuoreimmasta Oma Aika -lehdestä, mitä Marjukka kertoo kehitysvammaisen lapsen vanhemmuudesta.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.